Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης

Καλησπερα παιδες...... .
Ψαχνοντας φυσιγγι για περδικα με καραμπινα κατασκευασα τα παρακατω για δοκιμη.........
Πρωτο το σεταπ του φιλου "Λαμπη".....
Nobel sport 12/70 688
Mb36 1,80x35,5 No 7 sg19
6* 57,80 mm
Πατα το κι άλλο Βάγγο!
Όσο την στριμώχνεις αυτή γίνεται καλύτερη!

Και τριτο το γνωστο tricolor 36 gr
Fiocchi 12/70 616
Mb 32 1,85x36 No 7 diana 10mm+ diana 8mm
Ρελι 63,30 mm
Βαγγελη
Με τοσα φυσιγγια και δοκιμες
Και επειδη ξερω οτι τα ριχνεις στο κυνηγι
Πως βγαζεις ακρη ρε φιλε;
Ποσα ειδη κρατας πανω σου στο κυνηγι για να μπορεσεις να τα δεις και εκει;
Θαυμαζω το μερακι σου!
Αλλα μου δημιουργει αγχος και μονο η σκεψη το ποσα διαφορετικα πρεπει να κρατας πανω σου για να δεις τελικα τι κρατησεις και τι οχι απο ολα οσα φτιαχνεις
Δεν χανεις τον μπουσουλα και την υπομονη σου με τοσα διαφορετικα φουσεκια μαζι σου;

Βαγγελη
Θαυμαζω το μερακι σου!
Αλλα μου δημιουργει αγχος και μονο η σκεψη το ποσα διαφορετικα πρεπει να κρατας πανω σου για να δεις τελικα τι κρατησεις και τι οχι απο ολα οσα φτιαχνεις
Δεν χανεις τον μπουσουλα και την υπομονη σου με τοσα διαφορετικα φουσεκια μαζι σου;
Η ερώτηση σου φανερώνει πλήρη άγνοια της ιδιογομωτικής αρρώστειας .
Διότι ξεπερνά το πάθος πλησιάζοντας αυτό πού έγραψα .

Η ερώτηση σου φανερώνει πλήρη άγνοια της ιδιογομωτικής αρρώστειας .
Διότι ξεπερνά το πάθος πλησιάζοντας αυτό πού έγραψα .
Αμα ηταν αγνοια Λαμπη δεν θα θαυμαζε το μερακκι του Βαγγελη

Απο την αλλη το να μπορεις να αξιολογεις και να δοκιμαζεις αναμεσα σε τοσα πολλα σημαινει εμπειρια και γνωση

Αυτο ρωτησα τον ανθρωπο

Πειραζει να μαθαινω;
Εγω ξερω οτι οσο ζω πρεπει να μαθαινω

Η απαντηση μπορει να βοηθησει απαντες

Αμα ηταν αγνοια Λαμπη δεν θα θαυμαζε το μερακκι του Βαγγελη

Απο την αλλη το να μπορεις να αξιολογεις και να δοκιμαζεις αναμεσα σε τοσα πολλα σημαινει εμπειρια και γνωση

Αυτο ρωτησα τον ανθρωπο

Πειραζει να μαθαινω;
Εγω ξερω οτι οσο ζω πρεπει να μαθαινω

Η απαντηση μπορει να βοηθησει απαντες
Έτυχε περίπτωση που είχα 12 διαφορετικά set up μέσα στο σακκίδιο (απο 10 φυσίγγια κάθε set up ) για να τα δοκιμάσω σε ζωντανό θήραμα (τσίχλα )
Αν με ικανοποιούσε ένα ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΖΑ ΜΈΧΡΙ ΝΑ ΡΙΞΩ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΚΑ αλλά άλλαζα στο επόμενο
που παρότι αποτυχία ΕΡΙΧΝΑ ΚΑΙ ΤΑ 10 για να βεβαιωθώ ότι ήταν αποτυχία αδιαφορώντας αν έχανα σίγουρα πουλιά .
Μιλάμε ναί για αρρώστεια !

Υ.Γ Ο Βαγγέλης ΘΆΧΕΙ Τ'ΟΛΙΓΩΤΕΡΟ 5-6 SET UP ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΔΙΚΑ !
Αλλά αυτή η γμνη η ΦΑΓΟΥΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ δέν σ'αφήνει
να ησυχάσεις !

Last edited:
Έτυχε περίπτωση που είχα 12 διαφορετικά set up μέσα στο σακκίδιο (απο 10 φυσίγγια κάθε set up ) για να τα δοκιμάσω σε ζωντανό θήραμα (τσίχλα )
Αν με ικανοποιούσε ένα ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΖΑ ΜΈΧΡΙ ΝΑ ΡΙΞΩ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΚΑ αλλά άλλαζα στο επόμενο
που παρότι αποτυχία ΕΡΙΧΝΑ ΚΑΙ ΤΑ 10 για να βεβαιωθώ ότι ήταν αποτυχία αδιαφορώντας αν έχανα σίγουρα πουλιά .
Μιλάμε ναί για αρρώστεια !
Ναι αλλα ο βαγγελης κυνηγα μπεκατσα περδικα λαγο γουρουνι

Γιαυτο ρωτησα περισσοτερο επειδη εκει δεν μπορεις να κουβαλας μαζι σου πολυ βαρος
Και επειδη μιλαμε για κυνηγια που γινονται σε πολλα διαφορετικα υψομετρα και συνθηκες

Αρα με καποιο τροπο εχει καταφερει να κραταει ενα μπουσουλα και να βγαζει ακρη και μαλιστα με επιτυχια

Στην τσιχλα ναι μπορεις να κανεις αυτο που ειπες
Ετσι καναμε και με τον παππου μου οταν γεμιζε με εμενα διπλα του να βλεπω αλλα συνηθως δεν ειχαμε τοσα διαφορετικα για δοκιμες
3-4 ηταν συνηθως
Αν καποιο δεν του αρεσε μου το ελεγε και το εβαζε στην ακρη να παρει τα υλικα

Φυσικα αλλες εποχες τοτε
Τοτε διαλεγαν και φουσεκι αναλογα τον καιρο θγρασια στνεφια αερας ζεστη κλπ

Συνηθγς τα σετ απ για δοκιμη ηταν ετσι χωρισμενα
Του πρωινου της πυρας του αερα κλπ

και ηταν πολυ αυστηρος στην επιλογη του ως προς το τι ηταν καλο

Ο Θεος να τον αναπαυσει

Ο πατερας παλι δεν ηταν τοσο πολυ των δοκιμων
Αμα εβρισκε αυτο που ηθελε το συνεχιζε σταθερα
Δεν έψαχνε κατι παραπανω
Αγαπημενες του οι σοκολ σαιπ και ανιγρινα

Απο τα εμπορικα λατρεια ειχε στα JK τα χαρτινα τα κυπριακως λεγομενα του ‘Μουστακουθκιου
Εχω τετοια ακομη!

Το μαυρο για ζεστη το κοκκινο πρωι το κιτρινο για αερα!

Τοτε ολοι εριχναν μεχρι 32 γρ και νουμερο 6 στον ενδημικο

Βαγγελη
Θαυμαζω το μερακι σου!
Έχεις απόλυτο δίκιο. Ο Βαγγέλης βέβαια το κέφι του κάνει, και καλά κάνει, αλλά σε αυτό που λες έχεις δίκιο.

Καλησπερα παιδες.....
Ειναι αληθεια πως ασχολουμαι πολυ με τις δοκιμες και το ψαξιμο του καλου φυσιγγιου βαση των δικων μου απαιτησεων φυσικα.......
Στο κυνηγι δεν κουβαλαω πολλα διαφορετικα σεταπ μαζι μου,αλλα συνηθως παιρνω ενα δυο διαφορετικα......
Απλα την επομενη φορα παιρνω καινουργια σεταπ για δοκιμη.....
Στο γουρουνι εχω κατασταλαξει σε πεντε σεταπ που κυνηγαω αναλογα με το οπλο και τον τοπο.......
Δηλαδη εχω δυο μονοβολα gualandi 32 gr. ,ενα γεμισμενο με sipe και ενα με mb36....
Εχω επισης ενα σεταπ με 8 βολια 12/0 με mg2 ( αυτο ειναι το βασικο μου με καραμπινα),ενα σεταπ με 8 βολια 11/0 με mb36 που χρησιμοποιω στα δικανα και ενα πασπαρτου με 9 βολια 11/0 και ρελι γεμισμενο με sipe που ειναι για κλειστα καρτερια μεχρι ανωτερο τα 25 μετρα......
Για λαγο βασικο σεταπ με καραμπινα με m92s 40 gr No 4n και για τον πρωτο καιρο με mb36 και 3θ gr No5n....... Για περδικα βασικο σεταπ με το ελαφρυ μου πλαγιοκανο που κανω αυτο το κυνηγι κατα 90% ειναι με anigrina lamelare 32,5 gr No 7nκαι το αλλο με sipe 32gr No 7n και Νο 6n......
Με καραμπινα παω στα 34 με 36 γραμμαρια Νο 6,5επιχαλκωμενα με sipe,mb 32 και mb 36
Στο κυνηγι αυτο υπαρχουν πολλες διαφοροποιησεις στα σεταπ που κυνηγαω αναλογα το τερραιν ,τη θερμοκρασια,τις καιρικες συνθηκες και το υψομετρο.........
Δεν εχω χειροτερο απο να ειναι μια περδικα που θα καρπωθω ζωντανη,ευτυχως δε συμβαινει σχεδον ποτε..........
Στο κυνηγι της φασας και της τσιχλας γινονται οι περισσοτερες δοκιμες ........
Εκει παιρνω διαφορα σεταπ στοκ σακιδιο και δοκιμαζω περιπου οπως ο Λαμπης.....
Γενικα οταν φτιαχνω ενα καινουριο σεταπ πρωτα παει στον πινακα μετα χρονογραφο ,μετα την πληρωνουν οι κουρουνες και οι καρακαξες και μετα πηγαινει στο κυνηγι.......
Τα χαρακτηριστικα που θελω στο φυσιγγι μου ειναι για φυσιγγι γενικης χρησης ταχυτητα 385-395 m/sec στο 1,5 μετρα αποσταση απο το στομιο και συγκεντρωση 65 εως 68 % στα 36,50 μετρα απο το στομιο της κανης με τσοκ 3*
Εξαιρεση αποτελει το φυσιγγι για παπι που το θελω με ταχυτητα ιση η μεγαλυτερη των 420 m/sec......
Για να δωσω ενα παραδειγμα, στο λαγο γεμιζω mb36 στο 1,80-1,85 x 36 αναλογα αν ειναι χειμωνας η καλοκαιρι και στο παπι ιδιο φυσιγγι στο 1,97x36.........
Θα μπορουσα να γραψω πολλα ακομη αλλα ηδη σας εχω κουρασει........
Συγχωρηστε με ........

Last edited:
Η ιδιογόμωση δεν εμπεριέχει μόνο τα φυσίγγια που θα ρίξουμε στο κυνήγι! Αλλά και δημιουργία! Κάτι καινούργιο, κάτι που δεν υπάρχει στο εμπόριο!
Nαί ,για παράδειγμα δέν υπάρχει Ελλαδικό ή κυπριακό εμπορικό με LB6.
Aν ήμουν βιοτέχνης ή βιομήχανος του κλάδου θάκανα το πάν νά έχω
1-2 34 & 36 γρ .Γνωρίζω τις δυσκολίες στις μηχανές παραγωγής αλλά
οι γείτονες Ιταλοί τόφτιαξαν .

Παλι με sipe και sg 25 στα 34 γραμμαρια( αυτο και το προηγουμενο με sg 25 ειναι κλεισμενο με δυο σταδια λογο μικρου κενου χωρου)
Nobel sport 686 sipe 1,55x34 sg25 58,00
Σκαγια 214 απο 374 συγκενρωση 57%.....
Υπογραμιζω οτι το φυσιγγι με sg 25 στα 32 γραμμαρια σε Νο 7 και Νο6 τα κυνηγαω συστηματικα σε περδικες με απολυτη επιτυχια...

Attachments

• Photo Marker_Jul052025_134236.jpg
    Photo Marker_Jul052025_134236.jpg
    144,7 KB · Προβολές: 5
Last edited:
Και τελευταιο το αντιγραφο του tricolor 36 gr.....
Fiocchi 12/70 616 mb32 1,85x36 No7 diana κομμενη στη.μεση 63,30 mm με ρελι παραδοσιακο .......
Σκαγια 192 απο τα 396 συγκεντρωση 48,50 %......
Το συγκεκριμενο σεταπ με επιχαλκωμενα σκαγια Νο 6,5 και την αλλη κανη της καραμπινας μου με αυλο 18,6 και τσοκ optima plus ξεπερναει το 60%.......

Attachments

• Photo Marker_Jul052025_131343.jpg
    Photo Marker_Jul052025_131343.jpg
    179,5 KB · Προβολές: 7
Back