Μια και είναι ο καιρός τους, μοιράζομαι μαζί σας μια εύκολη συνταγή!
Αν έχουμε ελιές ή μας φιλέψουνε ή αγοράσουμε στη λαϊκή ή τζουρνέψουμε από τίποτα δέντρα,
καλό είναι να είναι κρουστές/σκληρές, για να μην τραβήξουν νερό και σαλαπουριάσουν
τις ξεπλένουμε λίγο
τις βάζουμε σε μπουκάλια του 1.5 λίτρου (κάθε μπουκάλι παίρνει 900γρ ελιές περίπου)
προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι ημίχονδρο και 1 κουταλάκι του γλυκού ξινό σε κάθε μπουκάλι
απογεμίζουμε με νερό και ένα δάχτυλο ελαιόλαδο να μην πιάνει πέτσα
Αποθηκεύουμε τα μπουκάλια σε σκιερό μέρος (εγώ τα βάζω σε μια κούτα) και τα αφήνουμε 40 μέρες.
Προσοχή: στην αρχή με τη ζύμωση που γίνεται παράγεται αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) και πρέπει να έχουμε τα πώματα χαλαρα για να φεύγει. Μετά τα σφίγγουμε τέρμα και μπορούν να διατηρηθούν έως 1.5 χρόνο τουλάχιστον. Για βρώση των ελιών, κόβουμε το μπουκάλι, ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο (ελιές + ζουμί) σε ένα ανάλογο μπολ και μετά στο ψυγείο. Είναι ότι πρέπει και για πεσκέσι!
Καλή επιτυχία!
Αν έχουμε ελιές ή μας φιλέψουνε ή αγοράσουμε στη λαϊκή ή τζουρνέψουμε από τίποτα δέντρα,
καλό είναι να είναι κρουστές/σκληρές, για να μην τραβήξουν νερό και σαλαπουριάσουν
τις ξεπλένουμε λίγο
τις βάζουμε σε μπουκάλια του 1.5 λίτρου (κάθε μπουκάλι παίρνει 900γρ ελιές περίπου)
προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι ημίχονδρο και 1 κουταλάκι του γλυκού ξινό σε κάθε μπουκάλι
απογεμίζουμε με νερό και ένα δάχτυλο ελαιόλαδο να μην πιάνει πέτσα
Αποθηκεύουμε τα μπουκάλια σε σκιερό μέρος (εγώ τα βάζω σε μια κούτα) και τα αφήνουμε 40 μέρες.
Προσοχή: στην αρχή με τη ζύμωση που γίνεται παράγεται αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) και πρέπει να έχουμε τα πώματα χαλαρα για να φεύγει. Μετά τα σφίγγουμε τέρμα και μπορούν να διατηρηθούν έως 1.5 χρόνο τουλάχιστον. Για βρώση των ελιών, κόβουμε το μπουκάλι, ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο (ελιές + ζουμί) σε ένα ανάλογο μπολ και μετά στο ψυγείο. Είναι ότι πρέπει και για πεσκέσι!
Καλή επιτυχία!