"Τσοκίτιδα"

Βασίλη, το ζητούμενο δεν είναι το εξωφρενικό. Το να έχεις 38% πιθανότητες στα 65 μ να πάρει η φάσσα 2 σκάγια νο4, είναι πολύ καλό ποσοστό, λαμβάνοντας υπ όψη την απόσταση. Μην ξεχνάς ότι μιλάμε για 65 μ και φυσίγγι χωρίς buffer. Επίσης ο λόγος που δεν κάνουμε δοκιμές στα 65 μ, δεν νομίζω ότι είναι το ότι δεν μπορούμε να βρούμε τον στόχο, αλλά το ότι θεωρούμε την απόσταση, πολύ μεγάλη, για να πάρουμε αξιοπρεπή συγκέντρωση.
Οι πιθανότητες που δίνω Βασίλη είναι θεωρητικές ... σε εργαστηριακές συνθήκες για να το πω πιο απλά.
Στο πραγματικό κυνήγι είναι πάντα μικρότερες ...
Γιατί στο πραγματικό κυνήγι δεν σκοπεύουμε πάντα σωστά και με ακρίβεια.
Οι πιθανότητες που δίνω, ουσιαστικά, είναι οι μέγιστες δυνατές και πρέπει να περιμένεις πολύ μικρότερες όταν ρίχνεις μονοτουφεκιές σε μονά πουλιά.
Αν ρίχνεις τριπλέτες ή σε μπουλούκια αυξάνονται.

Το ζητούμενο για εμένα είναι το εξωφρενικό ... φυσίγγια που βγάζουν συγκεντρώσεις 80-90% κυκλοφορούν μερικά ... αγοράζεις και ρίχνεις.
Οι πρώτες τουφεκιές σε αυτά τα ποσοστά έπαιζαν.

Δεν θεωρώ ότι το Kicks είναι κάτι μαγικό ... δουλεύει, αλλά το ίδιο ακριβώς μπορείς να πετύχεις με ένα XF ή XXF με τα οποία μπορείς να ρίξεις και περισσότερα φυσίγγια πχ με μαλλινόταπα.

Οι πιθανότητες που δίνω Βασίλη είναι θεωρητικές ... σε εργαστηριακές συνθήκες για να το πω πιο απλά.
Στο πραγματικό κυνήγι είναι πάντα μικρότερες ...
Γιατί στο πραγματικό κυνήγι δεν σκοπεύουμε πάντα σωστά και με ακρίβεια.
Οι πιθανότητες που δίνω, ουσιαστικά, είναι οι μέγιστες δυνατές και πρέπει να περιμένεις πολύ μικρότερες όταν ρίχνεις μονοτουφεκιές σε μονά πουλιά.
Αν ρίχνεις τριπλέτες ή σε μπουλούκια αυξάνονται.

Το ζητούμενο για εμένα είναι το εξωφρενικό ... φυσίγγια που βγάζουν συγκεντρώσεις 80-90% κυκλοφορούν μερικά ... αγοράζεις και ρίχνεις.
Οι πρώτες τουφεκιές σε αυτά τα ποσοστά έπαιζαν.

Δεν θεωρώ ότι το Kicks είναι κάτι μαγικό ... δουλεύει, αλλά το ίδιο ακριβώς μπορείς να πετύχεις με ένα XF ή XXF με τα οποία μπορείς να ρίξεις και περισσότερα φυσίγγια πχ με μαλλινόταπα.
Η επιχειρηματολογία ....τους είναι γύρω από το σοτστρινγκ‼️που αν ισχύει, τότε όντως η τουφέκια θα είναι πιο δυνατή, καθότι όλα τα σκάγια θα βρουν ταυτόχρονα το στόχο κ όχι με δόσεις‼️ισχύει❓❓❓περιμένουμε τον αληταμπουρα ....να τα βάλει ον τεστ‼️

Η επιχειρηματολογία ....τους είναι γύρω από το σοτστρινγκ‼️που αν ισχύει, τότε όντως η τουφέκια θα είναι πιο δυνατή, καθότι όλα τα σκάγια θα βρουν ταυτόχρονα το στόχο κ όχι με δόσεις‼️ισχύει❓❓❓περιμένουμε τον αληταμπουρα ....να τα βάλει ον τεστ‼️
ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ... !!!
Περίμενε και θα δεις.
Το Shotstring εξαρτάται από το φυσίγγι (την σκληρότητα και τις παραμορφώσεις που έχουν υποστεί τα σκάγια βασικά και πόσο γρήγορα αποχωρίζονται από τον συγκεντρωτήρα και μεταξύ τους) ... ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΚ !!!

Δεν είδες στο βίντεο ότι τα ατσάλια είχαν μικρό shotstring σαν τα βολφραμίου.
Αν τα σκάγια παραμορφωθουν το τσοκ δεν τα κάνει πάλι σφαιρικά αχαχαχαχα

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ... !!!
Περίμενε και θα δεις.
Το Shotstring εξαρτάται από το φυσίγγι (την σκληρότητα και τις παραμορφώσεις που έχουν υποστεί τα σκάγια βασικά και πόσο γρήγορα αποχωρίζονται από τον συγκεντρωτήρα και μεταξύ τους) ... ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΚ !!!

Λογικά ναι‼️σαν την ουρά του κομήτη ένα πραμα

Λογικά ναι‼️σαν την ουρά του κομήτη ένα πραμα
Σε ασυμπίεστα και ολοστρόγγυλα σκάγια που δεν παραμορφώνονται με τίποτα το shotstring οφείλεται στις μικροδιαφορές βάρους μεταξύ τους και στο πόσο γρήγορα και με τι ρυθμό αποχωρίζονται από την κεντρική μάζα των σκαγιών.
Πάλι είναι άσχετο με το τσοκ.

Με ίδια κάνη και ίδιο φυσίγγι η διαφορές του shotstring αν αλλάξεις το τσοκ cyl, ic, mod, fl, full, kicks, patternmaster κτλ είναι ελάχιστες.
Αυτό πιστεύω σε αντίθεση με ότι λέγεται (και ακούγεται στον πίνακα) ... θα μας πει και ο videakias.

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ... !!!
Περίμενε και θα δεις.

Καποτε με επιασε η μαλακια να γυαλισω το Κικς με ατσαλομαλλο και δραπανο, αποτελεσμα ηταν να γυαλισει μεσα το τσοκ αλλα να χαλασουν και οι οπες που εχει, επαψαν να ειναι κοφτερες.

Χαλασαν οι συγκεντρωσεις που ειχα με το συγκεκριμενο τσοκ αλλα και η δυναμη που εβγαζε, οι δε συγκεντρωτηρες απο τα 25 και 30 μετρα που σταματουσαν εφταναν στα 40+ που ουτε με τα μαμα τσοκ δεν πανε τοσο.
Με λιγα λογια χαλασε η αποδοση του τσοκ.

Μετα πηρα μια λιμα στρογγυλη μικρη και προσεκτικα εκανα ξανα τις τρυπες κοφτερες και ολα επανηλθαν οπως πριν, συγκεντρωση και δυναμη.

Η γνωμη μου με αυτα που εχω δει ειναι οτι τα συγκεκριμενα τσοκ κανουν αυτο που διαφημιζουν και για αυτο ειναι δυσκολα σκοπευτικα και εχουν φοβερα σκοτωματα στις πολυ μακρινες τουφεκιες.

Κυνηγουσα 1 χρονο με το φουλ του οπλου μου που οντως ριχνει παρα πολυ καλα, μετα δοκιμασα muller ufo, anakonda long που ηταν και τα δυο πολυ καλα με λιγο πιο δυνατο το anakonda και μετα Kicks Lf και Xfull.

Τον πρωτο καιρο με το Lf μονολογουσα στο κυνηγι με αυτα που εβλεπα...οχι ρε ελεγα, δεν γινονται αυτα...οταν ριχνεις στου διαολου τη μανα και πεφτει το πλι σαν στουπι ειναι τρελο πραγμα!

Πρωτη δοκιμη τοτε ηταν σε μια κουρουνα που την τουφεκισα απο πισω και επεσε ξερη με b&p long range no6, δεν γραφω μετρα γιατι οταν τα ειχα γραψει ειχαμε θεματα...η κουρουνα δεν ειχε κανει κιχ και εγω ειχα μεινει με το στομα ανοιχτο!

Εχω δει οχι απλα σκοτωματα αλλα καπνισματα σε μεγαλες αποστασεις με τα Kicks αλλα και με το goose, το Kicks βεβαια ειναι ενα σκαλι πανω.

Οσους ξερω να εχουν βιδωσει πανω Kicks η θα τρελαθουν και δεν θα το βγαζουν η θα ξενερωσουν με τις αποτυχιες και θα το πουλησουν, αλλα οσοι τα κυνηγουν ολοι λενε οτι δεν εχουν ορια...και συμφωνω μαζι τους.

Last edited:
φίλε Γιάννη έχω την εντύπωση ότι δεν κατανόησες πλήρως την μέθοδο OBERFELL & THOMSON.

μπερδεύεσαι και οδηγείσαι σε λάθος συμπεράσματα

κατανοώ την σκέψη σου για υπερσυγκεντρωτική βολή σε ακίνητο ή πολύ αργά κινούμενο θήραμα, αλλά την συμμερίζομαι μόνο εν μέρει

ισοκατανομή 2,3 σημαίνει πχ ότι: στα 300 σκάγια μιας γόμωσης τα 130 είναι στον κύκλο των 50 εκ και τα υπόλοιπα 170 στα 25/2 = 12,5 εκ περιμετρικά αυτού!!!! (με συγκέντρωση 100%)

να έχουμε δηλαδή ΠΟΛΛΑ περισσότερα σκάγια στην περιφέρεια παρά στο κέντρο
αυτό δεν γίνεται ούτε με φυσίγγια διασποράς
οι ίδιοι οι OBERFELL & THOMSON δίνουν πίνακες με μέχρι 2,1 λόγο ισοκατανομής

ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΙΣΟΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ!!!!

Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΦΕΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΛΟΓΟΥ ΙΣΟΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ!!!!

Με λόγο ισοκατανομής 1,7 και 75% έχουμε ΕΞΑΙΡΕΤΗ βολή

Με λόγο ισοκατανομής 1,7 και 60% έχουμε ΦΤΩΧΗ βολή!!!
...."Εξαρτάται και από την συνολική πυκνότητα των σκαγιών στο στόχο"= Συγκέντρωση!...συμφωνώ... :)

Σε ασυμπίεστα και ολοστρόγγυλα σκάγια που δεν παραμορφώνονται με τίποτα το shotstring οφείλεται στις μικροδιαφορές βάρους μεταξύ τους και στο πόσο γρήγορα και με τι ρυθμό αποχωρίζονται από την κεντρική μάζα των σκαγιών.
Πάλι είναι άσχετο με το τσοκ.

Με ίδια κάνη και ίδιο φυσίγγι η διαφορές του shotstring αν αλλάξεις το τσοκ cyl, ic, mod, fl, full, kicks, patternmaster κτλ είναι ελάχιστες.
Αυτό πιστεύω σε αντίθεση με ότι λέγεται (και ακούγεται στον πίνακα) ... θα μας πει και ο videakias.
Με τα ατσάλινα κ 60 εκ.σοτστρινγκ θα έπρεπε να γαμούν κ να δέρνουν ,μιας κ σχεδόν ταυτόχρονα βρίσκουν το θήραμα,αλλά δε‼️ακόμη κ με διάφορα 2 νούμερα,πάλι είναι υποδεέστερα των μολυβδινων‼️

Εχω αυτες τις δυο, τα χαρτια ειναι 74×75 και φυσιγγι win super speed 36gr no2
View attachment 56540View attachment 56541
και οι δυο την έχουν την αλεπού ή τον λαγό
το ερώτημα είναι αξίζει το κατοστάρικο παραπάνω ή με το μαμα φουλ βολέυεσαι ΟΕΟ;

Εχω αυτες τις δυο, τα χαρτια ειναι 74×75 και φυσιγγι win super speed 36gr no2
View attachment 56540View attachment 56541
Βρε πανάθεμά σε, κάθε φορά σε διαφορετική απόσταση τουφεκάς ?
Νομίζω ότι βάζεις το χαρτόνι και όπου κουραστείς να περπατάς, σταματάς και ρίχνεις αχαχαχ
🤣 🤣 🤣
Καλύτερα όμως έτσι, γιατί φτιάχνω το πρόγραμμα ώστε να δουλεύει και σε μεγάλες αποστάσεις από τις δικές σου τουφεκιές 👍

επειδή έθεσα το ερώτημα τσοκ με πόρτινγκ ή χωρίς;
και δεν απάντησα στις ερωτήσεις σας
λέω τώρα:
1ον δεν έχω μεγάλη εμπειρία με τσοκ πορτινγκ
2ον αφορμή για την ερώτηση ήταν αυτά που διάβασα στο σαιτ της gemini https://store.geminichokes.com/en/blog/ported-choke-tubes-n13
3ον αυτά που λέει η Gemini ΔΕΝ τα πολύ-πιστεύω: All the Ported are really performing and effective; in particular they are suitable to reduce the recoil of the firearm and, thanks to the elimination of the "muzzle flash-smoke puff ", to achieve denser and more uniform cones of fire.
ούτε ότι μειώνουν την ανάκρουση (πως; οεο;), ούτε ότι εξαλείφουν το φαινόμενο της έκρηξης στομίου (ίσως να το μειώνουν αλλά ΔΕΝ το εξαλείφουν)
4ον με τσοκάκι ported ΧXfull deerchoke έχω πάρει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις 80 - 90 % (έπιασα και το 100% με #2)
5ον το ανωτέρω τσοκ κομματιάζει τις βυσματώσεις: τις μασάει και τις φτύνει μπροστά από την κάννη
6ον το δικό μου μαμά φουλ τσοκ βλέπει τις συγκεντρώσεις του ported XXfull deerchoke και κλαίει
7ον το ported XXfull deerchoke μου είναι στην ουσία άχρηστο για κυνήγια με ΣΚΑΓΙΑ και σε αποστάσεις μέχρι τα 30 μ!!
8ον ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΝΙΣΤΩ

9ον στα δράμια παίζει άλλη φάση!!!! ΚΟΡΥΦΑΙΟ!!!! παρ'αυτά έχω πάρει ακόμα μεγαλύτερες συγκεντρώσεις με ανοιχτά τσοκ και φυσίγγι ψαγμένο
αυτά τα ολίγα
* 3,5ον δεν τα λέει μόνο η Gemini σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές αυτά ισχυρίζονται πάνω - κάτω
**6,5ον θέλει ΧΟΝΤΡΑ σκάγια για να δουλέψει => πάνω από #6 Φ 2,75, καλύτερα πάνω από #3 Φ3,50 , με ψιλά (7μισαρια & 8-9 αρια) μου έκανε χάλια συγκεντρώσεις και κατανομές 67% 64% και 61% ....

Βρε πανάθεμά σε, κάθε φορά σε διαφορετική απόσταση τουφεκάς ?
Νομίζω ότι βάζεις το χαρτόνι και όπου κουραστείς να περπατάς, σταματάς και ρίχνεις αχαχαχ
🤣 🤣 🤣
Καλύτερα όμως έτσι, γιατί φτιάχνω το πρόγραμμα ώστε να δουλεύει και σε μεγάλες αποστάσεις από τις δικές σου τουφεκιές 👍
Αντε φιαξτο για να κατεβασω κι αυτο το πινακακι.
επειδή έθεσα το ερώτημα τσοκ με πόρτινγκ ή χωρίς;
και δεν απάντησα στις ερωτήσεις σας
λέω τώρα:
1ον δεν έχω μεγάλη εμπειρία με τσοκ πορτινγκ
2ον αφορμή για την ερώτηση ήταν αυτά που διάβασα στο σαιτ της gemini https://store.geminichokes.com/en/blog/ported-choke-tubes-n13
3ον αυτά που λέει η Gemini ΔΕΝ τα πολύ-πιστεύω: All the Ported are really performing and effective; in particular they are suitable to reduce the recoil of the firearm and, thanks to the elimination of the "muzzle flash-smoke puff ", to achieve denser and more uniform cones of fire.
ούτε ότι μειώνουν την ανάκρουση (πως; οεο;), ούτε ότι εξαλείφουν το φαινόμενο της έκρηξης στομίου (ίσως να το μειώνουν αλλά ΔΕΝ το εξαλείφουν)
4ον με τσοκάκι ported ΧXfull deerchoke έχω πάρει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις 80 - 90 % (έπιασα και το 100% με #2)
5ον το ανωτέρω τσοκ κομματιάζει τις βυσματώσεις: τις μασάει και τις φτύνει μπροστά από την κάννη
6ον το δικό μου μαμά φουλ τσοκ βλέπει τις συγκεντρώσεις του ported XXfull deerchoke και κλαίει
7ον το ported XXfull deerchoke μου είναι στην ουσία άχρηστο για κυνήγια με ΣΚΑΓΙΑ και σε αποστάσεις μέχρι τα 30 μ!!
8ον ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΝΙΣΤΩ

9ον στα δράμια παίζει άλλη φάση!!!! ΚΟΡΥΦΑΙΟ!!!! παρ'αυτά έχω πάρει ακόμα μεγαλύτερες συγκεντρώσεις με ανοιχτά τσοκ και φυσίγγι ψαγμένο
αυτά τα ολίγα
* 3,5ον δεν τα λέει μόνο η Gemini σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές αυτά ισχυρίζονται πάνω - κάτω
**6,5ον θέλει ΧΟΝΤΡΑ σκάγια για να δουλέψει => πάνω από #6 Φ 2,75, καλύτερα πάνω από #3 Φ3,50 , με ψιλά (7μισαρια & 8-9 αρια) μου έκανε χάλια συγκεντρώσεις και κατανομές 67% 64% και 61% ....
Συφωνω σε ολα εκτος απο την μειωση της ανακρουσης, και το Κικς και το goose που εχω την μειωνουν αισθητα Μαριε, ειναι 100% αυτο που σου λεω.
Οταν ριξω με συμβατικο τσοκ την ακουω κανονικα, ειναι αισθητη η διαφορα δηλαδη.

Δεν πιστεύω να το έχεις ρυθμίσει σε πόδια‼️(feet)
Αυτά είναι ημιαστεια Μπιλ‼️😆
Ατσάλινα έχεις δοκιμάσει Άλεξ❓έτσι από περιέργεια ❓
Πλεον αν σου μετρησω με βηματα τα μετρα αντε να πεσω 1-2 μετρα εξω με τοση προπονηση...
Ναι σε feet το εχω για να βγαζω γουστα... :)
Ειχα παρει πριν δυο χρονια ενα κουτι της πλακας σε νο6 και ειχα ριξει κανα δυο...ολο ελεγα να παρω καποιο καλο σε νο2 η νο1 να δοκιμασω με το goose αλλα δεν πηρα.

Παντως και το goose ειναι τσοκαρα και μου εχει δωσει την μακρινη θεαματικη τουφεκια σε φασσα που θα τη θυμαμαι παντα, με classica 32 no6.

Πλεον αν σου μετρησω με βηματα τα μετρα αντε να πεσω 1-2 μετρα εξω με τοση προπονηση...
Ναι σε feet το εχω για να βγαζω γουστα... :)
Ειχα παρει πριν δυο χρονια ενα κουτι της πλακας σε νο6 και ειχα ριξει κανα δυο...ολο ελεγα να παρω καποιο καλο σε νο2 η νο1 να δοκιμασω με το goose αλλα δεν πηρα.

Παντως και το goose ειναι τσοκαρα και μου εχει δωσει την μακρινη θεαματικη τουφεκια σε φασσα που θα τη θυμαμαι παντα, με classica 32 no6.
Το γκουζ είναι πατερνμαστερ σωστά❓στην Αμερική τα προτιμούν αντί κιξ‼️

Το γκουζ είναι πατερνμαστερ σωστά❓στην Αμερική τα προτιμούν αντί κιξ‼️
Ναι πατερνμαστερ ειναι, εχει καλες πωλησεις αλλα ειναι παρα πολυ καλο στα χοντρα ατσαλινα, ΒΒ ριχνουν πιο πολυ σε χηνες απο οσο διαβαζα και γραφανε τα αλανια οτι επεφταν στουπια απο 60+ γιαρδες.
Σε ενα αμερικανικο τεστ που ειχε ανεβει πιο παλια στο φορουμ μονο αυτο ειχε καταφερει να μειωση την ουρα στα ατσαλινα.

Back