Σαν Σήμερα...

Το Πορτρέτο των Μηνών— Μάιος

Ο πέμπτος μήνας του ημερολογίου, διάρκειας 31 ημερών. Αρχικά ήταν ο τρίτος μήνας του δεκάμηνου Ρωμαϊκού ημερολογίου (Majus) και πήρε το όνομά του, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, από τη θεότητα Μαία (λατινικά Μάγια), μητέρα του θεού Ερμή. Ήταν η θεά της γονιμότητας και ετιμάτο με θυσίες χοιριδίων στο βωμό της.

Tsarouxis-Mines-Mais.jpg
Πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη

Σύμφωνα με άλλες εκδοχές, η ονομασία Μάιος προέρχεται:

  • Από τη λατινική λέξη μάγιορ, που είναι ο συγκριτικός βαθμός του επιθέτου μάγκνους = μεγάλος. (Πλούταρχος)
  • Από τη λατινική λέξη μαγιέστας = μεγαλειότητα. (Οβίδιος)
  • Από τους «μαγιόρες», τους ενδόξους προγόνους των Ρωμαίων, στους οποίους ήταν αφιερωμένος.

Επί αυτοκράτορος Κλαυδίου, η Σύγκλητος πρότεινε την αλλαγή της ονομασίας του Μάιου σε Κλαύδιο, για να φανεί αρεστή στον ισχυρό άνδρα της Ρώμης, όμως η ονομασία αυτή δεν επικράτησε.
Στην Αρχαία Ρώμη τον μήνα Μάιο γιορτάζονταν:

  • Τα Φλοράλια (Floralia), τα ρωμαϊκά Ανθεστήρια, προς τιμή της Flora, θεάς της βλάστησης και της άνοιξης.
  • Τα Λεμούρια (Μειλίχια), για τον εξευμενισμό των νεκρών.
  • Την Πρωτομαγιά οι Ρωμαίοι τιμούσαν την Αγαθή Θεά (Bona Dea), με πανηγύρια, στα οποία συμμετείχαν μόνο γυναίκες.
Στο αρχαίο Αττικό ημερολόγιο ο Μάιος αντιστοιχούσε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Μουνιχιώνα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Θαργηλιώνα. Στο διάστημα αυτό στην Αθήνα γιορτάζονταν τα:

  • Ολυμπεία, προς τιμή του Δία, με ιππικά αγωνίσματα, θυσίες και γεύματα στην περιοχή του Ιλισσού.
  • Μουνίχια, προς τιμή της θεάς Αρτέμιδας, στη χερσόνησο της Μουνιχίας (σημερινή Καστέλα), με κυρίως συμμετέχοντες τους εφήβους.
  • Θαργλήλια, προς τιμή του Απόλλωνα, αφιερωμένη στον εξαγνισμό της πόλης από τα μιάσματα, που εξασφαλιζόταν μέσω των λεγόμενων καθαρμάτων. Τα καθάρματα ήταν άνθρωποι που επιλέγονταν βάσει της φαυλότητας,της φτώχειας ή της ασχήμιας τους. Τους περιέφεραν ως αποδιοπομπαίους τράγους στους δρόμους της Αθήνας για να απορροφήσουν το διάχυτο κακό και στη συνέχεια τους εξόριζαν.
Ο Μάιος είναι ο μήνας των λουλουδιών και της βλάστησης. Στη λαϊκή συνείδηση συσχετίζεται παρετυμολογικά με τα μάγια και τη μαγεία. Γι’ αυτό και οι προλήψεις ότι δεν πρέπει να γίνονται γάμοι τον Μάιο, ούτε κάποια σοβαρή εργασία τον μήνα αυτό («Το Μάη μήτε δέντρο να φυτέψεις, μήτε παιδί να παντρέψεις» λέει η παροιμία). Σε γενικές γραμμές, οι λαϊκές ονομασίες του Μαΐου προέρχονται από τη φύση:
  • Πράσινος
  • Κερασάρης
  • Τριανταφυλλάς
  • Λούλουδος
Πανελλήνιο έθιμο την Πρωτομαγιά είναι να πλέξιμο στεφανιών με λουλούδια και στάχυα («Μάηδες», «Μαγιοστέφανα») για την ευφορία της Γης. Τα κρεμούν στις εξώπορτες ή στους εξώστες των σπιτιών μέχρι τις 24 Ιουνίου, οπότε τα καίνε στις φωτιες του Αι-Γιάννη. Συνηθίζεται να βάζουν στο στεφάνι ένα σκόρδο ή ένα αγκάθι ως αποτρεπτικό του όποιου κακού.

Ωστόσο, οι ραγδαίες βροχές του Μαΐου προκαλούν ζημιές στα σιτηρά, εξ ου και η παροιμία «Στον καταραμένο τόπο, μήνα Μάη βρέχει».

Η μεγάλη θρησκευτική εορτή του Μαΐου είναι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μάϊου) και αποφράδα ημέρα η 29 Μάϊου, που «τούρκεψε η Πόλη».

Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/500/181

© SanSimera.gr
 
Σαν σήμερα, αλλά σε σαράντα (40) ημέρες:), συνομολογήθηκε στις 12 Ιουνίου 2018 η λεγόμενη Συμφωνία των Πρεσπών. Σήμερα θα ήθελα να θυμηθούμε ποιοί ήσαν οι σύμβουλοι του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών (ΕΣΥΕ) που είχε συσταθεί με απόφαση του τότε υπουργού Νίκου Κοτζιά και ανέλαβε να συντάξει -και να υπογράψει από νομικής πλευράς- το προωθούμενο Σύμφωνο με την ΠΓΔΜ για τη σύνθετη ονομασία και τα υπόλοιπα θέματα.
  • Χρήστος Ροζάκης, πρόεδρος του ΕΣΥΕ, υφυπουργός Eξωτερικών επί κυβέρνησης Σημίτη. Αποφεύγει οποιαδήποτε συζήτηση για τις Πρέσπες, λες και έχει καταλάβει το τι έκανε.
  • Χάρης Παμπούκης, γνωστός και ως "φτερό στον άνεμο" στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και πρώην υπουργός στην κυβέρνησή του. Συνέβαλε και στην σύνταξη του νόμου περί ιθαγενείας.
  • Φαίη Παζαρτζή, καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση.
  • Αντώνης Μπρεδήμας, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Π. Λιάκουρας, καθηγητής επίσης με ειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο
  • Παρούλα Περράκη, δεν έχω καταλάβει τί ακριβώς κάνει αυτή η διδάκτωρ της Νομικής Θράκης, πέραν του να είναι πρόεδρος σε καμιά εικοσαρια ευρωπαϊκές και ελληνικές ΜΚΟ και ΚΟ.
  • Αντώνης Τζανακόπουλος, αδελφός του γραμματέα του Συριζα Δημήτρη Τζανακόπουλου και αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ως εδώ όλα καλά, και αν εξαιρέσω τους "τυχοδιώκτες" Παμπούκη και Περράκη και τον ιδεοκατειλημμένο Τζανακόπουλο, ενδιαφέρον παρουσιάζει
  • η κα Παζαρτζή, σύζυγος του Σπύρου Φλογαΐτη
Ο κ. Φλογαΐτης,
  • υπουργός Εσωτερικών κλπ το 2007,
  • υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών 2009,
  • αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.
  • κοινό δικηγορικό γραφείο με τον Χάρη Παμπούκη
  • ο πιο στενός φίλος -από τα νεανικά τους χρόνια- και κουμπάρος του Προκόπη Παυλόπουλου.
Το ζεύγος Φλογαΐτη έχει και άλλη μια σχέση με το υπ. Εξωτερικών λόγω της ΜΚΟ με την ονομασία «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου» που είχε ιδρύσει ο κ. Φλογαΐτης και για την οποία πολλά έχουν γραφτεί και καταγγελθεί για τις επιχορηγήσεις της από το υπουργείο Εξωτερικών...

Last but not least: αρχές του 2021 "χήρεψε" η θέση του/της προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Μάντεψε ποιός την πήρε! Ναι, η κα Παζαρτζή με προσωπική παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες (δες εδώ.)! Με άλλα λόγια, το χρέος εξωφλήθει.

Για τους υπόλοιπους, και την εξώφληση των χρεών, εν καιρώ το δέοντι:cool:


ΥΓ: όταν άκουσα/διάβασα οτι η ελληνική επιτροπή χρησιμοποίησε σαν δικαιολογία υποχώρησης απέναντι σε κάποιες απαιτήσεις της διαπραγματευτικής επιτροπής της ΠΔΓΜ το εξής: μα έχουν μιά πολύ σκληρή βρετανίδα διαπραγματεύτρια (δες εδώ), σκέφτηκα: πουλημένοι από χέρι.
 
Last edited:
Η διαχρονική σημασία αυτής της διαγραφής ενός τμήματος τής ελληνικής ιστορίας, υπερβαίνει όλες τις εθνικές απώλειες εδαφών και δικαιωμάτων τα τελευταία 200 χρόνια. Τα κοινά των ατόμων που αναφέρεις, ίσως βρίσκονται κρυμμένα σε < υπόγειες > στοές.
 
Σαν σήμερα η παράδοση των Γερμανών που σήμανε το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου... Η V DAY που είναι επίσημα η 8η Μαΐου ξεκινησε από αυτή την υπογραφη...


Η συνθηκολόγηση υπεγράφη τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου 1945 μέσα σε ένα επιταγμένο σχολείο

https://www.in.gr/2022/05/07/plus/i...i-ton-germanon-telos-tou-polemou-stin-eyropi/
 
Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

1652267605279.jpeg
Από την ταινία «Μπουμπουλίνα» του 1959 με την Ειρήνη Παπά στον ομώνυμο ρόλο.

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα υπήρξε μεγάλη ηρωίδα του ’21. Ήταν από τις λίγες γυναίκες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον Απελευθερωτικό Αγώνα. Ήταν κόρη του Υδραίου πλοίαρχου Σταυριαννού Πινότση και της Σκεύως (Παρασκευής) Κοκκίνη. Γεννήθηκε πάνω στο βρώμικο πάτωμα των φυλακών της Κωνσταντινούπολης, στις 11 Μαϊου 1771.

Ο πατέρας της, συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση της Πελοποννήσου, το 1769-1770, κατά την περίοδο των Ορλοφικών. Μετά το άδοξο τέλος της επανάστασης, ο πλοίαρχος Πινότσης κρύφτηκε, για να αποφύγει τη σύλληψη. Αφού πέρασε ο καιρός, και οι Τούρκοι έπαψαν να τον αναζητούν, αλλά δεν πείραξαν και την οικογένεια του, άρχισε ξανά τις εμπορικές του δραστηριότητες και τα ταξίδια. Σε ένα από αυτά, την άνοιξη του 1771 βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και τον έριξαν στις φυλακές. Τον βασάνισαν επανειλημμένα, για να ομολογήσει την συμμετοχή του στην ανταρσία και από τα φρικτά βασανιστήρια, έπεσε βαριά άρρωστος. Η γυναίκα του Σκεύω, ετοιμόγεννη, αποφάσισε να πάει στην Κωνσταντινούπολη να ελευθερώσει τον άντρα της, αφού πρώτα πούλησε μέρος της περιουσίας της. Κατόρθωσε να εξασφαλίσει την άδεια να τον επισκέπτεται και να μένει κοντά του. Μέσα στη φυλακή, ένιωσε τους πρώτους πόνους του τοκετού, από την συγκίνηση και την κούραση. Γέννησε την ηρωίδα, έχοντας για «μαμές», τον συγκρατούμενο του συζύγου της, τον μανιάτη καπετάνιο Παναγιώτη Μούρτζινο, και τον Τούρκο δεσμοφύλακα. Η νεογέννητη, βαπτίστηκε μέσα στη φυλακή από τον Μούρτζινο, που της έδωσε το όνομα την μητέρας του, Λασκαρίνα. Μια άλλη εκδοχή της γέννησης της μικρής Λασκαρίνας, ήταν ότι η Σκεύω, συνόδευσε τον σύζυγο της στο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και η Λασκαρίνα γεννήθηκε εκεί πριν από τη σύλληψη του από τους Τούρκους και το θάνατο του.

Μετά το τέλος του γενναίου Σταυριανού Πινότση, μητέρα και κόρη επέστρεψαν στην Ύδρα, όπου τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Στο σπίτι τους, είχαν κάνει κατάληψη οι αδερφές του Σταυριανού. Οι θείες της Μπουμπουλίνας το διεκδικούσαν, δηλώνοντας ότι ανήκε σε όλη την οικογένεια. Οι κουνιάδοι της Σκεύως ζητούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τη χήρα, με την δικαιολογία ότι τα χρωστούσε ο αδικοχαμένος άντρας της. Ο παππούς Κοκκίνης, αν και είχε αδυναμία στην κόρη του Σκέυω, πιέστηκε από το οικογενειακό περιβάλλον να μην την βοηθήσει. Την εποχή εκείνη, δύσκολα μια χήρα μπορούσε να βρει το δίκιο της. Πικραμένη, αποφάσισε να φύγει από την Ύδρα και να εγκατασταθεί στις γειτονικές Σπέτσες. Πριν φύγει όμως, έδωσε όρκο να μην ξαναπατήσει το πόδι της εκεί. Στις Σπέτσες, έμεινε με την μικρή Λασκαρίνα σε ένα χαμόσπιτο στο φρούριο, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας και για να τα βγάλει πέρα, κεντούσε.

Το 1786, η Σκεύω παντρεύτηκε τον Σπετσιώτη πλοίαρχο και πρόκριτο του νησιού, Δημήτριο Λαζάρου Ορλώφ. Από τον δεύτερο γάμο της, απέκτησε 8 ακόμα παιδιά. Έξι γιους και δυο κόρες. Όλοι οι γιοι της διακρίθηκαν για τον αγώνα της ανεξαρτησίας. Οι κόρες της, Μάρω και Ελένη καλοπαντρεύτηκαν. Η μικρή Λασκαρίνα, συμβίωνε αρμονικά με τα ετεροθαλή αδέρφια της, που την είχαν ανακηρύξει αρχηγό τους. Η Λασκαρίνα, παντρεύτηκε δυο φορές –όπως και η μητέρα της- με σημαντικούς καπεταναίους των Σπετσών, που τους έχασε σε ναυμαχίες στο Αιγαίο. Οι άντρες της όμως, της άφησαν μεγάλη χρηματική περιουσία, πλοία αλλά και μετοχές σε άλλα μικρότερα σπετσιώτικα. Περιουσία, που διέθεσε ολοκληρωτικά για τις ανάγκες του Αγώνα. Το 1788, παντρεύτηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 17 ετών, τον Σπετσιώτη πλοίαρχο Δημήτρη Γιάννουζα. Η τελετή, έγινε στην ίδια εκκλησία όπου παντρεύτηκε η μητέρα της τον Ορλώφ. Με τον Γιάννουζα, απέκτησε 3 παιδιά. Τον Γιάννο, τον Γιώργο και τη Μαρία. Τα παλικάρια της συμμετείχαν στον Αγώνα του 1821, σε επιχειρήσεις του Άργους ενώ η Μαρία παντρεύτηκε τον γερουσιαστή Νικόλαο Μέξη. Ο γάμος της κόρης της έγινε όταν η Καπετάνισσα ήταν παντρεμένη με τον δεύτερο σύζυγο της. Ο Μέξης λέγεται πως πήρε αμύθητη προίκα για την εποχή, που έφτανε τα 37.500 τάλιρα. Το 1797, η Μπουμπουλίνα έμεινε χήρα για πρώτη φορά, οταν ο Γιάννουζας σκοτώθηκε νότια της Ισπανίας, σε συμπλοκή με Αλγερινούς πειρατές, του Καραλή πασά της Τρίπολης. Τα χρόνια περνούσαν και η Καπετάνισσα προσπαθούσε να ξεπεράσει το πένθος της. Το οικογενειακό της περιβάλλον την πίεζε να ξαναπαντρευτεί επειδή όπως έλεγαν, τα παιδιά της χρειάζονταν πατέρα και μάλιστα πλούσιο. Τέσσερα χρόνια μετά η Λασκαρίνα, παντρεύτηκε τον Σπετσιώτη πλοίαρχο, Δημήτρη Μπούμπουλη. Η γυναίκα του πέθανε νέα. Ο καπετάνιος έψαχνε μάνα για τα παιδιά του και έτσι η μοίρα του ενώθηκε με της δεύτερης συζύγου του.

Η Λασκαρίνα Γιάννουζα, παντρεύτηκε το 1801 σε ηλικία 30 χρόνων τον Μπούμπουλη. Οι Σπετσιώτες γρήγορα ξέχασαν το «Λασκαρίνα» και υιοθέτησαν το «Μπουμπουλίνα», με το οποίο έμεινε στην ιστορία. Μαζί του απέκτησε άλλα τρία παιδιά. Τον Νικόλαο, την Σκεύω και την Ελένη. Τον ίδιο θάνατο με τον πρώτο της άντρα, είχε και ο δεύτερος.Ο Δημήτρης Μπούμπουλης, σκοτώθηκε στις 10 Μαϊου 1811, σε ναυμαχία. Στη διαθήκη του, άφησε μεγάλη περιουσία στην σύζυγο του. Τα μετρητά, έφταναν τα 300 χιλιάδες τάλιρα, το σπίτι όπου έμενε η οικογένεια στο κέντρο των Σπετσών. Στο πλοίο, όταν σκοτώθηκε ο Μπούμπουλης, υπήρχε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, που το πλήρωμα παρέδωσε στην Καπετάνισσα. Εκείνη, για να τιμήσει τη μνήμη του άντρα της, το μοίρασε στους ναύτες.

Σε ηλικία 40 ετών, η Μπουμπουλίνα έμεινε για δεύτερη φορά χήρα με 9 παιδιά. Έπρεπε να παλέψει για την ζωή της. Έχοντας επιχειρηματικό μυαλό, και με τη σωστή διαχείριση κατάφερε να αυξήσει την περιουσία της. Έγινε μέτοχος σε διάφορα σπετσιώτικα πλοία και αργότερα ναυπήγησε και τρία δικά της. Το ένα από αυτά, ήταν το περίφημο «Αγαμέμνων», από τα μεγαλύτερα, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

Πηγή: http://www.mixanitouxronou.com.cy/1...tanissa-egine-plousia-ke-diethese-oli-tin-pe/
 
Η ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΒΑΛΤΕΤΣΙ ΤΗΣ 12-13 ΜΑΪΟΥ 1821

http://www.mani.org.gr/istor/kostakou/valtetsi/val.htm

https://eleftheriaonline.gr/local/politismos/history/item/214109-i-maxi-sto-valtetsi

Υ.Γ...μαθήματα Ιστορίας, εδώ φίλοι μου καλοί, αξίζει τον κόπο, για αυτούς που πολέμησαν... :)



Μια χαρά τους τιμάμε όλους και από ΜΕΣΣΗΝΊΑ έρχονται και από ΛΑΚΩΝΊΑ και τιμάμε όλοι μαζί τους ήρωες...
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε κάνει τάμα στην Παναγία την ΒΑΛΤΕΤΣΙΩΤΙΣΣΑ να τους βοηθήσει και θα την κάνει ΜΕΓΆΛΗ γιατί ήταν ένα μικρό ερειπωμένο εκκλησάκι που το είχαν γεμίσει οπλα και μπαρούτι..
Ετσι λοιπόν το 1836 επέστρεψε έδωσε διαταγή και χτίστηκε η εκκλησία και φύτεψε έναν πλάτανο..
 
Όμως τέτοιοι κυβερνούν ακόμα Νικόλα.....
Ένας λέει τα παλικάρια τα χάσαμε στον πόλεμο και μηναν πίσω οι σκάρτοι και ρουφιανοι και έκαναν παιδιά μπας και έχει δίκιο; ;;
Είναι πολλά τα λάθη του ελληνικού λαού και δεν νομίζω να αλλάξει χωρίς πόλεμο να μηδενιστεί ότι λάθος υπάρχει.
 
Back
Top