Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Το τελευταίο τετραήμερο Κορινθία στο χωριό που μαζεύω ελιές είδα τσίχλες και κοτσιφια μπήκαν πουλιά ,ελπίζω η χρονιά να μην μας απογοητεύσει ..!

Οχι φιλε μην λες τετοια.....................Τα μπασιματα εχουν τελειωσει μερες τωρα..........yelling.............

άστα αυτά και μολόγα που την "έκανες" σήμερα και την πέτυχες.......................

Υπάρχει ενα κατεβατό απο σοβαρά θέματα που παρανομούμε καθημερινώς αδιαφορώντας. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις θέτοντας και τη ζωη μας αλλά και των άλλων σε κίνδυνο.
Ενα μάτσο χάλια ειμαστε και μετα θέλουμε και τον γαμάτο κυβερνήτη.
Αυτόματος πιλότος κι αυτός φουσκωτός . Τέτοιος μας αξίζει πατριωτ.
Σωστός,σωστοτατος, και λίγα λες

Λοιπόν κατά τις 4μισή έστειλα νο 6 στο sms και βουρ για περπάτημα στον διπλανό καμπο! Δεν άφησα σκινο και πουρνάρι που ηταν σε αποσταση βολης με πετρα με το χερι απο το δρόμο χωρις....ελεγχο. Κάτι έχει εμφανιστεί από τσιχλες. Κοτσύφια ούτε μισο. Στο τέλος κάθισα με πλάτη το δασάκι και έκανα και 2 τσιγάρα για αποθεραπεία από την άσκηση και είδα στο 20λεπτό που περίμενα 11 να ανεβαίνουν. Σιγουρα αργιτερα θα περασαν κι αλλες! Όλα αυτά στην άκρη του χωριου. Τουλάχιστον εγώ μπορω να παίρνω μάτι τα κορίτσια!!!!

Λοιπόν κατά τις 4μισή έστειλα νο 6 στο sms και βουρ για περπάτημα στον διπλανό καμπο! Δεν άφησα σκινο και πουρνάρι που ηταν σε αποσταση βολης με πετρα με το χερι απο το δρόμο χωρις....ελεγχο. Κάτι έχει εμφανιστεί από τσιχλες. Κοτσύφια ούτε μισο. Στο τέλος κάθισα με πλάτη το δασάκι και έκανα και 2 τσιγάρα για αποθεραπεία από την άσκηση και είδα στο 20λεπτό που περίμενα 11 να ανεβαίνουν. Σιγουρα αργιτερα θα περασαν κι αλλες! Όλα αυτά στην άκρη του χωριου. Τουλάχιστον εγώ μπορω να παίρνω μάτι τα κορίτσια!!!!
Αυτό είναι το ίδιο πράγμα άν πάς σε στριπτηζάδικο και δεν περιλαμβάνει το μενού στο μγζ 'εκτόνωση'...

Ρε τι έχουμε πάθει μ την κωλοκατάσταση...

Αυτό είναι το ίδιο πράγμα άν πάς σε στριπτηζάδικο και δεν περιλαμβάνει το μενού στο μγζ 'εκτόνωση'...

Κυνηγετικός αυνανισμός! :p

Καλησπέρα στην παρέα,έκανα την βόλτα μου προς το καρτέρι μου, άοπλος,για να κόψω κίνηση. Έκατσα μια ώρα μέχρι 5:30. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση οι τσιχλες,όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Χάλια μαύρα η κατάσταση.

Καλησπέρα στην παρέα,έκανα την βόλτα μου προς το καρτέρι μου, άοπλος,για να κόψω κίνηση. Έκατσα μια ώρα μέχρι 5:30. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση οι τσιχλες,όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Χάλια μαύρα η κατάσταση.
Την "γλύτωσες"εσύ..

Τι εννοείς φίλε μου;
Καλύτερα που δεν είδες πουλιά γιατί είναι στεναχωρο να μην μπορείς να κάνεις κάτι.
Τουλάχιστον εγώ δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό.
Εδώ στα αναγνωριστικά πρίν την έναρξη με πιάνει κάτι..πόσο τώρα..

Στη μια περιπτωση χωρις εκτόνωση ,θα χαλάσει η βαλβίδα.
Στην αλλη περίπτωση καις εγκέφαλο!

Καλύτερα που δεν είδες πουλιά γιατί είναι στεναχωρο να μην μπορείς να κάνεις κάτι.
Τουλάχιστον εγώ δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό.
Εδώ στα αναγνωριστικά πρίν την έναρξη με πιάνει κάτι..πόσο τώρα..
Έχεις δίκιο φίλε μου,απλά μου κάνει εντύπωση τόση νέκρα

4-5 φορές βγήκα φέτος,2 τουφέκισα 1 βάρεσα και αυτήν δεν την βρήκα...χέστα.
Εγώ βγήκα περισσότερο,μιας και είναι κοντά στο σπίτι. Αποτέλεσμα 1 γερακότσιχλα και 2 κοινές από Οκτώβρη μέχρι και την Παρασκευή που μας πέρασε σε απογευματινό καρτέρι. Ζήτημα να έριξα 5 φυσίγγια όλα και όλα

Μιας και εχουμε δυστυχως πολυυυυυ χρονο, ας γραψω καποιες παρατηρησεις
Τσιχλα : Καθε χρονο γυρω στις 5/10 αρχιζαν καθε βραδυ να γεμιζουν τα ελατα στα βουνα της Ευρυτανιας που κυνηγαω με κοινες τσιχλες. Σχεδον ολο τον οκτ μπαινουν και συσωρευονται και παραμενουν εκει και ολο τον Νοεμβριο. Τα ελατοδαση ειναι τεραστια και πουθενα δεν εχεις την αισθηση τοπικα , οτι εχει πολλες τσιχλες , ειναι αραια σκορπιες. Περιπου στις 28/10 που ριχνει στις κορφες το πρωτο χιονι, εγκαταλειπουν τα βουνα για τους πεδινους ελαιωνες και τις πλαγιες με τη μακεια μεσογειακη βλαστηση σε χαμηλοτερα υψομετρα. Σε μια βδομαδα μεχρι αρχες Δεκ δεν υπαρχει τσιχλα στα ελατοδαση και σε ολο τον ορεινο ογκο, ουτε θα ξαναφανει μεχρι του χρονου αρχες Οκτ. Τοτε ειναι που λεμε εμφανιστηκαν στα χαμηλα , μετα την κοιλια του Νοε. Τα μπασιματα λοιπον γεμιζουν την τεραστια δεξαμενη των βουνων και λιγοτερες πιανονται χαμηλοτερα.

Τα τελευταια χρονια εχουμε μεταβολες αυτου του πλανου. Περυσι πχ δεν επεσε χιονι τελος Νοε ουτε ειχε τον συνακολουθο παγο και οι τσιχλες εμειναν ψηλα μεχρι μεσα Δεκ. Να πω εδω οτι η τσιχλα κυνηγαει την πρωτεινη, σκουλικια , σκαθαρια κλπ ασπονδυλα και σκαλιζει στα υγρα χωματα στα πυκνα σαν την μπεκατσα και τα κοτσυφια. Μολις παγωσει και δεν μπορει να σκαλισει , φευγει.
Φετος τα ελατα εχουν το 15-20 % των προηγουμενων ετων, αλλα πιστευω οτι θα γεμιζουν ολο το Νοε λογω καλου καιρου σε ολη την ανατολικη ευρωπη
Κοτσυφια : Το συνηθες πλανο τους εχει ως εξης :Απο τελος Γεναρη γεμιζουν τις ορεινες κοιλαδες , επιστροφια ή ανοδος απο πεδινα , σε πολυ μεγαλα νουμερα και ολο το Φεβ τρεφονται με κισσο-σπορο, οταν δεν μπορουν να σκαψουν λογω παγου ή γιατι τα ασπονδυλα δεν εχουν ανεβει ακομα στα επιφανιακοτερα στρωματα του εδαφους. Τελος Φεβ ειναι ζευγαρια και 10-15 Μαρ εχουν το πρωτο αυγο στη φωλια τους. Παραμενουν στα βουνα με δευτερες φωλιες μεχρι τελος Ιουνιου. Τοτε εξαφανιζεται το 90%. Πιστευω πως μεταναστευουν βορειοτερα , αλλα παλι σε βουνα και εδω εχω ενα κενο γιατι αυτο δεν αναφερεται πουθενα . Τον Ιουν αδειαζει και η αττικη απο κοτσυφια , αν αυτο λεει κατι. Τα κοτσυφια επανεμφανιζονται στα βουνα σε μικρα νουμερα το Νοε και δυνατα τελος Γεναρη, ενω στα χαμηλα το Νοε με το τελος των περασματων σε καλα νουμερα.
Τα τελευταια 15 χρονια εχουν παψει να εμφανιζονται μαζικα Ιαν Φεβ στα ελατοδαση της ευρυτανιας , αλλα αυτο συνεχιζει να συμβαινει αλλου πχ Κονιτσα
Φετος η αλλαγη που παρατηρησα ηταν οτι η εγκαταλειψη την βουνων τελος Ιουνιου ηταν σχεδον στο 100%, σπανια συναντας καποια σε υγρα σημεια , και τα εγκατελειμμενα αμπελια γεματα σταφυλια αθικτα.
Κυριαρινες : Ελαχιστες μενουν στα ελατοδαση το καλοκαιρι (πριν 20 χρονια οι πληθυσμοι ηταν πολυ μεγαλοι) και μπαινουν λιγες 10-20 Νοε που μενουν ολο το χειμωνα . Τα ελατα γεματα ωριμο ιξο και φετος
Γερακοτσιχλες : Μπαιναν μονο μετα τα χριστουγεννα σε μεγαλα κοπαδια , εχω πανω απο 15 χρονια να δω
Κοκκινουλες : Σπανια τις συναντουσες και εξακολουθει

Δυστυχώς τα νεα για την τσιχλα δεν καταληγουν καλα (μετα και τις τελευταίες ελπιδες που ειχαμε).. ψηλά σε δρυινο σημερα και χτες ακουγες ελαχιστα τσικ και συνολο να μου βγηκαν 4-5 τσιχλες στον δρομο σε δυο εξορμήσεις..
Απο κοτσυφια επίσης ελαχιστα....
Κανονικα επρεπε να παιζουν εκει...το γιατι και το πως εχει ετσι η κατασταση δε το ξερω...ελπιζουμε σε βελτιωση...ας ελπισουμε απλα να εμειναν πισω, και να μπουν με το πασο τους....

Καλημέρα κύριοι. Πηγαίνοντας για δουλειά άκουσα και τσικ και σρρρρρ και κόκκινη , τα δύο τελευταία πρώτη φορά εφέτος. Μετα απο αρκετες μερες εχει ξαστερια και απνοια εδω. Λετε να μας πήραν χαμπάρι????

Status
Not open for further replies.
Back