Ακριβώς.
Απαγορεύονται συζητήσεις για πολιτικά, απαγορεύονται συζητήσεις για θρησκευτικά, απαγορεύονται συζητήσεις για ποδοσφαιρικά, απαγορεύονται συζητήσεις οι οποίες μπορούν να φέρουν διαπληκτισμούς ή να χαλάνε τη διάθεση των συμμετεχόντων.
Το φόρουμ δεν είναι καφενείο στο οποίο μπορούμε να συζητούμε με τους φίλους μας ότι μας καπνίσει. Δεν είναι μέρος για να ψάχνουμε φίλους ή να κάνουμε εχθρούς, ούτε μέρος για να περνάμε το χρόνο μας σαχλαμαρίζοντας. Όλα αυτά οδηγούνε μέσο-μακροπρόθεσμα στην παρακμή του φόρουμ.
Ένα θεματικό φόρουμ πραγματεύεται μόνο το αντικείμενό του και τίποτα άλλο.
Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία στις ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες επιτρέπονται μόνο συζητήσεις τεχνικού περιεχομένου ραδιοερασιτεχνικού ενδιαφέροντος και τίποτα άλλο. Αυτός δεν είναι σκληρός κανόνας και συχνά οι ραδιοερασιτέχνες τον «παραβαίνουν» λέγοντας καλημέρες, συζητήσεις για τον καιρό, για την κατάσταση στη χώρα του συνομιλητή και άλλα. Αλλά ποτέ των ποτών δεν θα μιλήσουν για πολιτικά-θρησκευτικά-ποδοσφαιρικά. Απαγορεύεται αυστηρά.
Παρομοίως σε ένα Κυνηγητικό φόρουμ επιτρέπονται μόνο συζητήσεις κυνηγητικού ενδιαφέροντος και τίποτα άλλο. Δεν είναι η παρεΐτσα μας, δεν είναι το πασατέμπο μας. Φυσικά θα πούμε καλημέρες, ίσως κάνουμε πολύ προσεκτικό χιούμορ ενίοτε και μέχρι εκεί. Αν επιτραπούν φράσεις με μαγκιά-κλανιά ελληνικής λαϊκο-κατρακύλας, αν επιτραπούν πολιτικές, ποδοσφαιρικές και παρεμφερείς συζητήσεις, όλο και μεγαλύτερη μερίδα των μελών του φόρουμ θα χαλιέται και με το χρόνο θα τείνει να απέχει, ή να είναι εκνευρισμένοι και το φόρουμ σε βάθος χρόνου θα σβήσει. Ακόμα και τα κυνηγητικά πειράγματα Beretta-Benelli πχ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά. Το να πεις την ίδια παπαριά, ότι η κάννη Benelli δεν είναι καλή γιατί έτσι έχεις ανάγκη να πιστεύεις, μπορεί να είναι αστείο την πρώτη φορά, τη δεύτερη όμως είναι ενοχλητικό και την τρίτη θα πρέπει να σου γίνεται παρατήρηση από moderator. Εγώ παλιά σε ένα ξυριστικό φόρουμ χλεύαζα τις σαβέτες (ένα εργαλείο ξυρίσματος) διότι εγώ ξυρίζομαι με παραδοσιακό ξυράφι και είχα πολύ αρνητική εμπειρία παλιότερα από σαβέτα. Στο τρίτο μου σχόλιο μου ήρθε προειδοποίηση από Μοντ να σταματήσω να ενοχλώ όσους αρέσκονται να ξυρίζονται με αυτό το εργαλείο. Και φυσικά αντιλήφθηκα το λάθος μου και σταμάτησα αμέσως.
Στην κανονική συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο η παρουσία του συνομιλητή μπροστά σου, σου επιβάλει ένα σεβασμό, για αυτό δεν παρεκτρέπεσαι εύκολα, προσέχεις πως μιλάς, το ύφος σου και όλα. Έχεις μπροστά σου έναν άνθρωπο και τον σέβεσαι. Μιλώντας στο πληκτρολόγιο τον συνομιλητή σου δεν τον βλέπεις, άρα λείπει αυτός ο έμφυτος σεβασμός που υποσυνείδητα θα υπήρχε και μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να παρεκτραπεί και παράλληλα ο γραπτός λόγος πολύ εύκολα μπορεί να παρεξηγηθεί γιατί λείπουν οι εκφράσεις του προσώπου ή η χροιά της φωνής, που αναδεικνύουν τη χιουμοριστική σου διάθεση κλπ.
Κατά συνέπεια η μόνο λύση για ένα υγειές και μακροημερεύον φόρουμ είναι η προσεκτική εφαρμογή των κανόνων από όλους.
Τέλος, η προσωπική μου άποψη είναι ότι εκτός από βλαβερή για το φόρουμ μία πολιτική συζήτηση, είναι πολύ βλακώδης επίσης. Στο ίντερνετ τα πάντα είναι γραπτά και τα πάντα μένουν και τα πάντα διαβάζονται από όλους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον σου όταν αυτό κριθεί χρήσιμο από κάποιον εχθρό σου ή από το καθεστώς. Συζητήσεις τέτοιου είδους πρέπει να γίνονται μόνο προφορικά στον περίγυρό μας. Αυτή η τελευταία είναι προσωπική μου γνώμη. Τα υπόλοιπα παραπάνω όμως, είναι κανόνες των περισσότερων φόρουμ διεθνώς.