Κυάλια οράσεως

καλημερα παιδια...
Ανοιγω (δεν νομιζω να υπαρχει) ενα νεο θεμα....
Κυαλια ορασεως....οσοι κυνηγατε φασσες νομιζω οτι ειναι απαραιτητα....
οσοι λοιπον εχουν,η σκεφτονται να αγορασουν, ας πουν τις εντυπωσεις τους, η τι θελουν να αγορασουν..
:)
 
Εχω για γενική χρήση Zenith Japan 8χ30 ευρυγωνια και πιστεύω ότι ταιριάζουν για φασσα. Είναι ελαφριά και άνετα για κανονική ημέρα και περπατημα.
Για άσχημες μέρες με συννεφιά και χαμηλό φωτισμό χρησιμοποιω Asahi Pentax Japan 7χ50 που ειναι ποιοτικά εργαλεια και κανουν δουλειά. Είναι αρκετά βαρύτερα και δεν είναι για ζόρικο περπάτημα στα βουνά.
Πιστευω οτι τα κυαλια ειναι ευχρηστα το πολυ μεχρι 10χ μεγενθυση για να μην τρεμει η εικονα,διαφορετικα πρεπει με καποιο τροπο να στηριζονται.
Επισης οτι οσο η διαμετρος των φακων μπροστα αυξανεται, τοσο βαραινει το συνολο και μας κουραζει στη μεταφορα.
Τα δικα μου κυαλια που ανεφερα τα 8χ30 εχουν το μισο βαρος απο τα 7χ50.
Αλλα τα 7χ50 εχουν εξαιρετικη φωτεινοτητα.
Με δυο λογια δεν μπορεις να πετυχεις τα παντα με ενα ζευγαρι κυαλια.
 
Last edited:
Λογικα,οτι πληρωσεις, παιρνεις...τα ποιο <ματσοβολα> ειναι ειναι 8Χ30, 10Χ40,κ.τλ..
εχουμε και τα ποιο μεγαλα σε μεγενθηση, αλλα φυσικακαι ποιο βαρια..π.χ20Χ60.

http://www.actionitems.gr/index.php...id=0&option=com_virtuemart&vmcchk=1&Itemid=41
https://www.terramare.com.gr/kialia-adiavroxa-bushnell-h2o-134211-10-42/
http://www.guaranty.gr/product/956222/yukon-futurus-10x50wa-woodworth.html
http://www.amazon.com/Pentax-Pcf-Waterproof-Full-size-Binoculars/dp/B00092EIFW
http://www.actionitems.gr/eshop/yukon/yukon-futurus-woodworth-20x50/290-5746.html
Η επιλογη, δικη μας...
;)
 
Μια χαρα βολευει Θοδωρη.Το κρεμας στο λαιμο,ειναι παναλαφρο.
Το πηρα στην Γερμανια πριν 7 χρονια γυρω στα 65€ αν θυμαμαι καλα.
Ωραίο εργαλειάκι φαίνεται.....θα τσιμπήσω κανά οικονομικό για αρχή να δω πως θα με βολεψει κ μετά περνω κανά καλύτερο.
 
Μια αναλυση για τα κυαλια και τι πρεπει να προσεξουμε.


Τα κυάλια ενισχύουν την ανθρώπινη όραση και είναι αναντικατάστατα σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και σήμερα που η ψηφιακή τεχνολογία και τα apps κυριαρχούν παντού. Οι ορειβάτες, οι ομάδες διάσωσης, οι φυσιολάτρες, πολλοί ταξιδιώτες, ναυτικοί, ψαράδες, φίλαθλοι και πολλοί άλλοι έχουν σίγουρα ένα ζευγάρι κυάλια στον εξοπλισμό τους. Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά των κυαλιών, τι σημαίνει το καθένα και τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για να προχωρήσετε σε μια σωστή αγορά.



1. Μεγεθυντική ικανότητα (magnification)
Η μεγεθυντική ικανότητα σε ένα ζευγάρι κυάλια αναφέρεται στη δυνατότητα των φακών να μεγεθύνουν μια εικόνα σε σχέση με αυτή που θα βλέπατε με γυμνό μάτι. Η μεγεθυντική ικανότητα είναι ο πρώτος αριθμός που βλέπετε στα τεχνικά χαρακτηριστικά: 8x21, 10x25 κ.λπ. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι κυάλια με χαρακτηριστικά 10x25 έχει μεγεθυντική ικανότητα 10, δηλαδή μπορεί να μεγεθύνει 10 φορές μια εικόνα σε σχέση με το γυμνό μάτι. Ο δεύτερος αριθμός (25) είναι η διάμετρος του αντικειμενικού φακού, χαρακτηριστικό εξίσου σημαντικό που περιγράφεται παρακάτω.

Κυάλια Bushnell Powerview Mid 10x42 | www.lightgear.grΚυάλια Bushnell Powerview Mid 10x42 | www.lightgear.gr
Όσο μεγαλύτερη είναι η μεγεθυντική ικανότητα, τόσο πιο μακριά μπορείτε να δείτε με τα κυάλια. Καθώς αυξάνει όμως η μεγεθυντική ικανότητα αυξάνει και το τρέμουλο όταν κρατάτε τα κυάλια στα χέρια σας. Σε κυάλια με μεγάλη μεγεθυντική ικανότητα είναι δύσκολο να εστιάσετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο γιατί είναι δύσκολο να τα κρατήσετε σταθερά. Τα μοντέλα αυτά έχουν συνήθως υποδοχή για τρίποδο. Ο εμπειρικός κανόνας λέει ότι κυάλια με μεγαλύτερη μεγεθυντική ικανότητα από 10x είναι δύσκολα στη χρήση χωρίς τρίποδο ή άλλη στήριξη.

Για παράδειγμα, σε μικρά σκάφη όπου το σκαμπανέβασμα είναι μεγάλο αρκούν κυάλια με μεγέθυνση 7x, ενώ σε μεγαλύτερα σκάφη που πλέουν πιο σταθερά είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν κυάλια με μεγέθυνση έως και 10x.

Επίσης, όσο μεγαλύτερη είναι η μεγεθυντική ικανότητα τόσο πιο σκοτεινή είναι η εικόνα που λαμβάνετε.

Επομένως, αν θέλετε κυάλια γενικής χρήσης, για τις εκδρομές και για απλή παρατήρηση της φύσης που μεταφέρονται εύκολα πάνω σας, επιλέξτε κυάλια με μεγεθυντική ικανότητα έως 10x.



2. Διάμετρος αντικειμενικών φακών (objective)
Οι αντικειμενικοί φακοί στα κυάλια είναι οι εμπρόσθιοι φακοί που είναι πλησιέστερα στο αντικείμενο προς παρατήρηση. Η διάμετρος των αντικειμενικών φακών είναι η διάμετρος του οπτικών στοιχείων (φακών) και είναι σημαντική γιατί καθορίζει τη φωτεινότητα της εικόνας που λαμβάνετε. Μετριέται σε χιλιοστά (mm) και είναι ο δεύτερος αριθμός μετά τη μεγεθυντική ικανότητα που αναφέραμε παραπάνω π.χ. 8x21, 10x25 κ.λπ.

Όσο πιο μεγάλη είναι η διάμετρος των αντικειμενικών φακών τόσο πιο πολύ φως περνάει μέσα στα κυάλια και τόσο πιο φωτεινή είναι η εικόνα. Διπλασιάζοντας τη διάμετρο των αντικειμενικών φακών, τετραπλασιάζεται περίπου η ποσότητα του εισερχόμενου φωτός. Η διάμετρος του φακού καθορίζει επομένως την ποιότητα, τη φωτεινότητα και τη διαύγεια της τελικής εικόνας.

Οι φίλοι της αστρονομίας που χρειάζεται να κάνουν νυχτερινή παρακολούθηση, θα πρέπει να επιλέξουν κυάλια με διάμετρο 50 mm και πάνω. Τα περισσότερα ουράνια σώματα είναι δύσκολα να παρατηρηθούν, όχι επειδή είναι μικρά και χρειάζονται περισσότερη μεγεθυντική ικανότητα, αλλά γιατί είναι αμυδρά και απαιτούν μεγαλύτερη διάμετρο αντικειμενικών φακών.



3. Οπτικό πεδίο (field of view)
Το οπτικό πεδίο είναι το πλάτος της περιοχής (σε m) που βλέπετε στην τελική εικόνα η οποία απέχει 1000 m μακριά.

Για παράδειγμα, τα κυάλια Silva Pocket 8x21 έχουν οπτικό πεδίο 122 m. Δηλαδή, σε ένα αντικείμενο (π.χ. ένα ψηλό δέντρο) που απέχει 1000 m, αν μετρήσετε την πραγματική διάμετρο της εικόνας που βλέπετε μέσα από τα κυάλια αυτή θα είναι 122 m.

Οπτικό Πεδίο (πηγή: www.nikon.com) | www.lightgear.grΟπτικό Πεδίο (πηγή: www.nikon.com) | www.lightgear.gr
Είναι λογικό ότι το οπτικό πεδίο μικραίνει όσο αυξάνεται η μεγέθυνση. Για αυτό το λόγο σε κυάλια με μεγάλη μεγεθυντική ικανότητα, το οπτικό πεδίο είναι πιο μικρό και είναι πιο δύσκολο να εντοπίσετε το αντικείμενο που θέλετε.



4. Κόρη εξόδου (exit pupil)
Η κόρη εξόδου είναι δευτερεύον χαρακτηριστικό και προκύπτει από τη διαίρεση της διαμέτρου των αντικειμενικών φακών δια τη μεγεθυντική ικανότητα. Για παράδειγμα, σε κυάλια 7x35, διαιρούμε το 35 δια του 7 και το πηλίκο 5 mm είναι η κόρη εξόδου. Η κόρη εξόδου είναι μια ένδειξη της φωτεινότητας της τελικής εικόνας και όσο πιο μεγάλη είναι τόσο πιο φωτεινή η εικόνα.



5. Προσάρτηση ματιού (eye relief)
Είναι η απόσταση (σε mm) από τον προσοφθάλμιο φακό στην οποία το μάτι του χρήστη βλέπει το μέγιστο οπτικό πεδίο. Αν το μάτι μετακινηθεί μακρύτερα από την απόσταση αυτή, το οπτικό πεδίο που θα δει θα είναι μικρότερο. Γενικά όσο πιο μεγάλη είναι η μεγεθυντική ικανότητα και το οπτικό πεδίο, τόσο μικρότερη είναι η προσάρτηση ματιού ενώ η μεγαλύτερη προσάρτηση ματιού διευκολύνει όσους φοράνε γυαλιά.



6. Μερικές Συμβουλές
1. Για κυάλια γενικής χρήσης επιλέξτε κυάλια με μεγεθυντική ικανότητα από 7x εως και 10x. Kάτω από 7x η μεγέθυνση δεν είναι αξιόλογη και πάνω από 10x είναι δύσκολο να παραμένουν σταθερά στα χέρια σας.
2. Επιλέξτε κυάλια με διάμετρο αντικειμενικών φακών μεγαλύτερη από 20 mm. Μικρότερη διάμετρος αντικειμενικών φακών είναι περισσότερο κατάλληλη για παιδικά κυάλια και παιχνίδια.
3. Προτιμήστε γνωστές εταιρίες του χώρου και όχι κάποια οικονομική no-name. Μόνο οι γνωστές εταιρίες έχουν την τεχνολογία και τις εγκαταστάσεις για να κατασκευάσουν κυάλια άριστης ποιότητας κατασκευής, με τέλεια ευθυγραμμισμένους φακούς και υψηλή ευκρίνεια στην τελική εικόνα.
 
7x σε μεγέθυνση και αντικειμενικό μέχρι 50mm max ανάλογα πόσο βάρος θέλετε να κουβαλάτε.
Όχι μεγαλύτερη μεγέθυνση από 7x και όχι σε κιάλια με μεταβλητή μεγεθυντική ικανότητα.

Θα με θυμηθείτε ...
 
Πριν μερικούς μήνες αγόρασα αυτά από το cabelas δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο κινέζικα, παλιότερα είχε την σειρά euro που όπως λέει και το όνομα ήταν φτιαγμένα στην Ευρώπη. Τα είχα συγκρίνει τότε μέσα στο μαγαζί με τα πολύ ακριβότερα swarowski και ειλικρινά δεν είχα δει διαφορά. Δεν ήθελα κάτι εξεζητημένο αφού η χρήση τους θα είναι ελάχιστη ίσως και καθόλου (άντε σε κάνα καρτέρι αγριοπεριστερου να κόψω κίνηση) τα ήθελα όμως κόμπακτ να μην είναι μπούγιο και να χωράνε στο σάκο, όπως και να είναι οικονομικά αφού όπως προείπα η χρήση τους θα είναι περιορισμένη.
Έβαλα ένα big mini να φανεί η διαφορά, έρχονται και με πρακτική θήκη για μεταφορά. Ισχύς 10 ×25

photo uploader
 
Ισχύς 10×50.
Κόψε λίγο από το 50 !!! :)
Είναι 50mm ο φακός προς το αντικείμενο που παρατηρείς ?

Δεν τρέμουν στα χέρια σου ??? Εγώ παρόλο που δεν έχω parkinson το 10x το θεωρώ υπερβολικό ... βλέπω λες και γίνεται σεισμός ... :cool:
 
Last edited:
Κόψε λίγο από το 50 !!! :)
Είναι 50mm ο φακός προς το αντικείμενο που παρατηρείς ?

Δεν τρέμουν στα χέρια σου ??? Εγώ παρόλο που δεν έχω parkinson το 10x το θεωρώ υπερβολικό ... βλέπω λες και γίνεται σεισμός ... :cool:
Ευχαριστώ για την παρατήρηση λόγω κεκτημένης ταχύτητας έγραψα ×50 ενώ είναι ×25 , δεν τα χω δοκιμάσει ακόμα .
host image online
 
Καλημερα επιδη ασχολουμαι με κιαλια και στο μαγαζη παλια πουλουσαμε ενοληγης με απλα λογια το κιαλη εχει 2 αριθμους
Ο προτος ειναι ο λογος μεγενθησης ποσες φορες μεγενθηνει ενα πραγμα και ο δευτερος ποσο πεδιο βλεπουμαι.
Τωρα ενα κιαλη 8×25 με ενα 8×50 κοιταμαι ενα αμαξη στο προτο θα το βλεπουμαι μισο ενω στο δευτερο ολοκληρο αλλα σε μεγενθηση υο ιδιο.
Οσο ποιο μεγαλα ειναι τα κιαλια τοσο ποιο σταθερα στα χεριαμας αλλα και ποιο βαρια.
Οσο ποιο μεγαλο ανηγμα εχουν μπροστα τοσο ποιο φοτηνα
 
Zuiho Tokyo 7x50.

Κειμηλιο απο τον παππου. Αγορασμενα απο Γερμανια καπου στο 1970-73. Σε αριστη κατασταση μεχρι και σημερα. Τελεια εικονα και πολυ φωτεινη. Ειναι λιγο βαρια και εμποδιζουν στην επωμιση. Τα χρησιμοποιει ο πατερας μου οταν ερχεται παρεα σε καρτερια φασσας τσιχλας.

Ψαχνω μονοκυαλι ελαφρυ και σχετικα οικονομικο. Καποια προταση ; Ευχαριστω.
 

Attachments

  • 262951393_726304955019547_6718668891142324968_n.jpg
    262951393_726304955019547_6718668891142324968_n.jpg
    157,8 KB · Προβολές: 17
  • 262726137_290968616129230_8115032520408305808_n.jpg
    262726137_290968616129230_8115032520408305808_n.jpg
    33,1 KB · Προβολές: 17
  • 263283410_445182100340653_5902861356240419683_n.jpg
    263283410_445182100340653_5902861356240419683_n.jpg
    225,2 KB · Προβολές: 15
  • 263434502_1266442990503017_8156861154645594455_n.jpg
    263434502_1266442990503017_8156861154645594455_n.jpg
    31,4 KB · Προβολές: 15
  • 263599427_209227071363077_535312078747380216_n.jpg
    263599427_209227071363077_535312078747380216_n.jpg
    30 KB · Προβολές: 17
Back
Top