Τρυγόνι - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Χτες το απόγευμα πήγα στο μέρος του πατέρα μου, φτάνω δεν ήξερα που να κάτσω, τηλ. αμέσως, μου λέει θα κάτσεις στο τάδε σημείο και θα κοιτάς εκεί και κει. Κομπλέ λέω. Το μέρος έχει αγκαθάκι γύρω γύρω, πίσω δεξιά μου νεράκι και είναι γεμάτο ελιές μεγάλες και κάποια λίγα καλοκλαδεμένα πουρνάρια. Λίγο μετά την κλήση περνάει από πίσω μου και μετά αριστερά μου σε μακρινή απόσταση ένα τρυγόνι, μεγάλο με γρήγορο πέταγμα ανάμεσα στις ελιές. Α καλά θα πάμε λέω. Μάταια όμως περίμενα, μου πέρασε άλλο ένα κατά τις 8 παρά και αυτό από πίσω μου και αριστερά, έκανε να στρίψει προς τα εμένα, όμως ξαφνικά έστριψε ξανά απότομα προς την αντίθετη πορεία και το άκουσα που βούτηξε σε μια ελιά πιο πίσω. Δεν το κούνησα από το μέρος μου όμως μήπως περάσει κανένα άλλο αργοπορημένο. Τίποτα τελικά μέχρι τις 8.15, με έπιασε βράδυ μέχρι να γυρίσω σπίτι. Κάτι λίγα κοτσυφάκια έπαιξαν (ένας μου κάθισε και ακριβώς από πίσω μου) αλλά δεν ασχολήθηκα μαζί τους, ούτε με τις πάμπολλες καρακάξες, πλην μιας νωρίς πηγαίνοντας με τα πόδια που της έριξα στα καθιστά μακριά. Άλλες τέσσερις μέρες μου μένουν στο χωριό...

Σημερα Χαρακα για πρωτη φορα φετος ησυχια τα παντα.
Χάρακα που γουστάρεις να κάθεσε, κοντά στα κασίδια (μικρό-μεγάλο) ή προς το κέντρο που κάνει το δασάκι με τα δεντράκια; Οι ορτυκάδες έχουν ξεκινήσει;

Δημητρη οσο ζεις μαθαινεις. Και οσο περισσοτερα μαθαινεις, τοσο καταλαβαινεις οτι δεν ξερεις τιποτα.. :)
Να δεις που αυτο το ειπε και ενας παλιος που κθκλοφορουσε με σεντονια και σανδαλια!!!
Ωραιοι αυτοι οι αρχαιοι που αν τους ακουγαμε θα ηταν (πιστευω) καλυτερη η ζωη μας.
Ασχετο αλλα μου 'ρθε και ειπα να πω την μαλακια μου.
Sorry

Yπομονη. Το τρυγονι για μας ειναι και λιγο τζοκερ
Αφου ειναι σαν το τζοκερ δεν ξανασχολουμε.
Ποτε δεν πιανω ουτε ενα στα πεντε,
καλα για τον τζοκερ ουτε να το σκεφτομαι!!!
Οποιος εχει γιατροσοφι για την γκαντεμια ας πει μηηηπως και...

παντως παιδες εδω σε εμας εχουνε ελλατωθη κατα πωλη τα τρυγονια,τα βλεπης αραιωμενα παρα πωλη,,μηπως πηρανε την κατω βωλτα;;;.exciting..hunter.1.hunter.1
Τωρα Σακη αυτα που βλεπεις ειναι τα τελευταια...μεσα στις επομενες μερες θα φυγουν και αυτα. Τα τρυγονια που θα βλεπουμε απο δω κ περα θα ειναι περασματιαρικα.

Κανονισε γιατι παιρνω αδεια. Αν ξυπναω χωρις λογο, αστα να πανε...

Χωρις πλακα, περσι ηταν πολυ κακη χρονια. Ειδα ελαχιστα πουλια, και ευτυχως επιασα 1 ετσι για το καλο. Ελπιζω φετος τουλαχιστον να κανει λιγο καλυτερες εμφανισεις το συγκεκριμενο θηραμα

Χάρακα που γουστάρεις να κάθεσε, κοντά στα κασίδια (μικρό-μεγάλο) ή προς το κέντρο που κάνει το δασάκι με τα δεντράκια; Οι ορτυκάδες έχουν ξεκινήσει;
Στο κέντρο κάθομαι Γιώργο στα δεντράκια-κυπαρίσσια και παραπάνω στα λοφάκια. Ναί σημερα είδα αρκετούς ορτυκάδες όμως πολυ λίγες οι τουφεκιές.

Αρι παθων του ψηλοντουφεκαω ειμαι γιατι στο σκοπευτηριο δουλευω βλεποντας σχεδος ολη τη ριγα επομενως σιγουρα εμενα πανω στις περισσοτερες αστοχιες ισως και πισω γιατι αυτο το θηραμα θελω γερη προσκοπευση αλλα να σου πω την αληθεια σε κανια αστοχια δεν τα εβαλα με το οπλο...μεχρι να περασει το επομενο τρυγονι κοιταζω το οπλο και το καψουρευομουν ακομα πιο πολυ!
I like you........llias !!!!! .micle.

Το τρυγονι τα τελευταια χρονια εχει μπει στο μικροσκοπιο απο επιστημονικης πλευρας μιας και ολο πιο σπανιο μας γινεται. Ο αριθμος των μελετων αυξανεται ραγδαια. Στα προγραμματα συμμετεχουν κυνηγετικοι συλλογοι, ορνιθολογικες και πανεπιστημια. Επειδη αυτο το πουλι που εμφανιζοταν απο το πουθενα σε μερη παραξενα κατα το περασμα του μου εχει αφησει αυτο το πεπλο μυστηριου απο οταν ακολουθουσα τον πατερα μου μικρο παιδι τοτε στο κυνηγι του, διαβαζω με αγωνια μπορω να πω συχνα πυκνα οτι καινουργιο υπαρχει στο θεμα. Επειδη ισως υπαρχουν και αλλοι εδω μεσα που ισως εχουν κολλησει το ιδιο μικροβιο με μενα θα ηθελα να δωσω περιληπτικα μερικα απο τα στοιχεια που προεκυψαν απο τις τελευταιες μελετες.

1. Νυχτερινη μεταναστευση. Το μεγαλυτερο θεμα μεχρι τωρα στις μελετες. Ναι μεν ο αριθμος των τρυγονιων μειωθηκε σημαντικα, αλλα αποδειχθηκε επιστημονικα οτι το ποσοστο νυχτερινης μεταναστευσης σε σχεση με την ημερησια εχει ενισχυθει σημαντικα τις τελευταιες 2 δεκαετιες. Αυτη τη στιγμη 87.5% κατα μεσο ορο της μεταναστευσης τους πραγματοποιειται νυχτα. Αυτο σημαινει οτι κατα τη διαρκεια του περασματος εχουμε μονο 12.5% πιθανοτητες να δουμε πουλια

2. Διαρκεια μεταναστευσης. Περιπου 22 μερες απο την μερα που εγκατελειψαν την περιοχη φωλεοποιησης μεχρι να φτασουν στο προορισμο τους. Υπαρχουν και μεγαλες στασεις στο ταξιδι τους τησ ταξης της 1 βδομαδας. Σε αυτο το διαστημα τα τρυγονια εχουν διανυσει περιπου 4100 χμ. Ο μεσος ορος ταχυτητας μεταναστευσης ειναι 52.5 χμ την ωρα, πιανει κατα περιοδους μεχρι και 82 χμ την ωρα. Εχει παρατηρηθει και 600 χμ μεταναστευση μεσα σε μια νυχτα.

Η μεθοδος παρακολουθησης ειναι satelite telemetry σε πουλια που πιαστηκαν σε κλωβους κατα τη βοσκη και τους τοποθετηθηκε πομπος. Ta αποτελεσματα που ειδα μεχρι τωρα αφορουν τη δυτικη μεταναστευση απο Γαλλια, Αγγλια μεσω Ισπανιας , Μαροκου μεχρι τα πουλια να φθασουν στο Μαλι. Οι ημερομηνιες που εγκαταλευτηκαν οι περιοχες φωλεοποιησης σε περιοχες της Γαλλιας με γεωγραφικο πλατος περιπου σαν τα Σκοπια τα τελευταια χρονια ηταν 6 με 9 Σεπτεμβριου.

Παύλο, επειδή έχεις το μεράκι και ψάχνεσαι, διαβάζεις κτλ,ήθελα να σε ρωτήσω κάτι που αναρωτιέμαι. Υπάρχει περίπτωση να μην έχει μειωθεί το τρυγονι σαν πληθυσμός αλλά να έχει μειωθεί ο πληθυσμός που μεταναστεύει;
Υπάρχει δηλαδή περίπτωση τα πουλιά να τοπιαζουν πλέον κάτω από την Μεσόγειο βρίσκοντας εκεί τις συνθήκες εκείνες που άλλες εποχές αναζητούσαν στα βόρεια παράλια της Μεσογείου; Μήπως έχουν αλλάξει οι καλλιέργειες και δεν έχει λόγω να ανηφορισει πλέον την Μεσόγειο τον Απρίλιο ;

Status
Not open for further replies.
Back