Βότανα και η χρήση τους


Περιοχή
Κρητη
Υψηλότατης διατροφικής ποιότητας τροφή, παρόλο, που πολύ από εμάς, από συνήθεια τα θεωρούμε παρακατιανά. Σε ζηλεύω Γιάννη, μπράβο.
Η φυση μας δηνει τα παντα.απο κρεας μεχρει και σαλατες.αρκει να τα ξερεις.πολη υγοιηνη διατροφη
 

tsakalos

Moderator
Όνομα
Greg
Για τα σπαράγγια εφαρμόζω μια τακτική που μου είχε πει γέρος εδώ στο χωριό. Μόλις βρω σπαραγγιά που εκτός από το βαλστάρι έχει και περσινό αγκαθωτό μέρος, το κόβω και το απομακρύνω με ένα δρεπάνι, κλαδευτήρι, κόσα, ψαλίδα, ό,τι έχω. επειδή χάνει και το φετινο βλαστάρι και το περσινό σε λίγο διάστημα η δυναμωμένη ρίζα θα πετάξει πολλές νέες μύτες και από την ίδια διαδρομή στα ίδια μέρη που είχα περάσει και μάζεψα ήδη, δεν θα βρω ξεσταχιασμένα παλιά βλαστάρια, αλλά θα μαζευτουν πολλά και ψηλά βλαστάρια. Μετά αφήνω την σπαραγγια να βλαστήσει κανονικά, για να μην την βλάψω. Του χρόνου πάλι.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα πιο πολλά καλά σπαράγγια υπάρχουν όπου καθαρίστηκαν ή κάηκαν το χειμώνα όχτοι και χωράφια και οι σπαραγγιές έμειναν χωρίς υπέργειο μέρος.
 
Περιοχή
Κυπρος
Όνομα
Χρυσανθος
Για τα σπαράγγια εφαρμόζω μια τακτική που μου είχε πει γέρος εδώ στο χωριό. Μόλις βρω σπαραγγιά που εκτός από το βαλστάρι έχει και περσινό αγκαθωτό μέρος, το κόβω και το απομακρύνω με ένα δρεπάνι, κλαδευτήρι, κόσα, ψαλίδα, ό,τι έχω. επειδή χάνει και το φετινο βλαστάρι και το περσινό σε λίγο διάστημα η δυναμωμένη ρίζα θα πετάξει πολλές νέες μύτες και από την ίδια διαδρομή στα ίδια μέρη που είχα περάσει και μάζεψα ήδη, δεν θα βρω ξεσταχιασμένα παλιά βλαστάρια, αλλά θα μαζευτουν πολλά και ψηλά βλαστάρια. Μετά αφήνω την σπαραγγια να βλαστήσει κανονικά, για να μην την βλάψω. Του χρόνου πάλι.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα πιο πολλά καλά σπαράγγια υπάρχουν όπου καθαρίστηκαν ή κάηκαν το χειμώνα όχτοι και χωράφια και οι σπαραγγιές έμειναν χωρίς υπέργειο μέρος.
Ετσι ακριβως .shake hands.

οπως και με την καππαρη
Τον Δεκεμβρη περναμε απο τις περσινες ριζες που ξεραθηκαν και τις κτυπαμε με μια βεργα
Σπανε και απομακρυνομε τα ξερα κλαρια
Οταν θα ανοιξουν θα δωσουν αμεσα χοντρους και τρυφερους βλαστους
Σε οσες δεν κανουμε αυτο θα δωσουν πολλους και λεπτους που ουσιαστηκα δεν μας κανουν εκτος και αν περιμενουμε αργοτερα την ανφορια ωστε να παρουμε τον καρπο της
Ο οποιος και παλι δεν θα εχει την ιδια ποιοτητα σε μεγεθος
 
Για τα σπαράγγια εφαρμόζω μια τακτική που μου είχε πει γέρος εδώ στο χωριό. Μόλις βρω σπαραγγιά που εκτός από το βαλστάρι έχει και περσινό αγκαθωτό μέρος, το κόβω και το απομακρύνω με ένα δρεπάνι, κλαδευτήρι, κόσα, ψαλίδα, ό,τι έχω. επειδή χάνει και το φετινο βλαστάρι και το περσινό σε λίγο διάστημα η δυναμωμένη ρίζα θα πετάξει πολλές νέες μύτες και από την ίδια διαδρομή στα ίδια μέρη που είχα περάσει και μάζεψα ήδη, δεν θα βρω ξεσταχιασμένα παλιά βλαστάρια, αλλά θα μαζευτουν πολλά και ψηλά βλαστάρια. Μετά αφήνω την σπαραγγια να βλαστήσει κανονικά, για να μην την βλάψω. Του χρόνου πάλι.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα πιο πολλά καλά σπαράγγια υπάρχουν όπου καθαρίστηκαν ή κάηκαν το χειμώνα όχτοι και χωράφια και οι σπαραγγιές έμειναν χωρίς υπέργειο μέρος.
Χτες τυχαία πηγα σε ενα χωράφι που το ειχαν καθαρίσει κ βρήκα αρκετές σπαραγγιες αλλά ήταν φρεσκοκομμένα........
Αν το ήξερα αυτό που είπες για το καθαρισμα θα το έκανα αλλά θα τα προλαβεναν αλλοι..καλυτερα να γίνεται σε μέρος που το ξέρουμε μόνο εμείς...
Για τα καμμένα ισχυει, όσες φορές πηγαινα σε τέτοια μέρη μάζευα αγκαλιές.........
πολλοι τα καίνε κ επίτηδες για τον σκοπό αυτό........
 
Περιοχή
ΡΕΘΥΜΝΟ
Όνομα
ΣΤΡΑΤΟΣ
Για τα σπαράγγια εφαρμόζω μια τακτική που μου είχε πει γέρος εδώ στο χωριό. Μόλις βρω σπαραγγιά που εκτός από το βαλστάρι έχει και περσινό αγκαθωτό μέρος, το κόβω και το απομακρύνω με ένα δρεπάνι, κλαδευτήρι, κόσα, ψαλίδα, ό,τι έχω. επειδή χάνει και το φετινο βλαστάρι και το περσινό σε λίγο διάστημα η δυναμωμένη ρίζα θα πετάξει πολλές νέες μύτες και από την ίδια διαδρομή στα ίδια μέρη που είχα περάσει και μάζεψα ήδη, δεν θα βρω ξεσταχιασμένα παλιά βλαστάρια, αλλά θα μαζευτουν πολλά και ψηλά βλαστάρια. Μετά αφήνω την σπαραγγια να βλαστήσει κανονικά, για να μην την βλάψω. Του χρόνου πάλι.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα πιο πολλά καλά σπαράγγια υπάρχουν όπου καθαρίστηκαν ή κάηκαν το χειμώνα όχτοι και χωράφια και οι σπαραγγιές έμειναν χωρίς υπέργειο μέρος.
Ωραίο κολπακι αυτο Γρήγορη!!! Μια χρονιά το έκανα σε ένα χωράφι και έκοψα με το θαμνοκοπτικο όσες περσινές μεγάλες σφαραγγιες βρήκα. Μέχρι και 22 σφαραγγια βρήκα στη θέση μιας σφαραγγιας μετά από λίγο καιρό.
 
Περιοχή
ΡΕΘΥΜΝΟ
Όνομα
ΣΤΡΑΤΟΣ
Οβρυές λέγονται, αλλά αυτά είναι σπαράγγια!
Μανώλη αβρονιες τα λέμε στη Κρήτη... αν δεν με ξεγελάει η φωτογραφία του Γιάννη είναι κιόλας. Μπορεί να έχουν πράσινο η και καφέ χρώμα.Οταν δεν εχουν σχηματιστει τα φύλλα στο κορμό τους μοιάζουν πάρα πολύ με τα σφαραγγια.
 
Περιοχή
Αθήνα -Τζουμέρκα
Όνομα
Δημήτρης
Μια και λεμε για βότανα ,μόλις χτύπησα ένα μείγμα απο τσάι,τίλιο,άγριο φασκόμηλο και ελάχιστο χαμομήλι και λίγο μέλι.
Και φυσικά τα εχω μαζέψει όλα με τα χεράκια μου απο τα ψηλά. ;)
 
Όνομα
Νίκος
Μια και λεμε για βότανα ,μόλις χτύπησα ένα μείγμα απο τσάι,τίλιο,άγριο φασκόμηλο και ελάχιστο χαμομήλι και λίγο μέλι.
Και φυσικά τα εχω μαζέψει όλα με τα χεράκια μου απο τα ψηλά. ;)
Το καλύτερο ρόφημα, να τα έχεις συλλέξει μόνος σου.
Δημήτρη το τσάι από τα Τζουμέρκα;
 
Last edited:
Όνομα
Νίκος
Εξαιρετικά χρήσιμες οι δυο συμβουλές (Γρηγόρη και Χρύσανθου) για σπαράγγια και κάπαρη. Δεν τις γνώριζα και θα τις εφαρμόσω άμεσα.
Σαφώς όσο το σκέφτομαι και έχουν βάση και αποτέλεσμα.
 
Περιοχή
Κρητη
Μανώλη αβρονιες τα λέμε στη Κρήτη... αν δεν με ξεγελάει η φωτογραφία του Γιάννη είναι κιόλας. Μπορεί να έχουν πράσινο η και καφέ χρώμα.Οταν δεν εχουν σχηματιστει τα φύλλα στο κορμό τους μοιάζουν πάρα πολύ με τα σφαραγγια.
Λες να μην ξερο της αβρονιες και τα σπαραγια?? Μαυτα μεγαλοσα .hair. .yel.
 
Όνομα
Νίκος
Που την ξερεις την Ράμια ;
Κοντα ειμαι ,αλλα το τσάι το μαζεύω απο την πλευρά του Συρράκου και Καλαρρυτων ,αλλα πολυ ψηλά.
Ο συνκυνηγός μου είναι από κει. Εχω ανέβει για πέρδικες στα ονειρικά βουνά σας. Τα έχω λατρέψει.
 
Περιοχή
Κυπρος
Όνομα
Χρυσανθος
Το πρωτο καππαρι(η καππαρη) για φετος
Ειμαστε τουλαχιστον δυο βδομαδες σε σχεση
Με αλλες χρονιες
Αρκετα καλη ποιοτητα για πρωτο κοψιμο απο τις κλαδεμενες αλλα πολυ λιγη ακομη η ποσοτητα
 

Attachments

  • 9E38F745-9504-42AA-BEAA-BBC6AD4BA191.jpeg
    9E38F745-9504-42AA-BEAA-BBC6AD4BA191.jpeg
    172,6 KB · Προβολές: 24

tsakalos

Moderator
Όνομα
Greg
Σάρωση της περιοχής στις κομμένες από εμένα σπαραγγιες για τα διφορα βλασταρια, απέδωσε καλά. Αλλη μια γύρα σε κάποιες ακόμα που έχω φτιάξει και θα αποδώσουν καμία σακούλα και του χρόνου πάλι να είμαστε καλά.
IMG_20210403_194507.jpg
IMG_20210403_194126.jpgIMG_20210404_081803.jpg
 
Top