Πλαγιόκαννο

Χρωμιωμένες
Καθάρισμα, λάδωμα, καλό σκούπισμα.
Οι διβασικές προσβάλουν και το χρώμιο ... έτσι έχω ακούσει.

Αχρωμίωτες
Καθάρισμα, λάδωμα, καλό σκούπισμα.
Αν μείνουν για καιρό ατουφέκιστες ας βάλουμε λίγο λάδι περισσότερο. Δεν παθαίνουν κάτι από το λάδι.
Πριν την χρήση (αν το θυμηθούμε) τις σκουπίζουμε.

Εγώ αυτό κάνω Θαλή @Thalis .
Εσύ τι κάνεις ? Μόνο ξηρό καθάρισμα πχ με βούρτσα ?
Χρωμιωμένη ή αχρωμίωτη έχεις ?
 
Last edited:
Εγώ αυτό κάνω Θαλή @Thalis .
Εσύ τι κάνεις ? Μόνο καθάρισμα πχ με βούρτσα ?
Χρωμιωμένη ή αχρωμίωτη έχεις ?
Καθαρίζω καλά το όπλο μου μετά από κάθε εξόρμηση. Όταν λέω εξόρμηση εννοώ ότι αν έχω πάει τριήμερο κάπου για κυνήγι δεν θα το καθαρίζω μετά από κάθε κυνήγι αλλά την Κυριακή ή τη Δευτέρα που θα γυρίσω Αθήνα. Χρησιμοποιώ και λάδια και άλλα χημικά για τον καθαρισμό. Μετά το καθαρίζω από τα καθαριστικά και τα λάδια, crud cutter να φύγουν τελείως τα λάδια, και μετά αποθήκευση σε ασφαλές οπλοκιβωτιο, καθαρό, στεγνό από λάδια, και μέσα σε κάλτσα όπλου που το προστατεύει από γραντζουνιές αλλά αναπνέει!

Σε μερικά όπλα, σε σημεία που υπάρχει μέταλλο με μέταλλο τριβή (όχι σε όλα αυτά τα σημεία, μόνο εκεί που πρέπει), βάζω μία σταγόνα λάδι.
Αλλά ιδίως στα βρώμικα μέρη του όπλου όπως η κάννη ή η θαλάμη, προσεκτικά και σχολαστικά να μην υπάρχει ούτε ίχνος υπολείμματος λαδιού.

Χρωμιομένη-αχρωμίοτη καμία διαφορά στη συντήρηση, τα ίδια κάνω.

Συμφωνώ μαζί σου στο θέμα των Διβασικών πυρίτιδων! Είναι πολύ διαβρωτικές. Αν έχω ρίξει τα φυσίγγια που κάνω με τη SIPEn προσπαθώ να καθαρίσω την κάννη πρόχειρα μετά από κάθε κυνήγι. Δηλαδή αν πάω και πρωινό και απογευματινό καρτέρι, θα την καθαρίσω στα γρήγορα και μετά το πρωινό και ας ξέρω ότι θα ξαναρίξω το απόγευμα.
Ένας συνάδελφος πριν μερικές μέρες έγραφε για το όπλο του παππού του και έλεγε ότι η κάννη είναι γεμάτη μικροτρυπούλες (βαθουλώματα) μέσα. Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι ο παππούς του μάλλον έριχνε φυσίγγια γεμισμένα με Διβασική πυρίτιδα.
 
Ένας συνάδελφος πριν μερικές μέρες έγραφε για το όπλο του παππού του και έλεγε ότι η κάννη είναι γεμάτη μικροτρυπούλες (βαθουλώματα) μέσα. Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι ο παππούς του μάλλον έριχνε φυσίγγια γεμισμένα με Διβασική πυρίτιδα.
Το ίδιο και το δικό μου ... δεν ήταν μόνο οι διβασικές τότε ... ήταν και τα καψούλια 6.45 του βροντώδους υδραργύρου.
Έχει ένα ψιλοpitting αλλά τίποτα σημαντικό ... βέβαια το όπλο τώρα δεν χρησιμοποιείται ...
 
Χρήσιμες κι ενδιαφέρουσες οι απόψεις ολονών μας... Από την ανταλλαγή απόψεων αναμεταξύ μας για την αγαπημένη μας ενασχόληση, πάντοτε έχουμε κάτι να μάθουμε...

Πάντοτε, με το πέρας του καθαρισμού του εσωτερικού των καννών, είτε αυτές είναι χρωμιωμένες, είτε αχρωμίωτες (πολλώ δε μάλλον), σώφρον είναι να γίνεται ένα πέρασμα των καννών εσωτερικώς (και εξωτερικώς) με ένα πανάκι ή ένα κομμάτι χαρτί εμποτισμένο με καλό λάδι συντηρήσεως...

Αυτό σίγουρα μόνον καλό κάνει στις κάννες, καθότι τις θωρακίζει έναντι της "κακιάς" υγρασίας η οποία εάν παρουσιαστεί (πάντα πιθανό αυτό), αυξάνει τις πιθανότητες για τυχόν αρχόμενη οξείδωση, ειδικά στις αχρωμίωτες κάννες...

Κατόπιν των ανωτέρω, δεν χάλασε κι ο κόσμος άμα ξαναρίξουμε τις κάννες δίχως να τις στεγνώσουμε εντελώς απ' το φιλμ λαδιού που τις περάσαμε εσωτερικά... Δεν τρέχει κάτι... Αφού έτσι κι αλλιώς, θα επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία καθαρισμού και συντηρήσεως τακτικώς...

Τέλος πάντων, ας κάνει ο καθένας υπ' ευθύνη του ό,τι νομίζει...

Το μόνο βέβαιο πάντως, είναι ότι από τη καθαριότητα και τη συντήρηση κανένα απολύτως όπλο δεν κινδυνεύει να σκουριάσει επουδενί...!!
Απεναντίας, θα παραμένει για πάντα, όσα χρόνια κι αν το δουλεύουμε, σε υπεράριστη κατάσταση, προθυμότατο να μας ικανοποιήσει κι ευχαριστήσει...!!
 
Last edited:
Πάντοτε, με το πέρας του καθαρισμού του εσωτερικού των καννών, είτε αυτές είναι χρωμιωμένες, είτε αχρωμίωτες (πολλώ δε μάλλον), σώφρον είναι να γίνεται ένα πέρασμα των καννών εσωτερικώς (και εξωτερικώς) με ένα πανάκι ή ένα κομμάτι χαρτί εμποτισμένο με καλό λάδι συντηρήσεως...

Αυτό σίγουρα μόνον καλό κάνει στις κάννες, καθότι τις θωρακίζει έναντι της "κακιάς" υγρασίας η οποία εάν παρουσιαστεί (πάντα πιθανό αυτό), αυξάνει τις πιθανότητες για τυχόν αρχόμενη οξείδωση, ειδικά στις αχρωμίωτες κάννες...
"Κακιά" υγρασία, είναι η εγκλωβισμένη υγρασία.
Αν το σπίτι στο χωριό το κλείνουμε ερμητικά για παράδειγμα, όταν θα πάμε ξανά μετά από ένα χρόνο θα βρωμάει από την εγκλωβισμένη υγρασία. Αν έχουμε αφήσει ανοιχτά έστω και λίγο δύο παράθυρα για να κυκλοφορεί ο αέρας, τότε το σπίτι δεν θα βρωμάει υγρασία. Αυτό διότι η ατμοσφαιρική υγρασία δεν είναι η "κακιά" υγρασία διότι στεγνώνει πολύ γρήγορα. Η υγρασία που εγκλωβίζεται και δεν μπορεί να φύγει κάνει ζημιά. Για αυτό και απαγορεύεται να κρατάμε τα όπλα μέσα στη θήκη τους. Εγκλωβίζεται υγρασία και σκουριάζει το όπλο.

Το λάδι δεν έχει να προσφέρει καμία προστασία απέναντι στην ατμοσφαιρική υγρασία. Αντίθετα, σημασία έχει ο χώρος αποθήκευσης. Να αερίζεται και να μην εγκλωβίζει την ατμοσφαιρική, όπως κάνει η θήκη.
Αυτό που θα μπορούσε να κάνει το λάδι είναι μερικά μικροσφαιρίδια υγρασίας να τα εγκλωβίσει κάτω από το φιλμ του και ακριβώς σε εκείνο το σημείο να οξειδωθεί το μέταλλο. Επίσης, το λάδι θα μπορούσε να αλλοιωθεί χημικά με τον καιρό σε μακροχρόνια αποθήκευση αν δεν είναι πολύ καλό και να προξενήσει βλάβες.
 
Δείτε κι αυτό το ενδιαφέρον άρθρο του Νικήτα Κυπρίδημου, σχετικώς με την εσωτερική λείανση της κάννης με λειαντική αλοιφή και τη χρησιμότητα της χαρακτηριστικής "πατίνας", την οποία αυτή η μέθοδος δημιουργεί στην εσωτερική επιφάνεια της κάννης, είτε επιχρωμιωμένης, είτε αχρωμίωτης...

http://oplognosia.com/?p=1790
 
Εδώ διαφωνούμε αγαπητέ Benelli I.h. Δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα από το φιλμ με λάδι και κανένας λόγος να το βάζεις.
Μόνο για τις αχρωμιωτες και ένας γρήγορος έλεγχος κάθε μήνα τη νεκρή περίοδο, ανανέωση φιλμ αποθήκευση με τις κάννες προς τα κάτω στο ερμάριο,η ακόμα καλύτερα χώρια οι κάννες και η βάση προς τα κάτω . Μπορεί κάποιος να τα βλέπει υπερβολικά ,αλλά γι'αυτό δεν γουστάρω τις αχρωμιωτες.Η επικάλυψη με χρώμιο το εσωτερικό των καννών ήταν από τις πιο μεγάλες πρακτικές επινοήσεις.Προσεφερε μεγάλη ηρεμία μεταξύ κατασκευαστή και πελάτη.
 
...γι'αυτό δεν γουστάρω τις αχρωμίωτες. Η επικάλυψη με χρώμιο στο εσωτερικό των καννών ήταν από τις πιο μεγάλες πρακτικές επινοήσεις. Προσέφερε μεγάλη ηρεμία μεταξύ κατασκευαστή και πελάτη.
Αφού συμφωνήσω σε μεγάλο βαθμό μαζί σου Παναγιώτη, θα προσθέσω απλώς, ότι και έτσι ακόμη, η επιφανειακή επίστρωση χρωμίου εσωτερικώς των καννών (και γενικότερα οι επιμεταλλώσεις) δεν συνιστά "πανάκεια"... Μπορεί να συμβούν με τη χρήση και τον καιρό, μικρορωγμές στην επίστρωση του χρωμίου, οι οποίες είναι πρακτικά αόρατες στο γυμνό μάτι και με τον καιρό και την ελλιπή συντήρηση, δύνανται να προκαλέσουν ολόκληρους κρατήρες στο ατσάλι των καννών κάτω από το χρώμιο...!! Δηλαδή, και πάλι απαιτείται μία περιοδική συντήρηση, στοιχειώδη έστω... Για να μην βρεθούμε προ απροόπτου, το οποίο πάντοτε καραδοκεί... Συμβαίνει καμιά φορά, ακόμη και στις καλύτερες οικογένειες...!

Και επί τη ευκαιρία, να σας εξιστορήσω μία σχετική εμπειρία μου:

Προ 4ετίας λοιπόν, έκθαμβος διαπίστωσα σε προσεκτικό έλεγχο του όπλου μου στο τέλος της κυνηγητικής σεζόν, πως στις θαλάμες των καννών τού τότε Browning Cynergy μου (γιαπωνέζικης κατασκευής με χρωμιωμένες κάννες), είχαν προκληθεί ήπιοι κρατήρες οξείδωσης...!!! Δεν πίστευα στα μάτια μου...!!! Δηλαδή, είτε έσπασε η επιχρωμίωση στα συγκεκριμένα σημεία κι έτσι προκλήθηκε η σκουριά (κατασκευαστική αστοχία/αστοχία υλικού), είτε οι θαλάμες του συγκεκριμένου όπλου, κατά λάθος, δεν επιχρωμιώθηκαν ποτέ...!

Αλλά πιστέψτε με, όπως προανέφερα, τέτοια συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες... Αφού λοιπόν το διασταύρωσα και επιβεβαίωσα σε κάνα-δυο ονομαστούς οπλουργούς τη φθορά αυτή, προέβην πάραυτα στις απαιτούμενες ενέργειες σε άμεση συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Browning, κι αυτή μεταβίβασε με τη σειρά της το όλο πρόβλημα στα κεντρικά της Browning, στη Λιέγη του Βελγίου... Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών, ήτανε να μού αλλάξει η Browning το φθαρμένο/ελαττωματικό μου ντουφέκι με ένα άλλο, ολοκαίνουργιο, ολόιδιο μοντέλο, με μηδενικό κόστος φυσικά!!

Και δημόσια, να ευχαριστήσω θερμά την εδώ αντιπροσωπεία της Browning και προσωπικώς τον κύριο Τάσο Σύρμα (καλή του ώρα) για την άψογη συνεργασία κι εξυπηρέτηση, ώστε να τελειώσει το εν λόγω ζήτημά μου συντόμως και με τον ιδανικότερο τρόπο!! Αυτό θα πει "after sale service"...!!

Τέλος καλό, όλα καλά!! Σαν να μην συνέβη τίποτε & ποτέ!!
 
Last edited:
Αφού συμφωνήσω σε μεγάλο βαθμό μαζί σου Παναγιώτη, θα προσθέσω απλώς, ότι και έτσι ακόμη, το χρώμιο εσωτερικώς των καννών (και γενικότερα οι επιμεταλλώσεις) δεν συνιστούν "πανάκεια"... Μπορεί να συμβούν με τη χρήση και τον καιρό, μικρορωγμές στην επίστρωση του χρωμίου, οι οποίες είναι πρακτικά αόρατες στο γυμνό μάτι και με τον καιρό και την ελλιπή συντήρηση, δύνανται να προκαλέσουν ολόκληρους κρατήρες στο ατσάλι των καννών κάτω από το χρώμιο...!! Δηλαδή, και πάλι απαιτείται μία περιοδική συντήρηση, στοιχειώδη έστω... Για να μην βρεθούμε προ απροόπτου το οποίο πάντοτε καραδοκεί... Συμβαίνει καμιά φορά, ακόμη και στις καλύτερες οικογένειες...!

Και επί τη ευκαιρία, να σας εξιστορήσω μία σχετική εμπειρία μου:

Προ 4ετίας λοιπόν, έκθαμβος διαπίστωσα σε προσεκτικό έλεγχο του όπλου μου στο τέλος της κυνηγητικής σεζόν, πως στις θαλάμες τού τότε Browning Cynergy μου (γιαπωνέζικης κατασκευής με χρωμιωμένες κάννες), είχαν προκληθεί ήπιοι κρατήρες οξείδωσης στην περιοχή των θαλαμών των καννών του...!!! Δεν πίστευα στα μάτια μου...!!! Δηλαδή, είτε έσπασε η επιχρωμίωση στα συγκεκριμένα σημεία κι έτσι προκλήθηκε η σκουριά (κατασκευαστική αστοχία, αστοχία υλικού), είτε οι θαλάμες του συγκεκριμένου όπλου, κατά λάθος, δεν επιχρωμιώθηκαν ποτέ...!

Αλλά πιστέψτε με, όπως προανέφερα, συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες... Αφού λοιπόν το διασταύρωσα και επιβεβαίωσα σε κάνα δυο ονομαστούς οπλουργούς τη φθορά αυτή, προέβην πάραυτα στις απαιτούμενες ενέργειες σε άμεση συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Browning, κι αυτή μεταβίβασε με τη σειρά της το όλο πρόβλημα στα κεντρικά της Browning, στη Λιέγη του Βελγίου... Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών, ήτανε να μού αλλάξει η Browning το φθαρμένο μου ντουφέκι με ένα άλλο, ολοκαίνουργιο, ολόιδιο μοντέλο, με μηδενικό κόστος φυσικά!!

Και δημόσια, να ευχαριστήσω θερμά την εδώ αντιπροσωπεία της Browning και προσωπικώς τον κύριο Τάσο Σύρμα για την άψογη συνεργασία κι εξυπηρέτηση, ώστε να τελειώσει το εν λόγω ζήτημά μου με τον ιδανικότερο τρόπο!! Αυτό θα πει "after sale service"...!!

Τέλος καλό, όλα καλά!! Σαν να μην συνέβη ποτέ!!
Τώρα μαθαίνει η Browning από χρωμιώσεις, βλητική υποβάθμιση και οικολογία ... μην είστε τόσο σκληροί μαζί της :)

Αστείο ... !!!

Μπράβο πάντως για την εξυπηρέτηση !!!
 
Last edited:
Αυτή την εξυπηρέτηση θέλουμε από όλες τις εταιρίες.

Νομίζω όμως ότι μερικοί έξυπνοι προσπαθούν να καλύψουν δικές τους μαλακίες και προφανώς μετά τους φταίει ο αντιπρόσωπος που τους αρνείται την επισκευή.
 
Αφού συμφωνήσω σε μεγάλο βαθμό μαζί σου Παναγιώτη, θα προσθέσω απλώς, ότι και έτσι ακόμη, το χρώμιο εσωτερικώς των καννών (και γενικότερα οι επιμεταλλώσεις) δεν συνιστούν "πανάκεια"... Μπορεί να συμβούν με τη χρήση και τον καιρό, μικρορωγμές στην επίστρωση του χρωμίου, οι οποίες είναι πρακτικά αόρατες στο γυμνό μάτι και με τον καιρό και την ελλιπή συντήρηση, δύνανται να προκαλέσουν ολόκληρους κρατήρες στο ατσάλι των καννών κάτω από το χρώμιο...!! Δηλαδή, και πάλι απαιτείται μία περιοδική συντήρηση, στοιχειώδη έστω... Για να μην βρεθούμε προ απροόπτου το οποίο πάντοτε καραδοκεί... Συμβαίνει καμιά φορά, ακόμη και στις καλύτερες οικογένειες...!

Και επί τη ευκαιρία, να σας εξιστορήσω μία σχετική εμπειρία μου:

Προ 4ετίας λοιπόν, έκθαμβος διαπίστωσα σε προσεκτικό έλεγχο του όπλου μου στο τέλος της κυνηγητικής σεζόν, πως στις θαλάμες τού τότε Browning Cynergy μου (γιαπωνέζικης κατασκευής με χρωμιωμένες κάννες), είχαν προκληθεί ήπιοι κρατήρες οξείδωσης στην περιοχή των θαλαμών των καννών του...!!! Δεν πίστευα στα μάτια μου...!!! Δηλαδή, είτε έσπασε η επιχρωμίωση στα συγκεκριμένα σημεία κι έτσι προκλήθηκε η σκουριά (κατασκευαστική αστοχία/αστοχία υλικού), είτε οι θαλάμες του συγκεκριμένου όπλου, κατά λάθος, δεν επιχρωμιώθηκαν ποτέ...!

Αλλά πιστέψτε με, όπως προανέφερα, συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες... Αφού λοιπόν το διασταύρωσα και επιβεβαίωσα σε κάνα δυο ονομαστούς οπλουργούς τη φθορά αυτή, προέβην πάραυτα στις απαιτούμενες ενέργειες σε άμεση συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Browning, κι αυτή μεταβίβασε με τη σειρά της το όλο πρόβλημα στα κεντρικά της Browning, στη Λιέγη του Βελγίου... Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών, ήτανε να μού αλλάξει η Browning το φθαρμένο μου ντουφέκι με ένα άλλο, ολοκαίνουργιο, ολόιδιο μοντέλο, με μηδενικό κόστος φυσικά!!

Και δημόσια, να ευχαριστήσω θερμά την εδώ αντιπροσωπεία της Browning και προσωπικώς τον κύριο Τάσο Σύρμα για την άψογη συνεργασία κι εξυπηρέτηση, ώστε να τελειώσει το εν λόγω ζήτημά μου συντόμως και με τον ιδανικότερο τρόπο!! Αυτό θα πει "after sale service"...!!

Τέλος καλό, όλα καλά!! Σαν να μην συνέβη ποτέ!!
Οτι δώθηκε όσο το δυνατόν άμεση λύση στο πρόβλημα με την αστοχία στις κάννες του cynergy δείχνει ότι η αντιπροσωπεία είναι σε σοβαρά χέρια .Όλη η ουσία στο θέμα μέ την μακροχρόνια συμβίωση με το κυνηγετικό όπλο , είναι η περιοδική και στοιχειώδη συντήρηση.Αυτο σου επιτρέπει η εσωτερική χρώμιωση των καννών .
 
Όχι λάδι μέσα στην κάννη μετά το πέρας του καθαρισμού. Το λάδι δεν έχει να προσφέρει τίποτα όταν μένει μέσα στην κάννη και δεν προστατεύει από τίποτα. Αντιθέτως, βρωμίζει την κάννη άμεσα μετά την πρώτη τουφεκιά, μόλις το χρησιμοποιήσουμε, διότι πάνω του κολλάνε οι βρωμιές αλλά και άκαυτη πυρίτιδα.
Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το κόλλημα που υπάρχει γενικώς με τα λάδια. Λάδι=βρωμιά.
Δεν ξερω τι όπλα εχετε αλλά οποιαδήποτε μεταλική επειφάνεια η οποία οξυδωνεται, μένει απροστάτευτη στον ατμοσφαιρικό αέρα, το σίγουρο είναι οτι θα οξυδωθεί άμεσα!! Το λάδι προστατεύει την επειφάνεια από τον οξυδωτικό ατμοσφαιρικό αέρα. Το χρώμιο ειναι ενα βάψιμο της επιφάνειας όπως και η μπογιά, όπως επίσης και η οξυδωτική μαυρίλα της καννης για βάψιμο! Και αυτή για να προστατεύει το μεταλο από τον ατμοσφαιρικό αέρα γινεται, αλλιώς θα τα άφηναν αχρωμάτιστα τα μέταλα με ένα καλό σκούπισμα!
Δεν είναι κολλημένει όλοι οι οπλεμποροι, οπλοκατασκευαστές, οπλουργοί με το να σκουπίζουν μετά από κάθε επίδειξη του όπλου τους στον κάθε πελάτη με ένα έντονα λαδομένο πανί! Ξέρουν οτι απλά θα σκουριάσει σίγουρα!
 
Αυτός είναι ο λόγος που τα όπλα δεν έχουν εκτεθειμένο μέταλλο αλλά κάποιου είδους βαφή ή επεξεργασία στην επιφάνειά τους. Για αυτό οι κάννες των λειόκαννων είναι μαύρες και όχι στο φυσικό χρώμα του μετάλλου. Και όταν βλέπουμε όπλα στο χρώμα του μετάλλου, πιστόλια κυρίως, αυτό είναι "ανοξείδωτο" ατσάλι.
Τί νομίζεις ότι προσφέρουμε όταν επικαλύπτουμε αυτή τη βαφή με φιλμ λαδιού; Τίποτα. Απλά χρειάζεται να είναι καθαρή.

Όσον αφορά τους οπλουργούς και τα καταστήματα, αυτό που θα σου πούμε όλοι τους είναι πόσες βλάβες έχουν δει από χρήση λαδιών στο όπλο και όχι από έλλειψη χρήσης λαδιών.
Ακόμα θυμάμαι πριν χρόνια όταν είχα αγοράσει το Μπενέλι μου από τον Καλκατζάκο, τον κύριο που μου έδειχνε το όπλο και χωρίς φυσικά να γνωρίζει τις απόψεις μου περί λαδιών, μου τόνιζε επίμονα να μην λαδώνω το όπλο και ιδίως σε σημεία που δεν χρειάζεται διότι μόνο κακό του κάνω. Μου έφερνε και παραδείγματα από προβλήματα που είχε δει από χρήση λαδιών στα όπλα στην προσπάθειά του να με πείσει. Που να ήξερε ότι εγώ είμαι βασιλικότερος του Βασιλέως σε αυτό το θέμα.
Και καλά κάνουν οι πωλητές και σκουπίζουν με ένα πανί το όπλο όταν το πιάνει ο καθένας. Τα χέρια έχουν ιδρώτα και βρωμιές και πρέπει να το σκουπίζουν. Το πέρασμα με το πανί είναι για να καθαρίσει λοιπόν το όπλο, όχι για να διατηρηθεί. Και εγώ χρησιμοποιώ λάδια για να το καθαρίσω.

Επικάλυψη ενός όπλου με λάδι θα είχε λόγο μόνο σε μακροχρόνια αποθήκευση του χωρίς να χρησιμοποιείτε και να καθαρίζεται. Αν θέλεις να αποθηκεύσεις το όπλο σου για 5 χρόνια ή περισσότερο για παράδειγμα.
Στα δικά μας κυνηγετικά όπλα, που δεν είναι σε χρόνια αποθήκευση αλλά σε χρηστική κατάσταση, τα βλέπουμε τακτικά, τα χρησιμοποιούμε, τα καθαρίζουμε, τα λάδια δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, εκτός από πιθανές βλάβες αν δεν καθαρίζονται πριν χρησιμοποιηθούν. Δηλαδή όποιος έχει λαδωμένο όπλο, δηλαδή βρώμικο όπλο, θα πρέπει να το καθαρίσει από τα βρωμόλαδα πριν το χρησιμοποιήσει.

Αυτή είναι η άποψη μου για τα βρωμόλαδα. Την έχω πει πολλές φορές, έχει καταγραφεί, και ξέρω ότι διαφωνείτε όλοι. Δεν έχει νόημα να επιμένω. .shake hands.
 
Αυτός είναι ο λόγος που τα όπλα δεν έχουν εκτεθειμένο μέταλλο αλλά κάποιου είδους βαφή ή επεξεργασία στην επιφάνειά τους. Για αυτό οι κάννες των λειόκαννων είναι μαύρες και όχι στο φυσικό χρώμα του μετάλλου. Και όταν βλέπουμε όπλα στο χρώμα του μετάλλου, πιστόλια κυρίως, αυτό είναι "ανοξείδωτο" ατσάλι.
Τί νομίζεις ότι προσφέρουμε όταν επικαλύπτουμε αυτή τη βαφή με φιλμ λαδιού; Τίποτα. Απλά χρειάζεται να είναι καθαρή.

Όσον αφορά τους οπλουργούς και τα καταστήματα, αυτό που θα σου πούμε όλοι τους είναι πόσες βλάβες έχουν δει από χρήση λαδιών στο όπλο και όχι από έλλειψη χρήσης λαδιών.
Ακόμα θυμάμαι πριν χρόνια όταν είχα αγοράσει το Μπενέλι μου από τον Καλκατζάκο, τον κύριο που μου έδειχνε το όπλο και χωρίς φυσικά να γνωρίζει τις απόψεις μου περί λαδιών, μου τόνιζε επίμονα να μην λαδώνω το όπλο και ιδίως σε σημεία που δεν χρειάζεται διότι μόνο κακό του κάνω. Μου έφερνε και παραδείγματα από προβλήματα που είχε δει από χρήση λαδιών στα όπλα στην προσπάθειά του να με πείσει. Που να ήξερε ότι εγώ είμαι βασιλικότερος του Βασιλέως σε αυτό το θέμα.
Και καλά κάνουν οι πωλητές και σκουπίζουν με ένα πανί το όπλο όταν το πιάνει ο καθένας. Τα χέρια έχουν ιδρώτα και βρωμιές και πρέπει να το σκουπίζουν. Το πέρασμα με το πανί είναι για να καθαρίσει λοιπόν το όπλο, όχι για να διατηρηθεί. Και εγώ χρησιμοποιώ λάδια για να το καθαρίσω.

Επικάλυψη ενός όπλου με λάδι θα είχε λόγο μόνο σε μακροχρόνια αποθήκευση του χωρίς να χρησιμοποιείτε και να καθαρίζεται. Αν θέλεις να αποθηκεύσεις το όπλο σου για 5 χρόνια ή περισσότερο για παράδειγμα.
Στα δικά μας κυνηγετικά όπλα, που δεν είναι σε χρόνια αποθήκευση αλλά σε χρηστική κατάσταση, τα βλέπουμε τακτικά, τα χρησιμοποιούμε, τα καθαρίζουμε, τα λάδια δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, εκτός από πιθανές βλάβες αν δεν καθαρίζονται πριν χρησιμοποιηθούν. Δηλαδή όποιος έχει λαδωμένο όπλο, δηλαδή βρώμικο όπλο, θα πρέπει να το καθαρίσει από τα βρωμόλαδα πριν το χρησιμοποιήσει.

Αυτή είναι η άποψη μου για τα βρωμόλαδα. Την έχω πει πολλές φορές, έχει καταγραφεί, και ξέρω ότι διαφωνείτε όλοι. Δεν έχει νόημα να επιμένω. .shake hands.
Διαφωνούμε ,ένα είναι σίγουρο ότι το γυμνό μέταλλο έχει την τάση να επιστρέψει στη μορφή την οποία ξεκίνησε . Γι'αυτό μιλάμε για φιλμ όχι να τρέχουν τα λάδια.
 
Χρήσιμες κι ενδιαφέρουσες οι απόψεις ολονών μας... Από την ανταλλαγή απόψεων αναμεταξύ μας για την αγαπημένη μας ενασχόληση, πάντοτε έχουμε κάτι να μάθουμε...

Πάντοτε, με το πέρας του καθαρισμού του εσωτερικού των καννών, είτε αυτές είναι χρωμιωμένες, είτε αχρωμίωτες (πολλώ δε μάλλον), σώφρον είναι να γίνεται ένα πέρασμα των καννών εσωτερικώς (και εξωτερικώς) με ένα πανάκι ή ένα κομμάτι χαρτί εμποτισμένο με καλό λάδι συντηρήσεως...

Αυτό σίγουρα μόνον καλό κάνει στις κάννες, καθότι τις θωρακίζει έναντι της "κακιάς" υγρασίας η οποία εάν παρουσιαστεί (πάντα πιθανό αυτό), αυξάνει τις πιθανότητες για τυχόν αρχόμενη οξείδωση, ειδικά στις αχρωμίωτες κάννες...

Κατόπιν των ανωτέρω, δεν χάλασε κι ο κόσμος άμα ξαναρίξουμε τις κάννες δίχως να τις στεγνώσουμε εντελώς απ' το φιλμ λαδιού που τις περάσαμε εσωτερικά... Δεν τρέχει κάτι... Αφού έτσι κι αλλιώς, θα επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία καθαρισμού και συντηρήσεως τακτικώς...

Τέλος πάντων, ας κάνει ο καθένας υπ' ευθύνη του ό,τι νομίζει...

Το μόνο βέβαιο πάντως, είναι ότι από τη καθαριότητα και τη συντήρηση κανένα απολύτως όπλο δεν κινδυνεύει να σκουριάσει επουδενί...!!
Απεναντίας, θα παραμένει για πάντα, όσα χρόνια κι αν το δουλεύουμε, σε υπεράριστη κατάσταση, προθυμότατο να μας ικανοποιήσει κι ευχαριστήσει...!!
Αν μείνει λάδι στην κάνη,ανεβάζει πιεσεις
 
Αφού συμφωνήσω σε μεγάλο βαθμό μαζί σου Παναγιώτη, θα προσθέσω απλώς, ότι και έτσι ακόμη, η επιφανειακή επίστρωση χρωμίου εσωτερικώς των καννών (και γενικότερα οι επιμεταλλώσεις) δεν συνιστά "πανάκεια"... Μπορεί να συμβούν με τη χρήση και τον καιρό, μικρορωγμές στην επίστρωση του χρωμίου, οι οποίες είναι πρακτικά αόρατες στο γυμνό μάτι και με τον καιρό και την ελλιπή συντήρηση, δύνανται να προκαλέσουν ολόκληρους κρατήρες στο ατσάλι των καννών κάτω από το χρώμιο...!! Δηλαδή, και πάλι απαιτείται μία περιοδική συντήρηση, στοιχειώδη έστω... Για να μην βρεθούμε προ απροόπτου, το οποίο πάντοτε καραδοκεί... Συμβαίνει καμιά φορά, ακόμη και στις καλύτερες οικογένειες...!

Και επί τη ευκαιρία, να σας εξιστορήσω μία σχετική εμπειρία μου:

Προ 4ετίας λοιπόν, έκθαμβος διαπίστωσα σε προσεκτικό έλεγχο του όπλου μου στο τέλος της κυνηγητικής σεζόν, πως στις θαλάμες των καννών τού τότε Browning Cynergy μου (γιαπωνέζικης κατασκευής με χρωμιωμένες κάννες), είχαν προκληθεί ήπιοι κρατήρες οξείδωσης...!!! Δεν πίστευα στα μάτια μου...!!! Δηλαδή, είτε έσπασε η επιχρωμίωση στα συγκεκριμένα σημεία κι έτσι προκλήθηκε η σκουριά (κατασκευαστική αστοχία/αστοχία υλικού), είτε οι θαλάμες του συγκεκριμένου όπλου, κατά λάθος, δεν επιχρωμιώθηκαν ποτέ...!

Αλλά πιστέψτε με, όπως προανέφερα, τέτοια συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες... Αφού λοιπόν το διασταύρωσα και επιβεβαίωσα σε κάνα-δυο ονομαστούς οπλουργούς τη φθορά αυτή, προέβην πάραυτα στις απαιτούμενες ενέργειες σε άμεση συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Browning, κι αυτή μεταβίβασε με τη σειρά της το όλο πρόβλημα στα κεντρικά της Browning, στη Λιέγη του Βελγίου... Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών, ήτανε να μού αλλάξει η Browning το φθαρμένο/ελαττωματικό μου ντουφέκι με ένα άλλο, ολοκαίνουργιο, ολόιδιο μοντέλο, με μηδενικό κόστος φυσικά!!

Και δημόσια, να ευχαριστήσω θερμά την εδώ αντιπροσωπεία της Browning και προσωπικώς τον κύριο Τάσο Σύρμα (καλή του ώρα) για την άψογη συνεργασία κι εξυπηρέτηση, ώστε να τελειώσει το εν λόγω ζήτημά μου συντόμως και με τον ιδανικότερο τρόπο!! Αυτό θα πει "after sale service"...!!

Τέλος καλό, όλα καλά!! Σαν να μην συνέβη τίποτε & ποτέ!!
οντως νικο μια παρτιδα απο cynergy και 525 ειχαν ενα θεμα με την χρωμιωση οχι μονο στην θαλαμη αλλα και υπολοιπο κοιλο της καννης. Ο Τασος Συρμας ειναι εξαιρετικος και σαν επαγγελματιας αλλα και σαν ανθρωπος ,ειναι και πατριωτης μου;)
 
Γιαννη ολες οι αποψεις ειναι.σεβαστες ο καθενας κανει οτι θελει με το οπλο του .Αλωστε αυτες τις αποψειςτιςβλεπω καθημερινα στον παγκο
Δωσε μας .και...πληροφοριες απο τον πάγκο σου, με τα ''άρωστα΄΄ οπλα ;)
 
Last edited:
Back
Top