Γιατί όσο και να ακονίζω τα διαφορα μαχαίρια που εχω δεν κόβουν σαν ξυράφι;
Εχω παρακολουθήσει βιντεο στο youtube με οδηγίες, εχω προσπαθήσει να βρω την σωστή κλίση , να κανω τα παντα οπως τα βλεπω και οπως τα λένε αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ ικανοποιητικό.
Χρησιμοποιώ πέτρα.
Πραγματικα κατατοπιστικο το σχολιο σου Γιάννη!Οντας κρεοπωλης πλεον στη δουλειά μου τα μαχαιρια ειναι προέκταση του σωματος με οτι αυτο συνεπάγεται, ακονιζουμε τα μαχαιρια σε σταθερο λειαντηρα ταινιας με πολυ ψιλο γυαλοχαρτο οι κινησεις ειναι ακριβως ιδιες με μυστικο τη δημιουργία του γρεζιου (αθερα) και συχνο περασμα του μαχαιριου στο μασατι για φρεσκαρισμα αρκετα συχνα..Νομιζω αυτες πρεπει να ειναι οι αρχες για να εχουμε παντα κοφτερα και συνεπως λιγοτερο επικινδυνα μαχαιρια!Στην πετρα,προσπαθησε να κανεις ολη την κινηση υπο σταθερη γωνια.
Ασχολησου με την μια μερια.
Αν εισαι δεξιοχειρας,να βλεπεις"πλακα" την αριστερη πλευρα του μαχαιριου.
Ακονισε,μεχρι να κανει ελαφρυ γρεζι στην αντιθετη πλευρα της κοψης απο αυτην που εφάπτεται στην πετρα.
Το δοκιμαζεις στην επιφανεια του νυχιου συρρονταςτο μαχαιρι αναποδα απο τη φορα κοψης.
Γυρνας το μαχαιρι εφαπτονταςτην αντιθετη μερια της κοψης,στην πετρα.
Στρωνεις το γρεζι,κανοντας κινηση πανω στην πετρα, οπως αυτη που δοκιμαζες στο νυχι.
Αν υπαρχει μασγαλας(λειο σιδερο σαν αυτο του μασατιου,λειο ομως),περνας το μαχαιρι και γινεται κοφτερο.
Εξαιρετικα κοφτερο!!
Αυτο της lansky,που δειχνει ο Λευτερης,ειναι πααααρα πολυ καλο!!!
Μην αφηνεις τα μαχαιρια να στομωνουν!!
Ταλαιπωριεσαι να τα ξανακανεις κοφτερα και τρως τζαμπα μεταλλο!!
Αν βάλεις λάδι δεν έχει επιστροφή, θα είναι για πάντα πέτρα που θα ακονίζεις με λάδι.Αγόρασα και εγώ ένα λαδακονο από την Ελούντα και θα προσπαθήσω να μάθω να ακονίζω. Κάποιοι μου λένε ότι πρέπει να το βουτήξω για ένα μήνα σε δεκαρακι λάδι, άλλοι ότι δεν χρειάζεται και απλά πρέπει να ρίχνω λάδι πάνω στην πέτρα πριν το ακονισμα. Τα φώτα σας παιδιά...
Την έκανα την παπαριτσα μου χαχαχα έβαλα λάδι και ακονισα δύο μαχαίρια. Το ένα νομίζω ότι το πέτυχα. Το άλλο που ήταν από ανθρακούχο ατσάλι όχι... Και το συγκεκριμένο ο νονός μου το έκανε ξυράφι στο λαδακονο, κοβοσουν για πλάκα από τυχαίο άγγιγμα. Χρειάζεται να το βουτήξω σε λάδι για ένα μήνα; Κρεοπώλης μου το είπε.Αν βάλεις λάδι δεν έχει επιστροφή, θα είναι για πάντα πέτρα που θα ακονίζεις με λάδι.
Το να βάλεις λάδι όμως δεν είναι καθόλου απαραίτητο. Μπορείς κάλλιστα να χρησιμοποιείς νερό και να την έχεις νερόπετρα. Στα ξυράφια, που ακονίζουμε με πολύ ακριβές πέτρες και θέλουμε την κόψη στην εντέλεια, δεν χρησιμοποιούμε ποτέ λάδι. Μόνο νερό.
Όχι.Χρειάζεται να το βουτήξω σε λάδι για ένα μήνα;
Ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!Όχι.
Στην αρχή, την πρώτη φορά, βάλε αρκετό λάδι για να υπάρχει ένα φιλμ στην επιφάνεια εκτός από αυτό που θα απορροφηθεί.
Μετά, λίγο λαδάκι κάθε φορά που ξεκινάς το ακόνισμα για να υπάρχει στην επιφάνεια και λίγο λάδι στο τέλος για να το καθαρίσεις με 1-2 περάσματα το ακόνι με ένα πανί και να καθαρίσει, δηλαδή να πάρει τα υπολείμματα ατσαλιού που έχουν αφαιρεθεί από το μαχαίρι και είναι πάνω στην πέτρα. Καλή αρχή!
Πολύ ωραίο!Το βρηκα τυχαια
Ελληνικο και ωραιο
Εαν μαζεψεις τα εξαρτηματα προσωπικα το βρισκω πολυ ευκολο να φτιαχτει
Για οσους εχετε το μερακκι νομιζω να ειναι χρησιμο
Έχω το Lansky που είναι της ίδιας φιλοσοφίας, αυτό δεν το έχω. Το αν είναι ποιοτικό ή όχι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο σταθερά μπορεί να κρατήσει ένα βαρύ κυνηγητικό μαχαίρι. Πήγαινε και δες το καλύτερα αν μπορείς. Μπορεί να κρατήσει ένα κυνηγητικό μαχαίρι σταθερά με τη δαγκάνα του ώστε να ακονίσεις την κόψη; Ή θα πρέπει να το ξανακαθηλώνεις κάθε λεπτό;Παιδιά είμαι στα πρόθυρα αγοράς ... θέλω γνώμες ...
https://www.kalkantzakos.com/Product/7597/precision-adjust,-akonistis-work-sharp