Σαν Σήμερα...

Τουρκόψυχοι στην Θράκη ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ τον Έλληνα Άγγελο Σολακίδη γιατί κάτι είπε για τον τούρκο πράκτορα Αχμέτ Σαδίκ... Είναι 21 Φεβρουαρίου 1990​







Ο Φεβρουάριος είναι βαρύς και μαύρος για τους κατοίκους της Κομοτηνής που σημαδεύτηκε με το πλέον λυπηρό γεγονός στην ιστορία του τόπου.

Πριν 31 χρόνια ο τόπος μας έκλαψε τον θάνατο ενός ήρωα που άφησε την πνοή του σε θάλαμο του νοσοκομείου Κομοτηνής, λίγη ώρα μετά την εγχείρησή του και ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια νάρκωσης.

Ήταν ο τελωνειακός Άγγελος Σολακίδης 51 χρονών.


Η ατμόσφαιρα των ημερών τεταμένη από τις ενέργειες των ψευτοηρώων της μειονότητας που προσπαθούσαν να φανατίσουν τον τουρκισμό της μουσουλμανικής μειονότητας με κινητοποιήσεις εξωθούμενες από γνωστό κέντρο. Οι συζητήσεις όχι μόνο στην Κομοτηνή και στην Θράκη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα επικεντρώνονταν στα γεγονότα της Κομοτηνής. Το ίδιο και στο θάλαμο του νεοεγχειρισθέντος Σολακίδη, που συμμετείχαν επισκέπτες του ασθενούς καθώς και φανατικός μουσουλμάνος του διπλανού θαλάμου που όταν οι συζητήσεις σταμάτησαν ξαναγύρισε, άρπαξε ένα σκαμπό και το κατέβασε πολλές φορές στο κεφάλι του Άγγελου Σολακίδη, προκαλώντας του βαρύ τραυματισμό. Ο θάνατός του επήλθε λίγες μέρες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου 1990.

Η πληροφορία έπεσε σαν κεραυνός στην κοινή γνώμη της Κομοτηνής που παρά την συγκράτησή του δημιούργησε μεμονωμένα επεισόδια σε ορισμένα μειονοτικά καταστήματα, τα οποία στην συνέχεια κατέγραψε και αποζημίωσε το ελληνικό κράτος.

Το τέλος της ζωής του μουσουλμάνου δράστη ήταν θλιβερό και φρικτό όταν ο ίδιος έδωσε τέρμα στην ζωή του μέσα στο κελί του κάνοντας βρόγχο ένα κομμάτι ύφασμα από την κουβέρτα του κρεβατιού του παρουσία μάλιστα και άλλου μουσουλμάνου κρατούμενου που του είπε «μη με σταματήσεις έκανα μεγάλο κακό».

Το συμβάν αυτό κινδυνεύει να ξεχαστεί κάτι το οποίο φαίνεται ότι ευνοεί πολλές καταστάσεις και είναι χαρακτηριστικό παρ’ ότι πέρασαν τόσα χρόνια, δεν δόθηκε ούτε μια οδός στο όνομα του άτυχου αυτού τελωνειακού, παρ’ όλο ότι δόθηκαν ονομασίες δρόμων της Κομοτηνής προς τιμή γνωστών ανθελλήνων μουσουλμάνων.

Την ίδια αδιαφορία έδειξαν επίσης ο Σύλλογος Εβριτών Ροδόπης μιας και ο Σολακίδης ήταν Εβρίτης, αλλά και ο Σύλλογος Τελωνειακών που δεν τίμησαν ποτέ τον άνθρωπο αυτό με κάποια εκδήλωση. Η θύμηση αυτή της δολοφονίας θα πρέπει να μείνει στους παλιούς αλλά να την γνωρίζουν και οι νέοι που πρέπει να μεταλαμπαδεύσουν το συμβάν. Αυτό και μόνο αυτό να μείνει στο μυαλό τους και όχι το μίσος για τους συμπολίτες μας μουσουλμάνους.

Xronos.gr
 

Νεολαία Βορειοηπειρωτών

156709722_1789811234514731_2144859664315514100_o.jpg

Σαν σήμερα 3 Μαρτίου1913 Ελληνικά στρατιωτικά τμήματα απελευθερώνουν περιοχές της Βορείου Ηπείρου, κατά τη διάρκεια του Ά Βαλκανικού πολέμου!
απελευθερώθηκαν:
1f534.png
Οι Αγ. Σαράντα από το απόσπασμα Αχέροντος.
1f534.png
Το Αργυρόκαστρο και το Δέλβινο από την 8η Μεραρχία.
1f534.png
Η Κλεισούρα από την 3η Μεραρχία.
 

159108712_193142289274489_949916839780484609_n.jpg

Λαογραφικός Σύλλογος «Μωραΐτες εν Χορώ»

2 ώρ. ·
Η μάχη του Σαραβαλίου - 9 Μαρτίου 1822
Ακριβώς μια εβδομάδα μετά την νίκη στην Μόνη του Γηροκομειού, το Ελληνικό στρατόπεδο υπό την αρχηγία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη εδραιώνεται στο Σαραβάλι πάνω στα απομεινάρια του φράγκικου φρουρίου.
Οι Τούρκοι της Πάτρας κλεισμένοι πια στο Κάστρο βλέποντας πως ο πολιορκητικός κλοιός στενεύει κάλεσαν ενισχύσεις από το Ρίο και τον Έπαχτο.
Ο Κολοκοτρώνης έχει τοποθετήσει στο ληνό του Σεΐταγα τετρακόσιους Τριπολιτσιώτες και στον Παλαιόπυργο τον γιο του Γενναίο με τρακόσιους πολεμιστές, ενώ στις τοποθεσίες Μύλοι και Ποταμιά υπάρχουν σκόρπιοι Έλληνες.
Στις 9 Μαρτίου οι Τούρκοι με πεζούρα και καβαλαρία κάνουν αιφνιδιαστική έξοδο από το Κάστρο, κυνηγούν και σκοτώνουν τους Έλληνες οι οποίοι οπισθοχωρούν ατάκτως.
Ο Γέρος του Μωριά βλέποντας σε αδυναμία τους Έλληνες καβαλά το άλογό και ορμά ολομόναχος κατά των τουρκόσπορων.
«Έτσακισαν οι Τούρκοι!» φωνάζει ο Γέρος να αναθαρρύνει τα παλληκάρια του.
Και οι Έλληνες βλέποντας τον Στρατηγό τους να χτυπά ο ίδιος τους αγαρηνούς ορμούν κι αυτοί μαζί του. Μέσα σε μόλις λίγα λεπτά οι Έλληνες αντεπιτείθενται.
Ο Γενναίος όμως, πολιορκείται ακόμα μέσα στον Παλαιόπυργο και ο Κολοκοτρώνης στέλνει προς ενίσχυση τον σημαιοφόρο του Καραχάλιο και τον υπασπιστή του Φωτάκο και διαλύουν τους Τούρκους.
Λίγο πιο πέρα ο Πλαπούτας τσακίζει κάμποσους Τουρκαλάδες, ενώ ο Ζαΐμης προελαύνει με μανία και παρολίγον να συλληφθεί αιχμάλωτος.
«Εϊβαλά Κολοκοτρώνα!» φωνάζουν πανικόβλητοι αυτοί που μολύνουν τα ιερά χώματα της Ελλάδας!
«Απάνω τους Έλληνες!» βάζει την φωνή ο μέγας Στρατηγός Θοδωρής Κολοκοτρώνης...
...και οι τρανοί Αγωνιστές της Ελευθερίας μας με τρομερές πολεμικές ιάχες και τα γιαταγάνια τους ξεγυμνωμένα τσακίζουν κάθε Τούρκο που βλέπουν στα μάτια τους!
Περίπου χίλιους νεκρούς και τραυματίες άφησαν οι Τούρκοι εκείνη την μέρα στα Πατραϊκά περίχωρα και από τότε δεν τόλμησαν να ξαναβγούν από το Κάστρο.
Ο Κολοκοτρώνης αποθεώνεται στο Ελληνικό Στρατόπεδο και οι Έλληνες το διασκεδάζουν. Γενναίος Κολοκοτρώνης, Πλαπούτας, Βασίλης Πετμεζάς, Ανδρέας Ζαΐμης πολλοί Καλαβρυτινοί και Γαστουναίοι, Κουμανιαταίοι, Αρκάδες και Πατρείς στήνουν ένα μεγάλο γλέντι.
Η μάχη δεν διεξήχθη στο Σαραβάλι αλλά στα περίχωρα αυτού, ονομάστηκε όμως έτσι επειδή εκεί είχε στήσει το αρχηγείο του ο Κολοκοτρώνης.
Σήμερα, στην επέτειο αυτής της νικηφόρας μάχης βρεθήκαμε στο Σαραβάλι, εκεί που κάποτε ο Γέρος μας, έστησε το στρατηγείο του.
Σήμερα εμείς, μεγάλε Θοδωρή Κολοκοτρώνη του Κωνσταντή και της Ζαμπίας αφιερώνουμε σε σένα και τα παλληκαριά σου δάφνινο στέφανο.
Του Στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και των αγωνιστών αυτού, Αιωνία η μνήμη!
Κείμενο: Μωραΐτες εν Χορώ
 

Μικρά Ασία - Πόντος- Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών, Κεμάλ-Χίτλερ​




Θ. Μαλκίδης

Από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο στο Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών και από το μαχαίρι του Κεμάλ στο όπλο του Χίτλερ

Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου ο προσφυγικός Ελληνισμός και ειδικότερα ο Ποντιακός αφού πέρασε από το μαχαίρι του Κεμάλ, βίωσε και το όπλο του Χίτλερ.
Τραπεζούντα, Τρίπολη, Κερασούντα, Σαμψούντα, Μερζιφούντα, Αργυρούπολη, Σμύρνη, και στη συνέχεια Πύργοι, Μεσόβουνο, Κερδύλλια, Χορτιάτης, Ελευθεροχώρι.


Οι πενήντα οικογένειες διασωθέντων από το χωριό Σαχνά Ντερέ του Ακ Νταγ Μαντέν από την πολιτική εξολόθρευσης του Μουσταφά Κεμάλ στον Πόντο, εγκαταστάθηκαν το 1924 στο Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών, το οποίο ονομάστηκε μετά από πρωτοβουλία των προσφύγων -κατοίκων του προς τιμήν του Ελευθερίου Βενιζέλου.



Στις 18 Μαρτίου 1944 οι Γερμανοί Ναζί, συνοδευόμενοι από Τάταρους συνεργάτες τους (.....) εισέβαλαν στο Ελευθεροχώρι επιδόθηκαν σε πλιάτσικο, άρπαξαν, κατέστρεψαν, έκαψαν, εκτελώντας και καίγοντας ζωντανούς άνδρες, γυναίκες, παιδιά και δύο βρέφη. Συνολικά αφαίρεσαν τη ζωή σε 17 (σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες 19) ανθρώπους. Ανάμεσα στα θύματα Βενιζέλος Χαμαλίδης που βοσκούσε τα κατσίκια του, ακολούθησε ο Ιωσήφ Χατζηβασιλειάδης, τα κορίτσια Αναστασία Καλτσίδου και η Βαρβάρα Σεβαστιάδου.

Τη Χαρίκλεια Στοφορίδη που ήταν έγκυος, οι Ναζί με τη ξιφολόγχη της έσκισαν την κοιλιά, το μωρό πετάχτηκε έξω και το κάρφωσαν και αυτό, ενώ με το μαχαίρι αποτελείωσαν και τη μάνα.

Σε άλλο σπίτι οι Ναζί δολοφόνησαν τη μόλις 9 ημερών λεχώνα, Εύχαρι Καπακίδου μαζί με το βρέφος της και την πεθερά της, Δέσποινα Καπακίδου.

Η κόρη της Δέσποινα που είχε το ίδιο όνομα με τη μητέρα της τραυματίστηκε και προσποιούμενη ότι ήταν νεκρή, γλίτωσε. Τον γέροντα Κωνσταντίνο Χαμαλίδη, τον σήκωσαν από το κρεβάτι, όπου κειτόταν άρρωστος και αφού τον γύρισαν στα σπίτια για να δει τους σκοτωμένους, τον πήγαν ξανά στο σπίτι του, τον έβγαλαν στην αυλή του και τον αποκεφάλισαν με τσεκούρι πάνω στο κούτσουρο όπου έκοβαν τα ξύλα.

Του Κουσίδη τις δύο κόρες, την Αναστασία και τη Δέσποινα τις σκότωσαν μαζί. Η Παρθένα Αμανατιάδου ήταν η δεύτερη που επέζησε νομίζοντας την νεκρή μετά τον πυροβολισμό της, ενώ τον ηλικιωμένο Γεώργιο Καλτσίδη και αφού τον περιέφεραν σε όλα τα σπίτια του χωριού τον σκότωσαν την άλλη μέρα.

Όσοι σώθηκαν από τη διαστροφή, τη μανία και τη βαρβαρότητα των Ναζί εγκληματιών αφού έθαψαν τα θύματα σε ομαδικό τάφο, εγκατέλειψαν το χωριό

Η ανάδειξη των εγκλημάτων του Ναζισμού είναι αυτονόητο καθήκον, το οποίο πρέπει να συνδέεται ευλόγως για εμάς με τα εγκλήματα του προδρόμου του που είναι ο Κεμαλισμός.
Άλλωστε αυτά που έκαναν τα όργανα του μαθητή Χίτλερ στην Ελλάδα τα είχε υλοποιήσει ο δάσκαλος Κεμάλ.
Σε κάθε περίπτωση οφείλει κάθε Έλληνας και Ελληνίδα να αναδείξει το μαζικό έγκλημα του Κεμαλισμού, τη Γενοκτονία που επειδή δεν τιμωρήθηκε, επαναλήφθηκε από το Ναζισμό από το Ολοκαύτωμα.

Υ.Γ. Η ανταλλαγή κατηγοριών από την Τουρκία και τη Γερμανία περί Δικτάτορα και Ναζί, είναι γνωστή στους Έλληνες και τις Ελληνίδες ως Σκύλλα και Χάρυβδη, είναι γνωστό ότι το υπόβαθρο της υποκριτικής αυτής αντιπαράθεσης έχει πολύ αίμα.....
 
1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΝΑΡΞΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ .ΕΟΚΑ
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΙΩΝΙΩΝ ΜΑΣ ΕΧΘΡΩΝ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ .(Αυτοί οργάνωσαν και την δολοφονία του Ιωαν.Καποδίστρια κ.α. πολλά )
ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΜΕ ΠΙΣΤΗ Κ ΙΔΑΝΙΚΑ .
 
1η Μάη σημερα. Δεν θα αναφερθώ στην επέτειο η οποία ειναι ξεχασμένη υπόθεση οπως και τόσα άλλα άλλωστε εξίσου σημαντικά ή και περισσοτερο.. Αλλα θα μου πείτε τι να γιορτάσουμε και τι να θυμηθούμε ; Οπως πάμε γυρίζουμε στην προτέρα κατάσταση αφού κάθε μέρα εδω και χρόνια χάνονται κεκτημένα δεκαετιών και ισοπεδώνονται όλες οι εργασιακές σχέσεις.
Υπεύθυνοι γι ολα αυτα ειμαστε εμείς ,οι καλοι καναπέδες μας, και ανοχή που δείχνουμε με την απραξία μας. Κατα τ'αλλα ονειρευόμαστε εναν καλύτερο κοσμο για τα παιδιά μας.
Ζήτω οι ανθισμένες παπαρούνες!
 
upload picture

12 ΜΑΪΟΥ 1821 - 12 ΜΑΪΟΥ 2021
200 ΧΡΌΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ!!
πολύ στην αφάνεια το ΒΑΛΤΕΤΣΙ στης μέρες μάς από επιτροπές και Ιστορικούς των ημερών..

έδωσαν χιλιάδες μάχες στην επανάσταση αλλα για να δείξει πόσο σημαντική ήταν η μάχη του Βαλτετσίου.

ο ίδιος ο ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ είπε:

"Πρέπει να νηστεύσωμεν όλοι διά δοξολογίαν εκείνης της ημέρας και να δοξάζεται αιώνας αιώνων έως ου στέκει το έθνος διατί ήτον η ελευθερία της πατρίδος".

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Χρόνια πολλά ΈΛΛΗΝΕΣ
 
Μεγάλο πένθος για εμάς τους Πόντιους η σημερινή ημέρα , και μπορεί να μην τα έζησα τότε , όμως μέσα απ' την αφήγηση της προσωπικής ζωής της προγιαγιάς μου , ήταν σαν να τα έβλεπα μπροστά μου , και να καίγεται η ψυχή μου , ο Θεός να τους έχει όλους αυτούς τους ανθρώπους κοντά του . .pray to God.
 


batmobile wallpaper
3 ΒΕΤΕΡΆΝΟΙ ΑΡΚΆΔΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΌΠΕΔΟ ΘΕΌΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΏΝΗΣ 11ου ΣΥΝΤΆΓΜΑΤΟΣ ΤΡΊΠΟΛΗΣ τιμής ενεκεν το 2018.. στην μέση ο ξάδερφος της γιαγιάς μου.. που έφυγε πριν 2 μήνες σε ηλικία 103 ετών.. ατελείωτες ώρες αφήγησης.. ΜΑΧΗ ΚΟΡΙΤΣΑΣ 1940 ΚΑΙ ΈΠΕΙΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΉΤΗ ΜΟΥΡΝΙΕΣ ΜΑΛΕΜΕ
 
Last edited:
Back
Top