2 Μεγέθη σκαγίων, πολλά θηράματα.

K

kastoras

Γεια σας,
Πολλοι απο εμάς χρησιμοποιουμε διαφορετικες γομωσεις και νουμερα σκαγιων ανά θηραμα. Πολλές φορες τα πραγματα περιπλεκονται και οδευουν στο χειρότερο. Προκειμενου να παρουν πληροφορίες ιδιαιτερα οι αρχάριοι, θα ηθελα τεκμηριωμενα να απαντησουμε ποια 2 μεγεθη σκαγιων επαρκούν για τα περισσοτερα θηραματα της ελλαδος με τον τροπο που κυνηγιουνται και έως 2 το πολυ διαφορετικες γομωσεις; (εξαιρειται μονο ο αγριόχοιρος και η χηνα).
 
Last edited by a moderator:
Να ξεκινήσω και εγω και να πω οτι προσωπικα με εχουν κερδισει τα νουμερα 8 και 5,βαση της ιταλικης κλίμακας. Με αυτον τον τροπο καλύπτονται ολα τα μεγεθη θηραματων, ενω η μαζα των συγκεκριμενων σκαγιων ειναι υπεραρκετη για το μεγαλυτερο ευρος των επικρατουντων καιρικων συνθηκων της πατριδος μας.
Επισης μια γομωση 28 γρ νο 8 και μια 36γρ νο 5,ειναι υπεραρκετες.
Οσον αφορα το τσοκ, οσο δυσκολευει ο καιρός (χαμηλες θερμοκρασιες, αερας κτλ), τοσο το σφιγγουμε.
Τελος, για ορισμενα θηραματα οπως το αγριοπεριστερο, μπορουμε να συνδυασουμε τα παραπανω μεγεθη. Πρωτο 8αρι,και τα υπολοιπα 5αρια.
 
To 7αρι, ετσι οπως το εχω στο μυαλο μου, φυσικα οχι μονο ως ενα φυσιγγι, αλλα σε συνδυασμους (μαλλινη πχ ή LBS) μπορει να αποτελεσει ανετα φυσιγγι για σχεδον ολα τα θηραματα, του λαγου συμπεριλαμβανομενου σε κοντινες αποστασεις φυσικα. Σιγουρα too much για κοντινα ορτυκια, ή για οποιον κυνηγαει σιταριθρες, σε αποστασεις ομως εως 30-35 μετρων μπορει να καταβαλει ανετα οποιοδηποτε θηραμα. Γιαυτο και η προτιμηση μου στο συγκεκριμενο νουμερο.

Προσωπικα επειδη κυνηγαω συγκεκριμενα θηραματα συστηματικα, και τα αλλα περιστασιακα και αν, νομιζω οτι το 8αρι θα ειναι το ιδανικο.
 
Προσωπικα ειχα στο μυαλο μου το νο 8 για τα μικρα θηραματα, και το 5αρι για φασσα, λαγο, υδροβια.
Σε αποστασεις ακομα και παραπανω απο 40 μετρα εισαι καλυμμένος με σφιχτο τσοκ. Οι περισσοτερες βολες εξαλλου εκει παίζουν.
 
5-7 με demi τσοκάρισμα νομίζω ότι καλύπτουν πολλά είδη θηραμάτων από κοντινές μέχρι αποστάσεις της τάξης των 35-40 μέτρων. Για ένα και μόνο φυσίγγι θα έλεγα το Νο7 πάλι με ντέμι τσοκάρισμα
 
Στα λιανοπούλια που κυνηγάμε στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε μεγεθος μέχρι μπεκάτσας , τα 8 άρια είναι υπέραρκετά με το όποιο τσοκάρισμα χρησιμοποιώ στη Vinci......
Λόγω σφιχτής τουφεκιάς ανεξαρτήτου τσοκ, ίσως να βόλευαν τα 9άρια στις "μαύρες" με την έννοια του πυκνότερου κύκλου αλλά και πάλι η "ταλαιπωρία" του να κουβαλάς διαφορετικά νούμερα στο βουνό, για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, μάλλον δεν ισοσταθμίζει τα 2-3 πουλιά παραπάνω.....
 
5-7 με demi τσοκάρισμα νομίζω ότι καλύπτουν πολλά είδη θηραμάτων από κοντινές μέχρι αποστάσεις της τάξης των 35-40 μέτρων. Για ένα και μόνο φυσίγγι θα έλεγα το Νο7 πάλι με ντέμι τσοκάρισμα

αν είναι και F2 Classic σίγουρη επιτυχία !
 
Καλημερα! Ωραιες οι απαντησεις αλλα εξαρταται και απο τα κυνηγια που κανει ο καθενας! Εγω κυνηγαω πολυ τσιχλα και ορτυκι λιγο τρυγονι-φασσα και λαγο αρκετα..
Τσιχλα -ορτυκι- τρυγονι νομιζω καλυπτονται ανετα με νουμερο 8..μετα παιζεις με το τσοκ,αναλογα καρτερι η περπατητο.
Φασσα και λαγο θα παω στο 4.
Λιγο χονδρο για τη φασσα τελειο νομιζω για λαγο.κατι θα θυσιασεις δεν μπορουμε να τα εχουμε ολα.
Θα ελεγα 5 για λαγο και φασσα μεχρι περυσι ..αλλα φετος κυνηγαω τσιχλα πρωτη φορα κατα 90 % με 8αρια και σχετικα κλειστα τσοκ και καταλαβα την αξια των λιγο πιο χονδων σκαγιων και των κλειστων τσοκ..
Επισης εχω διαβασει οτι τα σκαγια απο νουμερο 5 και κατω εχουν πιο πολυ αντιμονιο 4 % η 5%(εξαιρουνται ορισμενα αμερικανικα που εχουν ετσι και αλλιως)
Αρα ανακεφαλαιωνω 8 για ψιλο κυνηγι
4 για χονδρο..
Εξαιρουνται χηνα-αγριοχοιρος ,αν και νομιζω η χηνα μια χαρα πεφτει με κανενα nitro remington σε 4 (3,5 ευρωπαικο)..
Αν μου ελεγαν ενα τσοκ για ολα θα πηγαινα στα 3*.
 
Last edited:
Γεια σας,
Πολλοι απο εμάς χρησιμοποιουμε διαφορετικες γομωσεις και νουμερα σκαγιων ανά θηραμα. Πολλές φορες τα πραγματα περιπλεκονται και οδευουν στο χειρότερο. Προκειμενου να παρουν πληροφορίες ιδιαιτερα οι αρχάριοι
, θα ηθελα τεκμηριωμενα να απαντησουμε ποια 2 μεγεθη σκαγιων επαρκούν για τα περισσοτερα θηραματα της ελλαδος με τον τροπο που κυνηγιουνται και έως 2 το πολυ διαφορετικες γομωσεις; (εξαιρειται μονο ο αγριόχοιρος και η χηνα).

Ο νηματοθέτης ζητάει τεκμηριωμένα να απαντήσουμε, αλλά αυτό βλέπω δεν το κάνει κανένας.
Και καλά κάνει, αφού η προσπαθεια τεκηρίωσης θα έμπαζε από πολλά σημεία.
Θα ήταν χρήσιμο νομίζω αν υπήρχε η τεχνική δυνατότητα σε αυτό το φόρουμ να μπει κάποια ψηφοφορία για το θέμα. Για παράδειγμα να ψηφίζει κάποιος ποιο θα διάλεγε ως ιδανικό σκάι για όλα τα κυνήγια που χρειάζονται λεπτό σκάι (7-8-9-10-11) και μετά ποιο θα διάλεγε για όλα τα κυνήγια που θέλουν χοντρό σκάι (1-2-3-4-5-6).
Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και για τις γομώσεις.
 
Οι παλαιοί εδω πέρα κυνηγοί,που δέν είχαν πολυτέλεια για διάφορα νούμερα σκάγια,βάζαν 7άρι και καλυβόντουσαν απο λαγό μέχρι τσίχλα,
υπόψην όμως οτι τουφεκιέται κοντά ο λαγός στα μέρη μας,λόγο μορφολογίας εδάφους και πυκνού.
 
Back
Top