Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Το ωραίος τσιχλόκαιρος σήμερα! Όσοι είναι και σε υψόμετρο θα το καταλαβαίνουν καλύτερα. 3 βδομάδες πριν που ήμουν Βουλγαρία για τρυγόνια, μόλις στα 30 χλμ από τα ελληνικά σύνορα, γινόταν χαμός από τσιχλοκότσυφα και ψαρόνια.. Πραγματικά περίεργη αίσθηση να κυνηγάς τρυγόνια και να ακούς και τσικ τσικ στα βάτα!

Το ωραίος τσιχλόκαιρος σήμερα! Όσοι είναι και σε υψόμετρο θα το καταλαβαίνουν καλύτερα. 3 βδομάδες πριν που ήμουν Βουλγαρία για τρυγόνια, μόλις στα 30 χλμ από τα ελληνικά σύνορα, γινόταν χαμός από τσιχλοκότσυφα και ψαρόνια.. Πραγματικά περίεργη αίσθηση να κυνηγάς τρυγόνια και να ακούς και τσικ τσικ στα βάτα!

Λεωνιδα ο δρομος για Κονισκα ''πατιεται''......ή πρεπει να παρεις αγωγιατη......ξερεις κατι ??:oops:

Λεωνιδα ο δρομος για Κονισκα ''πατιεται''......ή πρεπει να παρεις αγωγιατη......ξερεις κατι ??:oops:
Νίκο εννοείς την Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας; Δεν γνωρίζω ακριβώς αλλά σκοπεύω να μάθω περί τα τέλη Οκτωβρίου που θα πάω στο χωριό μου για κυνήγι. Θα σου πω αν μάθω

Νίκο εννοείς την Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας; Δεν γνωρίζω ακριβώς αλλά σκοπεύω να μάθω περί τα τέλη Οκτωβρίου που θα πάω στο χωριό μου για κυνήγι. Θα σου πω αν μάθω

Να εισαι καλα.....ευχαριστω!! Εχω χρονια να παω......την τελευταια φορα που πηγα , μετα αλλαξα την αναρτηση
του αυτοκινητου.....γι'αυτο ρωταω.

Να εισαι καλα.....ευχαριστω!! Εχω χρονια να παω......την τελευταια φορα που πηγα , μετα αλλαξα την αναρτηση
του αυτοκινητου.....γι'αυτο ρωταω.
χαχα έτσι είναι τα μέρη εκείνα, απάτητα από άνθρωπο, για αυτό και έχουν τόσα θηράματα.

Τελικά ποιο είναι παλαιότερο κυνήγι στην Ελλάδα, του λαγού η της τσιχλας?
Εγώ πιστεύω το πρώτο με μέσον το λειόκαννο από τα τέλη του 19ου αιώνος και έκτοτε, και το δεύτερο από την αρχαία Ελλάδα με μέσον τα δίχτυα και άλλα συναφή (αγκίστρια, ξόβεργες κτλ.)...

Last edited:
Νικόλα χωρίς παρεξήγηση αλλά δεν ξέρω ίσως κάνω λάθος εγώ
θυμάμαι όμως σε παλιότερα φόρουμ που συμμετείχα
ενα αντίστοιχο όνομα σαν το δικό σου με έναν κύριο με μουστάκι γύρω στα 50-55 και είχε και φωτό προφίλ το πρόσωπο του .
Μάλιστα είχε δηλώσει ότι βάζει φωτό προφίλ το πρόσωπο του
ώστε να ξέρουν οι Συμφοριτες με ποιον μιλάνε σε περίπτωση που γίνει κάποια συνάντηση στην ύπαιθρο
Ίσως εγώ να μπερδεύω τα ονόματα
απλά είχα μείνει στην εντύπωση ότι ήσουν εσύ εκείνος ο Κύριος που θυμάμαι
Τεσπά καλές εξορμήσεις ;);)
Όχι Κώστα! Καμία σχέση, σε διαβεβαιώ! Καλές εξορμήσεις και σε εσένα αγαπητέ...! :cool:

παιδες πινωντας το καφεδακιμου σημερα το πρωι στο μπαλκονιμου περασανε 5 τσιχλονια με ροτα στο βουνο,,επισης φιλαρακιμου εχθες σε κυνηγι ορτυκιου ειδε τσιχλες κιαυτος στον καμποοο σαν νωρις μας μπηκανε φετωςςςς παντως καλοδεχουμενεςςςςςς

Τελικά ποιο είναι παλαιότερο κυνήγι στην Ελλάδα, του λαγού η της τσιχλας?
Εγώ πιστεύω το πρώτο με μέσον το λειόκαννο από τα τέλη του 19ου αιώνος και έκτοτε, και το δεύτερο από την αρχαία Ελλάδα με μέσον τα δίχτυα και άλλα συναφή (αγκίστρια, ξόβεργες κτλ.)...
Τώρα που το ξανασκέφτομαι, τον λαγό σιγουρότατα τον κυνηγούσανε κι αυτόν στην αρχαία Ελλάδα, υποθέτω με διάφορες παγίδες ή και με τόξο ακόμη, ασφαλώς με την πολύτιμη αρωγή ειδικά πεπαιδευμένου κυνός...
Τελικό συμπέρασμα: τόσο το κυνήγι της τσίχλας, όσο και το κυνήγι του λαγού (όπως και πολλών άλλων θηραμάτων, θηλαστικών και πτηνών) εξασκούνταν και είχαν πιστούς θιασώτες στον ελλαδικό χώρο από την εποχή της αρχαιότητας (~2.500 έτη πριν και βάλε)...!
Όλα τα ανωτέρω άλλωστε, επαληθεύονται, καταμαρτυρούνται και επεξηγούνται πλήρως και λεπτομερώς σε ένα αρχαιοελληνικό σύγγραμμα του 5ου αιώνα π.Χ.: τον "Κυνηγετικόν" του Ξενοφώντος (μέγας ιστορικός και σωκρατικός φιλόσοφος της αρχαιότητας)...!

https://el.wikisource.org/wiki/Κυνηγετικός (Αξίζει μια ματιά...)

topic.

Last edited:
Τώρα που το ξανασκέφτομαι, τον λαγό σιγουρότατα τον κυνηγούσανε κι αυτόν στην αρχαία Ελλάδα, υποθέτω με διάφορες παγίδες ή και με τόξο ακόμη, ασφαλώς με την πολύτιμη αρωγή ειδικά πεπαιδευμένου κυνός...
Τελικό συμπέρασμα: τόσο το κυνήγι της τσίχλας, όσο και το κυνήγι του λαγού (όπως και πολλών άλλων θηραμάτων, θηλαστικών και πτηνών) εξασκούνταν και είχαν πιστούς θιασώτες στον ελλαδικό χώρο από την εποχή της αρχαιότητας (~2.500 έτη πριν και βάλε)...!
Όλα τα ανωτέρω άλλωστε, επαληθεύονται, καταμαρτυρούνται και επεξηγούνται πλήρως και λεπτομερώς σε ένα αρχαιοελληνικό σύγγραμμα του 5ου αιώνα π.Χ.: τον "Κυνηγετικόν" του Ξενοφώντος (μέγας ιστορικός και σωκρατικός φιλόσοφος της αρχαιότητας)...!

https://el.wikisource.org/wiki/Κυνηγετικός (Αξίζει μια ματιά...)

topic.
Οι καλύτερη απόδειξη Νικόλα πιστεύω είναι οι αμφορείς με κυνηγετικές παραστάσεις, αγριογούρουνο, λαγός κυνήγι με σκυλιά τοξα και ακοντια, η τσίχλα ήταν το αγαπημένο μεζεδάκι των Ρωμαίων.

Σημερα σε μια απελπισμένη εξορμηση για τρυγονι, την νυφη την πληρωσαν τα κοτσυφια που ηταν απειρα και με τα οποια δεν ασχολείται κανεις (μονο γουρούνι ενδιαφερει στα πέριξ)...στο τριτο κοτσυφι σταματησα γιατι ηταν φτερωτες αποικιες ψειρας! Το συστημα κεφαλι λαιμος ηταν με φαγωμενα πουπουλα, θεαμα που με απετρεψε να τα κυνηγησω περαιτέρω..ραντεβου για αργοτερα λοιπον...Πρωτη μερα που κυνηγησα με μακρυμανικο μπλουζακι σημερα, σφιγγει σιγα σιγα....

Να βάλω και εγώ άλλες δύο αναφορές για εμφάνιση τσίχλας σήμερα
4/5 Μακεδονία και 2 Πελλοπονησο..
Αμφότερες σε κυνηγι λαγού σε.ορεινες περιοχές
Κάποιες (εάν όχι όλες) κελαηδότσιχλες απ' αυτές παιδιά, τόσο νωρίς ημερολογιακά, ενδέχεται να είναι και ντοπιάρες, που έχουν ξεμείνει στα όρη μας από τον προηγούμενο χειμώνα...! Το γράφω αυτό, διότι κάποιοι φίλοι μου κυνηγοί, περιπατητές στον Παρνασσό και χορτο-σαλιγκαρο-μανιταροσυλλέκτες, κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, βλέπουν και ακούν πού και πού από καμιά κελαηδότσιχλα ανάμεσα στα έλατα και στα κέδρα και μάλιστα, ακόμη και σε υψόμετρο κοντά στα 2.000 μέτρα (ανεβαίνουν τόσο ψηλά προς αποφυγήν του καύσωνος)...!!!

Last edited:
Κάποιες (εάν όχι όλες) κελαηδότσιχλες απ' αυτές παιδιά, τόσο νωρίς ημερολογιακά, ενδέχεται να είναι και ντοπιάρες, που έχουν ξεμείνει στα όρη μας από τον προηγούμενο χειμώνα...! Το γράφω αυτό, διότι κάποιοι φίλοι μου κυνηγοί, περιπατητές στον Παρνασσό και χορτο-σαλιγκαρο-μανιταροσυλλέκτες, κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, βλέπουν και ακούν πού και πού από καμιά κελαηδότσιχλα ανάμεσα στα έλατα και στα κέδρα και μάλιστα, ακόμη και σε υψόμετρο κοντά στα 2.000 μέτρα (ανεβαίνουν τόσο ψηλά προς αποφυγήν του καύσωνος)...!!!
Συμφωνώ απόλυτα
Αλλά τα μεροι ήταν πολύ ποιο χαμηλά όπως μου είπαν ..

Kαι σήμερα (Κυριακή, 22/9) το απόγευμα, αφού βελτιώθηκε αρκετά ο καιρός σε σχέση τις χτεσινές βροχές και μποφόρια, έκανα μια 2η βολτούλα στα αγαπημένα μου έλατα, για καμιά ντοπιάρα κυργιαρίνα (turdus viscivorus) ή κάναν κοτσυφάκο...
Τα πουλιά που είδα και άκουσα (τόσο κυργιαρίνες, όσο και κοτσύφια) ήτανε πάρα πολύ λίγα, και ούτε που μού έδωσαν κάποια ευκαιρία για βολή... Έφυγα αντουφέκιστος...! Απόλαυσα ωστόσο, το πανέμορφο τοπίο, τον καλό καιρό, πήρα τον καθαρό μου αέρα και ευχαριστήθηκα και τη διαδρομή...!

Ερώτηση, από τις 15 Οκτώβρη να πιάνουμε υψώματα ή θα είναι νωρίς για τα τσιχλονια μας?
Μια χαρα ειναι...εγω εχω πετυχει μπασιμο κ 10-11 οκτωβρη...εξαρταται βεβαια κ απο τον καιρο...δηλαδη αν εχει νοτιαδες μην πας...αν ομως εχει ενα βοριαδακι με εισβολη ψυχους απο πανω πηγαινε κ νωριτερα απο τις 15

Εγω παντως εχθες ειδα μια τσιχλα καθιστα και με κοιταγε εντελως απονηρευτη
Γενικα αυτο που πιστευω ειναι οτι η αποδημια φετος ειναι 10 μερες πιο νωρις
Δεν θα μου κανει εντυπωση εαν δω το πρωτο μπασιμο 2-3 του οκτωβριου

Status
Not open for further replies.
Back