Τρυγόνι - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Αυτό δεν είναι και τόσο καλό. Αν άρχισαν από τώρα, για οποιοδήποτε λόγο, την αποδημία τότε για τον Σεπτέμβρη δε βλέπω να μένουν και πολλά.

Αυτά όμως γίνονται κάθε χρόνο.
Τα παλιά πουλιά που έκαναν δύο γέννες φεύγουν από το τέλος Ιουλίου.
Γιαυτό τα πιο πολλά που βαραμε είναι φετιναρια.

Μολις σημερα ειδα στο Birdlife οτι το τρυγονι αλλαξε κατηγορια χαρακτηρισης και απο LC (Least Concern) μπηκε πλεον στην κοκκινη λιστα και πλεον χαρακτηριζεται σαν VU (vulnerable). Mε λιγα λογια ειδος προς εξαφανιση. Μπορει να ακουγεται ασχημα σαν ειδηση για ολους εμας αυτη τη στιγμη αλλα ισως ειναι η αρχη μιας ανακαμψης για το ειδος. Στο επιστημονικο ντοκουμεντο που συναπτω υπαρχουν περιλιπτικα και οι λογοι. Βασει αυτων των των στοιχειων ελπιζω οτι θα υπαρξει πιεση τοσο στους τοπους διαχειμανσης οπως επισης και στους τοπους φωλεοποιησης για μεγαλη μειωση των φυτοφαρμακων και χρηση εναλλακτικων μεθοδων καταπολεμησης ζιζανιων στις καλλιεργειες. Επιπτωσεις θα εχουμε σιγουρα και στο κυνηγι του με κατα πασα πιθανοτητα μειωση οριων καρπωσης στη καλυτερη περιπτωση.

http://www.birdlife.org/datazone/us.../summarypdfs/22690419_streptopelia_turtur.pdf

Μολις σημερα ειδα στο Birdlife οτι το τρυγονι αλλαξε κατηγορια χαρακτηρισης και απο LC (Least Concern) μπηκε πλεον στην κοκκινη λιστα και πλεον χαρακτηριζεται σαν VU (vulnerable). Mε λιγα λογια ειδος προς εξαφανιση. Μπορει να ακουγεται ασχημα σαν ειδηση για ολους εμας αυτη τη στιγμη αλλα ισως ειναι η αρχη μιας ανακαμψης για το ειδος. Στο επιστημονικο ντοκουμεντο που συναπτω υπαρχουν περιλιπτικα και οι λογοι. Βασει αυτων των των στοιχειων ελπιζω οτι θα υπαρξει πιεση τοσο στους τοπους διαχειμανσης οπως επισης και στους τοπους φωλεοποιησης για μεγαλη μειωση των φυτοφαρμακων και χρηση εναλλακτικων μεθοδων καταπολεμησης ζιζανιων στις καλλιεργειες. Επιπτωσεις θα εχουμε σιγουρα και στο κυνηγι του με κατα πασα πιθανοτητα μειωση οριων καρπωσης στη καλυτερη περιπτωση.

http://www.birdlife.org/datazone/us.../summarypdfs/22690419_streptopelia_turtur.pdf
Μακάρι να είναι μόνο στα όρια κάρπωσης:(

Πτολεμαίδα έχει αρκετά πουλιά και λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια ακόμα περισσότερα,θα είναι καλή χρονιά

ο διοργανωτής από Σκόπια μας πήρε σήμερα τηλ και μας είπε να ανέβουμε γίνεται χαμός από πουλιά ( Φάσσα , Τρυγόνι ),οπότε Σάββατο έχει αναχώρηση παιδιά ;)

Το τρυγονι το αγαπαω πολυ σαν θηραμα για τα ολα του... Μακαρι να ανακαμψει ο πληθυσμος του αλλα για να γινει αυτο θελει προσπαθεια απο ολα τα κρατη στους τοπους μεταναστευσης του... Οσο γινεται κυνηγετικη εκμεταλευση αυτου του θηραματος κ σε Βαλκανια κ σε Αφρικη δεν προκειται να αλλαξουν πολλα πραγματα... Αυτα φυσικα μονο σε οτι αφορα το κομματι της κυνηγετικης πιεσης γιατι συμβαλλουν κ χιλια δυο αλλα περιβαλοντολογικα προβληματα στην μειωση του πληθυσμου τους πολυ σοβαροτερα...

Παυλο καποιοι Καλαματιανοι που ανεβηκαν επανω εφαγαν φολα πριν 3-4 μερες... Ισως να επαιξαν ρολο κ τα μπουρινια βεβαια...

Παύλο Ευχομε να περάσεις καλά!!Και μην ξεχάσεις να που πεις στον γυρισμό με τι φυσίγγια έριξες..Και με τι έριξε η παρέα..Όχι πως με νοιάζει αλλά κουβέντα να γίνεται...sarcastic..sarcastic.

Πτολεμαίδα έχει αρκετά πουλιά και λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια ακόμα περισσότερα,θα είναι καλή χρονιά

ο διοργανωτής από Σκόπια μας πήρε σήμερα τηλ και μας είπε να ανέβουμε γίνεται χαμός από πουλιά ( Φάσσα , Τρυγόνι ),οπότε Σάββατο έχει αναχώρηση παιδιά ;)
Να περάσεις όμορφα !!!!!!
Βγάλε πολλές φωτογραφίες!!!!!:)

To γουσταρω πολυ Τασο, δεν ξερω αν φταει η παλικαρισια συμπεριφορα του, το πεταγμα του, η ομορφια του η το γεγονος οτι σηματοδοτει την αρχη των περασματων αλλα αν εμενε περισσοτερο χρονο στην πατριδα μας θα το αναζητουσα με μανια... Περισσοτερο η λιγοτερο απο τα υδροβια δεν μπορω να πω... κ τα δυο εχουν μια διαφορετικη μαγεια στο κυνηγι τους...

Το ίδιο και εγώ Αρι..Αντέχω να κάνω περπατητο μέσα στο νταλαμεσημερο για την πάρτη του..Νομίζω ότι είναι το μόνο θήραμα που εάν φεύγει αλώβητο από την τουφεκιά μας δεν πρέπει να νευριαζουμε..αλλά να υποκλινομαστε...Στην παλικαριά του και την ταχύτητα του..Την επόμενη φορά ίσως..είμαστε πιο τυχεροί..

Παυλο καποιοι Καλαματιανοι που ανεβηκαν επανω εφαγαν φολα πριν 3-4 μερες... Ισως να επαιξαν ρολο κ τα μπουρινια βεβαια...

Άρη είμαι λίγο επιφυλακτικός αλλά ελπίζω να τα βρούμε όλα όπως τα έχουμε σχεδιάσει γιατί και τα χλμ είναι πολλά και τα έξοδα

Παύλο Ευχομε να περάσεις καλά!!Και μην ξεχάσεις να που πεις στον γυρισμό με τι φυσίγγια έριξες..Και με τι έριξε η παρέα..Όχι πως με νοιάζει αλλά κουβέντα να γίνεται...sarcastic..sarcastic.

Saga 32gr No7
Cheddite tordo 32gr No7
RM tordo 32gr No8
ιδιογόμωση 32.5gr G3000 No8
και μερικά κουτιά special game 32gr No8

Να περάσεις όμορφα !!!!!!
Βγάλε πολλές φωτογραφίες!!!!!:)

και φώτο και βιντεοτουφεκιές :)

σήμερα αγοράστηκαν τα περισσότερα γιαυτό και ήταν άμεση η απάντηση .sarcastic.

τα μόνα που δεν έχω ρίξει είναι τα saga σε 32γρ ( έριχνα τα 28γρ σκοπευτήριο ) αλλά ο φίλος μου που τα ρίχνει μου λέει είναι μαλακό και φονικότατο,

θα δείξει κάποιος θα γελάει ή θα κλαίει χαχαχα

Το ίδιο και εγώ Αρι..Αντέχω να κάνω περπατητο μέσα στο νταλαμεσημερο για την πάρτη του..Νομίζω ότι είναι το μόνο θήραμα που εάν φεύγει αλώβητο από την τουφεκιά μας δεν πρέπει να νευριαζουμε..αλλά να υποκλινομαστε...Στην παλικαριά του και την ταχύτητα του..Την επόμενη φορά ίσως..είμαστε πιο τυχεροί..
Από μικρός το αγαπημένο μου θήραμα είναι το τρυγόνι... Ποτέ δεν το κυνηγάω με "μανία", όπως μπορεί να με πιάσει με τις τσίχλες καμία φορά... Αν δεν μου δώσει καλό περιθώριο για ντουφεκιά δεν του ρίχνω επίσης... Κυρίως για να μην το τρομάξω, γιατί δύσκολα τα ξαναβρίσκεις κιόλας :)
Βέβαια μου έχει τύχει και σε τσίχλες Φλεβάρη σε επιστρόφια να έχουν πέσει πάρα πολλές και να κελαηδάνε με την ανοιξιάτικη λαλιά τους και να πετάνε κοντά μου και αμέριμνες, που δεν μου πήγαινε καρδιά να ρίξω μετά από 2-3 τουφεκιές, απλά κρέμασα στον ώμο το όπλο και περπατούσα και τις χάζευα...

Βασίλη βάρα στο ψαχνό......Δεν τρομαζουν η διαολοι,μην φοβασε..Όσον αφορά την δυσκολια,όλοι μας αστοχουμε..Πατα την σκανδάλη και ο τολμών νικά!!!!!!!!!!!!!.victory..victory..victory.

Last edited:
  • Like
Reactions: DrV
σήμερα αγοράστηκαν τα περισσότερα γιαυτό και ήταν άμεση η απάντηση .sarcastic.

τα μόνα που δεν έχω ρίξει είναι τα saga σε 32γρ ( έριχνα τα 28γρ σκοπευτήριο ) αλλά ο φίλος μου που τα ρίχνει μου λέει είναι μαλακό και φονικότατο,

θα δείξει κάποιος θα γελάει ή θα κλαίει χαχαχα
Πρόσεξε μόνο μήπως χρειαστείς λίγο μεγαλύτερη προσκόπευση.

Ο θεός να με βγάλει ψευτη, ρε παιδια, άλλα όλος αυτός ο ντόρος και το σόου από τις γνωστές ΜΚΟ, τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα το απριλόμαγο που μας πέρασε στη Ζακυνθο, με θέμα το τρυγόνι, μου ''μυρίζει'' περιβαλλοντική μελέτη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τη διάσωση του είδους, στην Ελλάδα. Και έγω είμαι υπέρ, όταν υπάρχει πρόβλημα με ένα είδος, να πέρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάκαμψή του, αλλά στην περίπτωση του τρυγονιού, θα υπάρξουν και θα μπορέσουν να επιβληθούν μέτρα στις υπόλοιπες χώρες που διαβιεί? όπως η βόρειες Βαλκανικές χώρες που το τρυγόνι έχει καταντήσει ''τουριστική ατραξιόν'' με αρκετά μεγάλο οικονομικό όφελος για τις αγροτικές περιοχές, θα μπορέσουν να απαγορεύσουν στο πεινασμένο Αιγύπτιο και Λίβυο να απλώνει χιλιόμετρα δίχτυα στα παράλια της Βορείου Αφρικής. Σε κυνηγια στο Σουδάν, που ξεχειμωνιάζουν τα τρυγόνια που φωλεοποιούν στην Ευρώπη, αντιμετωπίζονται σαν επιβλαβή (όπως οι φάσσες στις βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες), με ημερήσιες καρπώσεις που πιθανό ένας κυνηγός στην Ελλάδα να μην της κάνει σε όλη του τη ζωή, οι πολυεθνικές, που μέσω της εκτροπής των νερών του Νείλου, έχουν μετατρέψει το Σουδάν σε απέραντο σιτοβολώνα (μια αιτία που αρκετά μεγάλο ποσοστό τρυγόνιών απόκτησαν ''τοπικιστικό'' χαρακτήρα και δεν περνάνε πλέον τη Μεσόγειο την Άνοιξη), τα βλέπουν σαν μάστιγα και τα εξολοθρευουν δηλητηριάζοντάς τα μαζικά (κάτι αντίστοιχο, θυμάται ο πατέρας μου, είχε προβληθεί από την ΕΡΤ, στα μέσα της δεκαετίας του '80 με μαζική δηλητηρίαση τρυγονιών στους σιτοβολώνες της Ρωσίας και μάλιστα θυμάται τα μάζευαν με μπουλντόζες προκειμένου να τα κάψουν για να μή μολυνθούν οι περιοχές).
Ο τρόπος που γίνεται το κυνηγι του στην Ελλάδα, δε νομίζω, να αποτελεί μέρος του προβλήματος, ακόμα και τα όρια κάρπωση, είναι πολύ δύσκολο έως όνειρο να τα πιάσεις, ιδιαίτερα στα περάσματα του Σεπτέμβρη, και εάν δεχθούμε, ότι το κυνήγι στην Ελλάδα είναι πρόβλημα, συκοφάγους, που απαγορεύτηκε το κυνήγι του χρόνια πριν, παρατηρήσατε καμιά άυξηση στον πλυθησμό του, εγώ όχι, ακόμα και καλοκαιρινά μικρόπουλα, όπως οι γεραντώνηδες και τα τσιμίδια, που ούτε με τις σφεντόνες πιτσιρίκια δεν τα κυνηγούσαμε γιατί εξαφανίστηκαν?
Η κάρπωση στο κυνήγι , είναι ανάλογη με τον πλυθυσμό του κάθε είδους, από το πόσα πουλιά υπάρχουν σε μιά περίοχη εξαρτάται και τα πόσα θα καρπωθούμε.
Και μια ακόμα απορία μου, στις χωρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, το τρυγόνι ποτέ δεν αποτέλεσε θυρεύσιμο είδος , και κόπτονται για απαγορεύσεις, στα δικά τους ''must'' θηράματα δεν υπάρχει μειώση του πλυθυσμού τους?
Αν, μου αποδείξει κάποιος ότι τα λιγοστά τρυγόνια (τα τελευταία χρόνια μετρούνται στα δάχτυλα των 2 χεριών) που καρπώνομαι καθε χρόνο στα περάσματα του Σεπτέμβρη, είναι μέρος του προβλήματος, ειλικρινά, παρότι είναι απο τα αγαπημένα μου κυνήγια, δε θα τα ξανακυνηγήσω.
Δυστηχώς φοβάμαι, ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα θα λυθεί μέσω των επιχορηγούμενων ''μελετών'' των γνωστών ΜΚΟ, που μέσω διαφημιστικής καμπάνιας θα ρίξουν τη γνωστή ''λάσπη'' στους κακούς κυνηγούς, με πιθανό αποτέλεσμα τη μείωση της κάρπωσης, και τις χωρικές απάγορευσης όπως σε παραδοσιακούς σταθμούς μετανάστευσης (Μάνη, Σούνιο, νησιά), γιατί και καλά, εκεί γίνεται το ''μεγάλο κακό''.

Status
Not open for further replies.
Back