Συγκρίσεις aftermarket chokes (δοκιμές-αγορές-προτάσεις)

45188725_948422832024749_347123087973548032_n.jpg
Παύλο καλοντουφεκα .....
 
Υπάρχει περίπτωση της fabarm τα τσοκακια αυτά να κάνουν και σε όπλο με σπειρωμα invector ds διότι με το ματι φαίνονται ίδια μόνο που της fabarm είναι λίγο πιο μεγάλα μετά το σπειρωμα...καλοριζικα και καλοτουφεκα να είναι εύχομαι
 
Σωστός ο Στέλιος σε όλα . Παραθέτω την εμπειρία μου επειδή έχω κάνει αφαίρεση ριγών σε 4 όπλα - 3 baikal και 1 toz 34 - σε καλούς οπλουργούς. Γενικά παίζει σημαντικό ρόλο η μάρκα του όπλου, επειδή κάθε κατασκευαστής έχει και τον δικό του τρόπο που συγκολλάει τις ρίγες . Και εξηγούμαι: στα Baikal και Τoz, που γνωρίζω καλά, η συγκόλληση γίνεται με καλάι που λειώνει σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες , οπότε κατά την αφαίρεση των ριγών, κατά την οποία ζεσταίνεται το καλάι για να λιώσει, δεν επηρεάζεται η κρυσταλλική δομή του χάλυβα των καννών. Σε άλλα όπλα ξέρω οτι οι ρίγες κολλιούνται με ασημοκόλληση, που για να λιώσει θέλει πολύ ψηλές θερμοκρασίες και στις οποίες ο χάλυβας των καννών επηρεάζεται. Στην περίπτωση αυτή οι οπλουργοί , συνήθως, σε αποτρέπουν από την αφαίρεση των ριγών δεδομένου οτι , στο φινάλε, πλήττεται η αξιοπιστία του όπλου. Φυσικά η αφαίρεση μπορεί να γίνει με μηχανικό τρόπο, δηλαδή λίμα κλπ, αλλά σε τι κατάσταση θα είναι μετά η επιφάνεια των καννών, εξαρτάται από την δεξιοτεχνία του μάστορα, ο οποίος σημειωτέον, θα κάνει και πολύ περισσότερη δουλειά , άρα θα πάρει και περισσότερα εργατικά. Σε κάθε περίπτωση όμως θα χρειαστεί νέα βαφή στις κάννες. Και η βαφή είναι μία διαδικασία ελεγχόμενης οξείδωσης. Παίρνουν τις κάννες, τις κλείνουν με τάπες από στόμιο και θαλάμη, και τις βάζουν σε ένα καζάνι μακρόστενο όπου τις ζεσταίνουν μέσα στο "φάρμακο". Ολα αυτά τα γράφω για να καταλήξω στο ότι , αν κατά το ξέπλυμα από το φάρμακο μείνει κάποια ποσότητα μέσα σε κάποια κόλληση, μπορεί μετά από λίγο χρονικό διάστημα να ξεράσει το φάρμακο, το οποίο δημιουργεί μία καφεπορτοκαλί σκουριά. Οπως λοιπόν πολύ σωστά γράφετε και το γράφει συνεχώς και ο Κυπρίδημος, με καλό πλύσιμο με βραστό νερό αδρανοποιείται το φάρμακο και σταματάει το φαινόμενο της καφεπορτοκαλί σκουριάς. Θέλω να πω οτι ενδεχομένως να μην είναι μόνο λίγο καφετί στο πανάκι αλλά σε κάποια σημεία πιο έντονο το φαινόμενο της επίδρασης του φάρμακου που ,ξεφεύγοντας από το πλύσιμο εξακολουθεί να δρα και να βάφει - σκουριάζει. Οπως όμως όλοι λέτε με καλό πλύσιμο λύνεται το θέμα.

Ολα τα παραπάνω τα γράφω γιατί μου έχουν συμβεί και έπαθα την πλάκα μου βλέποντας σκουριά σε κάποια σημεία φρεσκοβαμένης κάννης αλλά και για να δικαιολογήσω στον Αγγελο τον λόγο που συμφωνώ μ' αυτό που του λέει ο Στέλιος, δηλαδή να μην βγάλει τις ρίγες, απλά γιατί η αφαίρεση των ριγών δεν είναι απλή υπόθεση για όλα τα όπλα. Και μάλιστα - άποψή μου - όσο πιο ακριβό είναι το όπλο τόσο πιο δύσκολα αφαιρούνται οι ρίγες.

Δείτε λίγο εδώ:http://oplognosia.com/?p=10506.

Εγω πάντως, που είμαι φαν της αφαίρεσης των ριγών, στο 525 δεν θα έβγαζα ρίγες με τίποτα . Ασε που δεν χρειάζεται.

Και για να δικαιολογήσουμε και την παρουσία μας στο τοπικ για τα τσοκάκια: Εγω χρησιμοποιώ για Winchester SX3 και 525 τα Carlson sporting clays και Briley σε inventor plus . Και στα δύο όπλα έχω αυλό 18,7 mm . Για τον συγκεκριμένο αυλό το Carlson MOD δίνει στένωση 0,45 mm και το Briley Μ 0,4 mm με μετρήσεις που έκανα εγώ. Τα αναφέρω γιατί θεωρώ ότι το 0,4 είναι για τα κυνήγια που κάνω ο καλύτερος συνδυασμός για τα παραπάνω όπλα. Και μία σημείωση: και στις δύο παραπάνω μάρκες η τελική μετρημένη σύσφιξη ήταν αυτή ακριβώς που ανέφερε ο κατασκευαστής.

Παίδες θυμήθηκα ότι για το θέμα βαφή - σκουριά είχα ρωτήσει και τον Κυπρίδημο. Εδώ είναι τι μου απάντησε: http://oplognosia.com/?p=330
και εδώ η φωτογραφία που του είχα στείλει , αν και την σκουριά την θυμάμαι πιο πορτοκαλί, εδώ είναι αφού την είχα καθαρίσει λίγο:
 
Back
Top