Χάρτινοι κάλυκες

Ανοίγω αυτό το θέμα(φοβάμαι πως και πολυ το άργησα..).
Για να μην ξεχνάμε τις κυνηγετικές μας
παραδοσεις... Αναφέρομαι κυρίως σε παλαιους κάλυκες κ οχι συγχρονους..
Που από ότι βλέπω ολοένα κ γεμίζουν μερικοί μερακλήδες λάτρεις της παραδοσης κ χρησιμοποιουν σε κυνηγια που ως επί το πλειστον απαιτούνται λίγες τουφεκιές..
Τα ερωτήματα μπορεί να είναι πολλα κ θα βγουν κ οι ανάλογες συζητησεις..
Κατά πόσο μπορουν να συνδυαστούν οι παλιοι τυποι καψουλιων με τις συγχρονες πυριτιδες?αυξάνουμε η μειώνουμε την δόση σε σχέση με τον πλαστικο?
Επιπεδα και κωνικα πυθμενια κ ποιες οι διάφορες τους?
Μονο μάλλινη ταπα η και συγκεντρωτηρας?
Ποιότητες χαρτινων καλυκων κ τι πρεπει να προσεχθει:Εχω δει μαυρο χάρτινο hundor Ουγγαρίας που με την αφή δεν μπορουσα να καταλάβω αν έχω να κάνω με πλαστικό η χάρτινο κ τα βαμμένα χείλη του με δυσκολευαν περισσοτερα..μεγαλη σκληρότητα χαρτιου...
Και φυσικά γνώμες για τα διάφορα εργαλεία που θα χρειαστούν..

Αυτά κ πολλα αλλά θα μπορουσαν να συζητηθούν από τους γνωστες του είδους..

Πολλα ερωτηματα και μαζεμενα. Απο εμενα ειναι ΟΧΙ στα παλια καψουλια. Με μια επιφυλαξη στη χρηση του Neroxin σε καλυκες Τσεχικους ή Ρωσικους. Και αυτο γιατι θελει πατεντα λογω διαμετρου να βαλεις καινουριο καψουλι. Αλλα ακομα και το Neroxin με αγχωνει, καθως ειναι καψουλι καμποσων 10ετιων στην πλατη του, και πιθανοτατα αλλοιωμενο λιγο ή πολυ λογω χρονου.

Επειτα, ο χαρτινος καλυκας για μενα, ειναι συνυφασμενος με την μαλλινη ταπα. Diana ή κετσε δεν εχει σημασια, προφανως αν βρεθουν μαλλινες λιπασμενες απο κετσε ειναι προτιμητεες. Οσον αφορα το πυθμενιο, αφου δεν βρισκονται ευκολα καλης ποιοτητας καλυκες τετοιοι, νομιζω οτι ο πειραματισμος στη συνταγη ειναι μονοδρομος. Δηλαδη, πειραματιζεσαι με τη γνωστη σου συνταγη στον πινακα, ωσπου να βρεις τι ταιριαζει για τους καλυκες αυτους. Το κωνικο πυθμενιο αλλαζει ογκομετριες, συνηθως κανει καλυτερα σε διβασικες πυριτιδες.

Οσον αφορα τις ποιοτητες, δυστυχως δεν βγαζεις ακρη. Συνηθως ειναι καλης ποιοτητας οι καλυκες που βρισκεις, οχι παντα ομως. Απο οσους εχω χρησιμοποιησει κατα καιρους, πολυ καλοι οι Τσεχικοι (με εσωτερικο ποτηρακι), οι παλιοι Fiocchi, καθως και καποιοι BPD που ειχα βρει σε μικροποσοτητες. Γαλλικους ηθελα να δοκιμασω, αλλα δεν εχει νοημα να ψαξω, εχω αρκετους προς το παρον. Επισης κατι ακομα, υπαρχουν καλυκες με εσωτερικο ποτηρακι, οπως οι Sellier Belot, αλλα και αλλοι Ιταλικοι με μεταλλικο ποτηρακι. Εκει η ογκομετρια ειναι διαφορετικη, και το γεμισμα επισης διαφορετικο. Δε γνωριζω ομως το λογο υπαρξης αυτου του χαρακτηριστικου.

Δες και τον καλυκα που αναφερεις, οντως καλο υλικο

1.jpg

Για την ακρίβεια εννοώ τους δυο αριστερά που ειναι κ βαμμενοι εσωτερικά..
Οι άλλοι που είναι αβαφοι εσωτερικά θυμίζουν περισσότερο χαρτί ενώ οι άλλοι μπερδευουν... Γιατί υπάρχει κ διαφορά όταν τους πιεζεις.. Οι πρωτοι θυμίζουν σαν να πιεζεις πλαστικο καλυκα με μεγάλη σκληροτητα..
IMG_20201222_122433.jpg

Last edited:
Για την ακρίβεια εννοώ τους δυο αριστερά που ειναι κ βαμμενοι εσωτερικά..
Οι άλλοι που είναι αβαφη εσωτερικά θυμίζουν περισσότερο χαρτί ενώ οι άλλοι μπερδευουν... Γιατί υπάρχει κ διαφορά όταν τους πιεζεις.. Οι πρωτοι θυμίζουν σαν να πιεζεις πλαστικο μαλακα με μεγάλη σκληροτητα..
View attachment 20426
Το καραβακι πισω ειναι ολα τα λεφτα!

Μηχανή λαναρα χειροκίνητη στροφειο ζαμα βαθύ και μαχαιράκι ζαμα. Και σε πλαστικό τα ιδια αποτελέσματα. Τώρα γιατί το κάνουμε αυτό.
Προσσπαθουμε με λιγότερα εξαρτήματα με απλά υλικα και χωρίς ρεύμα τα πετύχουμε αξιοπρεπέστατα φυσίγγια

Ποτε δε καταφερα να κλεισω αξιοπρεπως αστερι χαρτινο καλυκα. Και εννοω αστερι με παραδοσιακη βυσματωση μεσα. Παντα μου τσακιζε στην περιοχη της πυριτιδας, οποτε καταστρεφα καλυκες που ηταν και καποιων χρονων. Εφοσον λοιπον δεν ασχοληθηκα να πειραματιστω με τα υψη της μηχανης (γιατι θα χαλαγα τις ρυθμισεις μετα για τους πλαστικους) τα κλεινω μονο με ρελι παραδοσιακο

Ωραια δουλεια ομως εκανες

Κατά καιρούς που δοκίμαζα προσπαθούσα με τα στροφεία που έχω για τους πλαστικούς.
ειχα δοκιμάσει και με στροφεία από κάτι ρελιαστρες παλιές χωρίς ποτε να έχω αξιόλογο αποτέλεσμα.
το ένα θέμα ήταν η στροφές της μηχανής , το άλλο θέμα ήταν το στροφεία για χάρτινα, αλλά ποιο;
Θεωρούσα περιττό να δώσω χρήματα για στροφεία για χάρτινους καλυκες.
Με έπιασε μια τρέλα να το κάνω απλό και να είμαι ανεξάρτητος από το ρεύμα.
Ξανα πήρα μια μηχανή του λαναρα και φυτού ξανά μανα και από την αρχή
δοκιμασα στο χάρτινο με το μαχαίρι και το στροφειό που είχε πάνω η μηχανή και το αποτέλεσμα είναι αυτό που είδες. Για να κανείς την φάση σου και για λίγα χάρτινα νομίζω ότι είναι μια χαρά.
θα φτιάξω ένα εκδρομικό βαλιτσάκι ιδιογωμοσεις με όσο ποιο λίγα εργαλεία γίνεται και με μια μπαρούτι (για ΜΒ32 με κόβω) ότι πουν οι δοκιμές.

Κατά καιρούς που δοκίμαζα προσπαθούσα με τα στροφεία που έχω για τους πλαστικούς.
ειχα δοκιμάσει και με στροφεία από κάτι ρελιαστρες παλιές χωρίς ποτε να έχω αξιόλογο αποτέλεσμα.
το ένα θέμα ήταν η στροφές της μηχανής , το άλλο θέμα ήταν το στροφεία για χάρτινα, αλλά ποιο;
Θεωρούσα περιττό να δώσω χρήματα για στροφεία για χάρτινους καλυκες.
Με έπιασε μια τρέλα να το κάνω απλό και να είμαι ανεξάρτητος από το ρεύμα.
Ξανα πήρα μια μηχανή του λαναρα και φυτού ξανά μανα και από την αρχή
δοκιμασα στο χάρτινο με το μαχαίρι και το στροφειό που είχε πάνω η μηχανή και το αποτέλεσμα είναι αυτό που είδες. Για να κανείς την φάση σου και για λίγα χάρτινα νομίζω ότι είναι μια χαρά.
θα φτιάξω ένα εκδρομικό βαλιτσάκι ιδιογωμοσεις με όσο ποιο λίγα εργαλεία γίνεται και με μια μπαρούτι (για ΜΒ32 με κόβω) ότι πουν οι δοκιμές.
Μπράβο σου!!!!!!!!

Η μηχανουλα του λαναρα είναι μια χαρά για αυτή την δουλειά
ΒΙκτωρα με πολύ λίγες στροφές είχες δοκιμάσει ποτέ;
Δεν ειναι το προβλημα στο ρελιασμα, στο πατημα ειναι το προβλημα. Οσοι εχουνε MEC καταλαβαινουν τι εννοω πατημα. Θελει πιθανοτατα ρυθμιση διαφορετικη η μηχανη, αλλα λυπαμαι ολους τους χαρτινους που θα χαλασω μεχρι να τη ρυθμισω

Bik το έχω κάνει . έχω τρεις mec και έχω προσπαθήσει και με της τρεις με διάφορους τροπους ακόμα και πολύσταδιακά το καλύτερο αποτέλεσμα το πείρα όπως είπα παραπάνω. Απλά το χάρτινο δεν θέλει βία και θέλει ηρεμία.

Bik το έχω κάνει . έχω τρεις mec και έχω προσπαθήσει και με της τρεις με διάφορους τροπους ακόμα και πολύσταδιακά το καλύτερο αποτέλεσμα το πείρα όπως είπα παραπάνω. Απλά το χάρτινο δεν θέλει βία και θέλει ηρεμία.
Aυτο πιστευω και γω. Πλεον γεμιζω 5-10 για το γουστο, αλλα τελικα συνειδητοποιησα οτι προτιμω τα ρελιαστα

...
Η ιδέα με το βαλιτσάκι και χειροκίνητα εργαλεία με ενθουσιάζει. Αν θες, γράψε τι εργαλεία και τι υλικά (μπαρούτι, βόλια, κλπ) θα έβαζες στο βαλιτσάκι.

Back