Τουφεκιές στα όρια...

κοίτα , από ότι έχω καταλάβει , το forum έχει μία ακατάσχετη και ανίκητη ροπή προς τον ........ χαβαλέ. ( και πολύ καλά κάνει κατά την ταπεινή μου άποψη , αρκετά σοβαρά έχουμε όλοι μας στην καθημερινότητα μας) .
όπου βέβαια , μεταξύ τυριού και φρούτου , λέγονται και τα πιό σοβαρά πράγματα.

Άρα αν θες μιά σοβαρή απάντηση , ρώτησέ το με περιπαιχτική διάθεση ......... χεχεχε ;););)
Όλοι μας έχουμε διαμορφώσει μια προσωπική γνώμη από εμπειρίες ...Τώρα οι γνώμες το πιο πιθανό είναι να μη συμπίπτουν και αφού δεν υπάρχει λόγος αντιπαράθεσης το Ρίχνουμε στο χαβαλέ...Χόμπι είναι και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται κάθε του εκδοχή...

Θα ριξω λαδι στη φωτια τωρα παλαβιαρηδες μπουρλουτιερηδες...
60 μετρα φυσιγγι nsi speed no7 choke kicks xfull ο καφες δεν ξερω τι ηταν τον ειχαν πιει απο μερες...μπορει fredo....yelling.
ZmJF6MC.jpg
Σου φυγε λιγο ψηλα η τουφεκια Αλεξ!! Να το κοιταξεις....yel..yel..yel.

Ρε παλικάρια τραβήξτε και λίγο χειρόφρενο στα μέτρα. Φτάσαμε να τουφεκαμε τις φασσες στα 60 και 70 μέτρα και να πέφτουν και στουπιά. Εμείς δηλαδή τι στραβό κάνουμε? Δόξα τον Θεό και όπλα καλά έχουμε και φυσίγγια. Σε λεφκάδια ,σταματημενες στα πάνω πάνω κλαριά περίπου στα 40 μέτρα τον χειμώνα που δεν έχει φύλλο, και πάλι χάνουμε πουλιά. ΤΣοκαρισμένα φουλ Και 5αρια. Τώρα εσείς στα 60+και να πέφτουν και στουπιά, μου φαίνεται κάπως. Βάλτε ένα κουτάκι μπύρας στα 60 μέτρα και Κάντε μια δοκιμή να δούμε τι θα μπει εκεί μέσα από σκάγια
Φίλε Κώστα η αποστάσεις γενικά είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην κυν οικογένεια. Δυστυχώς μια μεγάλη μερίδα δεν το έχει με τα μέτρα κ αυτό κυρίως έχει να κάνει με την εμπειρία κ τις εξόδους.. Βέβαια υπάρχουν κ περιπτώσεις που ξέρουν τις αποστάσεις κ προσπαθούν.. Άποψη μου βέβαια είναι ότι μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή που θα δίνει σταθερα θηράματα σε αποστάσεις 50 + θα έχουν τραυματιστει πολαπλασια. Οπότε είναι καλύτερα να είμαστε πρώτα σίγουροι στα 38 μ κ μετά πάμε στα 60.

Τον άσκοπο τραυματισμό που αποτελεί επιχείρημα για τους ενάντιους της μακρινής τουφεκιάς, δεν τον έχω δει όσο έχω δει επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς πουλιών σε κοντινές αποστάσεις.
Ένα όπλο που ο ιδιοκτήτης του δεν ασχολήθηκε ποτέ να το φέρει στα μέτρα του, επειδή δεν το έκανε και ο παππούς του, όσο αυξάνεται η απόσταση, τόσο αυξάνεται και η απόκλιση των σκαγιών από τον στόχο. Δεδομένου λοιπόν ότι το 90% των κυνηγών δεν ασχολείται με τα μέτρα του όπλου του, αυτό σημαίνει ότι όσο και να ρίχνει σε μακρινές αποστάσεις το θήραμα δεν θα πάρει χαμπάρι. Εκεί που θα κάνει ζημιά είναι στα 20 με 30 μέτρα. Εκεί πραγματικά γίνεται η μεγαλύτερη ζημιά με τα τραυματισμενα, όχι στις μακρινές τουφεκιές.
Εκεί όμως για το 90% των κυνηγών...φταίνε τα φυσίγγια :).
Όταν ήμουν στην διαδικασία custom κοντακίου, ήξερα ότι είμαι λίγο ψηλά και αριστερά. Είχα συνεννοηθεί με τον κοντακά να το δω λίγο και στο κυνήγι,πριν κάνουμε την επόμενη διόρθωση. Πάμε λοιπόν για τσίχλες...έρχεται η πρώτη, σκότωσε με στα 20 μέτρα....μπαμ...πούπουλα...κρεμασμένα πόδια, ανοιχτά φτερά και πορεία με τάση χαμηλή. Έρχεται η δεύτερη....μπαμ...πούπουλα...κρεμασμένα πόδια....ανοιχτά φτερά....τα ίδια. Έρχεται η...πέμπτη και κάθεται στην κορυφή του κυπαρισιου που είχα μπροστά μου, μια από τα ίδια....:cool:. Φωνάζω στον φίλο, εγώ πάω να αφήσω το όπλο στο αμάξι, θα έρθω να χαζεψουμε με το δικό σου. Μα πως, τι, γιατί....τα φυσίγγια φταίνε ρε φίλε :D. Όχι αδερφέ, δεν φταίνε τα φυσίγγια και σίγουρα δεν μου φταίνε και τα πουλάκια να γεμίσω την περιοχή σκαγιωμενα.
Οι κοντινοί τραυματισμοί είναι πολύ περισσότεροι από τους μακρινούς....;)

........Οι κοντινοί τραυματισμοί είναι πολύ περισσότεροι από τους μακρινούς....;)
τα κοντινά τα βλέπουμε(γι αυτό και πάντα τα περιγράφουμε) ;) τα μακρινά βλέπουμε ελάχιστα και είναι πολύ περισσότερα
τα κοντινά μπορεί να τα πάρουμε με την επόμενη τουφεκιά
επιμένω ότι οι μακρινοί είναι μακράν περισσότεροι
υ.σ.υποτίθεται στη συζήτηση αυτή όλοι όσοι συμμετέχουν η διαβάζουν,το θέμα μέτρα είναι δεδομένο ότι υπάρχει ;)

www.youtube.com/watch?v=mGXnjPGis6A

34γρ. Νο 5 (2,8χιλ.) επινικελωμένα, με συγκεντρωτήρα, απόσταση 55 γιάρδες, δηλαδή 50 μέτρα!
H πρώτη δοκιμή είναι με 2 άστρα, η δεύτερη με 3 άστρα.
Εμένα πάντως, μου φαίνεται αισθητά καλύτερη η κατανομή από την τριάρα κάννη...!
Ομολογουμένως, μία φάσσα ή ένα μεγάλο παπί δεν θα γλίτωνε με τίποτα από την κατανομή της δεύτερης δοκιμής, με το 3άρι τσοκ...!
Ωστόσο, μπορεί να γλίτωνε ή να τραυματιζότανε από την κατανομή της πρώτης δοκιμής, με το 2άρι τσοκ...! Ολίγον τι παράδοξο, αλλά κι όμως, να που συμβαίνει...!

Last edited:
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι είμαστε όλοι ταλέντα ...ας υποθέσουμε ότι το βουβαλοπαιδο digweed δεν πιάνει μια μπροστά στη σκοπευτικη μας δυνατότητα ....ας υποθέσουμε ότι τουφεκαμε το θηραμα αφού περάσει τα 50 μέτρα για να είμαστε γαματοι...ας υποθέσουμε ότι θηραματα σε αποστάσεις άνω των 50 μέτρων είναι βούτυρο στο σκοπευτικο μας ψωμί...έστω τώρα ότι ένα πράσινο η μια φασσα σε φουλ ταχύτητα σε απόσταση εξήντα μέτρων πεθαίνει ακαριαία από την ντουφεκια μας.Πώς να υπολογίσεις που θα προσγειωθεί το νεκρό θήραμα ειδικά αν υπάρχουν υψομετρικες διάφορες και ποιος ο λόγος να σκοτώσεις δέκα και να βρεις δύο?

www.youtube.com/watch?v=PRnMug-IAFE

33γρ. Νο 5,5 (2,75χιλ.) επινικελωμένα, μάλλινη τάπα (δίχως δηλ. συγκεντρωτήρα), απόσταση 55 γιάρδες, δηλ. 50 μέτρα!
Η τουφεκιά είναι από 3/4 σύσφιγξη (2 άστρα).
Ομολογουμένως, άριστη κατανομή...! Δεν θα γλίτωνε με την καμία μία φάσσα ή ένα μεγαλούτσικο παπάκι μέσα από κει...! Και να τονίσω: το συγκεκριμένο φυσίγγι δεν είναι με συγκεντρωτήρα...!
Τελικά τα φυσίγγια της gamebore είναι άπαιχτα...!
Διατί δεν εισάγονται Ελλάδα...;

www.youtube.com/watch?v=PRnMug-IAFE

33γρ. Νο 5,5 (2,75χιλ.) επινικελωμένα, μάλλινη τάπα (δίχως δηλ. συγκεντρωτήρα), απόσταση 55 γιάρδες, δηλ. 50 μέτρα!
Η τουφεκιά είναι από 3/4 σύσφιγξη (2 άστρα).
Ομολογουμένως, άριστη κατανομή...! Δεν θα γλίτωνε με την καμία μία φάσσα ή ένα μεγαλούτσικο παπάκι μέσα από κει...! Και να τονίσω: το συγκεκριμένο φυσίγγι δεν είναι με συγκεντρωτήρα...!
Τελικά τα φυσίγγια της gamebore είναι άπαιχτα...!
Διατί δεν εισάγονται Ελλάδα...;
Και να εισαγόταν συνάδελφε Νικόλαε θα έκαναν κανένα 20ρικακι ευρώ μ αυτους που έχουμε εδω

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι είμαστε όλοι ταλέντα ...ας υποθέσουμε ότι το βουβαλοπαιδο digweed δεν πιάνει μια μπροστά στη σκοπευτικη μας δυνατότητα ....ας υποθέσουμε ότι τουφεκαμε το θηραμα αφού περάσει τα 50 μέτρα για να είμαστε γαματοι...ας υποθέσουμε ότι θηραματα σε αποστάσεις άνω των 50 μέτρων είναι βούτυρο στο σκοπευτικο μας ψωμί...έστω τώρα ότι ένα πράσινο η μια φασσα σε φουλ ταχύτητα σε απόσταση εξήντα μέτρων πεθαίνει ακαριαία από την ντουφεκια μας.Πώς να υπολογίσεις που θα προσγειωθεί το νεκρό θήραμα ειδικά αν υπάρχουν υψομετρικες διάφορες και ποιος ο λόγος να σκοτώσεις δέκα και να βρεις δύο?

Ε, διαλέγεις/υπολογίζεις/γνωρίζεις και τον τόπο/τερέν που επιχειρείς τις βολές σου...!
Δεν το τουφεκάς το θήραμα, για παράδειγμα, πάνω από μία πυκνοντυμένη ρεματιά ή πλαγιά, που δεν μπαίνει ούτε αγριογούρουνο...!
Αυτό ισχύει φυσικά και για τις κοντινές και για τις μεσαίες ντουφεκιές...!
Δεν είναι θέμα απόστασης τόσο, παρά είναι θέμα μορφολογίας του τερέν κατά πολύ πιότερο...!

Last edited:
Τελικά, αυτός ο συμπαθέστατος και γλυκύτατος κυριούλης, ο Dave Carrie (Ντέιβ Κάρι), μια χαρά ντουφεκάει και τα καταφέρνει στις (πολύ) μακρινές αποστάσεις ακόμα και μ' έναν οφθαλμό...!!! Μια επίσκεψη στο κανάλι του θα πείσει και τους πιο δύσπιστους: www.youtube.com/channel/UCEAteCN543w9pxkTpbxzodQ
Απόδειξη και "μάθημα" για το ότι: όταν αγαπάς πραγματικά κάτι και το κάνεις με μεράκι, μπορείς να τα καταφέρεις, ακόμη κι αν δεν είσαι αρτιμελής...!!!
Μπράβο του!

Υ.Γ.: Κι όλους αυτούς τους "δασκάλους" (π.χ. Μητσιάλης, Αιγινήτης κτλ. κτλ.) που μας έχουν πρήξει τα π@π@ρια, για την "αναγκαιότητα" της διόφλαμης σκόπευσης στο λειόκαννο, ο μονόφθαλμος Dave Carrie, μάλλον τούς έχει "βούτυρο στο ψωμί" του ή, αλλιώς, τούς "τρώει λάχανο" ή "με τα κρεμμυδάκια" ή κτλ. κτλ....!!!

Last edited:
Τελικά, αυτός ο συμπαθέστατος και γλυκύτατος κυριούλης, ο Dave Carrie (Ντέιβ Κάρι), μια χαρά ντουφεκάει και τα καταφέρνει στις (πολύ) μακρινές αποστάσεις ακόμα και μ' έναν οφθαλμό...!!!
Απόδειξη του ότι: όταν αγαπάς πραγματικά κάτι και το κάνεις με μεράκι, μπορείς να τα καταφέρεις, ακόμη κι αν δεν είσαι αρτιμελής...!!!
Μπράβο του!

Υ.Γ.: Κι όλους αυτούς τους "δασκάλους" (π.χ. Μητσιάλης, Αιγινήτης κτλ. κτλ.) που μας έχουν πρήξει τα π@π@ρια, για την "αναγκαιότητα" της διόφλαμης σκόπευσης στο λειόκαννο, ο μονόφθαλμος Dave o Carrie μάλλον τούς έχει "βούτυρο στο ψωμί" του ή, αλλιώς, τους "τρώει λάχανο" ή "με τα κρεμμυδάκια" ή κτλ. κτλ....!!!
Οπως το λες! Και εγω δεν πίστευα οτι πέφτουν θηράματα στα 50-60 μέτρα..σιγά -σιγά όμως ψάχτηκα με φυσιγγια,τσοκ ,κοντακια,πολλες βολες σε πιάτα,και ειδα οτι υπάρχουν επανάλαμβανομενες επιτυχίες σε αυτά τα μέτρα! Σε αυτό με έχει βοηθήσει πολυ μια μηχανή που εχω αγοράσει, που πετάει πιάτα σε σχεδον ταχύτητες σκοπευτηρίου και την περίοδο του κυνηγιού,την πάω σε ιδιόκτητο χώρο στο πουθενά μέτραω με μεζούρα 40-50-60 μέτρα και ρίχνω σε τέτοια πιάτα πολλές συνεχομενες βολές!

Καλησπερα συντροφοι!
Δεν θα πω πολλα...ουτε για τα φυσιγγια...ουτε για τις κανες...ουτε για τιποτα.
Θα πω μοναχα...οτι απλα..δεν γνωριζουμε πως να εκτιμαμε την αποσταση.
Οταν πραγματικα βρεθεις στα 50 στα 60 και στα 70...με φιγουρα θηραματος...και οχι πινακα 1.5 Χ 1.5..τοτε τα πραγματα αλλαζουν.
60 μετρα σε τραβερσα...ειναι 2 και κατι γηπεδα μπασκετ (FIBA)...60 μετρα σε υψος...ειναι ο Β πυργος Αθηνων (ο κοντος) ή σχεδον 2 φορες ο Λευκος Πυργος.
Εγω..τετοιες τουφεκιες...δεν κανω!
Με αγαπη προς ολους!!

Βέβαια παιδιά στις πολύ μακρινές ντουφεκιές (45 μέτρα και άνω), εξυπακούεται ότι μιλάμε πάντα για χονδρά σκάγια (από 5-6 νούμερο και κάτω) και "χονδρά" θηράματα ε...!!! Και με τσοκ από 3 άστρα το ανοιχτότερο και κάτω...!!!
Για 8ράκια ή 9ράκια ή 10ράκια κτλ. με στόχο τη τσιχλίτσα σε τέτοιες αποστάσεις, ούτε κατά διάνοια...!!! Μην τρελαθούμε κιόλας...!!!

Last edited:
Δυστυχώς πολλά θηράματα χάνονται απο τα μάτια μας με κάποιο τραύμα, πρέπει ο κυνηγός να είναι παρατηρητικος για να καταλάβει ποτε μια πέρδικα π. χ. έχει πάρει σκαγια. Δεν μιλάω για τραυματισμούς τρανταχτους όπως κεφάλι, όπου αρχίζει να έχει συνήθως ανοδική πορεία μέχρι να χαθεί κ να πέσει, κοιλιά, κρεμασμενα πόδια κτλ. Μιλάω για τραυματισμούς που που θα αλλάξουν ελαφρώς το κράτημα της ουράς ή τη γωνιά πτήσης που είναι σημάδια οτι το πουλί ίσως χάλασε. Η πλειοψηφία των τραυματισμων αυτών είναι αποτέλεσμα υπερβολων στα μέτρα, όχι του κοντακιου αλλά της απόστασης. Δεν είμαι εναντίων των μακρινων αλλά να ξέρουμε τι λέμε, άλλο μακρινή άλλο.... Στις 150 περίπου εξόδους που κάνω με την παρέα μου ετησίως δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου άλλος λόγος τραυματισμων πέρα απο την πολύ μακρινή τουφεκιά. Βέβαια κατανοώ κ την λαχτάρα των κυνηγών που δεν είναι κοντά σε κυνηγότοπους κ δεν έχουν την συχνή επαφή με Θήραμα να καρπωθούν κ ρίχνουν σε όλες τις αποστάσεις μπας κ πέσει. Το μόνο σίγουρο είναι οτι το Θήραμα αξίζει περισσότερο απο μοδες, κοντακια, τσοκ, φυσιγγια κ οτι άλλο που στο πεδίο δεν είναι κ τόσο υπολογίσιμα..

Καλησπερα συντροφοι!
Δεν θα πω πολλα...ουτε για τα φυσιγγια...ουτε για τις κανες...ουτε για τιποτα.
Θα πω μοναχα...οτι απλα..δεν γνωριζουμε πως να εκτιμαμε την αποσταση.
Οταν πραγματικα βρεθεις στα 50 στα 60 και στα 70...με φιγουρα θηραματος...και οχι πινακα 1.5 Χ 1.5..τοτε τα πραγματα αλλαζουν.
60 μετρα σε τραβερσα...ειναι 2 και κατι γηπεδα μπασκετ (FIBA)...60 μετρα σε υψος...ειναι ο Β πυργος Αθηνων (ο κοντος) ή σχεδον 2 φορες ο Λευκος Πυργος.
Εγω..τετοιες τουφεκιες...δεν κανω!
Με αγαπη προς ολους!!
Σωστός....

τα κοντινά τα βλέπουμε(γι αυτό και πάντα τα περιγράφουμε) ;) τα μακρινά βλέπουμε ελάχιστα και είναι πολύ περισσότερα
τα κοντινά μπορεί να τα πάρουμε με την επόμενη τουφεκιά
επιμένω ότι οι μακρινοί είναι μακράν περισσότεροι
υ.σ.υποτίθεται στη συζήτηση αυτή όλοι όσοι συμμετέχουν η διαβάζουν,το θέμα μέτρα είναι δεδομένο ότι υπάρχει ;)
Βιώματα και εμπειριες μεταφέρουμε όλοι. Εγώ έχω δει ότι σε κοντινά πουλιά, οι τραυματισμοί είναι περισσότεροι...:).
Υποτίθεται ότι αυτός που θα σηκώσει το όπλο για μια τουφέκια στα όρια είναι συνειδοποιημενος για αυτό που επιχειρεί να κάνει, τόσο από πλευράς ικανότητας, όσο και από πλευρά "στησίματος". Αν δεν το κάνει αυτό και απλά βάλει προς κάθε κατεύθυνση, τότε δεν μιλάμε για τουφεκιά στα όρια αλλά για καψοφυσεκιασμα με σίγουρους τραυματισμούς.
Πέρσι βρέθηκα προς την λήξη των μπασιματων στην Τιθορεα. Είχε πολύ κόσμο και αφού ξημέρωσε ψαχνόμουν να βρω μια πορεία πουλιών, αφού το ανεμισμα είχε σταματήσει. Όντως είδα ότι πουλιά έμπαιναν αρκετά από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση οπότε τράβηξα για εκεί. Ήταν ένας ξεροποταμος που τα περισσότερα πουλιά εγλυφαν από την δεξιά του μεριά, όπου κάθονταν δύο άτομα. Εγώ έκατσα αριστερά ελπίζοντας ότι κάποια θα ακολουθήσουν και από την άλλη μεριά. Τα πουλιά έμπαιναν από 40 μέτρα και πάνω, μπορεί να λέω και λίγα. Βίδώσα το full kicks και επιστρατευσα τα αγαπημένα μου Κένταυρος sporting, φυσίγγια ιδανικά για πολύ μακρινές τουφεκιες. Τα οποία τα έχω δοκιμάσει σε πίνακα σε μεγάλες αποστάσεις και με πολύ σφικτά τσοκ.
Τα παιδιά που καθοντουσαν απέναντι τουφεκαγαν συνέχεια. Κάθε τσίχλα που πέρναγε της έριχναν από μια τριάρα, πρέπει να έριξαν από 3 κουτιά φυσίγγια και τσίχλα δεν πήραν. Μου έκανε τεράστια εντύπωση η επιμονή τους να ρίχνουν τις τριαρες. Εμένα πάλι όσες μου πέρασαν τις πήρα όλες χωρίς υπερβολή, μάλιστα από ένα σημείο και μετά ένοιωθα κάπως περίεργα γιατί τους άκουγα που φώναζαν, μπράβο, σε κάθε τουφεκια. Τους είπα σε κάποια φάση να βάζουν λίγο πιο μπροστά αλλά δεν γίνονται έτσι αυτές οι δουλειές. Έβλεπα ωστόσο τα πουλιά που τουφεκαγαν καισυνέχιζαν άθικτα χωρίς να καταλαβαινουν τίποτα. Μπορούμε να καταλάβουμε πότε ενοχλείται ένα πουλί και πότε όχι, δεν είναι ανάγκη να είναι μέσα στα μούτρα μας.
Προσωπικά για να στήσω το όπλο μου για μακρινές τουφεκιες έχω κάνει πάρα πολλές δοκιμές. Ξέρω πιο τσοκ να βάλω με πιο φυσιγγι, τι νούμερο για κάθε θήραμα κτλ. Δεν λειτουργώ, μπατε σκύλοι αλέστε.
Έχω αποκλείσει συνδιασμό τσοκ / φυσιγγιου, επειδή στα 60 μέτρα έδινε υπερσυγκεντρωση.
Η τουφεκια στα όρια θέλει ψάξιμο, δεν γίνεται στην τύχη αλλά είναι η πεμπτουσία του καρτεριτζη :).

Και να εισαγόταν συνάδελφε Νικόλαε θα έκαναν κανένα 20ρικακι ευρώ μ αυτους που έχουμε εδω

Σωστό, Ευρυπίδη μου (σαν τον αρχαίο τραγωδό - πλάκα κάνω), αλλά για λίγες ντουφεκιές σε "ευγενή" θηράματα (π.χ. φάσσα ή πέρδικα), εγώ θα τα 'σκαγα για πλάκα τα ευρουλάκια αυτά...!!!

Last edited:
Back