Σόμπες υγραερίου - σόμπες κεροσαν για έκτακτες ανάγκες

Όχι Δημήτρη δεν χρειάζεται καμία βάση απλά στο χερούλι της φιάλης αυτή είναι η λογική του! Απλά βαριόμουν να τραβάω μπουκάλες για να το κάνω πρόβα! Τελικά το βρήκα στο πατάρι στο γκαράζ το βάζει ο αδερφός μου για να ζεστάνει τον χώρο οταν κάνει μαστοροδουλιτσες!
Όλες αυτές οι σόμπες υγραερίου ελευθερώσουν το διοξείδιο του άνθρακα και δεν ξέρω τι άλλα οξείδια στον κλειστό χώρο που βρίσκονται. Επίσης παράγονται υδρατμοί και αυτό φαίνεται στα τζάμια. Όπως έγραψε και ο Dr Βασίλης οπωσδήποτε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό!
 
Καλημέρα τελικά δεν το βρήκα στο στην αποθήκη στο υπόγειο γιατί το είχε ο αδερφός μου στο γκαράζ
Ίσως η καλύτερη λύση Γιάννη. μια φιάλη υγραερίου και αυτή η προσθήκη και είσαι οκ. Εννοείται χρειάζεται λίγο ανοικτό παράθυρο αλλά για τον σκοπό που τη θέλω είναι ότι πρέπει!
 
Ωραία φωτογραφία.

Τώρα που είδα τα κάστανα...

Πάντα είχα την απορία πως συντηρούνται τα κάστανα για μήνες; Τι τα κάνουν οι καστανάδες και έχουν κάστανα την άνοιξη;
Σε ψυγεία. Μάλλον. Ή όταν είναι μεγάλες ποσότητες, σε υπόγεια που διατηρείται χαμηλή η θερμοκρασία και αυξημένη υγρασία. Δεν ξέρω τί έκαναν σε άλλες περιοχές, αλλά στα μέρη μου από τα παλαιά χρόνια μέχρι και τη δεκαετία του '60 που πρόλαβα και θυμάμαι, οι παραγωγοί τα έβαζαν σε λάκκους, τους λεγόμενους καστανόλακκους, κτισμένους εσωτερικά με πέτρες και σκεπασμένους με ξύλα (δοκάρια και σχίζες) και από πάνω χώμα. Σαν σπιτάκια, αλλά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Με ένα μικρό πορτάκι στο πλάι, ίσα ίσα να χωράει να μπει άνθρωπος, που το έκλειναν με μια τάβλα ή μια πέτρινη πλάκα. Για το λόγο που λέω παραπάνω, σταθερή χαμηλή θερμοκρασία και αυξημένη υγρασία. Ο καθένας είχε το δικό του καστανόλακκο και μάλιστα επιτόπου στο μέρος που ήταν και οι καστανιές του.
Διατηρούνταν έτσι, για 2-3 μήνες τουλάχιστον, μέχρι να βρεθεί κάποιος έμπορος να τα πάρει.
Νομίζω ότι σώζεται ακόμα ένας τέτοιος καστανόλακκος κοντά στην γειτονιά μου, αν περάσω από εκεί και αν το θυμηθώ θα βγάλω μια φωτογραφία.
 
Όσοι δεν έχουν την τύχη να ζουν ή να διαθέτουν ένα εξοχικό σε κάποιο ορεινό χωριό, καμιά φορά έχουν πρόσβαση σε σπίτια φίλων μη κυνηγών που τυχαίνει να τα έχουν κλειστά χρόνια, σε κάποια απομονωμένα χωριά ( ειδικά την περίοδο του χειμώνα) Το ερώτημα είναι αν μπορεί να λειτουργήσει εκεί μια σόμπα με υγραέριο ή κεροσαν( σε λογικό μέγεθος, δηλαδή να μην πιάνει πολύ χώρο στο αυτοκίνητο). Ο λόγος είναι ότι δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις σε ένα, ίσως και χρόνια κλειστό σπίτι και μπορεί να μην διαθέτει κανένα λειτουργικό μέσο θέρμανσης. Είναι καλύτερα, φυσικά, να το βγάλετε ιστότοπος Εδώ θα μοιραζόμαστε κοινές εμπειρίες και λύσεις για αυτές τις περιπτώσεις.
Έχω χρησιμοποιήσει σόμπα με υγραέριο σε παρόμοιες συνθήκες. Η μεταφορά δεν είναι πολύ δύσκολη, αλλά χρειάζεται προσοχή. Σημαντικό είναι να ελέγξεις την εγκατάσταση και να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχουν διαρροές. Πάντα να αερίζεις καλά τον χώρο και να μην την αφήνεις αναμμένη όταν κοιμάσαι ή όταν απουσιάζεις από το σπίτι
 
Back
Top