Μπόλιασμα-Εμβολιασμός δέντρων και φυτών!

• Thread starter Thread starter tsakalos
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Στελιο ειχα γραψει και εγω καποια φορα οτι μου εσκασαν ματια που τα ειχα μπολιασει χρονια πριν.
Μαλιστα καποια δεν θυμαμαι ουτε τι ποικιλια ειχα βαλει.
Συνηθως πετουν οταν κλαδευτει αυστηρα το δεντρο η οταν οι συνθηκες ειναι ευνοικες ( πχ λιπανση η αφθονο νερο ).

ΥΓ Περιμενω αναλυτικες φωτο απο το περιβολι στο βουνο.

Νεώτερα από τις απόπειρες μου μπολιάσματος λεμονιάς: Άνοιξε κι ένα από τα φετινά μάτια !
IMG_20250614_112114.jpg
Λίγο πιο πάνω από το περσινό που άνοιξε φέτος πριν ένα μήνα.
Ερώτηση 1η: Να το αφήσω ή να το χαλάσω; (Το κακό είναι ότι και τα δύο είναι στην ίδια πλευρά). Το πρώτο (το περσινό) τώρα έχει φτάσει γύρω στους 25 πόντους.
IMG_20250614_112600.jpg
Ερώτηση 2η: Τί να κάνω, να το αφήσω να αναπτυχθεί όπως θέλει, ή να του κόψω την κορυφή για να διακλαδιστεί ;;; Και αν ναι, σε ποιο σημείο να το κόψω;
Στην άλλη, με το καλέμι, άνοιξαν όλα τα μάτια, και εκτός από το πρώτο στη βάση που ξεράθηκε και έπεσε, τα υπόλοιπα φαίνεται ότι προχωράνε κανονικά. Μάλιστα ένα μάτι πέταξε δύο βλαστούς! (Δεν ξέρω πόσο συνηθισμένο είναι αυτό).
IMG_20250614_112233.jpg
Ερώτηση 3η: Μήπως είναι πολλά ;;; Μήπως πρέπει να αφαιρέσω 1 ή 2 για να δυναμώσουν τα υπόλοιπα ;;; Και πότε ; Τώρα, ή αργότερα, αφού δείξουν από μόνα τους ποια θα προχωράνε καλύτερα ;;;

Στελιο, θα σου τι κάνω εγώ, χωρίς απαραίτητα να είναι και το σωστό.
1) Αφήνω όλα όσα σκάσουν, δεν τα αφαιρώ αφού τα βλέπω ότι ειναι υγειή να πάρει μορφή το δεντράκι και αν χρειαστεί θα αφαιρέσω τον επόμενο χρόνο αφού δω μία ολοκληρωμένη εικονα.
2) Αυτά που έχουν πάρει φόρα και ψήλωνουν κανονικά θέλουν κόψιμο΄στην κορφή τους , όμως εγώ τα λυπάμαι :D και τα στηρίζω και τα αφήνω να ψηλώνουν.
3) Αυτά που είναι πολλά πάλι δεν τα αφαιρώ , αφήνω τα μωρά να μεγαλώσουν και θα κάνω εκκαθάριση αργότερα αφού δω ποια είναι τα πιο δυνατά.

ΥΓ Φρόντισε μη τα ¨ζαλισει¨ ο ήλιος και επίσης φρόντισε να μη τα κτυπήσει ο φιλοκνίστης τώρα που είναι τρυφερά.

Όπως βλέπω το καλέμι με τα πολλά , έχουν βγεί γύρω΄γύρω οπότε άφησέ τα και αργότερα αφαιρείς ένα από τα δίδυμα.
Ναι, κάποια μάτια βγάζουν διπλά βλαστάρια.

View attachment 97759
Ερώτηση 3η: Μήπως είναι πολλά ;;; Μήπως πρέπει να αφαιρέσω 1 ή 2 για να δυναμώσουν τα υπόλοιπα ;;; Και πότε ; Τώρα, ή αργότερα, αφού δείξουν από μόνα τους ποια θα προχωράνε καλύτερα ;;;

Και εγώ όλα τα άφησα :

IMG_20250616_220622.jpg

Last edited:
Νεώτερα από τις απόπειρες μου μπολιάσματος λεμονιάς: Άνοιξε κι ένα από τα φετινά μάτια !
View attachment 97757
Λίγο πιο πάνω από το περσινό που άνοιξε φέτος πριν ένα μήνα.
Ερώτηση 1η: Να το αφήσω ή να το χαλάσω; (Το κακό είναι ότι και τα δύο είναι στην ίδια πλευρά). Το πρώτο (το περσινό) τώρα έχει φτάσει γύρω στους 25 πόντους.
View attachment 97758
Ερώτηση 2η: Τί να κάνω, να το αφήσω να αναπτυχθεί όπως θέλει, ή να του κόψω την κορυφή για να διακλαδιστεί ;;; Και αν ναι, σε ποιο σημείο να το κόψω;
Στην άλλη, με το καλέμι, άνοιξαν όλα τα μάτια, και εκτός από το πρώτο στη βάση που ξεράθηκε και έπεσε, τα υπόλοιπα φαίνεται ότι προχωράνε κανονικά. Μάλιστα ένα μάτι πέταξε δύο βλαστούς! (Δεν ξέρω πόσο συνηθισμένο είναι αυτό).
View attachment 97759
Στελιο, θα σου τι κάνω εγώ, χωρίς απαραίτητα να είναι και το σωστό.
1) Αφήνω όλα όσα σκάσουν, δεν τα αφαιρώ αφού τα βλέπω ότι ειναι υγειή να πάρει μορφή το δεντράκι και αν χρειαστεί θα αφαιρέσω τον επόμενο χρόνο αφού δω μία ολοκληρωμένη εικονα.
2) Αυτά που έχουν πάρει φόρα και ψήλωνουν κανονικά θέλουν κόψιμο΄στην κορφή τους , όμως εγώ τα λυπάμαι :D και τα στηρίζω και τα αφήνω να ψηλώνουν.
3) Αυτά που είναι πολλά πάλι δεν τα αφαιρώ , αφήνω τα μωρά να μεγαλώσουν και θα κάνω εκκαθάριση αργότερα αφού δω ποια είναι τα πιο δυνατά.

ΥΓ Φρόντισε μη τα ¨ζαλισει¨ ο ήλιος και επίσης φρόντισε να μη τα κτυπήσει ο φιλοκνίστης τώρα που είναι τρυφερά.

Όπως βλέπω το καλέμι με τα πολλά , έχουν βγεί γύρω΄γύρω οπότε άφησέ τα και αργότερα αφαιρείς ένα από τα δίδυμα.
Ναι, κάποια μάτια βγάζουν διπλά βλαστάρια.
Συμφωνώ με τον Παναγιώτη, καλό είναι τον πρώτο χρόνο να μην πειράξουμε τίποτα. Να αφήσουμε να δυναμώσει όσο περισσότερο το συγκολημμένο μόσχευμα και να πάρει κυριαρχία στους χυμούς του φυτού. Μόνο αν δημιουργήσει προβλήματα στατικότητας του εμβολίου η πολύ λαίμαργη ανάπτυξη μπορεί να χρειαστεί ένα τσίμπημα κάποια κορυφή, αλλά όσο πιο πολλά μάτια και κλαδιά αφήνεις τόσο μειώνεται και η επικινδυνότητα να συμβεί κάτι τέτοιο.

Προσωπικά,όταν φτάσουν καμιά πιθαμή τα πεταματα,τα τσιμπάω.
Να στελεχώσουν καλύτερα και να μειωθεί ο κίνδυνος του ξεκομπιασματος.
Δείχνει ότι δουλεύει...
Δουλεύει και πολύ καλά,όχι δείχνει.Παιρνει και σχήμα .

Back