Συρτή (Αφρού & Βυθού)

Συγνώμη λάθος!!!!!.
Αυτό ήθελα να πώ,

1694551049374.jpeg

Αλλού το λένε και καλογριά ή καλογήρι. Το πιάνουν με μικρό (παράνομο) γρίππο μαζί με άλλα μικρόψαρα.
Εργαλείο ο γρίπος (με τον οποίο έπιαναν τις μεγαλύτερες ποσότητες της μαρίδας σε καλάδες ποσειδωνίας) που έχει απαγορευτεί πλέον ακόμη και την περίοδο 1 Οκτ. μέχρι 31 Μαρτίου (τότε "αυγώνουν" οι μαρίδες) που ίσχυε μέχρι πριν λίγα χρόνια και έχουν πλέον "δέσει" οι πεζότρατες και η επαρχία έχει χάσει το φθηνό και φρέσκο ψαράκι.
Οι ...φωστήρες καρεκλοκένταυροι των Βρυξελλών.
Οι μηχανότρατες ελεύθερες και μάλιστα εκτός Χωρικών υδάτων 12 μήνες το χρόνο.

Όσο θέλω από ζωντανό και ποικιλία,ζαργανες, καλαμάρια, σουπιές,φρισες,τα πάντα έχει ο Αμβρακικός και μετά βγαίνω στο Ιόνιο....
Χρήστο....τι ψάρι είναι αυτό φρισα η σαρδελα?
600px-Alosa_fallax.jpg
Και εδώ το μεσαίο τι είναι ?..
sardela-2.jpg

Γνωρίζεις γιατί άλλες έχουν βούλες και άλλες όχι...και αυτές με τις βούλες έχω την εντύπωση ότι δεν είναι τόσο λιπαρές...
Δεν το γνωρίζω αυτό κΓιάννη,απλά εδώ σε εμάς οι σαρδέλες που πιάνουν στον Αμβρακικό δεν έχουν βούλες και είναι πιο μικρές (η παπαλινα), αυτές που πιάνουν στο Ιόνιο είναι πιο μεγάλες και με βούλες, αυτό έχω προσέξει εγώ....

Χρήστο....τι ψάρι είναι αυτό φρισα η σαρδελα?
View attachment 79144
Και εδώ το μεσαίο τι είναι ?..
View attachment 79146
Σαρδέλες είναι τα δύο τελευταία στη δεύτερη φωτογραφία. Τα άλλα, είναι φρίσες. Η κοινή φρίσα, είναι η πρώτη από πάνω, στη δεύτερη φωτογραφία. Αυτή στην πρώτη φωτογραφία, είναι φρίσα, αλλά συναντιέται πιο σπάνια.

Χρηστο,την φρισα την αναφερει και σαν σαρδελομανα και οτι φερει και βουλες..
Εγω πχ,ηξερα οτι ειναι χωρις βουλες,αλλα για δες και το παρακατω

https://www.psaria.eu/2015/07/blog-post_50.html?m=1
Δεν ξέρω Θοδωρή,εχω πιάσει χιλιάδες φρισες μέχρι τώρα πότε όμως δεν έχω βρει με βούλες,τι να πω δεν το γνωρίζω....

Σαρδέλες είναι τα δύο τελευταία στη δεύτερη φωτογραφία. Τα άλλα, είναι φρίσες. Η κοινή φρίσα, είναι η πρώτη από πάνω, στη δεύτερη φωτογραφία. Αυτή στην πρώτη φωτογραφία, είναι φρίσα, αλλά συναντιέται πιο σπάνια.
Βασίλη...τα δύο που λες για σαρδέλες...το ένα έχει βούλες το άλλο δεν έχει...γιαυτό μπερδεύομαι όταν τις αγοράζω...

Χρηστο,την φρισα την αναφερει και σαν σαρδελομανα και οτι φερει και βουλες..
Εγω πχ,ηξερα οτι ειναι χωρις βουλες,αλλα για δες και το παρακατω

https://www.psaria.eu/2015/07/blog-post_50.html?m=1
Αυτό με τις βούλες δεν είναι φρίσα, είναι το Alosa fallax και κάποιοι το λένε και "σαρδελομάνα" ... σπάνιο στα νερά μας
Η φρίσα είναι αυτή με την κίτρινη ρήγα και το επιστημονικό της είναι Sardinella aurita
Οι σαρδέλλες έχουν βούλες μικρές και αχνές και δεν είναι τόσο φαρδιές όσο η "σαρδελομάνα" με τις βούλες στη φωτογραφία

Η φρίσα στην άνω σιαγώνα δεν έχει δόντια !!!

Βασίλη...τα δύο που λες για σαρδέλες...το ένα έχει βούλες το άλλο δεν έχει...γιαυτό μπερδεύομαι όταν τις αγοράζω...
Γιάννη, εγώ δούλευα σε ψαράδικο του ξαδέρφου μου από τα 13 μέχρι τα 18. Καλοκαίρι, Χριστούγεννα, Πάσχα. Σαρδελομάνες, λέγαμε τις φρίσες για να κοροιδέψουμε τις καημένες τις γριές και να τους τις πουλήσουμε, γιατί ως γνωστόν είναι γεμάτες αγκάθια και άνοστες. Αυτές οι κακομοίρες, τις βλέπανε μεγάλες και λαχταριστές και τις έπαιρναν για μεγάλες σαρδέλες. Σπάνια μέσα στα τελάρα (ψαροκασέλες), μαζί με την σαρδέλα, ήταν και κανενα το ψαράκι με τις βουλές, που έβαλε ο Γιάννης. Οι καεξήδες με τα γρι γρι, έλεγαν ότι είναι και αυτό φρίσα, αλλά όχι δική μας.

Γιάννη, εγώ δούλευα σε ψαράδικο του ξαδέρφου μου από τα 13 μέχρι τα 18. Καλοκαίρι, Χριστούγεννα, Πάσχα. Σαρδελομάνες, λέγαμε τις φρίσες για να κοροιδέψουμε τις καημένες τις γριές και να τους τις πουλήσουμε, γιατί ως γνωστόν είναι γεμάτες αγκάθια και άνοστες. Αυτές οι κακομοίρες, τις βλέπανε μεγάλες και λαχταριστές και τις έπαιρναν για μεγάλες σαρδέλες. Σπάνια μέσα στα τελάρα (ψαροκασέλες), μαζί με την σαρδέλα, ήταν και κανενα το ψαράκι με τις βουλές, που έβαλε ο Γιάννης. Οι καεξήδες με τα γρι γρι, έλεγαν ότι είναι και αυτό φρίσα, αλλά όχι δική μας.
Τώρα παντού σε τελάρα ...λαϊκή...ψαράδικα..ψαραγορά Αθήνα...βλέπω τέτοια μαζί με σαρδελα ανακατεμένες...

Back