Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
upload imgcertificity.com
Καλο μηνα με πολλες και επιτυχημενες γεννες..:)

Βρε Πάνο υπάρχει περίπτωση να τα παρατήσουν οι γονείς τους, δεν πρέπει να τα ακουμπάμε. Αν γίνει κατι τέτοιο πήγαινε τους φαγητό να μην ψωφίσουν.

Α οκ ! Τωρα το είδα οτι τα υιοθέτησες .well done.

Τα κοτσυφια ειναι τοσα πολλα πλεον κ εξοικειωμενα, που εχουν αρχισει να κανουν φωλιες κ σε εσωτερικους χωρους, οπως το εργοστασιο στο οποιο δουλευω!! Τα παρακουλουθω καθημερινα να μπαινουν απο ενα σπασμενο τζαμι....what..what.

Τα κοτσυφια ειναι τοσα πολλα πλεον κ εξοικειωμενα, που εχουν αρχισει να κανουν φωλιες κ σε εσωτερικους χωρους, οπως το εργοστασιο στο οποιο δουλευω!! Τα παρακουλουθω καθημερινα να μπαινουν απο ενα σπασμενο τζαμι....what..what.
Tο ίδιο σκηνικό ακριβώς, αγαπητέ φίλε, μου μετέφερε πριν από αρκετές ημέρες και ένας φίλος και συγκυνηγός μου, από τη βιοτεχνία που ο ίδιος διατηρεί έξω από τη Λιβαδειά...!

Είναι γεμάτη η Ελλάδα κοτσύφια,μας βλέπω έναρξη να το ρίχνουμε σε δαυτα!
...Εγώ πέρυσι αυτό έκανα με τους ντοπιάρηδες κοτσυφάδες...! Τους ξεκίνησα από 20 Αυγούστου (μαζί με κάτι λιγοστά τρυγονάκια) και από τις 15 του Σεπτέμβρη ακόμα καλύτερα, που ανέβηκα και λίγο πιο ψηλά!
Μέχρι να έρθουν οι "εισαγόμενοι" φίλοι τους προς τα τέλη του Οκτώβρη, μετρούσα, ήδη, μερικές δεκάδες από τους "ντόπιους" στην κατάψυξη...!
Έτσι, για να "ζεσταθώ" και να μπω για τα καλά στο κλίμα το κυνηγετικό, εν όψει της πιο χορταστικής συνέχειας, ό,τι έπρεπε ήτανε!
Και εφέτος το ίδιο θα κάνω...!

...Εγώ πέρυσι αυτό έκανα με τους ντοπιάρηδες κοτσυφάδες...! Τους ξεκίνησα από 20 Αυγούστου (μαζί με κάτι λιγοστά τρυγονάκια) και από τις 15 του Σεπτέμβρη ακόμα καλύτερα, που ανέβηκα και λίγο πιο ψηλά!
Μέχρι να έρθουν οι "εισαγόμενοι" φίλοι τους προς τα τέλη του Οκτώβρη, μετρούσα, ήδη, μερικές δεκάδες από τους "ντόπιους" στην κατάψυξη...!
Έτσι, για να "ζεσταθώ" και να μπω για τα καλά στο κλίμα το κυνηγετικό, εν όψει της πιο χορταστικής συνέχειας, ό,τι έπρεπε ήτανε!
Και εφέτος το ίδιο θα κάνω...!
Σε αμπελακι τους κυνηγησες;

Ο μπαμπας μου λεγε οτι τα κοτσυφια δεν κανουν τιποτα αν δε ριξει τις πρωτες βροχες. Οσα εχω πιασει, και ειναι αρκετα γιατι ως γνωστον οταν εισαι πιτσιρικας δεν ακους, ηταν ολα χτικιαρικα και στεγνα απο ξυγκι. Σαν τσιροι ενα πραμα.

Εκτοτε παιζουν και περνανε μπροστα μου, αλλα δεν τα χτυπαω. Φανταζομαι αν ειναι σε μερος που εχει νερα-φαγητο θα ειναι πιο παχια, αλλα δυστυχως εδω κατω δυσκολο...

Σε αμπελακι τους κυνηγησες;
Κυρίως σε κλασσικά τσιχλοκαρτεράκια, όπως τον χειμώνα, που είναι κοντά σε ελιές, ρεματάκια με πουρναριές, κισσούς κτλ.... Αμπέλια όχι, σχεδόν καθόλου... Έτσι κι αλλιώς, κοτσύφια (σχεδόν) παντού έχει...!
Και ναι, όντως, ο κότσυφας της έναρξης είναι σίγουρα πιο αδύνατος και καχεκτικός, αλλά έστω κι έτσι, δεν παύει να είναι κότσυφας και να μας χαρίζει συγκινήσεις με ωραίες ντουφεκιές...! ("Απ' το ολότελα..., καλή κ' η Παναγιώταινα..." που λέει και το σοφό ρητό...!)

πιο παλια πριν γεμισει ολος ο τοπος αγριογουρουνα ,περιμεναμε την 15 σεμπτεμβρη για το ανοιγμα του κυνηγιου στα ορεινα,αμα δεν επεφτε σαβατοκυριακο που πηγαιναμε για λαγο η για περδικες και πχ το ανοιγμα επεφτε πεμπτη ,τοτε κανονιζαμε να παμε για αμπελοκοτσυφα ,ετσι οπως τα λεγαμε στα πλατανια με τις κλιματαριες .ειχε και αυτο την ομορφια του και προστατευαμε και τα τσαμπια γιατι η κλιματαρια το σταφυλι της κανει το καλυτερο τσιπουρο.

Μάγκες,
φίλος - πεπειραμένος κυνηγός μόλις μου έδειξε μία νεκρή κελαηδότσιχλα, την οποία περισυνέλλεξε νεκρή σήμερα το πρωί, πάνω σε μία σήτα περίφραξης...! Το πουλί ήταν πράγματι μια ανήλικη κελαηδότσιχλα και βρέθηκε νεκρή, χωρίς το παραμικρό σημάδι στο σώμα της, σε υψόμετρο 1250 μέτρων περίπου στον Παρνασσό! Η πιθανότερη αιτία θανάτου είναι μάλλον η θερμοπληξία...!
Το συμπέρασμα είναι, ότι πράγματι, κάποιες ελάχιστες κελαηδότσιχλες παραμένουν και στην Κεντρική Ελλάδα για φωλεοποίηση και αναπαραγωγή, εκτός από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται συχνότερα...! Ενθαρρυντικό αυτό...!
Τέλος, να επισημάνω, πως σύμφωνα με έγκυρες και επιστημονικές μελέτες και παρατηρήσεις, ο πληθυσμός της κελαηδότσιχλας παρουσιάζει αυξητική τάση...!

Status
Not open for further replies.
Back