Ψαρόνια

Μια φορά έχει τυχει να δω ένα κοπαδακι ψαρονια Ιουλιο μήνα να βοσκουν σε μια συκιά... Όλα αυτά πριν 20+ χρόνια....
Από τοτε δεν μου έχει ξανασυμβεί.......

Μπορεί σε άλλες περιοχες να θεωρείται ντοπιαρικο είδος κ ετσι να υπάρχουν καποιες μετακινησεις...
Στη Βόρρειο Ελλάδα που ξέρω,υπάρχουν πληθυσμοί μόνιμοι όλον το χρόνο.Τα πολλά όμως έρχονται από τον Βορρά στην Ελλάδα Οκτώβριο και Νοέμβριο.Φέτος,παρά τον ήπιο καιρό,ήρθαν ΞΑΝΑ!Δυστυχώς δεν τα μιμήθηκαν φάσσες και τσίχλες...

View attachment 64098
Ακόμα οι μύτες τους είναι μαύρες, έχω προσέξει πως τον Φεβρουάριο και μετά γίνονται κίτρινες ! :)
Σαν θήραμα δεν με απασχόλησε ποτέ αλλά σαν μοντέλο έχει ενδιαφέρον ...:)
...πολύ παλιά τα χτυπάγανε κατα δεκάδες εδω στο νησί, και έχω ακούσει οτι ήταν νόστιμα με τα αυγά...δεν εχω δοκιμάσει ποτέ...

αρκαιτα ψαρονιααααα παιζουνε εδω και καιρω σε εμαςςςς μαλιστα τα βλεπω να αρχηζουνε μεταξιτους και τα πρωτα καλεσματα για ζευγαρωμαααα,μιας και κατι λιγα τα εχουμε εδω στα μερημου που ζευγαρωνουνε και μενουνεεε,,παντως τα ατοιμα εχουνε κελαιζμα ωραιωωωωω

@Dentist
Το ψαρόνι, ειναι πιο νόστημο, το Φλεβαρη κ πιο νόστημο, οταν τα κάνεις σούπα με ρύζι πιλάφι...δοκιμασμένο.
Εδώ Κώστα ότι ψαρονια δουμε θα είναι τον Οκτώβρη κ Νοέμβρη στα περασματα...
Πολυ σπάνια μου έχει συμβεί να δω να πεταει κάνα κοπαδακι της...πλάκας αυτή την εποχή...

Πάντα θα σηκώσω το οπλο αν μου δωθεί η ευκαιρία κ παντα θα τα καταναλωσω..
Μόνο με πιλαφι με ρυζι η κοκκινιστά με μακαρονια, είτε μόνα τους είτε μαζί με τσιχλοκοτσυφα...

Αλλα η αλήθεια είναι πως εχω κ χρονια να τουφεκισω...
Παλιά εβλεπες περισσότερα...

Πολυ σπάνια μου έχει συμβεί να δω να πεταει κάνα κοπαδακι της...πλάκας αυτή την εποχή...

Μόνο με πιλαφι με ρυζι η κοκκινιστά με μακαρονια, είτε μόνα τους είτε μαζί με τσιχλοκοτσυφα...

Τάσο από ποια περιοχή είσαι αν επιτρέπεται?

Πιο παλια ναι, εβλεπες περισσοτερα...πλεον ακομη κι εδω, εχουν λιγοστεψει, οστοσο, μπορει καποιος να ασχοληθει μαζι τους, τις ημερες με βροχή (ψυχάλα) οπως σήμερα...

@Dentist
Το ψαρόνι, ειναι πιο νόστημο, το Φλεβαρη κ πιο νόστημο, οταν τα κάνεις σούπα με ρύζι πιλάφι...δοκιμασμένο.
Νόστιμα είναι, αλλά προσωπικά δεν με συγκινούνε. Μπορεί και να τα βαρέθηκα τόσα χρόνια.

Εχεις δοκιμάσει κ δε σου άρεσαν;;
Δεν λέει κάτι αυτό..

Εγώ πχ δεν τρώω κανενα είδος τυριού(μονο στην pizza) κ με την μυρωδιά τους εχω..εξαφανιστει....
Αλλά τι να λεει αυτο?
Πως δεν το τρωει τοοοοοσος κόσμος η δεν ειναι καλό...

Τάσο από ποια περιοχή είσαι αν επιτρέπεται?
Γιατί να μην επιτρέπεται βρε Νίκο?
Από Κεφαλονιά....

Last edited:
Γιατί να μην επιτρέπεται βρε Νίκο?
Από Κεφαλονιά....
Μπορεί να μην ήθελες να αναφέρεις το μέρος δημόσια ή και καθόλου.
Ρωτάω για να σου απαντήσω κατάλληλα. Τι εννοώ, παλιά που έκανε πιο πολύ κρύο και είχε και χιόνι στα πιο ορεινά τα ψαρόνια (τζαρτζόρια τα λέμε στον τόπο μου) κατεβαίνανε σμήνη ολόκληρα , μαύριζε ο ουρανός. Τα τελευταία χρόνια τέτοιες κακοκαιρίες δεν έχει κάνει και αφού βρίσκουν φαϊ και πάνω στο βουνό ποιος ο λόγος να κατεβούν τόσο χαμηλά ? Φυσικά και υπάρχουν κοπαδάκια που κατεβαίνουν χαμήλα αλλά εκείνα είναι να 'χαμε να λέγαμε, μόνο για να κάψουμε κανά φυσίγγι όταν βαριόμαστε.

Back