Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Ανεβηκαμε ΣΚ στο χωριο μου με σκοπο ενα οργανωμενο τσιμπουσι με τα δυο τελευταια γουρουνακια , που κρατηθηκαν επι τουτου. Για μας το γουρουνι τελειωνει 20 /1. με δικια μας αποφαση. Σα πρωι κατα τις 7.00 παιρνω τηλ τον αλλο που ενδιαφεροταν για τσιχλοκοτσυφα. Στα κισουδια εξω απο το σπιτι μου ηταν 50-60 κοτσυφια. Το ιδιο και στο δικο μου μου λεει. Το οριο θα ερχοταν σε μια ωρα. Αλλα θελαμε πραγματικο κυνηγι. Φυγαμε λοιπον για ψηλα για κυριαρινες , που ειναι ελαχιστες αυτη την εποχη. Καναμε χλμ γιατι αλλαζαμε θεσεις , περπατησαμε , καναμε καρτερι, τις στριμωξαμε με στρατηγικες , πηραμε 2-3 ο καθενας και γυρισαμε καταευχαριστημενοι με ενα απο τα καλυτερα κυνηγια μας. Κυνηγι που να αξιζει
ΥΓ εγω benelli 123 1*, zotos super kokino 33/8
ο αλλος modefeltro 3* , zotos extra prasino 34/8

Το συγκεκριμένο καρτέρι το έχω ανακαλύψει εδώ και μία 15ετία και πάντα το διαζειριζόμουν με φειδώ και ιδιαίτερη προσοχή ως προς τα θηράματα του.
Οι περισσότεροι κυνηγάμε σε παραδοσιακά καρτερι που είναι γνωστά σε όλους...
Όταν όμως ανακαλύπτεις ένα "άγνωστο" καρτέρι με κόπο κ παρακολούθηση ή έστω κ τυχαία κ μάλιστα το προσέχεις κ δεν το καίς για να έρθει ο "άλλος" κ ακόμα χειρότερα οι "άλλοι" κ να το κατακάψουν(γιατί συνήθως αυτο γίνεται) τότε αυτό είναι που σε πονάει περισσότερο.....

Προσπαθώντας να ερμηνεύσει κάποιος την συμπεριφορά των συναδέλφων, που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, καταλήγει σε ένα προφανές συμπέρασμα. Οδηγούνται από την κυνηγετική πενία και μανία, σε επιλογές καθόλου τιμητικές για τους ίδιους.
Όλοι μας μπορεί να εχουμε κυνηγετική μανία αλλα κάποια πράγματα δεν τα κάνουμε κ βάζουμε ένα όριο κ έχουμε κ μια αξιοπρέπεια.....
Ποιος θα καταδεχτεί να "ριξει τα μουτρα του κάτω" για να παρακολουθήσει τον συνάδελφο του κ το αμάξι του για να παει την επόμενη μέρα νωρίτερα κ να του παρει το καρτέρι...
Οσοι το κάνουν φαντάζομαι κ πως θα συμπεριφέρονται κ εκτός κυνηγίου.....

Πάντα θα πηγαίνει κάποιος άλλος εκεί που ακούγονται ντουφέκιες και πάντα θα υπάρχουν καρτερία νέα και καλά για τους παρατηρητικους .Αλλά μια ωραία λύση εάν δεν είναι σφιχτός ο τόπος είναι πίσω από το καλό καρτέρι με την προϋπόθεση ότι δεν είναι δυνατόν ντουφέκι αυτός που κάθετε είναι μια τακτική που την έχω εφαρμόσει αρκετές φορές με ωραία αποτελέσματα .Κάνεις δε μπορεί να σκοτώσει ότι περνάει και αν εχει πουλιά περνάνε ατουφεκιστα αρκετά καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο κάποιος όταν έρχονται δύο τσίχλες να σκοτώνει και τις δύο πιστέψτε με.Ετσι φροντίζεις να έχεις καλό επίπεδο σκοπευτικά και κυνηγάς όπου να ναι και πίσω από τα καλά σημεία χωρίς ανχος.Εξαλου έχουμε σοβαρότερα πράγματα να ανχωθουμε η έξοδος στο βουνό πρέπει πάντα να γίνετε καλοδιαθετα για να είσαι προετοιμασμένος για το μαλακά που θα συναντήσεις και δυστυχώς έχει παντού και πολλούς.
Φίλε Γιάννη θα σου πώ το πολύ πρόσφατο την περασμένη Κυριακή συμβαν. Στην Ευβοια έχει εναν ελαιώνα εκει που τελειώνει υπάρχει δρόμος και ενα μικρο δασάκι με 10 πευκα. Είχα πάει απο τις 6. 6 και μιση περίπου κατεβηκα κι επιασα πισω απο τα πευκα στον ελαιώνα. Ηρθε αυτοκινητο να παρκαρει μπροστα μου, το βαζει λιγο πιο αριστερα κατεβαινουν 3 ατομα και πιανουν μπροστα κι αριστερα μου , οταν τουφεκισα ξαναμπήκαν στο αμάξι και τι εκαναν; πηγαν μπροστα απο τα πευκα. Οτι πουλιά ερχονταν τα έσπαγαν δεξια αριστερά με τις τουφεκιές και κάποια τα έπαιρναν. Η μοναδική τσίχλα που μου ρθε απο κει ηταν μια κοψοφτερη, τις υπολοιπες 7 που χτυπησα της πηρα απ την ανάποδη πορεία. Χαλάει το καρτέρι αν εχεις μπροστά αλλον.

Αυτό που λατρεύω στη Βοιωτία είναι η μεγάλη απόσταση που έχουν η μία ελιά απο την άλλη. Μπορείς να δεις το πουλί όταν θα σηκωθεί και το σημαντικότερο, μπορείς να το δεις που θα πέσει.
τα παλιά τα χρόνια φυτευαν έτσι για να κάνουν διπλοκαλιέργεια και τα δέντρα τα άφηνα να πανε ψηλα και να μεγαλώσουν πολύ. Οι νεες ποικιλίες είναι κοντούλες σχετικά και η μια με την άλλη ακουμπουν σχεδόν, δυσκολεύει η καθαριότητα έτσι και οι ψεκασμοί.

Φίλε Γιάννη θα σου πώ το πολύ πρόσφατο την περασμένη Κυριακή συμβαν. Στην Ευβοια έχει εναν ελαιώνα εκει που τελειώνει υπάρχει δρόμος και ενα μικρο δασάκι με 10 πευκα. Είχα πάει απο τις 6. 6 και μιση περίπου κατεβηκα κι επιασα πισω απο τα πευκα στον ελαιώνα. Ηρθε αυτοκινητο να παρκαρει μπροστα μου, το βαζει λιγο πιο αριστερα κατεβαινουν 3 ατομα και πιανουν μπροστα κι αριστερα μου , οταν τουφεκισα ξαναμπήκαν στο αμάξι και τι εκαναν; πηγαν μπροστα απο τα πευκα. Οτι πουλιά ερχονταν τα έσπαγαν δεξια αριστερά με τις τουφεκιές και κάποια τα έπαιρναν. Η μοναδική τσίχλα που μου ρθε απο κει ηταν μια κοψοφτερη, τις υπολοιπες 7 που χτυπησα της πηρα απ την ανάποδη πορεία. Χαλάει το καρτέρι αν εχεις μπροστά αλλον.
Εγώ στα μπασιματα είχα έναν μπροστά που έκανε κινητό καρτέρι!!! Όπου πέρναγε τσίχλα πήγαινε προς τα εκεί. Μια πιο δεξιά μια πιο αριστερά κτλ κτλ.
Το σημείο που είχα πιάσει ήταν τελείωμα ενός αυχένα με πεύκα που κατέληγε σε μια μικρή λάκα. Ο τύπος λοιπόν έφτασε να έρθει και να καθίσει στα 10 μέτρα μπροστά μου. Του λέω γιατί δεν έρχεσαι να καθίσουμε αγκαλίτσα??? Και τι απαντάει? Δεν σε είχα δει! Τις 30 τουφεκιες που έχω ρίξει δεν τις άκουσες ρε χαλβά του λέω. Έχεις έρθει τελευταίος και έχεις χαλάσει τρία καρτερια πίσω σου με τα πέρα δώθε και το παίζεις και τρελιτσα??? Πήραν θάρρος και δύο ηλικιωμένοι συνάδελφοι που καθόμασταν παράλληλα και ωραία και του έριξαν ένα ωραιότατο κράξιμο και τα μάζεψε και πήγε πάρα πέρα. Και άλλα παραδείγματα ατελείωτα. Έχω πάψει να πηγαίνω πλέον σε καρτερια που είναι σεσημασμενα και έχω βρει την ησυχία μου. Γιατί να χαλάω την διάθεση μου με τον κάθε μαλακοπιτουρα (και είναι ατέλειωτοι γαμωτο)? Και επειδή είναι και του νουμερου οι περισσότεροι δεν καταδεχονται να καθίσουν στα σημεία που θα ρίξεις 10-15 τουφεκιες. Πάνε εκεί όπου θα ρίξουν 40-50 και θα φύγουν με 3-4 τσίχλες.

Εγώ στα μπασιματα είχα έναν μπροστά που έκανε κινητό καρτέρι!!! Όπου πέρναγε τσίχλα πήγαινε προς τα εκεί. Μια πιο δεξιά μια πιο αριστερά κτλ κτλ.
Το σημείο που είχα πιάσει ήταν τελείωμα ενός αυχένα με πεύκα που κατέληγε σε μια μικρή λάκα. Ο τύπος λοιπόν έφτασε να έρθει και να καθίσει στα 10 μέτρα μπροστά μου. Του λέω γιατί δεν έρχεσαι να καθίσουμε αγκαλίτσα??? Και τι απαντάει? Δεν σε είχα δει! Τις 30 τουφεκιες που έχω ρίξει δεν τις άκουσες ρε χαλβά του λέω. Έχεις έρθει τελευταίος και έχεις χαλάσει τρία καρτερια πίσω σου με τα πέρα δώθε και το παίζεις και τρελιτσα??? Πήραν θάρρος και δύο ηλικιωμένοι συνάδελφοι που καθόμασταν παράλληλα και ωραία και του έριξαν ένα ωραιότατο κράξιμο και τα μάζεψε και πήγε πάρα πέρα. Και άλλα παραδείγματα ατελείωτα. Έχω πάψει να πηγαίνω πλέον σε καρτερια που είναι σεσημασμενα και έχω βρει την ησυχία μου. Γιατί να χαλάω την διάθεση μου με τον κάθε μαλακοπιτουρα (και είναι ατέλειωτοι γαμωτο)? Και επειδή είναι και του νουμερου οι περισσότεροι δεν καταδεχονται να καθίσουν στα σημεία που θα ρίξεις 10-15 τουφεκιες. Πάνε εκεί όπου θα ρίξουν 40-50 και θα φύγουν με 3-4 τσίχλες.
Έτσι και εγώ μακριά από τέτοια καρτερια προπαντός τα απογευματινά είναι κληστα καρτερια εδώ το πολυ 3 ατωμα χωράνε φετος της περισσότερες φορές είμαι μόνος … έχει σταματήσει το κυνηγι το 80% τον κυνηγον για διαφωρους λόγους ο καθενας είχαμε και πολύ κακές χρονιες και έτσι μηναμε ελαχιστοι

Αυτό το έχω ζήσει από πρώτο χέρι, στο πέρασμα με υδρόβια σε λαγκάδια, ( η λαγκάδια ήταν η αρτηρία που ξεκινούσε από τον υδροβιότοπο, και έφτανε στο φράγμα Πηνειού, μια απόσταση 15 με 20 χιλιόμετρα που περνάν τα παπιά για να φτάσουν και να πέσουν στο φράγμα που ήταν πίσω μας ) εμείς τα περιμέναμε εκεί που τελειώνει η λαγκάδια κάνα 50άρια μέτρα ποίο πίσω. Μιλάμε για λαός, να πηγαίνεις από της 2 τα ξημερώματα για να πιάσεις θέση, πιτσιρίκια τότε δεν περνάμε χαμπάρι από κούραση, αλλά άξιζε και με το παραπάνω πολλά παπιά. Κάποιοι πονιριδες έρχονται λίγο πριν χαράξει και έμπαιναν μπροστά, και σου χαλούσαν το κυνήγι, επειδή είμαι περίεργος σε έναν που γελαστικε και έκατσε μπροστά μου δεν του είπα τίποτα, απλά πήγα και έκατσα ακριβώς δίπλα του, με το που άκουγα το φτερό τους ότι έρχονται άρχιζα να ρίχνω, χάλασα το κυνήγι και για τους δύο μας. Για να μάθει πόσα απίδια βάζει ο σάκος, με μένα βρήκε να τα βάλει. Από τότε όταν με έβλεπε μεταβολή και πίσω .

Εν έτη 2024 είναι λυπηρό αυτό το θέαμα
Δυστυχώς πολλά καρτερια έχουν αυτό το θέαμα από ζώα που ζουν ανάμεσα μας . Θυμάμαι μια φορά να με κράζει αγρότης που με βρήκε στο χωράφι του για τον συγκεκριμένο λόγο και όταν με είδε με μια σακούλα σκουπίδια μου ζήτησε συγγνώμη ...

βρήκα καλύτερο!!! πολύ φίλος μου!!!

Για το συναδελφο που ειχε γραψει πριν λιγες μερες πως κανενας δεν βαζει αστοχες βολες... (δεν θυμαμαι το ονμα του) Εχει μεσα κλαμπανι αρκετο
Η χαρα των κυνηγομαγαζων !!! :) :) :)

Status
Not open for further replies.
Back