Σχετικα με αδεια κυνηγιου

Με το κυνηγι δεν ασχολουμαι.
Ειμαι εδω κυριως για τα οπλα, σκοπευτικα θεματα κλπ
Δεν ειμαι ομως αρνητικος στο να ασχοληθω και με το κυνηγι (περισσοτερο για την βολτα στο δάσος), οποτε καθησα λιγο να ψαξω τι διαδικασιες χρειαζονται.
Δεν βρηκα καπου καποιον οδηγο-μπουσουλα, απο που ξεκινας και τι βηματα πρεπει να κανεις μεχρι να παρεις την αδεια.
Αν καποιος γνωριζει την διαδικασια, ας την αναφερει.
Επίσης μου εκανε τρομερη εντυπωση κατι ερωτησεις που ειδα στις εξετασεις για να παρεις αδεια κυνηγιου, με αναγνωρισεις και φωτογραφιες συγκεκριμενων πουλιων, παπιων ποια επιτρεπονται και ποια οχι κ.λ.π. και πραγματικα πελάγωσα λίγο και αναρωτηθηκα όλοι αυτοι οι μπαρμπαδες μου που δεν ξερουν καλα-καλα ουτε το ονομα τους να γραψουν, δωσαν αυτες τις εξετασεις και περασαν ? Εχω τις αμφιβολιες μου.
Για πειτε...

Δεν ειμαι ομως αρνητικος στο να ασχοληθω και με το κυνηγι (περισσοτερο για την βολτα στο δάσος), οποτε καθησα λιγο να ψαξω τι διαδικασιες χρειαζονται.
Δεν βρηκα καπου καποιον οδηγο-μπουσουλα, απο που ξεκινας και τι βηματα πρεπει να κανεις μεχρι να παρεις την αδεια.
Επίσης μου εκανε τρομερη εντυπωση κατι ερωτησεις που ειδα στις εξετασεις για να παρεις αδεια κυνηγιου, με αναγνωρισεις και φωτογραφιες συγκεκριμενων πουλιων, παπιων ποια επιτρεπονται και ποια οχι κ.λ.π. και πραγματικα πελάγωσα λίγο και αναρωτηθηκα όλοι αυτοι οι μπαρμπαδες μου που δεν ξερουν καλα-καλα ουτε το ονομα τους να γραψουν, δωσαν αυτες τις εξετασεις και περασαν ? Εχω τις αμφιβολιες μου.
Για πειτε...
η εξετασειις γυνανε τα τελευταια χρονια ,θα πας στον κοντινο συλογο της περιοχη σου και θα σου πουνε ακριβως τι θα κανεις ,δεν ειναι τιποτα απλη διαδικασια ειναι.

Για πειτε...
Επειδή το έκανε πρόσφατα φίλος...πας στον κυν σύλλογο λες ότι θέλεις να βγάλεις άδεια και ο σύλλογος σου κανονίζει ποια μέρα θα πας στο δασαρχειο της περιοχής σου για να δώσεις εξετασεις

Και μετα ερχεται το αααααλο μεγαλο ερωτημα.
ΠΟΥ επιτρεπεται ?
Εγω ψαξει στο site του δασαρχειου να βρω τιποτα χαρτες κλπ αλλα τζιφος.
Δλδ. αφου συστυθω πρωτα με ολα τα απαγορευμενα παπιά και αγριοκουνελα, θα πρεπει να γινω και ανθρωπινο GPS 😁

ΠΟΥ επιτρεπεται ?
Δλδ. αφου συστυθω πρωτα με ολα τα απαγορευμενα παπιά και αγριοκουνελα, θα πρεπει να γινω και ανθρωπινο GPS 😁
Στην Ελλάδα το κυνήγι επιτρέπεται σχεδόν σε όλες τις μη αστικές εκτάσεις εκτός εξαιρέσεων (καμμένες εκτάσεις, καταφύγια άγριας ζωής κτλ). Όταν βγάλεις με το καλό άδεια κατέβασε την εφαρμογή Κένταυρος που περιέχει όλους τους κυνηγετικούς χάρτες.

ΠΟΥ επιτρεπεται ?
Όταν βγάλεις άδεια κυνηγιού, θα σου δοθεί μια εφαρμογή ( κενταυρος) που εγκαθίσταται στο κινητό...και έχεις χάρτες για που επιτρέπεται και που οχι

Για πειτε...
Η διαδικασία είναι απλή όπως εξήγησαν και τα παιδιά. Αρκεί να πας στον κυνηγετικό σύλογο της περιοχής σου και θα σε καθοδηγήσουν εκείνοι. Όσο για το που επιτρέπεται το κυνήγι , κάθε χρόνο με την άδεια του κυνηγιού σου δίνουν και την εφαρμογή Κένταυρος που σε καθοδηγεί για το που επιτρέπεται και που όχι. Επίσης κάθε χρόνο πριν την έναρξη του κυνηγιού βγαίνει η ρυθμιστική που αναφέρει λεπτομέρειες όπως ποια θηράματα επιτρέπονται ποιες μέρες και πόσο είναι το πλήθος αυτών που μπορείς να θηρεύσεις.

Τώρα για το πως έβγαλαν όλοι αυτοί οι μπαρμπαδες που λες την άδεια κυνηγιού θα σου πω την δική μου ιστορία πως πέρασα την πρώτη φορά τις εξετάσεις για την άδεια για να καταλάβεις. Λέω την πρώτη φορά γιατί λόγο ότι είχα πάνω απο 7 χρόνια να την αναννεώσω έληξε και έπρεπε να ξαναδώσω εξετάσεις.
Το καλοκαίρι λοιπον αφού τελειωσα τις πανελλαδικές εξετάσεις το μακρινό 2002 ο πατέρας μου ήταν ταμίας στον κυνηγετικό σύλλογο του χωριού μου και με παίρνει ένα τηλέφωνο στο σπίτι και με ξυπνάει. Μου λέει κατα γράμμα.
-" Εχουν έρθει απο το δασαρχείο για άδειες κυνηγιού για αυτό ετοιμάσου και έλα να δώσεις εξετάσεις για να βγάλεις την άδεια."
- Μα του λέω "δεν το ήξερα δεν έχω διαβάσει τίποτα δεν ξέρω τίποτα πως θα δώσω;"
-"Δεν πειράζει μου λέει έλα να δώσεις και βλέπουμε.
Πάω λοιπον μου δίνει ο εξεταστής από το δασαρχειο το χαρτί με τις ερωτήσεις και δεν ήξερα ούτε τις μισες ερωτήσεις να απαντήσω. Το λέω του πατέρα μου και έρχεται και κάθετε μαζί μου να με βοηθήσει και δεν τα ήξερε ούτε αυτός τα περισσότερα. Πάω μετά το χαρτί στον εξεταστή και του λέω
-"Κύριε τα περισσότερα από αυτά τα πουλιά και τις πάπιες εγώ δεν τα ξέρω δεν τα έχω δει ποτέ μου. "
-"Δεν πειράζει αυτά δεν υπάρχουν εδώ στην Κρήτη που κυνηγάμε"
Τα συμπλήρωσε αυτός διόρθωσε και 1-2 λάθη που είχα κάνει και πέρασα τις εξετάσεις και έβγαλα την πρώτη μου άδεια.
Την δευτερη φορά σχετικά πρόσφατα που ξαναέδωσα εξετάσεις εδώ στην Αθήνα έκατσα και διάβασα τα έμαθα και τα πέρασα κανονικά και αλάνθαστα άσχετα πως και πάλι τα περισσότερα είδη πουλιών τα ξεχάνω και κάνω κάθε χρόνο πριν την έναρξη του κυνηγίου επανάλληψη για να τα ξαναθυμιθώ. Αυτά οι περισσότεροι τα έμαθαν με τους παππούδες τους και τους πατεράδες τους απο μικροί που τους έπαιρναν στο κυνήγι και τα έχουν απομνημονεύσει καλά. Έτσι τα έμαθα και εγώ με την διαφορά ότι στην Κρήτη δεν έχουμε παπιά και αγροιόχοιρους οπότε δεν τα έμαθα ποτέ αυτά. Ακόμη και εδώ στην Αθήνα όμως κυνηγάω μόνο αυτά που ξέρω και ότι δεν ξέρω δεν σηκώνω καν το όπλο για ασφάλεια. Το καλύτερο σχολείο είναι να βρεις παρέα απο κυνηγούς που τα ξέρουν να σου τα μάθουν όπως πολύ σωστά είπαν και παραπάνω καθώς και να σου μάθουν και κάποιους άγραπτους κανόνες που ισχύουν παραδοσιακά αν και με κάποιους από αυτούς προσωπικά δεν συμφωνώ.

Να συμπληρώσω ότι το πιο δυσκολο, εάν δεν ξέρεις, είναι να ξεχωρίζεις τα είδη των πτηνών, τα θηρευσιμα δλδ από τα μη θηρευσιμα, αν ασχοληθείς με κυνήγι πτηνών φυσικά...γι αυτό καλό είναι στην αρχή να πας με κάποιον που ξέρει

Ευχαριστω για ολες τις συμβουλες.
Εμενα δεν με ενδιαφερει να κυνηγησω, οποτε πρακτικα μου ειναι αδιαφορο να μαθω τα θηραματα, απλα θα το κανω για να αποκτησω την αδεια.
Η βολτα στο βουνο και στη φυση με ενδιαφερει αλλα να εχω παντα και καποιο οπλο μαζι.
Μου χε τυχει σε βολτα με τα παιδια που απομακρυνθηκαμε πολυ να δουμε κοπαδι αγριοχοιρων να περναει απο μπροστα μας και παγωσα για το ΤΙ θα μπορουσε να ειχε συμβει.

Κοίταξε πας στο σύλλογο της περιοχής σου και θα ενημερωθείς .Ασχέτως πως θα βγει η άδεια διάβασε ότι φυλλάδιο σου δώσουν γιατί οφείλεις να γνωρίζεις .Όσον αφορά τον διαχωρισμό θηραμάτων αυτό γίνετε σταδιακά αποκτώντας εμπειρία την πλειοψηφία των θηραμάτων την αντιλαμβάνεσαι από τον τρόπο πετάγματος εκτός την εικόνα για σε αποστάσεις δεν μπορείς να ξεχωρίσεις χρώματα πουλιών καθώς υπάρχουν και αρκετά πτηνά ίδιου μεγέθους περίπου .Μην ανχωνεσαι έχει κυνηγούς που κυνηγούν 30 χρόνια και δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη δεκαοχτουρα αν περνάει 50 μέτρα με το φασοπεριστερο καθώς ούτε τα όλα τα είδη τσιχλών όταν πετούν λίγο μακριά για παπί δε συζητώ καν .Όλα είναι θέμα εμπειρίας που έρχετε με την επανάληψη και την παρατήρηση .

Εμενα δεν με ενδιαφερει να κυνηγησω, οποτε πρακτικα μου ειναι αδιαφορο να μαθω τα θηραματα, απλα θα το κανω για να αποκτησω την αδεια.
Η βολτα στο βουνο και στη φυση με ενδιαφερει αλλα να εχω παντα και καποιο οπλο μαζι.
Μου χε τυχει σε βολτα με τα παιδια που απομακρυνθηκαμε πολυ να δουμε κοπαδι αγριοχοιρων να περναει απο μπροστα μας και παγωσα για το ΤΙ θα μπορουσε να ειχε συμβει.
οταν κλεινει η κυνηγετικη περιοδος το οπλο το κλειδωνεις σπιτι και δεν το μετακινεις καθολου μονο αν εχει δελτιο σκοπευτη απο σπιτι σκοπευτηριο και το αντιθετο.

και εγω τα παππια και τα υδροβια δυσκολα τα ξεχωριζω , πηγα μερικες φορες με καπιους φιλους εδω που εχουμε λιγα μεροι , αλλα δεν με τραβιξε το κυνηγι αυτο , μια και δυσκολα τα ξεχωριζω , και μπορει να βγω μπλεγμενος , και οποτε προτιμω χιλιες φορες μπεκατσα , τσιχλα , φασσα κλπ

ΤΙ θα μπορουσε να ειχε συμβει ?

ΤΙ θα μπορουσε να ειχε συμβει ?
Αυτο δεν μπορω να το ξερω.
Οταν εισερχεσαι στο φυσικο περιβαλλον "αλλου" καλο ειναι να λαμβανεις τα μετρα σου.
Εδω εχει γεμισει με λύκους (ή υβριδια) η Παρνηθα, και πανε και περπατανε αμεριμνοι στα μονοπατια.
Κανουμε λεει θορυβο χτυπωντας ξυλα και φευγουν.Ε, προτιμω να εχω μια γεματη benelli μαζι μου.

Αυτο δεν μπορω να το ξερω.
Οταν εισερχεσαι στο φυσικο περιβαλλον "αλλου" καλο ειναι να λαμβανεις τα μετρα σου.
Εδω εχει γεμισει με λύκους (ή υβριδια) η Παρνηθα, και πανε και περπατανε αμεριμνοι στα μονοπατια.
Κανουμε λεει θορυβο χτυπωντας ξυλα και φευγουν.Ε, προτιμω να εχω μια γεματη benelli μαζι μου.
Δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τα φαντάζεσαι τα πράγματα ... Όταν λοιπόν μπεις στο δάσος ( να σε διορθώσω , δεν ειναι φυσικό περιβάλλον "αλλου" ) τα ζώα είτε θα αποφύγουν να συναντηθούν μαζι μας είτε θα είναι αδιάφορα προς εμάς. Πολύ σπάνια ( εως ποτέ θα έλεγα ) να μας επιτεθούν. Με αυτή την λογική να βγαλουμε όλοι άδεια να γεμίσουμε το τουφέκι και να κάνουμε περίπατο στο δάσος ?

Επίσης σε εθνικούς δρυμούς και προστατευόμενα δάση απαγορεύτηκε όπως απαγορεύεται και η θήρευση αυτών των ζώων που αναφέρεις. Ακόμη και το αγριογούρουνο επιτρέπεται συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας μόνο. Τέλος με το όπλο δεν μπορείς δήθεν να κυνηγάς εκεί που βρίσκονται και άλλοι άνθρωποι κοντά σε κατοικημένη περιοχή κλπ κλπ που το καθορίζουν κάποιοι από τους αγραφους αλλά και γραφτους νόμους του κυνηγιού που σου αναφέραμε πριν. Και τέλος η άδεια κυνηγίου θα πρέπει να την ανανεώνεις κάθε χρόνο το οποίο είναι ένα κόστος. Αν δεν την ανανεώσεις για 7 χρόνια λήγει, χάνεις το δικαίωμα του κυνηγού και πρέπει να ξαναδώσεις εξετάσεις για να ξαναβγάλεις άδεια. Για τον σκοπό που το θέλεις ίσως είναι καλύτερο και πιο οικονομικό να πάρεις κάποια συσκευή απωθητικων ζώων . Δεν ξέρω αν κάνουν δουλειά η όχι αλλά εκτός των άλλων θα μπορείς να πήγαινεις δάσος χωρίς να είσαι δαχτυλοδιχτουμενος από τους άλλους και να σου κάνουν παρατηρήσεις. Εγώ θα σου πρότεινα να βγάλεις άδεια μόνο αν θέλεις πραγματικά να κυνηγάς η έστω αν θέλεις να δοκιμάσεις να κυνηγήσεις για να διαπιστώσεις αν σου αρέσει η όχι. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Στο δάσος τα άγρια ζώα και ειδικότερα αυτά που έχουμε εδώ Ελλάδα δεν επιτίθονται στον άνθρωπο γιατί τον φοβούνται. Μόνο αν απειληθούν δηλαδή αν πας γυρεύοντας. Συν ότι τα άγρια ζώα δραστηριοποιούνται την νύχτα και όχι την μέρα.

Back