Τρυγόνι - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Καλημερα
Καθε χρονο τα ιδια ακουω, λες και η μνημη μας κρατα ενα μοναχα χρονο.

Βοριας, νοτιας ,ζεστη, κρυο, λαθροθηρες,φεγγαρι,φυσα, δεν εβρεξε.

Το προβλημα με τις Σεπτεβριανες αποδημιες εχει ξεκινησει το 2004 και δεν αφορα μονο το τρυγονι, αλλα οτι μικρο η μεγαλο μεταναστευει.
Θυμαμαι το 2004 στην Αφρικη τους ντοπιους να μου λενε οτι κατι εχει συμβει και δεν κατεβηκαν τρυγονια.
Στα 17 χρονια λοιπον εχει βγαλει τρεις μετριες χρονιες ,ισως αξιολογες για οσους δεν εχουν κυνηγετικες μνημες πριν το 2000 και τιποτα το αξιολογο για τους παλαιοτερους.
Προσωπικα πλεον και δυστυχως, δεν κανω πρωινο ξυπνημα για το τρυγονι.

Σημερα εκανε ενα ψευτοπερασμα με τρυγονια και ορτυκια ,ισως το καλυτερο κατι ,για το φετινο τιποτα.
Ισα για να μην ξεχασουμε το χρωμα τους

Last edited:
Καλημερα

Το προβλημα με τις Σεπτεβριανες αποδημιες εχει ξεκινησει το 2004 και δεν αφορα μονο το τρυγονι, αλλα οτι μικρο η μεγαλο μεταναστευει.
Θυμαμαι το 2004 στην Αφρικη τους ντοπιους να μου λενε οτι κατι εχει συμβει και δεν κατεβηκαν τρυγονια.
Στα 17 χρονια λοιπον εχει βγαλει τρεις μετριες χρονιες ,ισως αξιολογες για οσους δεν εχουν κυνηγετικες μνημες πριν το 2000 και τιποτα το αξιολογο για τους παλαιοτερους.

Σημερα εκανε ενα ψευτοπερασμα με τρυγονια και ορτυκια ,ισως το καλυτερο κατι ,για το φετινο τιποτα.
Λόγο καιρού εννοείς ή μείωσης πληθυσμού

Λόγο καιρού εννοείς ή μείωσης πληθυσμού
Προσωπικα θεωρω οτι συμβαινει καθαρα και ξαστερα το δευτερο.
Την αιτια που φυσικα δεν ειναι το κυνηγι, οφειλουν να την βρουν οι αρμοδιοι ερευνητες που διατεινονται οτι δηθεν ενδιαφερονται για το φυσικο περιβαλλον.
Αναλογα προβληματα εχει και η θαλασσα, ακομα και οσον αφορα την θαλασσια χλωριδα,και την πανιδα ως εκακολουθο.
Δυστυχως το προβλημα δεν θα λυθει ποτε διοτι οι αρμοδιοι απλα ψαχνουν ευκολα εξηλαστηρια θηματα προς περικοπες, για τα ματια του κοσμου

Εχω ακουσει οτι στις αραβικες χωρες εχει απαγορευτει η εμπορια των πουλιων που κατα εκατονταδες χιλιαδες κατακρεουργουσαν με δικτυα και αλλα μεσα
Τρυγονια ορτυκια συκαφαδες κλπ
Οπως επισης και η απαγορευση του κυνηγιου του ορτυκιο- αν δεν απατομαι- η στο Ισραηλ η στον λιβανο- δυστυχως δεν θυμαμαι με σιγουρια
Εχει μηπως καποιος ακουσει κατι τετοιο;
Δεν μπορεσα να το επιβεβαιωσω

Το μεγαλύτερο προβλήμα του τρυγονιου είναι οι βιότοποι ...
Πόσο σπέρνουν πλέον και πόσο παλιότερα ...
Μονοκαλλιέργεια και μείωση βιοτόπων ...
Αυτά...
Προφανως αναφερεσαι στην Ελλαδα υποθετω,αν και λογικα πολλα εχουν αλλαξει παντου.
Το εν λογω προβλημα αφορα κυριως τα ενδυμικα. Βλεπε περδικα λαγο, και λιγα αλλα.
Σαφως ενα προβλημα ειναι ο βιοτοπος και το φαγητο,και το βασικοτερο η φωλεοποιηση
Ομως το τρυγονι ειναι επισκεπτης κατα βαση και οχι ενδημικο.
Οι Ελληνικοι αριθμοι αυτων που γεννουν εδω και φευγουν με οσα κατεβαινουν ειναι αστεια μικροι και το συν πλην τους δεν μπορει να επηρεασει το συνολο.

Πολλοι ΒοριοΕλλαδιτεςδεν γνωριζουν οτι τα τρυγονια που βλεπουν αυτοι στην εναρξη,δεν τα εχουν δει ποτε οι νοτιοι διοτι καν δεν ξανασταματουν Ελλαδα πριν φτασουν Αφρικη.
Ισως αυτος ειναι ο λογος που οι βοριοι δεν εχουν αντιληφθει το προβλημα της τεραστιας μειωσης των αριθμων εδω και χρονια, διοτι βασιζονται στα ντοπιαρικα

Last edited:
Αρκει να σας πω με εναν προχειρο υπολογισμο οτι σε μερικα νησια της βασικης διελευσης οι κυνηγοι επι χρονια καρπωνονταν απο 25-40 χιλιαδες κομματια την σαιζον χωρις αυτο να επηρεαζει επι χρονια ολοκληρα τους αριθμους.
Ψαχτε αλλου την αιτια λοιπον....

Last edited:
Προφανως αναφερεσαι στην Ελλαδα υποθετω,αν και λογικα πολλα εχουν αλλαξει παντου.
Το εν λογω προβλημα αφορα κυριως τα ενδυμικα. Βλεπε περδικα λαγο, και λιγα αλλα.
Σαφως ενα προβλημα ειναι ο βιοτοπος και το φαγητο,και το βασικοτερο η φωλεοποιηση
Ομως το τρυγονι ειναι επισκεπτης κατα βαση και οχι ενδημικο.
Οι Ελληνικοι αριθμοι αυτων που γεννουν εδω και φευγουν με οσα κατεβαινουν ειναι αστεια μικροι και το συν πλην τους δεν μπορει να επηρεασει το συνολο.

Πολλοι ΒοριοΕλλαδιτεςδεν γνωριζουν οτι τα τρυγονια που βλεπουν αυτοι στην εναρξη,δεν τα εχουν δει ποτε οι νοτιοι διοτι καν δεν ξανασταματουν Ελλαδα πριν φτασουν Αφρικη.
Ισως αυτος ειναι ο λογος που οι βοριοι δεν εχουν αντιληφθει το προβλημα της τεραστιας μειωσης των αριθμων εδω και χρονια, διοτι βασιζονται στα ντοπιαρικα
Ναι για εμάς.εδω λέω ..

Καλημερα

Προσωπικα πλεον και δυστυχως, δεν κανω πρωινο ξυπνημα για το τρυγονι.

Που έκανε σήμερα έστω ψευτοπέρασμα;

Καλημέρα σύντροφοι!

Εμένα λίγο πολύ η κατάσταση μου θυμίζει τα περσινά μπασίματα της τσίχλας. Όλο το βράδυ να τις ακούς...και το πρωί να μην πετά ούτε μια!

Τι θέλω να πω.....ότι τα πουλιά λόγο του καλού καιρού περνάνε....και δεν σταματάνε παρά μονο κάτι λίγα. Ακόμα πιστεύω ότι κάτι θα δούμε.....αλλά όχι τόσο στο τρυγόνι αλλά στο ορτύκι.

Χελιδόνια αν και βλέπω ακόμα...όλο και λιγοστεύουν.

Καλημέρα σύντροφοι!

Εμένα λίγο πολύ η κατάσταση μου θυμίζει τα περσινά μπασίματα της τσίχλας. Όλο το βράδυ να τις ακούς...και το πρωί να μην πετά ούτε μια!

Τι θέλω να πω.....ότι τα πουλιά λόγο του καλού καιρού περνάνε....και δεν σταματάνε παρά μονο κάτι λίγα. Ακόμα πιστεύω ότι κάτι θα δούμε.....αλλά όχι τόσο στο τρυγόνι αλλά στο ορτύκι.

Χελιδόνια αν και βλέπω ακόμα...όλο και λιγοστεύουν.
Γεια σου φιλε.
Δεν θελω να ειμαι πνευμα αντιλογιας, αλλα για χαρη της συζητησης,οσο με θυμαμαι ο καιρος ολο τον Σεπτεβρη και οσο αφορα την νοτια Ελλαδα, παντα υπεροχος ηταν και αυτο δεν επηρεαζε τις πλουσιες αποδημιες.
Παντα ολο τον Αυγουστο-Σεπτεβρη ειχαμε λιακαδες ,ψηλες θερμοκρασιες και ηπιους ανεμους ιδικα τον Σεπτεβρη!
Μονο ως προς στην διευθυνση υπηρχε διαφοροποιηση.
Φαντασου οτι νοτια ΠΟΤΕ δεν εβρεχε πριν μπει ο Νοεμβρης η Δεκεβρης, κυριως στα Κυκλαδονησια

Η κλιματολογικη αλλαγη νοτια μας εχει επηρεασει οσον αφορα τον Σεπτεβρη και μετα. Δηλαδη εχουμε ελαχιστες βροχες ,οχι πριν μπει ο Γεναρης και μεχρι και ολο τον Οκτωβρη -Νοεμβρη εχουμε πολυ ψηλες θερμοκρασιες.
Ο δε χειμωνας δυο τρια χρονια τωρα ειναι χωρις βροχες και δεν ριχνει θερμοκρασια κατω απο +8 ουτε το καταχειμωνο.

Η αλλαγη αυτη θεωρω λοιπον οτι οσο αφορα την χωρα μας, εχει αρχισει να επηρεαζει τα περασματα των χειμωνιατικων, αφου 2-3 χρονια τωρα εχουν μειωθει τα περασμαρα ακομα και τσιχλικοτσυφων. Βεβαια οπως οι παλαιοτεροι θα θυμουνται και αυτα την κατιουσα ειχαν απο το 90 και μετα αλλα οχι τοσο εμφανως οσο οι καλοκαιρινοι επισκεπτες
Ομως ο Σεπτεβρης εδω δεν εχει αλλαξει για να επηρεασει το τρυγονι, που ξεκινα απο κεντρικη Ευρωπη.
Παντως οι θερμοκρασιες ειναι ψηλες πλεον σε ολο τον πλανητη.
Οι δυο προηγουμενοι χειμωνες ηταν οι ηπιοτεροι για ολη την Ευρωπη με διαφορα.
Ετσι λοιπν νομιζω οτι το προβλημα μειωσης παιζει βοριοτερα της Ελλαδας, ή στην Αφρικη για καποιους λογους που εχουν να κανουν με φωλεοποιηση η διατροφη.

Ακουγονται και διαγορα για τις κεραιες,αλλα και για συσκευες αποθησης πτηνων με ηπερηχους αλλα δεν εχω αποψη γι αυτα

Εμεις ειμαστε απλα παρατηρητες των αποδημιων.

Σαφως λιγα τα χελιδονια!

Last edited:
H φετινη Μάνη είχε ενα ιδιαίτερο συναίσθημα για μένα, απο τη μια ανακουφιση που για ακομα μια χρονια κυνηγουσα το αγαπημενο που θηραμα και απο την αλλη αγωνια για ενα χειρουργειο στη μεση που θα ερχοταν ακριβως μετα...
Οταν φτανεις τελικα να δεις απο μακρια το Ταίναρο, ακόμα και αν εχεις φτασει με κλαμα απο τον πόνο στην διαδρομη, νιωθεις κάτι οικείο, προσωπικα νιωθω οτι ημουν στο χωριο μου...
Κυνηγετικα μια απο τις χειροτερες χρονιες που εχω ζησει στον τοπο αυτο, αφου ο καιρος τα εφερε ετσι που καταφερε να αποκλεισει τον ελληνικο διαδρομο για ενα γεματο 7ημερο... Δεν ειναι οτι δεν υπηρχαν τρυγόνια, δεν υπήρχε τιποτα, δεν εμπαιναν για μερες ουτε καν χελιδόνια που συνηθως μπαινουν κατα εκατονταδες τα πρωινα.... Μονο μια βραδια τα ακουγα να περνουν νυχτα απο πάνω κ να χάνονται στη θαλασσα, οι αλλες μερες είχαν ελαχιστο ενδιαφερον...Πρωτη μου φορα που ειδα ξημερωμα στη Λαγια και να μην πεφτει τουφεκια, τα τρυγονια περναγαν απο Τουρκια....
Δυο μέρες είχαν ενδιαφερον κυνηγετικο, οι αλλες έκλειναν με 1-2 πουλια χωρις να μπορω να κανω πολλά στο περπατητό λόγω της μεσης....

Αν κατι θα μου μεινει αξεχαστο είναι το τελευταίο απογευματινο περπατητο στο Ταίναρο, που επέμεινε να έρθει μαζι και η γύναικα με το μικρό μας στην κοιλια της, εστω και για λίγο στα ισιωματα μιας και αγαπα κ αυτη τον τόπο αυτό... Ενα 5αρι βορειοδυτικός, και μας σηκωθηκαν 6 τρυγονια στην πλαγια που τα πήρα όλα μονοτουφεκα με τουφεκιες που χάρηκα μαζι με τον αερα...Τυχερος ο μπεμπης... Η απολυτη απολαυση... ΆΡχισε να πεφτει ο ήλιος, ακουγα μονο τον ηχο του αερα και δάκρυσα θυμαμαι λίγο απνω απο το φάρο νιώθοντας πραγματικα ελευθερος και ευτυχισμενος σε μια δυσκολη περιοδο για ολους... Σε τετοιες μικρες στιγμες κρυβεται η ευτυχία και στην υγεια, που ειναι το πιο σημαντικο και αν δεν εχεις την ατυχια να δεις πως ειναι να την χανεις, δεν μαθαινεις να την εκτιμας τελικα...
Να είμαστε καλα και τυχεροι να τα περπατησουμε και του χρονου αυτα τα μερη...

H φετινη Μάνη είχε ενα ιδιαίτερο συναίσθημα για μένα, απο τη μια ανακουφιση που για ακομα μια χρονια κυνηγουσα το αγαπημενο που θηραμα και απο την αλλη αγωνια για ενα χειρουργειο στη μεση που θα ερχοταν ακριβως μετα...
Οταν φτανεις τελικα να δεις απο μακρια το Ταίναρο, ακόμα και αν εχεις φτασει με κλαμα απο τον πόνο στην διαδρομη, νιωθεις κάτι οικείο, προσωπικα νιωθω οτι ημουν στο χωριο μου...
Κυνηγετικα μια απο τις χειροτερες χρονιες που εχω ζησει στον τοπο αυτο, αφου ο καιρος τα εφερε ετσι που καταφερε να αποκλεισει τον ελληνικο διαδρομο για ενα γεματο 7ημερο... Δεν ειναι οτι δεν υπηρχαν τρυγόνια, δεν υπήρχε τιποτα, δεν εμπαιναν για μερες ουτε καν χελιδόνια που συνηθως μπαινουν κατα εκατονταδες τα πρωινα.... Μονο μια βραδια τα ακουγα να περνουν νυχτα απο πάνω κ να χάνονται στη θαλασσα, οι αλλες μερες είχαν ελαχιστο ενδιαφερον...Πρωτη μου φορα που ειδα ξημερωμα στη Λαγια και να μην πεφτει τουφεκια, τα τρυγονια περναγαν απο Τουρκια....
Δυο μέρες είχαν ενδιαφερον κυνηγετικο, οι αλλες έκλειναν με 1-2 πουλια χωρις να μπορω να κανω πολλά στο περπατητό λόγω της μεσης....

Αν κατι θα μου μεινει αξεχαστο είναι το τελευταίο απογευματινο περπατητο στο Ταίναρο, που επέμεινε να έρθει μαζι και η γύναικα με το μικρό μας στην κοιλια της, εστω και για λίγο στα ισιωματα μιας και αγαπα κ αυτη τον τόπο αυτό... Ενα 5αρι βορειοδυτικός, και μας σηκωθηκαν 6 τρυγονια στην πλαγια που τα πήρα όλα μονοτουφεκα με τουφεκιες που χάρηκα μαζι με τον αερα...Τυχερος ο μπεμπης... Η απολυτη απολαυση... ΆΡχισε να πεφτει ο ήλιος, ακουγα μονο τον ηχο του αερα και δάκρυσα θυμαμαι λίγο απνω απο το φάρο νιώθοντας πραγματικα ελευθερος και ευτυχισμενος σε μια δυσκολη περιοδο για ολους... Σε τετοιες μικρες στιγμες κρυβεται η ευτυχία και στην υγεια, που ειναι το πιο σημαντικο και αν δεν εχεις την ατυχια να δεις πως ειναι να την χανεις, δεν μαθαινεις να την εκτιμας τελικα...

Μπράβο Άρι, ωραίος όπως κάθε χρόνο, σιδερένιος και ντούρος από δω και πέρα, καλή λευτεριά και στη γυναίκα, με το καλό ο νέος τρυγονοφάγος!

Να εισαι παντα καλα γεματος υγεια να μας ταξηδευεις..με το καλο να ερθει το παιδι αρι......οσο για την μεση σε καταλαβενο απολητα φετος με εχει γ@@@@#...με το καλο το χειρουργιο να βγεις δυνατος ....

Μπραβο Αρι!Και του χρονου με υγεια και τον μπεμπη μαζι!

Status
Not open for further replies.
Back