Τουφεκιές στα όρια...

Το βιντεο εδω μαλλον δεν το ειδε κανεις σας να σας πω οτι φιλος στο 12 σπαει με τραπ φυσιγγι πυλινο δισκο στις 60 γιαρδες δηλαδη 55 μέτρα με μια βολη...
Μια διόρθωση, το δίσκο δεν τον σπάει στις 60 γιάρδες, τον σπάει πολύ μακρύτερα, 60 γιάρδες είναι το σημείο που στέκεται από το σημείο εκτόξευσης του δίσκου.

Συμφωνώ!!
Έχω "τσακωθεί" παρά πολλές φορές...με τους Ράμπο που νομίζουν ότι με 8ρια και 9ρια...παίρνουν πουλιά στα 50 και στα 60 μέτρα! Η εκτίμηση της απόστασης είναι πολύ διαφορετική όταν γίνεται σε οριζόντιο άξονα (στο έδαφος) και σε κάθετο (αέρα). Το ίδιο ισχύει...ανάλογα και με την γωνία την οποία κοιτάμε!
Το παράδειγμα μιας 10όρφης πολυκατοικίας...με ύψος ανα όροφο τα 4 μέτρα...μας δίνει ένα μέτρο σύγκρισης τι σημαίνει απόσταση 40 μέτρων (ούτε λόγος για 50 και 60 μέτρα). Αλλιώς υπολογίζουμε την απόσταση όταν κοιτάμε από τον δρόμο προς τα επάνω...και αλλιώς από την ταράτσα προς τα κάτω!
Συνήθως....όταν πέσει ένα μακρινό πουλί....μετράνε πόσα βήματα μακριά έπεσε....και έτσι υπολογίζουν τα μέτρα. Πράγμα το οποίο...είναι εντελώς λάθος!

Χαίρομαι αγαπητέ, που με κατανοείς και συμφωνούμε απολύτως...!

Μια διόρθωση, το δίσκο δεν τον σπάει στις 60 γιάρδες, τον σπάει πολύ μακρύτερα, 60 γιάρδες είναι το σημείο που στέκεται από το σημείο εκτόξευσης του δίσκου.

Γιώργο άλλο δισκάκι... άλλο θήραμα...! Άλλο σκοπευτήριο... άλλο κυνήγι...! Άλλο (πρωτ)αθλητής στο τραπ... άλλο μέσος χομπίστας κυνηγός...!
Έχουν μια... κάποια διαφορά μεταξύ τους...! Δεν νομίζεις...?

Για την ιστορία.... όσοι είναι από Αθήνα...θα ξέρουν τον Πύργο Αθηνών Β. Σοφίας και Μεσογείων γωνία.
Αυτός είναι ο "κοντός" ουρανοξύστης της ΑΘήνας....με ύψος...μόλις 63 μέτρα!!
Αν πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να πάρει να πάρει τσίχλα τουφεκόντας από ισόγειο του πύργου προς την ταράτσα....εγώ θα βγώ γυμνός στο Σύνταγμα!!
Καλημέρα είπαμε??

Γεια στο στόμα σου Λόρδε μου...!!!

Καλησπέρα...
Όπως και να μετρήσεις....τραβέρσα...οριζόντια και κάθετα τα μέτρα είναι μέτρα. Όταν διαβάζω ότι τα 70+ βήματα είναι 60 μέτρα...δεν μπορώ να πάρω να τα πάρω στα σοβαρά! Με step length έως 0,7 του μέτρου (ίσως και λιγότερο σε ανώμαλα εδάφη που κυνηγάμε)...τα 70 βήματα είναι με το ζόρι 40 με 45 μέτρα!!
Για να έχουμε μια εικόνα της απόστασης είπαμε...ο "ΚΟΝΤΟΣ" Πύργος Αθηνών είναι 63 μέτρα...και ο ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ στην Θεσσαλονίκη μόλις 34!!
Η φιγούρα μιας τσίχλας στα 60 μέτρα...είναι ψίλος στα άχυρα!
Θα είχε μεγάλο ενδιάφέρον...να κάνουμε τις δοκιμές μαζί στα 50 και 60 μέτρα που λες σε ομοίωμα τσίχλας και καρακάξας που έχω...και μετά να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα στην υπόλοιπη παρέα του φόρουμ!
Εγώ θα φέρω την μετροταινία και τα ομοιώματα!

Και πάλι μπράβο αγαπητέ Λόρδε...!!! Εύγε...!!!

Ναι είμαι της γνώμης ότι οι τουφεκιές στα 60 μέτρα και παραπάνω υπάρχουν αλλά είναι μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού
συμφωνώ δηλαδή ότι δεν είναι επαναλαμβανόμενες με τίποτα με οποιοδήποτε εξοπλισμό η ικανότητα
ίσως ξεχνάτε κάποιοι ότι πέρα από τον εαυτό μας υπάρχουν πολλοί πολλοί πολλοί καλύτεροι ταλαντούχοι σκοπευτές κυνηγοί που το παραδέχονται
τα βίντεο είναι γι αυτό τον λόγο.....να αποθανατίζουν μία βολή που σπάει ένα ρεκόρ η διαφημίζει κάποιο όπλο φυσίγγι η σκοπευτή....τις αποτυχημένες μέχρι την μία
δεν τις μαθαίνει κανείς πλην των παρισταμένων ;)
Θα είχε μεγάλο ενδιάφέρον...να κάνουμε τις δοκιμές μαζί στα 50 και 60 μέτρα που λες σε ομοίωμα τσίχλας και καρακάξας που έχω...και μετά να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα στην υπόλοιπη παρέα του φόρουμ!
Εγώ θα φέρω την μετροταινία και τα ομοιώματα!
Θεωρώ πολλή καλή την πρόταση-πρόσκληση του συναδέλφου και θα παρακαλούσα αν γίνει αποδεκτή και οργανωθεί να είμαι παρών
ευχαριστώ :)

Last edited:
Γιώργο άλλο δισκάκι... άλλο θήραμα...! Άλλο σκοπευτήριο... άλλο κυνήγι...! Άλλο (πρωτ)αθλητής στο τραπ... άλλο μέσος χομπίστας κυνηγός...!
Έχουν μια... κάποια διαφορά μεταξύ τους...! Δεν νομίζεις...?
Φιλτατε Νικόλα θα διαφωνήσω....το άλλο δισκάκι και άλλο θήραμα....όπως επίσης ότι υπάρχουν και άτομα που έχουν ξοδέψει χρόνο και χρήμα και δικαιούνται τέτοιες σκοπευτικές επιτυχίες...ο μέσος κυνηγός που κλείνει το μάτι και κυνηγάει λες και έχει πολεμικό τυφέκιο όχι δεν το δικαιούται και ναι είναι καθαρά θέμα τύχης!

όταν στα 60μ. το ένα σκάγι απέχει από το άλλο 30 cm ( λέω εγώ τώρα ) , ναι είναι τύχη να πετύχεις το πουλί με δύο - τρία σκάγια , να έχουν και την απαιτούμενη ενέργεια και να πέσει.
όχι ότι δεν γίνεται , απλά είναι τύχη.

σε όλα τα άλλα συμφωνώ .
.well done..well done..well done..well done..well done..well done..well done..well done..well done..well done..well done..well done..well done..well done. Και όχι 30cm μόνο... 2,30cm ναι...!!!

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι πολλοι επιμένετε με μια τσίχλα όμως λες και ειναι το μονο θηραμα της Ελλαδας εγω ξαναλεω οτι εφοσον ενα πιατο το οποιο εχει μεγεθος τρυγονιου σπαει στα 60 μετρα ετσι θα πεσει και ενα παπι στα 60 65 η ενας λαγος... ο πατερας μου συγκεκριμενα τριτη τουφεκια βαζει παντα remington no 2 50 gr με 2αρι τσοκ (εχω δει με τα ματια μου οριακη βολη για να μην υπερβάλλω θα μεινω στα 65 που συζηταμε) μην κολλατε δεν ειπε κανεις οτι θα αρχισουμε να τουφεκαμε τις τσιχλες με 7αρια και φουλ στον Θεο γιατι δεν με νοιαζει κι αν την χασω (καθως θα βρω αλλες 3 πιο κατω)αλλα θα θελα πολυ να τουφεκισω ενα πρασινο εστω και μακρια και να εχω τις περισσοτερες πιθανοτητες να το πάρω γιατι μπορει και να μην το ξαναδω!!!

Έμπειρικα και μόνο,τις πιο μακρύνες τουφεκιές στη ζωή μου τις εχω κάνει με σχετικά κλειστό τσοκ και περιπου ένα νούμερο πιο χόνδρο σκαγι από το ενδεδειγμένο με 76 πόντους κάνη σε αυτόγεμες(Franchi 612 -
Benelli centro).ενδεικτικα αναφέρω οτι με τσοκ IM και φυσίγγι #7,5 νούμερο εχω πάρει τις πιο μακρυνες τσίχλες! Φέτος με το beretta 692 μόνιμα στα καρτερια θα δω και αυτό τι κανει...

Last edited:
Αλλοι κατεβαζουν τα παπια απ τα 80 και τα 90 μετρα και μας κανουν εντυπωση τα 50 και τα 60...η σκοπευτικη εικονα πλεον ακομα και της τσιχλας στα 60 μετρα μου φαινεται μια χαρα γιατι εχω συνηθισει.

Φίλε Άλεξ, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σου, δεν είναι αυτές οι πραγματικές αποστάσεις...! Είναι πολύ μικρότερες στην πραγματικότητα...! Πρόκειται περί οφθαλμαπάτης ή δυσκολίας στην αντίληψη της απόστασης στο ανοιχτό ύπαιθρο...!
Πάντα φιλικά (κουβέντα κάνουμε) και χωρίς παρεξήγηση παρακαλώ...!

Κανένας μέσος κυνηγός ή σκοπευτής δεν μπορεί να έχει επαναλαμβανόμενες επιτυχίες στα 60 μέτρα!
Είναι θέμα καθαρά τύχης να πετύχεις για παράδειγμα ένα τρυγόνι που πάει σαν διάολος σε αυτά τα μέτρα πώς να το κάνουμε!

Γιώργο έτσι είναι! Έχεις μέγα δίκιο!

στην ελλαδα με τα λιγοστα θηραματα πλεον επιβαλλεται να θελουμε να καταβαλουμε το θηραμα σε μακρινες αποστασεις γιατι δεν κυνηγαμε οπως οι αγγλοι τις φασσες στα 20μετρα.τα θηραματα ειναι λιγοτερα και πιο πονηρεμενα απο οτι παλια γι αυτο αλλωστε οι περισσοτεροι αναζητουν τις επιτυχημενες μακρινες τουφεκιες οπως κ εγω.και ποιος δεν θα ηθελε να ηταν ολα τα θηραματα εως 30μετρα να μην χρειαζεται κιολας να αγοραζουμε βαριες γομωσεις τοτε ολοι ευχαριστημενοι θα ειμασταν και με 28γρ φυσιγγια!

Βαγγέλη μου, άλλο το τι θέλουμε και μας συμφέρει... και άλλο το τι δύναται να συμβεί πραγματικά στην πράξη...
Και 'γω θέλω να κατεβάζω τα τρυγόνια στα 200 ή 300 μέτρα από το απέναντι βουνό, αλλά αυτό είναι α-δύ-να-το...! Δεν το επιτρέπει η ίδια η φυσική...! Πώς να το κάνουμε δηλαδή...;

Εγω μετα απο αυτο θα πω οτι με φουλ τσοκ 5αρι νο 40gr μια φασσα πεφτει και στα 65 μέτρα η ενα παπι...

Δεν ντουφεκάμε τίποτα και ποτέ σε τέτοιες αποστάσεις...! Είναι απαγορευτικές...! Οι πιθανότητες για καθαρό σκότωμα (και όχι άσκοπους τραυματισμούς) είναι 1 στις 10 το πολύ, για τον μέσο, χομπίστα κυνηγό...!!! Εκτός εάν όλοι μας γίναμε ξαφνικά Georgηδες Digweed και 'χουμε το θείο χάρισμα...!!!

Φίλε Άλεξ, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σου, δεν είναι αυτές οι πραγματικές αποστάσεις...! Είναι πολύ μικρότερες στην πραγματικότητα...! Πρόκειται περί οφθαλμαπάτης ή δυσκολίας στην αντίληψη της απόστασης στο ανοιχτό ύπαιθρο...!
Πάντα φιλικά (κουβέντα κάνουμε) και χωρίς παρεξήγηση παρακαλώ...!
Και ομως φιλε Νικολα ειναι μετρημενες οι αποστασεις πολλες φορες απο μενα, οταν λεω για φασσες στα 50 και 60 μετρα δεν λεω μπαρουφες γιατι τα εχω μετρησει και πλεον ξερω τοσο καλα αυτες τις αποστασεις που δεν μου προκαλουν καμια εντυπωση. Αρκετες φασσες περυσι ηταν τραβεσα σε οργωμα και ευθεια που το μετρας παρα πολυ ευκολα, δεν εχω ορεξη για αντιπαραθεσεις αλλα σε παρακαλω δες στις βλητικες δοκιμες καποιες δοκιμες με percorso no6 στα 61 μετρα και πες μου αν δεν εχει τη συγκεντρωση που θελουμε το φυσιγγι σ'αυτα τα μετρα. Παντα φιλικα και δες και στις σελιδες 212-213-214 που ειχα δοκιμασει και τα 6/4 super caccia, αν δεν εξοικειωθεις με αυτες τις αποστασεις συμφωνω οτι σου φαινεται παραλογο, δεν ειναι ομως!

η αποψη μου ειναι οτι εμεις μπορει να τραυματιζουμε καποια θηραματα πραγμα οχι θεμιτο

Αφού σας αρέσει αυτό και δεν σας χαλάει... πάμε πάσο...! Συνεχίστε να ντουφεκάτε στον Θεό...

Last edited:
Δεν το καταλαβα καθολου το θεμα παιδια,οταν βαραω πινακες στα 50-60+ μετρα με δικα μου φυσιγγια ειναι πραγματικα και οταν σηκωνω το οπλο στην
φασσα, λαγο,παπι,χηνα εχω οφθαλμαπατες?Δεν καταλαβαινω στην υπαιθρο την αποσταση?Οποιος εχει μαθει να βγαινει καλα κανει εαν εχει αποτελεσματα!
Οποιος βγαινει στα 20 μετρα κατα κανονα εχει προβλημα και τα χανει,δεν εχει συνηθισει τις προσκοπευσεις σε τετοιες αποστασεις.Αλλα οχι οτι δεν υπαρχουν.

σε παρακαλω δες στις βλητικες δοκιμες καποιες δοκιμες με percorso no6 στα 61 μετρα και πες μου αν δεν εχει τη συγκεντρωση που θελουμε το φυσιγγι σ'αυτα τα μετρα

Ωραία λοιπόν, ας υποθέσουμε ότι την απαιτούμενη συγκέντρωση την έχει (που για μένα, δεν την έχει ούτε αυτή καλά - καλά)... Την απαιτούμενη κινητική ενέργεια για να καταβάλλει (και όχι να τραυματίσει άσκοπα) μεγάλα, δυνατά θηράματα την έχει...? Πολύ αμφιβάλλω...!

Ωραία λοιπόν, ας υποθέσουμε ότι την απαιτούμενη συγκέντρωση την έχει... Την απαιτούμενη κινητική ενέργεια για να καταβάλλει (και όχι να τραυματίσει άσκοπα) μεγάλα, δυνατά θηράματα την έχει...? Πολύ αμφιβάλλω...!
Γιαυτο τον λογο οι Αγγλοι βαρανε φασιανους σε αποστασεις 60-70 μετρα και εμεις τους βλεπουμε σε DVD τρογωντας τα νυχια μας.

Back