...λίγα για το κρέας του κουνελιού...
Κρέας κουνελιού, η πιο υγιεινή επιλογή
της
Γεωργίας Πετρακη - Διαιτολόγου
Το κρέας του κουνελιού είναι ένα από τα πιο τρυφερά και εύγευστα κρέατα που υπάρχουν και αποτελεί την πιο θρεπτική επιλογή σε σύγκριση το κρέας άλλων ζώων.
Ποια είναι η διατροφική αξία του ψητού κουνελιού;
Τα 100 γραμμάρια ψητού κουνελιού αποδίδουν μόνο 197 θερμίδες. Περιέχει μόνο 8 γραμμάρια λίπους και λόγω της μικρής περιεκτικότητάς του σε νερό αποδίδει 29 γραμμάρια υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης, η οποία
αυξανει το αισθημα κορεσμου στον οργανισμο.Επίσης, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λινολεϊκό και λινολενικό οξύ, απαραίτητα λιπαρά οξέα για το οργανισμου.Το κουνέλι αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού. Είναι καλή πηγή νιασίνης, που συμμετέχει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και βιταμίνης Β6.
Μπορεί να καλύψει το 55% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε σελήνιο, το οποίο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, της εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων και την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας έχει και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Τέλος, είναι καλή πηγή φωσφόρου, που συμμετέχει στην δημιουργία και διατήρηση των οστών καθώς και στην ανάπτυξη μυικού ιστού.
Πως μαγειρεύται το κουνέλι;
Το κουνέλι μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Το στιφάδο και το κοκκινιστό είναι τα πιο συνηθισμένα και γνωστά. Επίσης το λεμονάτο, το τηγανητό, το βραστό ή το ψητό, το φρικασέ, στη σχάρα ή σουβλιστό ακόμα και το γεμιστό με τυρί. Το κρέας του είναι τόσο νόστιμο και μπορεί να ταιριάξει με πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά, οπότε μη διστάσετε να πειραματιστείτε.
Σε ποιο πληθυσμό συστήνεται η κατανάλωση του;
Η κατανάλωσή του συστήνεται για όλους, αλλά ιδιαίτερα ωφελημένοι
μπορεί να είναι όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος,
να αυξήσουν την μυική τους μάζα και όσοι έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12 και σιδήρου. Εξαιρετικά ωφέλιμο μπορεί να αποδειχτεί
σε εγκύους και παιδιά λόγω των θρεπτικών συστατικών που βοηθούν την ανάπτυξη του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος.