Βότανα και η χρήση τους


Περιοχή
ΡΕΘΥΜΝΟ
Όνομα
ΣΤΡΑΤΟΣ
Στράτο ναι μαύρα είναι, αλλά όπως είπες μάλλον ήταν στείρα καθώς πρέπει να καφετισει πάνω στο φυτό το ανθός για να ωριμασει και να είναι γόνιμο. Αν γίνει έτσι έχουν βλαστικοτητα γύρω στο 90%. Επίσης για να φυτρωσουν θέλουν θερμοκρασία 20 με 24 βαθμούς. Οπότε η καλύτερη εποχή για σπορά είναι την άνοιξη η το φθινόπωρο. Αν το ρίξεις άλλη εποχή θα μείνουν σε ύπνωση και κάποια θα σαπίσουν, κάποια θα φαγωθούν από έντομα και όταν θα βγουν όσα μείνουν μπορεί καξ να τα διώξεις μαζί με άλλα χορταρια. Καλό είναι λοιπόν να μπουν σε σπορειο πρώτα για να μην τα πνίξουν χορταρια και να ελέγχεις την υγρασία και τη βλάστηση τους. Επίσης αν ρίξεις σπόρο, τα φυτά ΔΕΝ θα μοιάζουν στο μητρικό φυτό. Μπορεί να είναι περισσότερο η λιγότερο αρωματικά, πιο στενό φύλλα ή πιο πλατύ φύλλα. Έτσι εξελίσσεται και επιβιώνει το φυτό δημιουργώντας παραλλαγές του και επιβιώνουν μετά αυτές που ταιριάζουν καλύτερα στον τόπο που φυτρώνουν. Ακριβώς ίδια θα βγουν μόνο αν πάρεις ρίζα.
Καλημέρα. Ευχαριστώ δεν τα ήξερα αυτά που ανάφερεις παραπανω θα το κάνω φέτος όπως το έγραψες.
Μια που το συζητούσαμε χτες ειπα
να κάνω μια βόλτα σήμερα σε εκείνο το χωραφι....πάλι φέτος στ ίδιο μέρος στην άκρη του δρομου.IMG_20210612_080918.jpg

Μου έδωσε ένα καλό ματσάκι πάλι.
IMG_20210612_082245.jpg
 
Περιοχή
Ιωάννινα
Όνομα
Κώστας
Ένα μικρό κλαδάκι από προπερσι το χειμώνα με λίγη ρίζα ,από τα πολύ ορεινά , την φύτεψα κοντά σε πέτρα και με λίγο πότισμα μεγάλωσε , βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες φέτος
Σταύρο τι είναι γιατί δεν μπορώ να το καταλάβω?
 
Όνομα
Δημητρης
Αφού περί ριγανης ο λόγος , να και ένα μέρος από τις δικές μου σκαρμιες! Είναι από σπόρο μαζεμένο στα ελατα Οκτωμβρη μηνα παρακαλω. Θα κοπεί σε λίγες ημέρες και θα αφήσω κλαδάκια να ρίξουν σπορο. Είναι γεμάτη μέλισσες αυτή την ωρα!20210612_094749.jpg20210612_094817.jpg
 
Last edited:

tsakalos

Moderator
Όνομα
Greg
Αφού περί ριγανης ο λόγος , να και ένα μέρος από τις δικές μου σκαρμιες! Είναι από σπόρο μαζεμένο στα ελατα Οκτωμβρη μηνα παρακαλω. Θα κοπεί σε λίγες ημέρες και θα αφήσω κλαδάκια να ρίξουν σπορο. Είναι γεμάτη μέλισσες αυτή την ωρα!View attachment 27996View attachment 27997
Πολυ όμορφη και ακμαια! Όσο μπορείς να μην την ποτιζεις γιατί αλλιώς μειώνεται η πςριεκτικοτητα της σε αιθέριο έλαιο και άρα και η αρωματικότητα της. Από τότε που φαίνεται πως πάει να σηκωθεί το λουλούδι έως και την συγκομιδή θέλει πλήρη ξηρασία κανονικά.
 
Όνομα
Δημητρης
Πολυ όμορφη και ακμαια! Όσο μπορείς να μην την ποτιζεις γιατί αλλιώς μειώνεται η πςριεκτικοτητα της σε αιθέριο έλαιο και άρα και η αρωματικότητα της. Από τότε που φαίνεται πως πάει να σηκωθεί το λουλούδι έως και την συγκομιδή θέλει πλήρη ξηρασία κανονικά.
Δεν την ποτιζω καθόλου από την στιγμή που σκάσουν τα πρώτα ανθη. Σε 3-4 μερες θα κοπεί για αποξήρανση.
 
Όνομα
Μανώλης
Κάνοντας μια περιπολία σε ένα ντυμενο για τρυγόνια και κανένα πονηρο που κλέβει νερό από τον αγωγό του νερού, έπεσα σε μια ρίγανη όσο μια τραπεζαρία. Είχα πολλά χρόνια να δω τόσο μεγάλη. Δεν είχε γίνει καλά ακόμα όμως.

View attachment 27987

Δεν θα την μαζέψω, αλλά θα την αφήσω να ωριμασει να μαζέψω σπόρο να βάλω σε άκρες στα κτήματα, γιατί θα γίνει είδος προς εξαφάνιση με τα ρεντισματα με τα δηλητήρια και την υπερσυλλογη. Έκλεισα και το μονοπάτι και την προσβαση με κλαριά και μπάζα να μην την βρει κανένα αλλοδαπό η ντόπιο αρπακτικό που τις βγάζουν και με τη ρίζα και ας ελπίσουμε ότι θα την βρω ακέραια
Τα σπορακια της είναι μαύρα Γρήγορη; Μια χρονιά είχα σπείρει στην αυλή του σπιτιού μου όσα είχα βρει στο ταψί που την ετριβα αλλά δεν βγήκε τίποτα...ή νωρίς την είχα κόψει και δεν ήταν έτοιμα ή δεν τους άρεσε το μέρος που τα έσπειρα.
Πριν 4-5 χρονια πάω σε ένα χωράφι που βρίσκω στις άκρες του ρίγανη...αλλά πήγα δεύτερος...
Μπαίνω στο αυτοκίνητο να φύγω και βλέπω μια μεγάλη στην άκρη του χωματοδρομου...κατεβαίνω και κόβω τα 3/4 περίπου ,της πετάω και ένα ξεροκλαδο από πάνω να μη φαίνεται...και κάθε χρόνο απο τότε μαζεύω ακριβώς στο ίδιο σ
την επόμεν

Καλημέρα. Ευχαριστώ δεν τα ήξερα αυτά που ανάφερεις παραπανω θα το κάνω φέτος όπως το έγραψες.
Μια που το συζητούσαμε χτες ειπα
να κάνω μια βόλτα σήμερα σε εκείνο το χωραφι....πάλι φέτος στ ίδιο μέρος στην άκρη του δρομου.View attachment 27994

Μου έδωσε ένα καλό ματσάκι πάλι.
View attachment 27995
Νωρίς δεν την μάζεψες?
 

tsakalos

Moderator
Όνομα
Greg
Νωρίς δεν την μάζεψες?
3 κλαρακια μάζεψα για να τα βάλω στο ψητό και στη σαλάτα έτσι φρέσκια. Το τόνισα και εγώ πως δεν έχει ανθίσει καλά και θα την επισκεφτώ πολύ αργότερα για να μαζεψω σπόρο.
 
Όνομα
Δημητρης
Κάνοντας μια περιπολία σε ένα ντυμενο για τρυγόνια και κανένα πονηρο που κλέβει νερό από τον αγωγό του νερού, έπεσα σε μια ρίγανη όσο μια τραπεζαρία. Είχα πολλά χρόνια να δω τόσο μεγάλη. Δεν είχε γίνει καλά ακόμα όμως.

View attachment 27987

Δεν θα την μαζέψω, αλλά θα την αφήσω να ωριμασει να μαζέψω σπόρο να βάλω σε άκρες στα κτήματα, γιατί θα γίνει είδος προς εξαφάνιση με τα ρεντισματα με τα δηλητήρια και την υπερσυλλογη. Έκλεισα και το μονοπάτι και την προσβαση με κλαριά και μπάζα να μην την βρει κανένα αλλοδαπό η ντόπιο αρπακτικό που τις βγάζουν και με τη ρίζα και ας ελπίσουμε ότι θα την βρω ακέραια την επόμενη φορά.
Αυτό με το ξερίζωμα των βοτάνων έχει καταστρέψει το βουνό μας. Ο σιδεριτης , το λεγόμενο τσάι του βουνου, ήταν πάντα πλούσιος στα αλπικά της Διρφης. Η συλλογή του , μαζί με την ρίγανη και το φασκόμηλο, ηταν μια σοβαρή ενίσχυση στο εισόδημα των ανθρώπων του χωριου που γεννήθηκα. Όλοι μάζευαν και τα βοτανια ηταν μια χαρά γιατί αυτοί οι άνθρωποι ήξεραν πως να τα συλλεξουν και ποτέ να τα συλλέξουν γιατί πρώτα γέμιζαν οι κυψέλες με το καταπληκτικό ανθομελο του βουνου (εχω 7-8 χρόνια να παρω) και μετά ξεκίναγε το μάζεμα και όλοι ήταν ικανοποιημένοι. Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που ήρθαν οι φίλοι μας οι Αλβανοι πρωτίστως και δευτερευόντως έμαθε ο πολύς κόσμος τις παραλίες του χωριου και ανεβαινουν ορδές τα Σ/Κ. Το ξερίζωμα πηγε συννεφο και ο άλλοτε πλούσιος και αφθονος σιδεριτης πλέον έχει προβλημα. Έχω τσακωθεί άπειρες φορές με θειτσες και θειτσους , με μαλακες και βλαμμενες γκομενες που παρκάρουν και ξεριζώνουν τα παντα. Ο κόσμος είναι ασχετος και αναίσθητος δυστυχώς αλλά η φύση καταστρέφεται μόνο από το κυνηγι:(
 

tsakalos

Moderator
Όνομα
Greg
Αυτό με το ξερίζωμα των βοτάνων έχει καταστρέψει το βουνό μας. Ο σιδεριτης , το λεγόμενο τσάι του βουνου, ήταν πάντα πλούσιος στα αλπικά της Διρφης. Η συλλογή του , μαζί με την ρίγανη και το φασκόμηλο, ηταν μια σοβαρή ενίσχυση στο εισόδημα των ανθρώπων του χωριου που γεννήθηκα. Όλοι μάζευαν και τα βοτανια ηταν μια χαρά γιατί αυτοί οι άνθρωποι ήξεραν πως να τα συλλεξουν και ποτέ να τα συλλέξουν γιατί πρώτα γέμιζαν οι κυψέλες με το καταπληκτικό ανθομελο του βουνου (εχω 7-8 χρόνια να παρω) και μετά ξεκίναγε το μάζεμα και όλοι ήταν ικανοποιημένοι. Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που ήρθαν οι φίλοι μας οι Αλβανοι πρωτίστως και δευτερευόντως έμαθε ο πολύς κόσμος τις παραλίες του χωριου και ανεβαινουν ορδές τα Σ/Κ. Το ξερίζωμα πηγε συννεφο και ο άλλοτε πλούσιος και αφθονος σιδεριτης πλέον έχει προβλημα. Έχω τσακωθεί άπειρες φορές με θειτσες και θειτσους , με μαλακες και βλαμμενες γκομενες που παρκάρουν και ξεριζώνουν τα παντα. Ο κόσμος είναι ασχετος και αναίσθητος δυστυχώς αλλά η φύση καταστρέφεται μόνο από το κυνηγι:(
Ο σιδεριτης αντιμετωπίζει αρχικά τεράστιο πρόβλημα από την κλιματική αλλαγή που μειώνει την ανάπτυξη των ριζών του και τη βλάστηση των σπόρων του. Δύσκολα βλέπεις νέες τσαγιες ή μεγάλες παλιές και οι ζώνες που φυτρώνει περιορίζονται όλο και πιο πολύ σε ψηλά και βόρινα σημεία (είναι και πιο δυσπροσιτα οπότε γλιτώνει και από τους παράγοντες που τον απειλούν και αναφερω στη συνέχεια) .

Μετά έχουμε υπερβοσκηση και καταστροφή του σε πολλές περιπτώσεις από εκατοντάδες ασυδωτα γίδια, πρόβατα, μοσχαρια που ισοπεδώνουν τα πάντα με το πέρασμα τους και έχουν διασπειρει όλα τα αγκάθια και ζιζανια που τον ανταγωνιζονται όλο και πιο εύκολα και λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Έρχεται μετά και η απληστία και ασχετοσύνη του ανθρώπου και συμπληρώνεται η εικόνα της καταστροφής. Δασαρχείο ανύπαρκτο, τσάι πουλιέται παντού χωρίς έλεγχο για το πώς και από πού έχει προέλθει, Ελληνες και αλλοδαποί κόβουν ο, τι θέλουν όσο θέλουν όπως θέλουν χωρίς έλεγχο και το πουλανε. Έχουμε και τους δρόμους που έφθασαν παντού και παμπολους νεοκοπους φυσιολάτρες βοτανοσυλλεκτες που και αυτοί δεν έχουν ιδέα ούτε πώς ούτε ποτέ πρέπει να μαζέψουν το κάθε τι.

Για εμένα συλλογή βοτάνων χωρίς ψαλίδα, και ειδικά με το χέρι ή δρεπάνι και να μην αφήνει τίποτα πίσω σαν ακρίδα και με τον άλλο να ζωνεται σακιά ολόκληρα ισοδύναμει με σίγουρο καυγά στο βουνό που θα μας ακούσουν έως το Αστρος.
 
Περιοχή
Κυπρος
Όνομα
Χρυσανθος
Ο σιδεριτης αντιμετωπίζει αρχικά τεράστιο πρόβλημα από την κλιματική αλλαγή που μειώνει την ανάπτυξη των ριζών του και τη βλάστηση των σπόρων του. Δύσκολα βλέπεις νέες τσαγιες ή μεγάλες παλιές και οι ζώνες που φυτρώνει περιορίζονται όλο και πιο πολύ σε ψηλά και βόρινα σημεία (είναι και πιο δυσπροσιτα οπότε γλιτώνει και από τους παράγοντες που τον απειλούν και αναφερω στη συνέχεια) .

Μετά έχουμε υπερβοσκηση και καταστροφή του σε πολλές περιπτώσεις από εκατοντάδες ασυδωτα γίδια, πρόβατα, μοσχαρια που ισοπεδώνουν τα πάντα με το πέρασμα τους και έχουν διασπειρει όλα τα αγκάθια και ζιζανια που τον ανταγωνιζονται όλο και πιο εύκολα και λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Έρχεται μετά και η απληστία και ασχετοσύνη του ανθρώπου και συμπληρώνεται η εικόνα της καταστροφής. Δασαρχείο ανύπαρκτο, τσάι πουλιέται παντού χωρίς έλεγχο για το πώς και από πού έχει προέλθει, Ελληνες και αλλοδαποί κόβουν ο, τι θέλουν όσο θέλουν όπως θέλουν χωρίς έλεγχο και το πουλανε. Έχουμε και τους δρόμους που έφθασαν παντού και παμπολους νεοκοπους φυσιολάτρες βοτανοσυλλεκτες που και αυτοί δεν έχουν ιδέα ούτε πώς ούτε ποτέ πρέπει να μαζέψουν το κάθε τι.

Για εμένα συλλογή βοτάνων χωρίς ψαλίδα, και ειδικά με το χέρι ή δρεπάνι και να μην αφήνει τίποτα πίσω σαν ακρίδα και με τον άλλο να ζωνεται σακιά ολόκληρα ισοδύναμει με σίγουρο καυγά στο βουνό που θα μας ακούσουν έως το Αστρος.
Παλια ο ανθρωπος εκτιμουσε
Εκτιμουσε τον ανθρωπο εκτιμουσε τα ζωα εκτιμουσε τα δεντρα εκτιμουσε την φυση
Το γιατι το ξερουμε ολοι

Σημερα εκτιμα μονο τα λεφτα και τα λαικ
Οταν ολα τα βλεπεις με αυτο το ματι τοτε δεν μπορεις να καταλαβεις τις επιπτωσεις και δεν σε ενδιαφερουν
 
Όνομα
Δημητρης
Ο σιδεριτης αντιμετωπίζει αρχικά τεράστιο πρόβλημα από την κλιματική αλλαγή που μειώνει την ανάπτυξη των ριζών του και τη βλάστηση των σπόρων του. Δύσκολα βλέπεις νέες τσαγιες ή μεγάλες παλιές και οι ζώνες που φυτρώνει περιορίζονται όλο και πιο πολύ σε ψηλά και βόρινα σημεία (είναι και πιο δυσπροσιτα οπότε γλιτώνει και από τους παράγοντες που τον απειλούν και αναφερω στη συνέχεια) .

Μετά έχουμε υπερβοσκηση και καταστροφή του σε πολλές περιπτώσεις από εκατοντάδες ασυδωτα γίδια, πρόβατα, μοσχαρια που ισοπεδώνουν τα πάντα με το πέρασμα τους και έχουν διασπειρει όλα τα αγκάθια και ζιζανια που τον ανταγωνιζονται όλο και πιο εύκολα και λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Έρχεται μετά και η απληστία και ασχετοσύνη του ανθρώπου και συμπληρώνεται η εικόνα της καταστροφής. Δασαρχείο ανύπαρκτο, τσάι πουλιέται παντού χωρίς έλεγχο για το πώς και από πού έχει προέλθει, Ελληνες και αλλοδαποί κόβουν ο, τι θέλουν όσο θέλουν όπως θέλουν χωρίς έλεγχο και το πουλανε. Έχουμε και τους δρόμους που έφθασαν παντού και παμπολους νεοκοπους φυσιολάτρες βοτανοσυλλεκτες που και αυτοί δεν έχουν ιδέα ούτε πώς ούτε ποτέ πρέπει να μαζέψουν το κάθε τι.

Για εμένα συλλογή βοτάνων χωρίς ψαλίδα, και ειδικά με το χέρι ή δρεπάνι και να μην αφήνει τίποτα πίσω σαν ακρίδα και με τον άλλο να ζωνεται σακιά ολόκληρα ισοδύναμει με σίγουρο καυγά στο βουνό που θα μας ακούσουν έως το Αστρος.
Συμφωνώ απόλυτα με όλα. Αλλά το δικό μας βουνό είναι καταδικασμένο θηραματικα και στα βότανα γιατί πολύ απλά είναι προσβασιμο. Παρκάρεις στην Ράχη και εντελώς αμαθος να είσαι , φτάνεις στην κορυφη. Πριν γινει ο δρομος οι περδικες κακαριζαν στις παρυφες του χωριού στα 300 μετρα υψομετρο! Τωρα αντε να τις βρεις! Τα γιδοπρόβατα έχουν σχεδόν εκλείψει από το βουνό τα τελευταία 20 χρονια! Τα δίποδα γίδια αντιθετως έχουν κατακλύσει τα πάντα.
 
Περιοχή
Κυπρος
Όνομα
Χρυσανθος
Συμφωνώ απόλυτα με όλα. Αλλά το δικό μας βουνό είναι καταδικασμένο θηραματικα και στα βότανα γιατί πολύ απλά είναι προσβασιμο. Παρκάρεις στην Ράχη και εντελώς αμαθος να είσαι , φτάνεις στην κορυφη. Πριν γινει ο δρομος οι περδικες κακαριζαν στις παρυφες του χωριού στα 300 μετρα υψομετρο! Τωρα αντε να τις βρεις! Τα γιδοπρόβατα έχουν σχεδόν εκλείψει από το βουνό τα τελευταία 20 χρονια! Τα δίποδα γίδια αντιθετως έχουν κατακλύσει τα πάντα.
Η καταδικη οσων τοπων εχουν ευκολη προσβαση
Ετσι εγινε και με το χωριο μας
Ολος ο κοσμος ευπροσδεκτος αλλα σεβασου τον τοπο που σε φιλοξενει......
Δεν ανηκει σε εμενα που μενω εκει αλλα ουτε και σε εσενα που ερχεσε και φευγεις
Ανηκει σε ολους μας
Μα πανω απο ολα
Ανηκει και στην νεα γενια να το γνωρισει και αυτη.....
 
Δίπλα από τη θάλασσα, ένας ωκεανός θυμάρι.
Οι μικροί θάμνοι που βλέπετε στην άμμο μοιρίζουν όλοι θυμάρι.
Έχουν και μωβ λουλούδια.
Σας φαίνεται σε καλή κατάσταση; Είναι καλή εποχή για συγκομιδή;
6.jpg5.jpg2.jpg4.jpg
 
Όνομα
Δημητρης
Δίπλα από τη θάλασσα, ένας ωκεανός θυμάρι.
Οι μικροί θάμνοι που βλέπετε στην άμμο μοιρίζουν όλοι θυμάρι.
Έχουν και μωβ λουλούδια.
Σας φαίνεται σε καλή κατάσταση; Είναι καλή εποχή για συγκομιδή;
View attachment 28068View attachment 28069View attachment 28070View attachment 28071
Είναι σε πολυ καλη κατάσταση αλλά εγώ προτιμώ να το συλλεγω οταν είναι στο μπουμπούκι του , λίγο πριν ανθισει. Σε ολα τα κρεατικα το έχω σαν απαραίτητο μυρωδικο. Ειδικά τα τσιχλοκοτσυφα στο κάρβουνο τα απογειωνει!
 
Last edited:
Όνομα
Νίκος
Πριν κάνα μήνα έπεσα σε ανθισμένο λεμονοθύμαρο και μάζεψα για πρώτη φορά. Είναι λίγο μπελαλίδικο στο τρίψιμο του γιατί έχει κοντό κορμό αλλά σήμερα που άνοιξα το βαζακι του με αποζημίωσε με το παραπάνω η μυρωδιά του, την οποία κρατάει στο ακέραιο και στο μπούτι αρνιού που το παράχωσα στα σκισίματα ταίριαζε πολύ!!
 

Attachments

  • IMG_20210613_111823.jpg
    IMG_20210613_111823.jpg
    191,6 KB · Προβολές: 14
  • IMG_20210613_111853.jpg
    IMG_20210613_111853.jpg
    234,9 KB · Προβολές: 14
Όνομα
Δημητρης
Πριν κάνα μήνα έπεσα σε ανθισμένο λεμονοθύμαρο και μάζεψα για πρώτη φορά. Είναι λίγο μπελαλίδικο στο τρίψιμο του γιατί έχει κοντό κορμό αλλά σήμερα που άνοιξα το βαζακι του με αποζημίωσε με το παραπάνω η μυρωδιά του, την οποία κρατάει στο ακέραιο και στο μπούτι αρνιού που το παράχωσα στα σκισίματα ταίριαζε πολύ!!
Πραγματικά υπέροχο βοτανο! Εγω το βάζω να στην μίξη που κάνω για αφέψημα!
 
Top