Νικόλα τα skeet με τι τσοκ τα ρίχνεις? Και αν μπορείς σε παρακαλώ δώσε μας ένα μαξιμουμ απόστασης στην οποία είναι αποτελεσματικά χωρίς κοψοφτερα-ζωντανά πουλια!
Χρήστο , τότε αξίζουνε οι τσίχλες πιο καλά , για το "τραπέζι", είναι πιο "ψωμωμένες", έτσι δεν είναι;Μπα, το είδαμε και πριν το έργο.Απο τον φλεβάρη τα καλά!
Καλημερα, παντως αν κυνηγας μονο με καρτερι την τσιχλα μαλλον θα σε κοβει η φολα, μονο το περπατητητο αξιζει πλεον...Σήμερα δεν ανοίξαμε το μαγαζί λόγο πρωτοκόλλου covid κ είπα να πάω έστω μόνος μου για ένα πρωινό καρτέρι ανατολική Αττική. Σε μέρος που αν πας περπατητο τα πουλιά είναι πάρα πολλά αποφάσισα να κάτσω κοντά σε μια συσταδα κυπαρισσιων κ ας έριχνα κ 3 ντουφεκιες. Το αποτέλεσμα ήταν να μη σηκώσω τουφέκι σε 2, 5 ώρες καρτέρι.Καταλαβαινω λοιπόν τους κυνηγούς που ασχολούνται αποκλειστικά με το καρτέρι κ διαπιστώνω πως η τσίχλα έχει γίνει από τα ακριβότερα θηράματα αν υπολογίσεις πως στο περπατητο θες σίγουρα 2 κουτιά φυσιγγια για να πάρεις μια ντουζίνα πουλιά.
Σταυροπόδι τουφεκας;;;Επόμενο βήμα coffee table και τηλεόραση και το φτιάξαμε το σαλονάκι!
5 περάσανε, 3 κατέριψα και τις βρήκα όλες. (Lambro κίτρινο και Ρουμελιώτης, αμφότερα 30γρ, Ν9)
View attachment 39626
Θεωρητικά έτσι είναι.Χρήστο , τότε αξίζουνε οι τσίχλες πιο καλά , για το "τραπέζι", είναι πιο "ψωμωμένες", έτσι δεν είναι;
Με το ιζη54 φέτος είχα 3-4 24άρια σκιτ λάμπρο σιρις2 τα οποία είχαν μείνει από πρωτοχρονιά.Πράγματι, με αυτά πήρα 2 τσίχλες οι οποίες ήταν σε οριακή απόσταση που σηκώνεις το όπλο, η μία πατσαβούρα και η άλλη ζωντανή!4* & 3* Μήτσο, τουτέστιν βελτιωμένος κύλινδρος & μισό, ή 1/4 & 1/2. Ένα τσοκάρισμα "χρυσή τομή" στα δίκαννα, που κρατάει ικανοποιητικές κι επαρκείς συγκεντρώσεις μέχρι τα 45-50 μέτρα (το 1/2 κυρίως)...!
Μήτσο σε ό,τι αποστάσεις έκοβα τσιχλάκια με τα 28άρια, στις ίδιες τα κόβω και με τα skeetάκια, δεν έχω δει καμία διαφορά...
Επίσης, ίδιες προσκοπεύσεις...
Με τα 24άρια skeet έχω πάρει ήδη και αρκετά μακρινά, θεαματικά τσιχλάκια, με γενναία προσκόπευση εννοείται...
Μέχρι τα 40 μέτρα, εάν πάει σωστά η άτρακτος πάνω στην τσιχλίτσα και την αρπάξουν μερικά κεντρικά σκαγάκια (κι όχι αδύναμα ακρόσκαγα), το πουλάκι είναι κάτω για τα καλά...! Ακόμη και με τα πολύ ψιλά 9μισαράκια σκαγάκια του skeet...
Παίζει ρόλο και το τουφέκι. Διαφέρουν οι κάνες αλλά και τα τσοκ (μαμίσια και after market) δεν είναι όλα ίδια. Χρειάζονται δοκιμές.4* & 3* Μήτσο, τουτέστιν βελτιωμένος κύλινδρος & μισό, ή 1/4 & 1/2. Ένα τσοκάρισμα "χρυσή τομή" στα δίκαννα, που κρατάει ικανοποιητικές κι επαρκείς συγκεντρώσεις μέχρι τα 45-50 μέτρα (το 1/2 κυρίως)...!
Μήτσο σε ό,τι αποστάσεις έκοβα τσιχλάκια με τα 28άρια, στις ίδιες τα κόβω και με τα skeetάκια, δεν έχω δει καμία διαφορά...
Επίσης, ίδιες προσκοπεύσεις...
Με τα 24άρια skeet έχω πάρει ήδη και αρκετά μακρινά, θεαματικά τσιχλάκια, με γενναία προσκόπευση εννοείται...
Μέχρι τα 40 μέτρα, εάν πάει σωστά η άτρακτος πάνω στην τσιχλίτσα και την αρπάξουν μερικά κεντρικά σκαγάκια (κι όχι αδύναμα ακρόσκαγα), το πουλάκι είναι κάτω για τα καλά...! Ακόμη και με τα πολύ ψιλά 9μισαράκια σκαγάκια του skeet...
Παίζει ρόλο και το τουφέκι. Διαφέρουν οι κάνες αλλά και τα τσοκ (μαμίσια και after market) δεν είναι όλα ίδια. Χρειάζονται δοκιμές.
Αγαπητέ μας Νίκο,η αναφορά μου ήταν στη γενικότητα της απόδοσης των τσοκ.Μια άποψη είναι κι αυτή αγαπητέ Γιάννη, αλλά ο σκοπευτής, κατ' εμέ, παίζει πολύ περσσότερο ρόλο στο επιτυχές αποτέλεσμα της ντουφεκιάς...
Φυσικά, χρησιμοποιώντας πάντοτε τα ενδεδειγμένα τσοκαρίσματα και νούμερα σκαϊών για τις αποστάσεις που ντουφεκάει...
Οι διαφορές από κάννη σε κάννη με το ίδιο τσοκάρισμα (είτε μαμίσιο είτε εξωεργοστασιακό) και τα ίδια πυρομαχικά, είναι μάλλον ασήμαντες και μη αξιόλογες... Αλλά και τυχαίες από δοκιμή σε δοκιμή...
Με το μισό τσοκ, δηλαδή με σύσφιγξη 1/2 επί της διαμέτρου του κυρίως αυλού του όπλου, ή, με άλλα λόγια, με εσωτερική διάμετρο στομίου μισό χιλιοστό (δεν χρειάζεται παραπάνω) πιο στενή απ' ό,τι η εσωτερική διάμετρος του κυρίως αυλού, δύναται ο σκοπευτής-κυνηγός να κάνει "θαύματα" σε ούλες κυριολεκτικά τις αποστάσεις, πάντοτε με την ορθή προσκόπευση βέβαια...
Αυτά όλα, και βάσει θεωρίας, αλλά και βάσει εμπειρίας (το σπουδαιότερο) μετά από ριγμένα "φορτηγά" ολόκληρα με φυσίγγια στα τσιχλοκάρτερά μου...!
Έχω διαβάσει αλλά και το έχω δει και στην πράξη για τις μακρινές τουφεκιές ότι από τα κλειστά τσόκ τα 2* είναι και προτιμότερο και απ το φουλ...σταθερό 2* ότι περνούσε από το FIR της κατερρίπτατο.
ΠΟΙΑ ΜΠΕΝΕΛΛΙΑγαπητέ μας Νίκο,η αναφορά μου ήταν στη γενικότητα της απόδοσης των τσοκ.
Παράδειγμα: Σύγκριση συγκέντρωσης μεταξύ Franchi Fast και Baikal SP Mp 27 em m1c. Απόσταση 32m, τσοκ και στα δύο 3* Φυσίγγια Imperial (Ισπ) 32gr No9 : Franchi 68% Baikal 60% (Κύκλος 75cm) εργοστασιακά τσοκ.
Ομοίως στα 25m με τσοκ 4* Franchi 72% Baikal 62%
Πρακτικά (για μένα προσωπικά και μόνο) : Στα γνωστά μας καρτέρια τσίχλας 28-35m με Franchi 4* Επιτυχία 20%!!!
με 3*, 50%. Baikal με 4* 60+% με 3* 30%. Αντίστροφα δηλαδή.
Κατανοώ ότι επί ζωντανού κινητού στόχου παίζουν 10άδες παράμετροι, που τις ξέρουμε όλοι (κοντάκι, επώμιση, καιρικές συνθήκες, προσκοπεύσεις, φυσίγγια κ.ά.)
Για αυτό είμαι πολύ συγκρατημένος να συστήσω στους συγκυνηγούς μας συσφίξεις. Απλά τους αναφέρω τις προσωπικές μου εμπειρίες.
σ.σ. Με παλιά Benelli με σταθερό 2* ότι περνούσε από το FIR της κατερρίπτατο. Βγάλε άκρη.....
ΑΡΑ Πάρα πολύ σωστά λες ο σκοπευτής, κατ' εμέ, παίζει πολύ περσσότερο ρόλο στο επιτυχές αποτέλεσμα της ντουφεκιάς...
SL 80ΠΟΙΑ ΜΠΕΝΕΛΛΙ
Μόνο βροχή το πρωι φιλε μου και μετά λιακαδαρα! Ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα μας για τα χιόνια. Να φανταστείς 12 βαθμους έχουμε εδω! Από αποψε γυρναει ομως. Λένε για χιόνια μέχρι την Στενη. Αρκούν!!!! Αν κρατήσει ο καιρός θα πάω καρτερι και θα ενημερωσω!!!Dim πήγες καμμια βόλτα; κάνα χιονακι Εύβοια έριξε το βράδυ;
Ευχαριστω για την απαντηση!εχω την ιδια στο αυτό τσοκαρισμα και με το αποτελεμα που ανεφερεςSL 80
Ωραίο μερος....Πήγα, πρόλαβα να ρίξω μια τουφεκιά και μετά άρχισε να ψιλορίχνει.Αρχικά, έπιασα ένα πεύκο μπας και κόψει αλλά όλο και δυνάμωνε.Γύρισα σπίτι, καθάρισα το όπλο, στέγνωσα το σκυλάκι...View attachment 39665View attachment 39669View attachment 39670