Τουφεκιές στα όρια...

Η προσεγκιση για καταβολες,σ'αυτα τα μετρα,ειναι διαφορετικη.
Πλεον,δεν μπορουμε να ζηταμε με αξιωσεις το πολλαπλο τραυμα πανω στο θηραμα.
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ,στο ενα πληγμα με σκαγι που έχει την αναλογη ενέργεια.
Αυτο οδηγει σε ΧΟΝΤΡΟ σκαγι.
Η σε πανακριβο δυσευρετο ιδιας διαμετρου και κατα πολυ βαρυτετου.
Σε φυσιγγι υπερσυγκεντρωτικο,που θα αυξησει τις ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ.
Η πανομοιοτυπη τουφεκιά με σκαγια η ψηφιδες,ΔΕΝ υπαρχει!
Η τουφεκια,ΠΑΝΤΑ,χανει πρωτα την κατανομη της και μετα,αρκετα πιο μετα,χανεται η απαιτουμενη για καταβολη ενεργεια απο ενα εκαστο σκαγι.
Τζογαρισμα ειναι η ΚΑΘΕ τουφεκια σ'αυτες τις αποστασεις.
Βολες σκοπευτηριου,πραγματικες,γινονται σ'αυτα τα μετρα με συνεχόμενες επιτυχιες.
Προπονηση,γνωστη πορεια δισκων,επαναληψη,επαναληψη,επαναληψη,
"δουλεμενοι" σκοπευτες,κανες και φυσιγγια "τουμπανο"!!
Απο εκει κι υστερα,ειναι θεμα οπτικης και ηθικης μας!!
Πως το αντιλαμβανομαστε....
Αν γνωριζουμε και δεχομαστε πως οι τουφεκιες ΕΚΕΙ,εχουν μεγαλυτερες πιθανοτητες τραυματισμου θηραματων και απωλειας των.
Η λογικη του "δεν θα το ξαναδω"....
Αν το σκαγιωσω,δεν θα το ξαναδω σιγουρα!!
τωρα μιλησες σωστα ,τα σεβη μου.shake hands.

Καλημέρα Δημήτρη!

Από εκεί που μιλάγαμε...για 8αρια και 9αρια...32 και 34 γρ και τουφεκιές στα 50 και 60 μέτρα....καταλήξαμε να μιλάμε για semi magnum φυσίγγια 40γρ...... Νο5!
Δέχομαι να σου πετάω όσα πιατάκια θές...με εκτοξευτήρα χειρός στα 60 μέτρα μακριά σου....αμα πάρεις 1 στα 10... σου χαρίζω το κόστος αδείας κυνηγίου για του χρόνου!
Τα πιατάκια δικά μου....τα φυσίγγια δικά σου! Θα τουφεκίσεις μόνο με Νο 8 και 9.....άντε και 7!
Δέχεσαι??

...... λοιπόν . Εγώ λέω να το κάνουμε happening και να το ονομάσουμε GEORGE DIGWEED CHALLENGE .

θα γίνει της ......... " επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα " ( στα ελληνικά --- της πουτ@ν@ς το κάγκελο ).yel..yel..yel..yel.

Καλημέρα Δημήτρη!

Από εκεί που μιλάγαμε...για 8αρια και 9αρια...32 και 34 γρ και τουφεκιές στα 50 και 60 μέτρα....καταλήξαμε να μιλάμε για semi magnum φυσίγγια 40γρ...... Νο5!
Δέχομαι να σου πετάω όσα πιατάκια θές...με εκτοξευτήρα χειρός στα 60 μέτρα μακριά σου....αμα πάρεις 1 στα 10... σου χαρίζω το κόστος αδείας κυνηγίου για του χρόνου!
Τα πιατάκια δικά μου....τα φυσίγγια δικά σου! Θα τουφεκίσεις μόνο με Νο 8 και 9.....άντε και 7!
Δέχεσαι??
Νομιζω το εξηγησα πιο κατω οτι αυτα τα φυσιγγια προοριζονται κατα κυριο λογο για τσιχλα εεε ναι την τσίχλα δεν θα την τουφεκισω σε αυτά τα μέτρα έχοντας γνωση του πυρομαχικου και του μικρου μεγεθους του θηραματος και τελος παντων μου περναει και λιγο αδιαφορη... Ομως σεβμια φασσα θα το επιχειρησω σε μια παπια σιγουρα και σε εναν λαγο το εχω κανει ηδη πολλες φορές. Τωρα αν το θεμα μας ειναι ντε και καλα η τσιχλα τοτε ναι θα συμφωνουσα οτι ναι δεν υπαρχει λογος να της ριξεις μετά τα 40-45
Οσο για την πρόσκληση με ενα 7αρι 34γρ και ενα φουλ τσοκ θα έλεγα πως θα το επιχειρουσα αν κι αυτο παραμενει ενα σετ απ το πολυ τρυγονιου!!!

Last edited:
Η προσεγκιση για καταβολες,σ'αυτα τα μετρα,ειναι διαφορετικη.
Πλεον,δεν μπορουμε να ζηταμε με αξιωσεις το πολλαπλο τραυμα πανω στο θηραμα.
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ,στο ενα πληγμα με σκαγι που έχει την αναλογη ενέργεια.
Αυτο οδηγει σε ΧΟΝΤΡΟ σκαγι.
Η σε πανακριβο δυσευρετο ιδιας διαμετρου και κατα πολυ βαρυτετου.
Σε φυσιγγι υπερσυγκεντρωτικο,που θα αυξησει τις ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ.
Η πανομοιοτυπη τουφεκιά με σκαγια η ψηφιδες,ΔΕΝ υπαρχει!
Η τουφεκια,ΠΑΝΤΑ,χανει πρωτα την κατανομη της και μετα,αρκετα πιο μετα,χανεται η απαιτουμενη για καταβολη ενεργεια απο ενα εκαστο σκαγι.
Τζογαρισμα ειναι η ΚΑΘΕ τουφεκια σ'αυτες τις αποστασεις.
Βολες σκοπευτηριου,πραγματικες,γινονται σ'αυτα τα μετρα με συνεχόμενες επιτυχιες.
Προπονηση,γνωστη πορεια δισκων,επαναληψη,επαναληψη,επαναληψη,
"δουλεμενοι" σκοπευτες,κανες και φυσιγγια "τουμπανο"!!
Απο εκει κι υστερα,ειναι θεμα οπτικης και ηθικης μας!!
Πως το αντιλαμβανομαστε....
Αν γνωριζουμε και δεχομαστε πως οι τουφεκιες ΕΚΕΙ,εχουν μεγαλυτερες πιθανοτητες τραυματισμου θηραματων και απωλειας των.
Η λογικη του "δεν θα το ξαναδω"....
Αν το σκαγιωσω,δεν θα το ξαναδω σιγουρα!!

τωρα μιλησες σωστα ,τα σεβη μου.shake hands.
συμφωνώ κι εγώ αλλά.........παραμένει θεωρία :)

Έγω βλέπω ρε παιδιά πως παίζουμε με τις λέξεις. Ακόμα και αυτοί που είναι δύσπιστοι και θέλουν να "προκαλέσουν" σε "μονομαχία", προσπαθούν να δημιουργήσουν ασφαλιστικές δικλείδες, τόσο όσον αφορά την απόσταση (π.χ. 60 μέτρα ακριβώς) ή το νούμερο του σκαγιού (...άντε ας είναι και 7άρι). Με άλλα λόγια νοιώθουν και αυτοί μια ανασφάλεια.... !!!
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που μας εξιστορούσε ο φίλος και μέλος του forum, Beret, τις επιτυχίες που είχαν σε ευρωπαικό τουρνουά σχετικά με κάποιες extreme long range cards (κάπως έτσι τις έλεγαν νομίζω) τις οποίες είχε κερδίσει προσωπικά εκείνος και άλλοι σκοπευτές και αφορούσαν μετρημένες αποστάσεις 75 μέτρων, με φυσίγγια εμπορίου 28γρ νούμερο 7,5.
Τώρα για να τα λέμε βέβαια όλα, κάτι παιδάκια που δηλώνουν στο fb ότι σκοτώνουν τα τρυγόνια στα 80+++ μετρα με 8 νούμερο σκάγια, θα συμφωνήσω ότι είναι για γέλια.
Δεν θα έπρεπε όμως έμπειροι σε ηλικία και κυνήγια άνθρωποι να δράττονται τέτοιων γραφικών αναφορών και να τα ισοπεδώνουν όλα.
Η αλήθεια είναι ότι το λειόκαννο σκοτώνει θηράματα και στα 50 και στα 60 και στα 70 και στα ... 100+ μέτρα, με το ανάλογο στήσιμο και την ανάλογη ικανότητα.
Αυτό θα έπρεπε πιο πολύ να μας απασχολεί όχι τόσο σαν αντικείμενο debate αλλά να μας προβληματίζει περισσότερο προς άλλες κατεθύνσεις όπως είναι για παράδειγμα το θέμα της ασφάλειας.
Τέλος ας θυμόμαστε ότι αν κάτι δεν μπορώ να το κάνω εγώ, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να το κάνει κανένας.

Κυνήγι και όρια δεν συμβαδίζουν παιδιά...Μην μπαίνετε στο τρυπακι να συγκρίνετε όρια σε ανομοια πράγματα....πχ ο digweed κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ σε πήλινο στόχο....ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ μεν αλλά με τον κατάλληλο σχεδιασμό και μετά από πολύ προπόνηση και υπό συγκεκριμένες συνθήκες...Επομενως κανένα ασφαλές συμπέρασμα περί βεληνεκούς λειοκαννου...Τυπώστε Καλά στο μυαλό σας ότι τα 35 μέτρα είναι το ανώτερο όριο λειοκαννου και σκοπευτή και δουλέψτε στο να έρθετε πιο κοντά στο θήραμα.Δεν είναι τυχαίο άλλωστε οτι όλες οι δοκιμές της eley είναι σε απόσταση 33m...

Όσο πάμε σε οριακές αποστάσεις τόσο τείνουμε να πλησιάσουμε την αρχή της απροσδιοριστίας... Και τι εννοώ, στον μικρόκοσμο της κβαντικής μηχανικής υπάρχει ένα αξίωμα του Heisenberg που λέει ότι είναι αδύνατο να μετρηθεί ταυτόχρονα και με ακρίβεια η θέση και η ταχύτητα ενός σωματίου. Θα μου πείτε που κολλάει αυτό στον κόσμο μας που τα βλέπουμε όλα μακροσκοπικά... Μπορούμε εύκολα και με σχετική ακρίβεια να υπολογίσουμε τη θέση και την ταχύτητα ώστε να προσκοπεύσουμε με επιτυχία μια τσίχλα (μικρό πτηνό) στα 20 μέτρα, στα 30μ, στα 40, στα 50 άντε και στα 60. Όσο απομακρυνέται αυτή από εμάς όμως δυσκολεύεται κατακόρυφα ο εγκέφαλος μας να προσδιορίσει τη θέση της και την ταχύτητά της, γιατί θα φτάνει να φαίνεται σαν κουκίδα χωρίς ξεκάθαρη πορεία και αδιευκρίνιστη ταχύτητα. Ναι το λειόκαννο και το φυσίγγιό του μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να τρυπήσουν το σώμα της ακόμα και στα 80 μέτρα, εγώ προσθέτω ότι υπάρχει τεχνολογικά η δυνατότητα εκτός από επαρκή κινητική ενέργεια να έχουν και μια σχετικά αξιοπρεπή πυκνότητα. Εμείς θα είμαστε σε θέση σε αυτό το κινητό κουκιδάκι να στείλουμε πάνω του τα σκάγια; Να μην προσθέσω ότι όσο πιο μακριά τουφεκάμε αρχίζουν και μπαίνουν κι άλλοι παράγοντες στο παιχνίδι που σε "λογικές" αποστάσεις δεν επηρεάζουν την τουφεκιά μας (την επηρεάζουν αλλά αμελητέα)... Ταχύτητα ανέμου, υγρασία στην ατμόσφαιρα, βαρύτητα, διαφορές στην ατμοσφαιρική πίεση ίσως...
Αντίστοιχα για ένα μεγάλο πτηνό συμβαίνει το ίδιο, απλά η μεγαλύτερη σιλουέτα μας επιτρέπει ίσως να έχουμε μεγαλύτερη ακρίβεια σε μακρινότερες αποστάσεις. Εκεί βέβαια θα πρέπει να τρυπάνε και εξαιρετικά τα σκάγια μας εκτός από τα μάτια μας...
Για τις δυνατότητες του λειόκαννου δεν έχω καμία αμφιβολία. Δεν θα ήθελα να με σημαδέψει λειόκαννο σε οποιαδήποτε απόσταση!!!
Αλλά δεν έχουν όλοι οι κυνηγοί την αντίληψη/ταλέντο, την εμπειρία και τα κατάλληλα εργαλεία (όπλα-φυσίγγια) για extreme long range shooting.
Στο κυνήγι επίσης μπαίνει και το ηθικό κομμάτι της κάρπωσης και του άσκοπου τραυματισμού θηραμάτων, που δεν υπάρχει στο σκοπευτήριο.
Όπως στο ποδόσφαιρο πχ υπάρχει ο Μέσι και ο Ρονάλντο που θα τα παστέλωνουν από τα 40μ. και τους κοιτάμε άναυδοι και λέμε οι δικοί μας παίκτες είναι γατάκια μπροστά τους, έτσι και στο κυνήγι θα υπάρχουν ελάχιστοι-λίγοι-κάποιοι κυνηγοί που θα μπορούν με καλή συχνότητα να επαναλαμβάνουν επιτυχημένες extreme βολές. Αν το προσπαθήσουν οι δικοί μας παίκτες το ίδιο πράγμα θα το πετύχουν 1 στις 50... ίσως στην καλύτερη... αντίστοιχα για το μέσο κυνηγό η τουφεκιά μετά τα 40 μέτρα είναι όνειρο και δεν θα φτάσει να το δοκιμάσει 50 φορές ή 100 για να το πετύχει, γιατί η απογοήτευση και η λογική θα τον σταματήσουν στις 20 :)
Προσωπικά θα ήθελα και εγώ να μπορούσα να τουφεκάω με επιτυχία στα 60+ μέτρα. Είναι στην ανθρώπινη φύση να θέλει να εξελίσσεται και να κυνηγάει το "άπιαστο"...

Κυνήγι και όρια δεν συμβαδίζουν παιδιά...Μην μπαίνετε στο τρυπακι να συγκρίνετε όρια σε ανομοια πράγματα....πχ ο digweed κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ σε πήλινο στόχο....ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ μεν αλλά με τον κατάλληλο σχεδιασμό και μετά από πολύ προπόνηση και υπό συγκεκριμένες συνθήκες...Επομενως κανένα ασφαλές συμπέρασμα περί βεληνεκούς λειοκαννου...Τυπώστε Καλά στο μυαλό σας ότι τα 35 μέτρα είναι το ανώτερο όριο λειοκαννου και σκοπευτή και δουλέψτε στο να έρθετε πιο κοντά στο θήραμα.Δεν είναι τυχαίο άλλωστε οτι όλες οι δοκιμές της eley είναι σε απόσταση 33m...
Πως γινεται Δημητρη να βαρας φασσες με 10ρακια 32γρ στα 35 μετρα και να ισχυριζεσαι οτι το βεληνεκες του λειοκανου ειναι 35 μετρα? Εχεις σκεφτει πως αν βαλεις 6αρια η 5αρια μεσα ποσο θα ανεβει το βεληνεκες του οπλου, να εχεις στο μυαλο σου οτι ανετα ανεβαινει στα 60 μετρα. Οταν κανεις μια δοκιμη που λες στα 33 μετρα και δεις την τουφεκια σου να ειναι ολη σε ενα κυκλο 35-40 ποντων θα πεις οτι οκ πρεπει να βαλω πιο ανοιχτο τσοκ η θα πεις οτι οκ εχει πολλα μετρα ακομα να μου δωσει? Κανε καποια δοκιμη με φουλ τσοκ στα 50 μετρα και δες τι κατανομη θα εχει η τουφεκια σου, πλεον με τα φυσιγγια τις κανες και τα τσοκ που υπαρχουν δεν ειναι καθολου παραλογα αυτα τα μετρα;)

Πως γινεται Δημητρη να βαρας φασσες με 10ρακια 32γρ στα 35 μετρα και να ισχυριζεσαι οτι το βεληνεκες του λειοκανου ειναι 35 μετρα? Εχεις σκεφτει πως αν βαλεις 6αρια η 5αρια μεσα ποσο θα ανεβει το βεληνεκες του οπλου, να εχεις στο μυαλο σου οτι ανετα ανεβαινει στα 60 μετρα. Οταν κανεις μια δοκιμη που λες στα 33 μετρα και δεις την τουφεκια σου να ειναι ολη σε ενα κυκλο 35-40 ποντων θα πεις οτι οκ πρεπει να βαλω πιο ανοιχτο τσοκ η θα πεις οτι οκ εχει πολλα μετρα ακομα να μου δωσει? Κανε καποια δοκιμη με φουλ τσοκ στα 50 μετρα και δες τι κατανομη θα εχει η τουφεκια σου, πλεον με τα φυσιγγια τις κανες και τα τσοκ που υπαρχουν δεν ειναι καθολου παραλογα αυτα τα μετρα;)
το θεμα αλεξανδρε ειναι οτι λιγοι κυνηγανε με φουλ ειναι δυσκολο αλλα αν το μαθεις δεν το βγαζεις ποτε!

το θεμα αλεξανδρε ειναι οτι λιγοι κυνηγανε με φουλ ειναι δυσκολο αλλα αν το μαθεις δεν το βγαζεις ποτε!
Μην το λες Βαγγελη!
Ξεκινησα να κυνηγαω με πλαγιοκανο 12/10-6/10.
Επι 6-7 χρονια,σταθερο full στην 302.
Τώρα....δυσκολα θα βαλω κατι πιο κλειστο απο 5/10.

Kυνηγούσα με ένα τράπ όπλο 30'' φούλ-φούλ .......
Όταν μια μέρα έριξα σε ένα ορτύκι στα 25μ και κυριολεκτικά εξαερώθηκε ένας κύριος σοβαρός κυνηγός που είδε την σκηνή με φώναξε .
Πήρε το όπλο στα χέρια του κ με συμβούλευσε να μήν κυνηγώ μ'αυτό το όπλο παρα μόνο σε περάσματα φάσσας ...
Αυτό κ έπραξα κ αύξησα τα ποσοστά μου επιτυχίας με πουλιά σχεδόν ανέπαφα .

Back