Τρυγόνι - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Το πιο παράξενο μέρος που έχω σηκώσει κ χτυπήσει τρυγονι,ήταν πάνω απο μια μεγάλη συκιά, οκ δέντρο είναι αυτό......
Αλλά δεν συνηθίζουν να κάθονται εκεί....

Έχει τυχει σε άλλον???
Έχει τύχει Τάσο, κ αρκετές φορές αλλά μεσημεριανές ώρες... Ίσως λόγο σκιάς...

Καλησπέρα. Τα περάσματα συμπίπτουν με τη Μ. Εβδομάδα. Αν κάποιος το έχει παρατηρήσει ας πει την άποψη του. Τώρα ως προς τα περάσματα περνάνε κ μετα του Σταυρού, μικρό ή μεγάλο πέρασμά δεν έχει σημασία. Τέλος επιβεβαιώνω τον παππού που έλεγε για πέρασμα τον Οκτώβρη. Ο πατέρας μου παραμονή του Αγίου Δημητρίου στα πρώτα κρύα είχαν βγει για τα πρώτα πουλιά του χειμώνα κ φύγανε όλοι με Τρύγωνια δεκαετία του 60.

Καλησπέρα. Τα περάσματα συμπίπτουν με τη Μ. Εβδομάδα. Αν κάποιος το έχει παρατηρήσει ας πει την άποψη του.
O παππους μου έλεγε ότι τα τρυγόνια κ τα παπια (σαρσελια) περνανε την Μ.Εβδομάδα.....
Τώρα πως γίνεται αυτό, κ αφου μεταβάλλονται κ οι ημερομηνίες δεν ξέρω...
Πάντως το πίστευε πολυ αυτό........
Έχει τυχει εγώ να δω πουλια Μ.Σάββατο, αλλά δεν μου λέει κ κάτι αυτό....
Εγώ νομίζω τυχαία γεγονότα... Ίσως.......

Καλησπέρα. Τα περάσματα συμπίπτουν με τη Μ. Εβδομάδα. Αν κάποιος το έχει παρατηρήσει ας πει την άποψη του. Τώρα ως προς τα περάσματα περνάνε κ μετα του Σταυρού, μικρό ή μεγάλο πέρασμά δεν έχει σημασία. Τέλος επιβεβαιώνω τον παππού που έλεγε για πέρασμα τον Οκτώβρη. Ο πατέρας μου παραμονή του Αγίου Δημητρίου στα πρώτα κρύα είχαν βγει για τα πρώτα πουλιά του χειμώνα κ φύγανε όλοι με Τρύγωνια δεκαετία του 60.
Εφέτος η μεγάλη εβδομάδα...ημερολογιακα .... ειναι ιδανική...Τώρα αν θες ημερομηνίες
Που ισχύουν ακόμα και τώρα που ο καιρός επηρεάζει πολύ το μέγεθος....είναι.
20-25 Απρίλη και 14-16 Σεπτεμβρίου τρυγόνια,
25- 28 Οκτώβριο τσίχλες...1ο δεκαήμερο Νοεμβρίου φασες και 10 Μάρτη τσίχλες :D
Χωρίς να αποκλείεται κάτι πιο πριν

Αυτό με το 10 Μάρτη...είναι αστείο.....

Το πιο παράξενο μέρος που έχω σηκώσει κ χτυπήσει τρυγονι,ήταν πάνω απο μια μεγάλη συκιά, οκ δέντρο είναι αυτό......
Αλλά δεν συνηθίζουν να κάθονται εκεί....

Έχει τυχει σε άλλον???
Στην Σαντορίνη που τα μόνα δέντρα είναι οι συκιές και οι αλμύρες εκεί κάθονται Τάσο και το ξεσήκωμα στο περπατητο κυνήγι μαγεία από το θόρυβο που κάνει μέσα στα κλαδιά ...

Έχει τύχει Τάσο, κ αρκετές φορές αλλά μεσημεριανές ώρες... Ίσως λόγο σκιάς...
Έτσι είναι λόγω της υψηλής καλοκαιρινής ζέστης κάθονται στο κέντρο της συκιάς που έχει σκιά , εκεί μάλιστα , τα παλιά χρόνια, έβαζαν τα πιο δυνατά ξοβεργα για να πιάσουν κανένα τρυγόνι

Έτσι είναι λόγω της υψηλής καλοκαιρινής ζέστης κάθονται στο κέντρο της συκιάς που έχει σκιά , εκεί μάλιστα , τα παλιά χρόνια, έβαζαν τα πιο δυνατά ξοβεργα για να πιάσουν κανένα τρυγόνι
Παγίδες για τρυγόνια δεν έχω ακουσει η αλήθεια είναι...
Το μόνο που εχω δει ειναι ενα ζευγαρι τρυγόνια σε κλουβι, τα οποίο στην προσπαθεια του να φάει καλαμπόκι μπήκε στο κοτέτσι κ αθελα του εγκλωβίστηκε, τα είδε ο ιδιοκτήτης κ τα έπιασε.......

Το μόνο που εχω δει ειναι ενα ζευγαρι τρυγόνια σε κλουβι, τα οποίο στην προσπαθεια του να φάει καλαμπόκι μπήκε στο κοτέτσι κ αθελα του εγκλωβίστηκε, τα είδε ο ιδιοκτήτης κ τα έπιασε.......
Φυσικά κ υπήρχαν παγίδες για τρυγόνια, ειδικά πολλά χρόνια πίσω που το κυνήγι ήταν κ θέμα επιβίωσης... Τα δέντρα μάλιστα που έπιαναν τα περισσότερα τρυγόνια αμέσως μόλις έμπαιναν στη Ζάκυνθο ήταν ονοματισμενα, ανεκτίμητης χρηματικής αξίας κ καταλογίζοντοτσαν στην ακίνητη περιουσία της οικογένειας... Ομοίως κ οι πλαγιές στη Μάνη που έκαναν τις τράπεζες για τα ζωντανά ορτύκια...

Περσινο κυνήγι τρυγονιου.. Ηρθε ενα γουρουνακι 10 κιλα... Στα 10 μετρα αποστάση... Φυσικά δεν εριξα.. Εχω και βίντεο αλλα δεν μπορώ να το ανεβασω... Τράβηξα φώτο απο το λαπτοπ.. Στην πρώτη φώτο φαίνεται αριστερα στη δεύτερη στο κεντρο καθως φευγει.. Καθε φορα που παω να ανεβασω βίντεο μου γραφει οτι δεν είναι συμβατη η μορφη του αρχειου

Attachments

• IMG_20220405_115432.jpg
    IMG_20220405_115432.jpg
    437,8 KB · Προβολές: 73
  • IMG_20220405_115320.jpg
    IMG_20220405_115320.jpg
    482,4 KB · Προβολές: 73
Last edited:
Όπως τα λέει ο Αρις είναι Τάσο και χαίρομαι πολύ που το αναφέρει , γιατί το κυνήγι τα παλαιότερα χρόνια και ειδικά στην κατοχή ήταν θέμα επιβίωσης και μόνο , αφήστε τώρα που κάποιοι το λένε χόμπι, την εποχή της αποδημίας των πουλιών η βασική δραστηριότητα των ανθρώπων των νησιών ήταν το κυνήγι και μάλιστα με ξοβεργα , δεν υπήρχε δεντράκι που να μην είχε ένα ξοβεργο , μάλιστα τα πιο μεγάλα παιδιά κοιμόνταν στο βουνό για να πιάσουν τα καλύτερα μέρη
Κάθε σπίτι είχε το δικό δέντρο , τον οξό, ο καρπός του οποίου περιβάλλεται από μια κολλώδη ουσία , η οποία μαζί με σάλιο και μέλι και αρκετό χτύπημα γινόταν απίστευτα δυνατή κόλλα
Τα πυθαρια έπρεπε να γεμίσουν με παστά πουλιά , κοτσυφακια κεφαλαδες συκοφαδες τρυγόνια και βέβαια ορτύκια , για να βγει ο χειμώνας
Τα τρυγόνια πιάνονταν σε ανοίγματα φυσικά η τεχνιτα μέσα στις Συκιές , προς το κέντρο αυτών με ξοβεργα που δένονταν και από τις δύο μεριές
Ακόμα και τώρα οπότε πάω Σαντορίνη 15 με 20 Αυγούστου που ωριμάζει ο καρπός του οξου φτιάχνω για μυρίσω και να νιώσω ξανά παιδί
Να μην ξεχάσω και τις " λίμνες" που έφτιαχναν για να πιάσουν με τα δίχτυα πουλιά , λίγο νερό στην μέση και ακόμα και φάσες επιαναν

Οι ακριτικές περιοχές δεν είχαν άλλο μέσο επιβίωσης τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, πολλές δεν είχαν ούτε τις προοπτικές για καλλιέργειες... Τα αποδημητικά κ ειδικά τα ορτυκοτρυγονα ήταν το μάνα εξ ουρανού μια δύο φορές το χρόνο κ πέρα από την συγκεκριμένη περίοδο έπρεπε να καλύψουν τις ανάγκες κ των υπολοίπων μηνών... Τα φυσίγγια ακριβά κ δυσεύρετα... Οι παγίδες οικονομικότερες κ αποδοτικές... Πολλά τρυγόνια έμπαιναν σε κλουβιά, ταιζονταν στάρι κ καταναλώνονταν συνήθως σε συγκεκριμένες ημερομηνίες όπως έχουμε τώρα τον βακαλάο του Ευαγγέλισμου...
Οι παγίδες έμπαιναν στα πεύκα συνήθως, σε συγκεκριμένα κλάδια που καθαρίζονταν κ φροντιζονταν ολοχρονίς για το σκοπό αυτό, να τοποθετηθούν θηλιές...
Πράγματά που στις μέρες μας φαντάζουν ξένα κ αρχαία αλλά είναι η παράδοση μας όσο κ αν προσπαθούμε επιμελώς να την αποφύγουμε...
Καλώς η κακώς πολλές περιοχές ζούσαν κυριολεκτικά για τα αποδημητικά κάποιες μέρες του χρόνου... Όταν ακόμα κ τώρα βγαίνουν οι γιαγιάδες από τα σπίτια κ ρωτάνε αν μπήκαν απριλιατικα που οι εποχές έχουν αλλάξει κ η ζωή είναι διαφορετική, καταλαβαίνεις πόσο βαθιά ριζωμένο είναι αυτό το θήραμα στις καρδιές της νότιας χώρας...

Τα δέντρα μάλιστα που έπιαναν τα περισσότερα τρυγόνια αμέσως μόλις έμπαιναν στη Ζάκυνθο
Ναι έχεις δίκιο ρε συ, το θυμήθηκα, κ οι καλόγεροι που έμεναν στο μοναστήρι στα Στροφαδια,θέμα επιβίωσης....
Αλλά δεν θυμάμαι να εχω διαβάσει τον τρόπο που τα παγιδευαν.....

Ομοίως κ οι πλαγιές στη Μάνη που έκαναν τις τράπεζες για τα ζωντανά ορτύκια...
Τραπέλα,μια διόρθωση στην λέξη... Το πληκτρολογιο...
Οι παγίδες έμπαιναν στα πεύκα συνήθως, σε συγκεκριμένα κλάδια που καθαρίζονταν κ φροντιζονταν ολοχρονίς για το σκοπό αυτό, να τοποθετηθούν θηλιές...
Με προλαβες..
Για αλλα πουλια το ήξερα, αλλά όχι ότι πιανονται κ τραγονια...

Με τα πρώτα τρυγόνια άρχισαν τα όργανα. Αύριο στη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα πτηνά και τους βιότοπους (NADEG) η Κομισιόν θα προτείνει την επέκταση της απαγόρευσης και στα μέρη μας, μια πρόταση δηλαδή για πανευρωπαική απαγόρευση. Το ωραίο είναι ότι η FACE που θα εκπροσωπηθεί αντέδρασε παρουσιάζοντας τη δική μας μελέτη περί σταθεροποίησης των πληθυσμών στο διάστημα 2005-2020, αλλά δεν ελήφθη υπ' όψη.

Με τα πρώτα τρυγόνια άρχισαν τα όργανα. Αύριο στη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα πτηνά και τους βιότοπους (NADEG) η Κομισιόν θα προτείνει την επέκταση της απαγόρευσης και στα μέρη μας, μια πρόταση δηλαδή για πανευρωπαική απαγόρευση. Το ωραίο είναι ότι η FACE που θα εκπροσωπηθεί αντέδρασε παρουσιάζοντας τη δική μας μελέτη περί σταθεροποίησης των πληθυσμών στο διάστημα 2005-2020, αλλά δεν ελήφθη υπ' όψη.
Θα απαγορεύσουν το τρυγόνι για να μπου ανεμογεννήτριες άσε μας με το μπουρδελο τους ευρώ-πέους…

Πηγή ;;;

Θα απαγορεύσουν το τρυγόνι για να μπου ανεμογεννήτριες άσε μας με το μπουρδελο τους ευρώ-πέους…
Ηλία, η Κομισιόν δεν έχει τη νομική εξουσία να επιβάλει την απαγόρευση, εναπόκειται στην κυβέρνηση της χώρας-μέλους το τι θα πράξει....

Περσινο κυνήγι τρυγονιου.. Ηρθε ενα γουρουνακι 10 κιλα... Στα 10 μετρα αποστάση... Φυσικά δεν εριξα.. Εχω και βίντεο αλλα δεν μπορώ να το ανεβασω... Τράβηξα φώτο απο το λαπτοπ.. Στην πρώτη φώτο φαίνεται αριστερα στη δεύτερη στο κεντρο καθως φευγει.. Καθε φορα που παω να ανεβασω βίντεο μου γραφει οτι δεν είναι συμβατη η μορφη του αρχειου
Δεν μπορεί να ανέβει απευθείας βίντεο στο φόρουμ. Πρώτα πρέπει να ανεβεί σε κάποια πλατφόρμα (π.χ., YouTube) και μετά να ενσωματωθεί εδώ το link.

Αν θα κόψουν το τρυγόνι θα κόψουν και μέρες από την κυνηγετική σεζόν…Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά βλέπω να ανοίγει η σεζόν από 15 Σεπτεμβρίου και μετά…

Status
Not open for further replies.
Back