Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Καλησπέρα σε όλους ! Εδώ στο νησί από τις 15 του Οκτώβρη μέχρι τις 15 του Νοέμβρη μπαίνουν τσίχλες! Ένας μήνας πέρασμα! 5 μέρες + ή - . Αν έχει όλο το μήνα βόρειο ανατολικό και βολεύει με καιρούς στην βόρεια Ευρώπη και στην Τουρκία ,το τουφεκιδι πάει σύννεφο! Αν σαν χρόνια δεν έχει καλά περάσματα ,τουλάχιστον μια μέρα θα γίνεται πανζουρλισμος. Αν είναι μέτρια χρόνια θα πηγαίνεις κάθε μέρα και σε κάνα δίωρο θα πιάνεις 10 πουλιά. Αν πάλι είναι σαν το 2016 τότε φίλε....κάθε μέρα σε δύο ώρες το πολύ έχεις πιάσει το όριο και απλά πίνεις το καφέ σου βλέποντας τα κύματα των πουλιών να μπαίνουν στο νησί!! Ωραίες αναμνήσεις , που πέρσι δυστυχώς δεν τις απολαύσαμε λόγο του lockdown.
Έχω πετύχει κάτι απίστευτα περάσματα στους Βαβύλους, αξέχαστα θα μου μείνουν...

Μιλάμε για τσίχλες .
Και ταυτόχρονα έχουμε πυρκαγιές ,οι οποίες δεν σβήνουν ,γιατί δεν υπάρχει υγρασία ακόμα και στα βουνά ..
Περι μου εχουν τυχη χρονιες που η γης ηταν τουβλο οκτωβρη μηνα και η κυχλες εμπεναν κατα κηματα...η αποδημια ειναι ενα μυστηριο αλητο δεν υπαρχουν στανταρ...

Περι μου εχουν τυχη χρονιες που η γης ηταν τουβλο οκτωβρη μηνα και η κυχλες εμπεναν κατα κηματα...η αποδημια ειναι ενα μυστηριο αλητο δεν υπαρχουν στανταρ...
Δεν έχει σχέση με τα περάσματα αυτό που λέω .
Έχει σχέση με τις συνθήκες που θα βρουν αυτές ,όταν έρθουν ...
Τα έχουμε πει πολλές φορές αυτά..
Να σου πω αλήθεια ,φέτος δεν τα φοβάμαι τα περάσματα ..

Εμένα ο πατέρας μου που ξεκίνησα μαζί του το κυνήγι .Για τσίχλα ξεκίναγε πάντα από Αγίου Δημητρίου και μετά ..Ποτέ νωρίτερα ...Ε και εγώ μαζί λοιπόν από τότε .
Από το 2001 που ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον καιρό και τις αποδημίες ,από τότε καταλαβα ότι τα πουλιά δεν έχουν ημερολόγιο.Οποτε άρχισα να το βλέπω λίγο αλλιώς ..
Το νωρίτερο που έχω δει πέρασμα στην Νότια Ελλάδα πάντα ,είναι 05/10 ..
Το αργότερο πάλι που έχω δει είναι 20/11..
Ιδικά ο Νοέμβριος με έχει εκπλήξει πολλές φορές ..

Δεν έχει σχέση με τα περάσματα αυτό που λέω .
Έχει σχέση με τις συνθήκες που θα βρουν αυτές ,όταν έρθουν ...
Τα έχουμε πει πολλές φορές αυτά..
Να σου πω αλήθεια ,φέτος δεν τα φοβάμαι τα περάσματα ..
Μια από τα ιδια! Πιστεύω πως φέτος θα μας την κάνουν την χάρη στα μπασιματα και μάλιστα θα ξεκινήσουν πολύ νωρίς. Και δεν παιζει και μεγάλο ρόλο το τι καιρό θα έχουμε εμεις. Το 16 στο τεράστιο διήμερο πέρασμα 15-16/10 είχε 28 βαθμους και το θυμάμαι πολύ καλα. Και εδώ τότε είχε πολύ καιρό να βρέξει αν και τον Σεπτέμβριο είχε κάνει μερικά καλά νερα. Θυμαμαι εκει κατα τις 20/10 να περπαταμε απογευμα στα αμπελια με τον φιλο μου τον Χρηστο και να βαραμε 15-20 πουλια για πλακα και να λεμε πως αν δεν βρεξει θα την κοπανησουν τα πουλια. Έριξε ομως ενα νερό καλό 25-26/10 και στις 27 το πρωι χεστηκα στο τουφεκιδι πετυχαινοντας ενα τρομερο περασμα. Απίστευτη περίοδος μπασιματων τοτε. Έμπαιναν πουλιά μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Μακαρι να το ζήσουμε και φετος.

Μια από τα ιδια! Πιστεύω πως φέτος θα μας την κάνουν την χάρη στα μπασιματα και μάλιστα θα ξεκινήσουν πολύ νωρίς. Και δεν παιζει και μεγάλο ρόλο το τι καιρό θα έχουμε εμεις. Το 16 στο τεράστιο διήμερο πέρασμα 15-16/10 είχε 28 βαθμους και το θυμάμαι πολύ καλα. Και εδώ τότε είχε πολύ καιρό να βρέξει αν και τον Σεπτέμβριο είχε κάνει μερικά καλά νερα. Θυμαμαι εκει κατα τις 20/10 να περπαταμε απογευμα στα αμπελια με τον φιλο μου τον Χρηστο και να βαραμε 15-20 πουλια για πλακα και να λεμε πως αν δεν βρεξει θα την κοπανησουν τα πουλια. Έριξε ομως ενα νερό καλό 25-26/10 και στις 27 το πρωι χεστηκα στο τουφεκιδι πετυχαινοντας ενα τρομερο περασμα. Απίστευτη περίοδος μπασιματων τοτε. Έμπαιναν πουλιά μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Μακαρι να το ζήσουμε και φετος.
Οι χάρτες του 2016 είναι ,ο απολυτος κανόνας για εμάς .
Μπήκε πολύ νωρίς το κρύο βόρεια ..
Από 25 Σεπτεμβρίου έως 1 Νοεμβρίου πρέπει να πιάσαμε 14 μέρες βοριά ..
Όχι τοπικού βοριά ..Αλλά με αντικυκλωνα στην Σκανδιναβία..Με την ροή ακριβώς πάνω μας ...

Εμένα ο πατέρας μου που ξεκίνησα μαζί του το κυνήγι .Για τσίχλα ξεκίναγε πάντα από Αγίου Δημητρίου και μετά ..Ποτέ νωρίτερα ...Ε και εγώ μαζί λοιπόν από τότε .
Από το 2001 που ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον καιρό και τις αποδημίες ,από τότε καταλαβα ότι τα πουλιά δεν έχουν ημερολόγιο.Οποτε άρχισα να το βλέπω λίγο αλλιώς ..
Το νωρίτερο που έχω δει πέρασμα στην Νότια Ελλάδα πάντα ,είναι 05/10 ..
Το αργότερο πάλι που έχω δει είναι 20/11..
Ιδικά ο Νοέμβριος με έχει εκπλήξει πολλές φορές ..
Εγώ ξεκίνησα με τον ξάδερφο και τον μετέπειτα κουμπάρο μας. 4-5 χρόνια μεγαλύτεροι αυτοί και ξεκινούσαν την τσιχλα 28/10 πάντα με περπατητο! Όταν τους είπα να πάμε για μπασιματα εκεί 10-12 του μήνα έβαλαν τα γέλια. Όταν όμως τους κουνουσα το μεσημέρι επιδεικτικά την πουλιαστρα γεμάτη τους έτρεξαν τα σαλια και από τότε ανακάλυψαν και αυτοί την μαγεία των περασματων. 7/10 για εμενα το πιο πρώιμο καλο μπασιμο. Και θα συμφωνήσω μαζί σου. Ο Νοέμβρης ειναι ο αγαπημένος μου μήνας στα περάσματα γιατί αν περάσουν θα έχει απ'όλα!!!

Οι χάρτες του 2016 είναι ,ο απολυτος κανόνας για εμάς .
Μπήκε πολύ νωρίς το κρύο βόρεια ..
Από 25 Σεπτεμβρίου έως 1 Νοεμβρίου πρέπει να πιάσαμε 14 μέρες βοριά ..
Όχι τοπικού βοριά ..Αλλά με αντικυκλωνα στην Σκανδιναβία..Με την ροή ακριβώς πάνω μας ...
Φέτος τι λενε τα μελλούμενα ???? Πάντως θερμοκρασιακα βορειότερα μας καμία παντελώς σχέση με πέρσι ετσι?

Εγώ ξεκίνησα με τον ξάδερφο και τον μετέπειτα κουμπάρο μας. 4-5 χρόνια μεγαλύτεροι αυτοί και ξεκινούσαν την τσιχλα 28/10 πάντα με περπατητο! Όταν τους είπα να πάμε για μπασιματα εκεί 10-12 του μήνα έβαλαν τα γέλια. Όταν όμως τους κουνουσα το μεσημέρι επιδεικτικά την πουλιαστρα γεμάτη τους έτρεξαν τα σαλια και από τότε ανακάλυψαν και αυτοί την μαγεία των περασματων. 7/10 για εμενα το πιο πρώιμο καλο μπασιμο. Και θα συμφωνήσω μαζί σου. Ο Νοέμβρης ειναι ο αγαπημένος μου μήνας στα περάσματα γιατί αν περάσουν θα έχει απ'όλα!!!
Και θα είσαι και μόνος ....
Ελάχιστοι πιάνουν τα καλά μεροι ,εκείνη την εποχή ...

Ήμουν εγώ Οινούσσες..Ένα χρόνο ..
φαντασου οτι το κιτρινο απο πλήθους τοιχαλακι ακομα ιδιο, ειναι απλα τωρα βαζουν τους φανταρους να το βαθουν ασπρο ! ασε που εκει εκανα ενα τρομερο κυνήγι με αγριοπεριστερα ! κοπάδια πολυ μεγάλα !

Και θα είσαι και μόνος ....
Ελάχιστοι πιάνουν τα καλά μεροι ,εκείνη την εποχή ...
Ακριβως!!! Ούτε ξύπνημα μαύρα μεσάνυχτα ούτε κλαμπανιστες που νομίζουν ότι έχουν τετραδυμα 50άρια και βαράνε στα 100 μέτρα ούτε μαλακες με καζαντζιδη. Εγώ και η παρεούλα μου αν και τότε μου αρέσει να πάω ολομόναχος!

Καμία σχέση ...Και μέχρι τώρα..Αλλά και δείχνει να το κρατάει ...
Το πιστεύεις ότι βλέποντας τους χάρτες φετος εβαλα μια 1000άρα φυσίγγια συμπληρωματικά στην αρχική παραγγελία μου???? Με τρώει κάτι φετος.....

φαντασου οτι το κιτρινο απο πλήθους τοιχαλακι ακομα ιδιο, ειναι απλα τωρα βαζουν τους φανταρους να το βαθουν ασπρο ! ασε που εκει εκανα ενα τρομερο κυνήγι με αγριοπεριστερα ! κοπάδια πολυ μεγάλα !
Η φωτο είναι το μακρινό 1999..
Στην πλαγιά από κάτω είχαμε και πέρδικες ..
Αλλά δεν τις ενοχλουσαμε ..
Κουνέλια και μπεκάτσες παρακαλώ ....Μπεκάτσες στο κοντοπουρναρο

Η φωτο είναι το μακρινό 1999..
Στην πλαγιά από κάτω είχαμε και πέρδικες ..
Αλλά δεν τις ενοχλουσαμε ..
Κουνέλια και μπεκάτσες παρακαλώ ....Μπεκάτσες στο κοντοπουρναρο
και που να δεις τρυγονια σε περασματα , οπως και στα ψαρα ! εγω δυστυχώς δε τα προλαβα..τα βλέπω ομως σε φωτο απο γηραιότερους

Status
Not open for further replies.
Back