Υλικά για ιδιογόμωση

Ευχαριστώ Άρη, περίπου αυτό αλλά χωρίς μπαφερ, συγκέντρωση τέτοια, ταχύτητα γύρω στα 395 μ/δ. Έχεις δοκιμάσει χωρίς μπαφερ ;
Ευχαριστώ Άρη, περίπου αυτό αλλά χωρίς μπαφερ, συγκέντρωση τέτοια, ταχύτητα γύρω στα 395 μ/δ. Έχεις δοκιμάσει χωρίς μπαφερ ;
Βασικά το πότε θα ανοίξει(δηλαδή θα τον βρεις κάτω) παίζει μεγάλο ρόλο το τσοκ.
2* γύρω στα 25 με 27 μέτρα. 5* γύρω στα 34 με 38 μέτρα.
Αν θες να πάει μπάλα πάνω από τα 40 βάλε μάλλινη 8 χιλιοστά μετά την μπαρούτι χωρίς φελλό μέσα του.
Προσοχή στις πιέσεις, ξεκίνα με χαμηλή δόση.

Άρη, αυτή την βολή που έβαλες, την υπολογίζω 85 με 90% στα 36,5 μέτρα ,εγώ θέλω 70 με 75% . Πόσες χαρακιές και σε τι βάθος ;
Αναλογικά ναι αλλά δεν την έχω δοκιμάσει πριν τα 40,δεν έχει νόημα... Μετά τα 40 έχω ποσοστά...
Όσων αφορά τις χαρακιές τώρα... Αυτό θα το βρεις με μερικές δοκιμές, θα δοκιμάσεις τέσσερις συνδιασμούς... Έναν με δύο χαρακιές μέχρι κάτω, έναν με τέσσερις, έναν με τέσσερις μισές κ ένα με οκτώ μερικών χιλιοστών... Οι τρεις πρώτοι είναι κ οι αποδοτικότεροι για αυτό που ψάχνεις... Ακοπο τον ξεχνάς... Γενικά εμένα οι μεγάλες χαρακιές μου δούλεψαν καλύτερα...
Στέφανε ακριβώς έτσι το φαντάζομαι, ότι δηλαδή όσο σφίγγει το τσοκ φρενάρει πιο γρήγορα στον αέρα, άρα με κύλινδρο ίσως βγάζει μεγαλύτερη συγκέντρωση από ότι με φουλ, ή την ίδια.
Δεν θα το έλεγα... Κ με σφιχτά τσοκ δουλεύει καλά... Αυτό που λες εγώ το έχω δει με τον lb6 όχι με τον steel...

Bob Brister - Shotgunning The Art and the Science

1652297688706.png

Μετάφραση
#7,5 φθηνό ρίχτηκε με 3 κάνες full και έδωσε ποσοστό περίπου 60% δηλαδή Mod.
Άδειασε τα σκάγια από τα ίδια φυσίγγια και τα αντικατέστησε με άλλα πάλι #7,5 από σκοπευτικά φυσίγγια του τραπ.
Τα φυσίγγια απέδωσαν 80% από τις ίδιες κάνες δηλαδή XF.

@Prowler® (Βλαχόπουλος) λαμβάνει over ? :)

Last edited:
Βασίλη, σαν να έκανες λάθος, 7,5 ακριβά υψηλών ταχυτήτων αντικατεστησε με σκληρότερα υποθέτω, σκοπευτικα, αν προσθέσουμε και την μείωση της αντίστασης ξέρελιασματος από το άνοιξε- ξανακλεισε τον καλυκα, τελικά συνεκρινε σκληρά σκάγια χαμηλής ταχύτητας με πιο μαλακά υψηλότερης ταχύτητας.

τελικά συνεκρινε σκληρά σκάγια χαμηλής ταχύτητας με πιο μαλακά υψηλότερης ταχύτητας.

Το έβαλα γιατί το είχα διαβάσει πρόσφατα και μου έκανε εντύπωση η αύξηση.
Μου φάνηκε τεράστια.

Άρα λες ότι τα κυνηγετικά high velosity (τα πρώτα δηλαδή) είναι τα μαλακά υψηλότερης ταχύτητας και αλλάζοντας τα σκάγια με σκάγια από trapοφύσιγγα τα ίδια φυσίγγια έγιναν με σκληρά σκάγια μικρότερης ταχύτητας λόγω επαναρελιάσματος ;;;

Οπότε δεν συγκρίνει το ίδιο πράγμα.

Το σωστό θα ήταν να ξανακλείσει σε καινούργιο κάλυκα, με ίδιο ύψος, με αλλαγή μόνο στα σκάγια ;;;;

Bob Brister - Shotgunning The Art and the Science

View attachment 48341

Μετάφραση
#7,5 φθηνό ρίχτηκε με 3 κάνες full και έδωσε ποσοστό περίπου 60% δηλαδή Mod.
Άδειασε τα σκάγια από τα ίδια φυσίγγια και τα αντικατέστησε με άλλα πάλι #7,5 από σκοπευτικά φυσίγγια του τραπ.
Τα φυσίγγια απέδωσαν 80% από τις ίδιες κάνες δηλαδή XF.

@Prowler® (Βλαχόπουλος) λαμβάνει over ? :)
το έχω διαβάσει
σκληρότερα σκάγια => λιγότερες παραμορφώσεις => λιγότερες εκτροπές => μεγαλύτερη συγκέντρωση ;)

Αλλάζοντας στο ίδιο σετάπ μόνο σκάγια από μαλακά σε σκληρά χωρίς αλεύρια πόση αύξηση στην συγκέντρωση εκτιμάτε ότι παίρνουμε ;
εξαρτάται
εγω παρατήρησα με αλλαγή μολύβδινων σε νικελέ χωρίς αντιτριβικό από 4 έως 12% (εαν θυμαμαι καλά) *(στην μεγάλη αυξηση, έχω την εντύπωση ότι είχα αλλάξει και βυσμα οπότε....χμμμμμ, πρέπει να δω τις σημειώσεις μου αν υπάρχουν )
το 20% που λέει ο αείμνηστος Μπρίστερ μου έκανε φοβερή εντύπωση όταν το διάβασα
το θεωρώ χμμμ λίγο υπερβολικό

Το σκληρά - μαλακά είναι πολύ αόριστο, αν συγκρίνουμε ένα τυπικό σκαγι με 2% αντιμονιο ( κανείς δεν γνωρίζει το ποσοστό, άλλωστε σχεδόν όλα από ανακύκλωση μπαταριών παράγονται και ποτέ δεν ελέγχεται το ποσοστό αντιμονιου, ούτε και οι προσμίξεις από άλλα στοιχεία που πάντα υπάρχουν και δεν διαχωριζονται), με ένα από καθαρό μόλυβδο, προϊόν ορυχείου, με 5% αντιμονιο είναι μέρα με τη νύχτα. Επειδή στα μολυβδινα σκάγια η σημαντικοτερη ιδιότητα είναι η σκληρότητα, και όλα γίνονται για να προστατευτεί η σφαιρικοτητα τους μπαίνουν και οι απαραίτητοι περιορισμοί στις πιέσεις - ταχύτητες, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή, ( ισορροπία όπως σωστά επιμένει ο Άρης).

10-15% εχω δει εγω...
Γι αυτο ειπα στο Νικο προχθες να ριξει την ιδια συνταγη με απλα μολυβδινα και με τα σκαγια απο το ρεμινγκτον, ειχε ενδιαφερον...
Τωρα στο πειραμα του ο Brister δεν υπολογισε ενδεχομενως και το οτι με τα ανοιξε-κλεισε του φυσιγγιου αλλαζει και η ελαστικοτητα του καλυκα κ γινεται πιο μαλακο οποτε δικαιολογει μια μικροτερη αντισταση στο ξερελιασμα και μια μεγαλυτερη αυξηση στη συγκεντρωση... Αν εγινε οπως το περιγραφει...

Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος, πώς αγοράζουν οι ιταλοί ιδιογομωτές, υλικά και ιδίως πυρίτιδες; Εννοώ, αν χρειάζεται κάποια ειδική διαδικασία, ή μόνο με την επίδειξη της ταυτότητας του, όπως εδώ.

το έχω διαβάσει
σκληρότερα σκάγια => λιγότερες παραμορφώσεις => λιγότερες εκτροπές => μεγαλύτερη συγκέντρωση ;)
....και αν έχουμε και χαμηλότερη ταχύτητα (λιγότερες πιέσεις) = λιγότερες ακόμα παραμορφώσεις ... πετούν καλύτερα τα σκάγια...
....επίσης με χαμηλότερη ταχύτητα = μικρότερη αντίσταση του αέρα, πετούν ακόμα καλύτερα τα σκάγια, και τελικά ακόμα μεγαλύτερες συγκεντρώσεις (και διατρήσεις)...νομίζω...

Back