Καραμπίνα ή δίκαννο

Δεν έχει τόσο σημασία στο κυνήγι το γρήγορο επαναγεμισμα γιατί αν κάνεις αυτό που πρέπει, το πρώτο άντε δεύτερο φυσίγγι φτάνει να τελειώσει τη φάση. Δεν πολεμάμε και δεν κινδυνεύει η ζωή μας για να χρειάζεται να μην αδειάζει το όπλο. Όσο για το ατύχημα ( και παρολίγον τραγωδία) με την καραμπίνα που έπαιρνε 5 αντί για 4 φυσίγγια και πυροβόλησε κατά λάθος το παιδί, δεν φταίει το όπλο. Ο άνθρωπος ήταν ανεκπαίδευτος και αφελής. Στο ανεκπαίδευτος φταίει το κράτος σε μεγάλο βαθμό που επιτρέπει σε μη εκπαιδευμένα και πιστοποιημένα άτομα να κατέχουν λειοκαννο. Όταν αδειάζουμε το όπλο, ανοίγουμε το κλείστρο και τσεκαρουμε οπτικά αλλά και με το δάχτυλο θαλάμη και αποθήκη στο τέλος. Μετά στρέφουμε το όπλο σε ασφαλή κατεύθυνση και ρίχνουμε τη σφύρα. Οι κινήσεις πρέπει να είναι αυτοματοποιημένες και η διαδικασία νόμος απαράβατος. Χαίρομαι τους συναδέλφους που όντας γνώστες, στις φωτογραφίες τους με τα όπλα και τα θηράματα τα κλείστρα τα έχουν πίσω, κάτι μας τονίζουν με αυτή την κίνηση και πολύ σωστά, δεν το κάνουν τυχαία.
 
Στο θέμα επαναγεμισης οταν ριχνεις με καραμπίνα 2 φυσίγγια γεμιζεις πιο γρήγορα απ το δικαννο. Αν ριξεις 3 αργεις πιο πολυ, γιατι βαζεις φυσιιγι πατας κουμπι γυριζεις απο κατω και βαζεις αποθηκη. Εκτος απο το speed loading της browning που είναι όνομα και πραγμα. Βαζεις απο κατω μονο...
Συγκριση επαναγεμισης μεταξυ δικαννου και καραμπινας...δεν υπαρχει ανταγωνισμος...η καραμπινα κερδιζει!
Doom Marine ολοι δεν ειμαστε!


Στο θέμα ταχύτητας γεμίσματος παίζει μέγαλη σημασία και τι τύπος είναι το δίκαννο. Πχ σε πλαγιόκαννο χωρίς περαστό κλειδί τύπου Greener το γέμισμα είναι πολύ γρήγορο ενώ σε ποζέ είναι πιο αργό γιατί στην κάτω κάννη δεν έχεις τόσο εύκολη πρόσβαση όπως στα πλαγιόκαννα. Παίζει πολύ μεγάλη σημασία και η εξάσκηση και η οικειότητα που έχεις με το όπλο σου.
Όμως από εντελώς άδειο το όπλο μέχρι να ρίξεις 6 τουφεκιές δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις πιο γρήγορα με την καραμπίνα ακόμη και αν ειναι browning. Γιατί στο δίκαννο θα γεμίσεις ναι μεν 3 φορές αλλά με μία κίνηση γεμίζεις και τις 2 κάννες οπότε θα κάνεις 3 κινήσεις σύνολο. Ενώ στην καραμπίνα θα χρειαστεί να γεμίσεις τουλάχιστον 2 φορές και αναγκαστικά τα φυσίγγια τα γεμίζεις ένα ένα οπότε θα κάνεις τουλάχιστον 6 κινήσεις.

Αλλά εκτός από την ταχύτητα που και στο αυτογεμή σχετικά γρήγορα γεμίζεις το δίκαννο έχει και άλλα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα. Το κυριότερο είναι ότι δεν κάνει εμπλοκές και ακόμη και αφλογιστία λόγο κακού φυσιγγίου να συμβεί έχεις και ένα δεύτερο φυσίγγι να ρίξεις άμεσα. Ενώ στην καραμπίνα πρέπει να την ξεμπλοκάρεις και να βάλεις άλλο φυσίγγι στην θαλάμη οπότε έχασες πάρα πολύ χρόνο. Και αν σου κάνει και εμπλοκή τότε χάνεις δεν χάνεις μόνο το πλεονέκτημα που έχεις της τρίτης τουφεκιάς αλλά χάνεις ακόμη και την δεύτερη τουφεκιά. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει συμβεί. Επίσης έχεις πιο μεγάλη αμεσότητα ποια από τις 2 κάννες να επιλέξεις να ρίξεις πρώτα ανάλογα το τσοκ και το φυσίγγι που έχεις στην κάθε μία και συνήθως τα δίκαννα έχουν πιο μικρό μήκος έχουν καλύτερο ζύγισμα καθαρίζουν πολύ πιο εύκολα και είναι πολύ πιο αξιόπιστα από τα αυτογεμή.

Τέλος το κυριότερο από όλα είναι ότι λόγο λειτουργίας τους που σπάνε και ανοίγει στα δύο είναι πιο ασφαλή και πιο εύκολα ελέγξιμο καθώς εμπνέει περισσότερη ασφάλεια και για τους άλλους γιατί ακόμη και φυσίγγι να έχει στις θαλάμες δεν γίνεται να ρίξει εφόσον είναι ανοιχτό. Και ταυτόχρονα μπορείς να ελέγξεις σε κάθε γέμισμα το εσωτερικό των καννών.

Αντίθετα σε πολλα αυτογεμή αν έχεις ξεχάσει κανένα φυσίγγι στην αποθήκη πέφτοντας το κλειστρο μπορεί να το τραβήξει και να γεμίσει. Με αυτό τον τρόπο πριν 20 περίπου χρόνια παραλίγο να σκοτωθεί ένα 9χρονο τότε παιδί στο χωριό μου από ατύχημα. Συγχωριανός μου μέσα στο αυτοκίνητο άδειαζε την καινούρια του τότε Franchi τραβώντας το κλειστρο και ξέχασε ότι αυτή έπαιρνε 5 φυσίγγια στην αποθήκη (σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τότε που επαιρναν 4). Οπότε τράβηξε την σκανδάλη για να ρίξει την σφίρα ενώ είχε μείνει το τελευταίο στην θαλάμη. Έτσι τρύπησε η λαμαρινα του αυτοκινήτου και απέξω πείραν τα σκάγια το παιδί το οποιο περνούσε εκείνη την ώρα με το ποδήλατο και δεν το είχε δει. Ευτυχώς μετά απο 3 μήνες στην εντατική το παδί τα κατάφερε. Δεν φταίει το όπλο φυσικά αλλά αν ήταν δίκαννο θα μπορούσε να ελεγχθεί πιο εύκολα και να αποφεχθεί αυτό το ατύχημα.

Ατύχημα στην Βιάννο
Edit: Βγήκα εκτός θέματος αλλά αξίζει να το αναφέρω το ατύχημα αυτό γιατί είχε γίνει τότε μεγάλο θέμα με παρέμβαση υπουργών και καθηγητών πρυτάνων πανεπιστημίων για να βρουν λύση για την άσκοπη οπλοχρησία. Μέχρι και συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη αφιερωμένη στον σκοπό αυτό είχε γίνει νομίζω.
Δεν μετρησες καλα...2 φορες θα γεμισει το δικαννο ενω μονο 1 φορα η καραμπινα.
Ονειρευεστε πολλοι εδω μεσα μου φαινεται.
Οταν καποιος επιλεγει δικαννο το κανει γιατι τ'αρεσει και δικαιολογιες δεν χρειαζονται!
Και το επιλεγεις για τα πλεονηκτηματα του. Το μεγαλυτερο ειναι που εχεις 2 κανες και επιλεγεις την τουφεκια σου με δισκανδαλο.
Μια για κοντα, μια για μακρια...τα μονοσκανδαλα ειναι 4thepouch (γνωμη μου) οσον αφορα το κυνηγι.

Αυτα και καλημερα σε ολους..cofee.
 
Last edited:
Μεγάλη σημασία βλέπω δίνουν πολλά μέλη του φόρουμ στο γρήγορο επαναγέμισμα.
Αλλά μετά συμφωνούν ότι το τρίτο φυσίγγι της καραμπίνας δεν είναι πλεονέκτημα.

Και δηλώνουν ότι με το τρίτο φυσίγγι δεν μπορείς να καρπωθείς με περισσότερες πιθανότητες το θήραμα.
Αλλά οι ίδιοι χαλιούνται αν κάποιος υποστηρίζει τη κατάργηση του μειωτήρα.

Αφού όπως λένε τα παραπάνω φυσίγγια στην αποθήκη σε καμία περίπτωση δεν σου αυξάνουν την κάρπωση, και αφού τους ίδιους κανένας δεν τους εμποδίζει να κυνηγάνε με το δίκαννο των 2 φυσιγγίων, γιατί παθιάζονται τόσο πολύ ώστε μη τυχόν και ο νόμος επιτρέψει στους άλλους να έχουν 5 φυσίγγια στη θαλάμη; Αφού σύμφωνα με τα λεγόμενά τους δεν θα αυξηθεί καθόλου η κάρπωσή των άλλων.

pinok2.jpg
 
Αυτογεμές πάντα, γιατί χρησιμοποιώ 1 όπλο για όλα τα κυνήγια.

Μειονεκτήματα το μονό τσοκ και τυχόν εμπλοκές που προσωπικά στα 30 χρόνια που χρησιμοποιώ αυτογεμές εμπλοκές είχα μόνο από ελλατωματικό φυσίγγι ή από σπασίματα στο όπλο.
Άλλο σημαντικό μειονέκτημα η σειριακή επιλογή φυσιγγίων.

Το όπλο εξαρτάται από το κυνήγι που κάνεις.
Πχ στον λαγό, στα ορτύκια και στα τρυγόνια δεν χρειάζεται αυτογεμές.
Αντίθετα το δίκανο είναι απείρως καλύτερη επιλογή !!!!

Αν μπορεί κάποιος να έχει και δίκανο και αυτογεμές είναι το ιδανικό.
Προσωπικά, παρόλο που αντέχω οικονομικά, δεν το επιδίωξα ποτέ διότι και τα 2 όπλα έχουν και αυτά τα μειονεκτήματά τους.
1 όπλο για τα πάντα.
 
Last edited:
Καλημέρα σ' όλους!:)

Είχα έναν φίλο στο νησί , παλιός κυνηγός παλαίμαχος, άκουγε τις τουφεκιές στα μέρη του στην έναρξη στις Πέρδικες...

Μπάμ...Μπάμ!... σ' ένα πόστο.

Μπάμ,Μπάμ,Μπάμ....και ξανά Μπάμ,Μπάμ,Μπάμ!!!...αλλού.

Θυμάμαι μου λέγε...Στο τάδε σημείο (για την 1η περίπτωση) κάτι πρέπει να κάνανε...

Για την δεύτερη εγώ του 'λεγα ...Πέσανε κάμποσες τουφεκιές και εκεί ε; κουνούσε τα χέρια του και μου λέγε: ...δεν ξέρω! Άδειασαν τα τουφέκια...μην ακούς πολλά...τώρα τι κάνανε...

Υ.Γ:
η αγαπημένη του έκφραση..."βρε συ, εκεί έπεσε ένας ντουμπλές!";)
 
Αν έχεις browning δεν σε προφταίνει κανείς στο γέμισμα τα υπόλοιπα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε με ότι βολεύεται ο κάθε ένας με το θέμα αξιοπιστίας και επιλογής μεταξύ δύο φυσιγγίων ή τσοκαρισματων στο δίκανο το μόνο αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα .
 
Διαφορετικότητα απόψεων υπάρχει και θα υπάρχει και είναι φυσιολογικό και υγιές. Κανείς δεν είναι ίδιος με τον άλλο δεν ζει με τον ίδιο τρόπο, δεν έχει ίδια γούστα, ανάγκες, συνήθειες, δυνατότητες, περιβάλλον και χίλια άλλα πράγματα.
Για αυτό σε όλα τα προϊόντα επιβιώνουν άπειρες ποικιλίες.
Ούτε σουβλάκι δεν τρώμε όλοι το ίδιο....
Για αυτό νομίζω ότι πρέπει να συζητάμε με ηπιότητα και σεβασμό του καθενός τη γνώμη. Και τέτοια ανταλλαγή απόψεων μόνο κέρδος μπορεί να επιφέρει.
Εγώ τουλάχιστον αυτό πιστεύω και κάνω....
 
Για αυτό νομίζω ότι πρέπει να συζητάμε με ηπιότητα και σεβασμό του καθενός τη γνώμη.
Και αν μπεις στο ίδιο φόρουμ σε 20 χρόνια από τώρα και ξαναδείς αυτό το νήμα, πάλι τα ίδια θα συζητάμε, με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα, διότι μας αρέσουν αυτές οι συζητήσεις και δεν κουραζόμαστε να τις κάνουμε ξανά και ξανά και ξανά. ;)
 
Και αν μπεις στο ίδιο φόρουμ σε 20 χρόνια από τώρα και ξαναδείς αυτό το νήμα, πάλι τα ίδια θα συζητάμε, με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα, διότι μας αρέσουν αυτές οι συζητήσεις και δεν κουραζόμαστε να τις κάνουμε ξανά και ξανά και ξανά. ;)
Φυσικά ναι, να τις κάνουμε και να τις ξανακάνουμε και μας κρατάνε ενεργούς.
 
Ερώτηση.
Αν το επιτρεπόμενο για την καραμπίνα ήταν 2 φυσίγγια ποιός θα την έπαιρνε κ γιατί?
Πως τους πετσοκοψες έτσι...
Το απόλυτο κυνηγετικό όπλο όσο και να προσπαθούμε να ωραιοποιησουμε τα πράγματα είναι το δίκανο κύριοι.
 
Πως τους πετσοκοψες έτσι...
Το απόλυτο κυνηγετικό όπλο όσο και να προσπαθούμε να ωραιοποιησουμε τα πράγματα είναι το δίκανο κύριοι.
Κακά τα ψέματα η καραμπίνα γεμίζει την τσάντα κ στις βαριές γομώσεις οι αερίων είναι ξεκούραστες.
Τπτ άλλο.
Μόνο για βάλτο και γενικά τις βροχερές μέρες μία συνθετική είναι το ιδανικό όπλο κατά την γνώμη μου.
 
Εγώ θα ηθελα να σταθώ σε κάτι αλλο που αναφέρθηκε. Πώς γίνεται στην γρήγορη επαναγέμιση στο δίκαννο να ελεγχεις τις κάννες ότι ειναι καθαρές; Αφού θα ειναι γεμάτες καπνό μέσα. Δεν φαινεται η ακρη απέναντι. Πρεπει να φυσήξεις μέσα.
 
Κακά τα ψέματα η καραμπίνα γεμίζει την τσάντα κ στις βαριές γομώσεις οι αερίων είναι ξεκούραστες.
Τπτ άλλο.
Μόνο για βάλτο και γενικά τις βροχερές μέρες μία συνθετική είναι το ιδανικό όπλο κατά την γνώμη μου.
9 δίκανα και 1 συνθετική αδράνειας εδώ.
Μπορώ όμως να πω μετά από χρόνια στο πεδίο ότι την τσάντα την γεμίζει η ψυχραιμία μόνο.
 
Εγώ θα ηθελα να σταθώ σε κάτι αλλο που αναφέρθηκε. Πώς γίνεται στην γρήγορη επαναγέμιση στο δίκαννο να ελεγχεις τις κάννες ότι ειναι καθαρές; Αφού θα ειναι γεμάτες καπνό μέσα. Δεν φαινεται η ακρη απέναντι. Πρεπει να φυσήξεις μέσα.
Εστω και με φού μπορείς να το ελεγχξεις...
 
9 δίκανα και 1 συνθετική αδράνειας εδώ.
Μπορώ όμως να πω μετά από χρόνια στο πεδίο ότι την τσάντα την γεμίζει η ψυχραιμία μόνο.
Συμφωνώ.
Στο περπατητό κ σε καρτέρι με γερό πέρασμα η τρίτη είναι πλεονέκτημα.
Εμένα βέβαια προσωπικά δεν με απασχολεί καθόλου.
 
Ερώτηση.
Αν το επιτρεπόμενο για την καραμπίνα ήταν 2 φυσίγγια ποιός θα την έπαιρνε κ γιατί?
Ωραία ερώτηση!
Απάντηση:
Εκφυλίζεται το βασικό της πλεονέκτημα, (κοινώς την ξεβράκωσες) παραμένει όμως η σκοπευτική γραμμή που ίσως βολεύει κάποιους περισσότερο.
Για μένα που έχω δίκαννο ΟΧΙ. Κερδίζει το δίκαννο κατά κράτος!
 
Back
Top