Προβλήματα ακοής και προστασία

αχ..... αχ.... για να δούμε δώστε ολοι οι κουφοι απο τα όπλα το παρόν εδώ απο μη χρηση οτοασπιδας στο κυνιγι η το σκοπευτηριο.... και ποτε παθατε το πρωτο εκεινο βουισμα που για μια μερα δεν ακουγατε τπτ

εγω πρωτη φορα σκοποβολη στην εξοχη με μονοβολα και τυχο απενταντι με αποτελεσμα ολο το κυμα του ηχο να γυρναει πισω στα αυτια μετα την 20τη βολη ξαφνηκα βουητο και κοφοση για μια μερα τα ακουγα ολα ψυθηριστα.... χεστηκα πανω μου. ο γιατρος μου ειπε 20% αριστερα και αλο τοσο περιπου απο το δεξι. απο τοτε και καψιλι σκετο να ριξψ παντα οτοασπιδες....
 
Ξύνεις πληγές σε πονεμένο άνθρωπο.
Απο το 1993 άρχισαν τα προβλήματα.Κυνηγούσαμε μπεκάτσες σε μέρη με πυκνή και ψηλή βλάστηση.Το σκυλί ήταν μπροστά δεξιά και εγώ το άκουγα αριστερά.Αποτέλεσμα να ακούω τα μπινελίκια του άλλου ο οποίος μου έλεγε είσαι κουφός να πας σε γιατρό.Εγω έπαιρνα ανάποδες.Ο καιρός πέρναγε και όσο και να μην ήθελα να το παραδεχτώ άρχισα να πιστεύω οτι κατι δεν πάει καλά.Άρχισα να μπερδεύομαι και να μην ξέρω από που ακουγόταν το κουδούνι του σκύλου.Αποτέλεσμα να μπερδευόμαστε και πολλές φόρες να χαλάμε το κυνήγι .
Άρχισα σιγά σιγά να μην ακούω καθόλου υψηλές συχνότητες απο όργανα και μηχανήματα.Μαζεμένα περιστατικά με έκαναννα αποφασίσω να πάω σε γιατρό.Γίνεται ακουόγραμμα και τότε άρχισαν τα όργανα.Η βλάβη ανεπανόρθωτη απο θόρυβο.Τι κάνεις που έχει σχέση με θόρυβο ; ήταν η ερώτηση του γιατρού.
Ο καιρός περνούσε και χωρίς να το καταλαβαίνω η ζημιά μεγάλωνε ώσπου άρχισαν οι εμβοές και τα σφυρίγματα .Ακολουθεί κι άλλο ακουόγραμμα με εμφανή τα στοιχεία της επιδείνωσης .
Ήταν στιγμές που τα σφυρίγματα με τρέλαιναν,μου τρύπαγαν το μυαλό.Ειδικά τα βράδια και όταν ήμουν μόνος χωρίς κουβέντα .
Τα επόμενα χρόνια έγιναν άλλα τρία ακουογράμματα το ένα χειρότερο απο το άλλο και στα δυο αυτιά.Αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην μπορώ να ακούσω υψηλές συχνότητες ούτε απο τους 10 πόντους που άλλοι ακούνε απο 10 μέτρα .Το χειρότερο όμως ότι δυσκολεύομαι να καταλάβω τι μου λέει κάποιος σε περιβάλλον με λίγη έστω φασαρία.Ακόμη και τον συνοδηγό μου πολλές φορές αν δεν τον κοιτάζω.Ακούω σφυρίγματα πολύ υψηλής συχνότητας η μερικές φορές νομίζω οτι ακούω τζιτζίκια.Η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται.Πριν 3μισυ χρόνια που έβαλα υγραέριο όταν τελείωνε και γύρναγε σε βενζίνη το μπαζερ που βάραγε το άκουγα.Τώρα καθόλου.Προχθές που πήγα για κυνήγι δεν φόρεσα την μια ωτοασπίδα που βάζω συνήθως στο δεξί.
Από την Κυριακή σφυρίζει όλο το κεφάλι μου........
 
Αν χάσει ο άνθρωπος την ακοή του χεραιτησματα! Μεγάλο μέρος του προσανατολησμου και της συνηδησης βασίζονται στην ακοή. Προσοχή παιδιά . Ακόμα και με οτοασπιδες από τζάμπο με 3 ευρό τα 3 σετ σωνουμε την ακοή. Εγώ όταν δεν άκουγα τπτ για ένα 24ορο κόντεψα να τρελαθώ . Είναι φρικτό πράμα μπορεί να πέσεις άνετα σε κατάθλιψη
 
Παθών κι εγώ, ευτυχώς όχι στο βαθμό που περιγράφει ο Δημήτρης! .what.
Όταν άρχισα το σκοπευτήριο πριν 25 χρόνια περίπου (πιστόλι, σταθερό στόχο) πήρα ένα ζευγάρι ωτασπίδες Silencio γιατί είδα ότι δεν μπορούσα να αντέξω τους πυροβολισμούς στο κλειστό πεδίο βολής! Όταν όμως μετά από 2-3 χρόνια το γύρισα στον πήλινο στόχο, όπου και "κόλλησα", οι ογκώδεις Silencio δεν με βόλευαν αφού κτυπούσε το κοντάκι στην επώμιση κι έτσι απέφευγα να τις φορώ. Δοκίμασα διάφορα "βύσματα" (σφουγγαράκια) αλλά κι αυτά με ενοχλούσαν, έφευγαν από το αυτί μετά από λίγο, εξάλλου ήταν τόση η ... κ@υλα για τη σκοποβολή πήλινου στόχου που, δυστυχώς, το τελευταίο που σκεφτόμουν ήταν η προστασία της ακοής μου! Το κακό (και ασυγχώρητο) με μένα είναι ότι ήξερα ήδη, έχοντας διαβάσει σχετικά άρθρα, για τη ζημιά που προκαλεί η συνεχής έκθεση σε πυροβολισμούς και ότι η ζημιά γίνεται σιγά-σιγά αλλά σωρευτικά και είναι μη αναστρέψιμη, αλλά παρόλα αυτά αμελούσα να πάρω μέτρα προστασίας.
Ώσπου πριν 3-4 χρόνια ένα επεισόδιο με ίλιγγο, ζαλάδα και εμετό με έκανε να επισκεφτώ γιατρούς, μεταξύ αυτών και ΩΡΛ, οπότε και φάνηκε η ζημιά που είχε γίνει κυρίως στο αριστερό αυτί. Από τότε επίσης συνειδητοποίησα ότι έχω εμβοές, που πολύ πιθανόν να τις είχα από πιο πριν και δεν το είχα καταλάβει! Ακούω μονίμως τζιτζίκια, που γίνονται πιο αισθητά τη νύχτα, αλλά ευτυχώς όχι τόσο έντονα που να με ενοχλούν και να χαλούν τον ύπνο μου. Ίσως να οφείλεται και στο χαρακτήρα μου, που τα συνήθισα και τα αγνοώ, ίσως κάποιος άλλος να τρελαινόταν, δεν ξέρω!
Εννοείται ότι το τσιν-τσιν της τσίχλας ούτε που θυμάμαι από πότε έχω να το ακούσω, κι επίσης, όπως λέει κι ο Δημήτρης, δυσκολεύομαι να καταλάβω τι μου λένε σε περιβάλλον με φασαρία αν δε μου το πουν 2 και 3 φορές και φωναχτά, ή να παρακολουθήσω ελληνική ταινία ή σειρά, ειδικά πολλές φορές που πάνω στους διαλόγους έχουν και μουσική υπόκρουση, το βρισίδι που ρίχνω σε σκηνοθέτες, ηχολήπτες και όλους τους συντελεστές δεν περιγράφεται!
Από τότε στο σκοπευτήριο φροντίζω να φορώ πάντα ωτασπίδες - αφού δοκίμασα διάφορες έχω καταλήξει στις Napier Pro 9. Στο κυνήγι όμως εξακολουθώ να μη βάζω, καλώς ή κακώς, αλλά δε ρίχνω και τα πολλά φυσίγγια σε σύντομο χρονικό διάστημα... .xm.
 
Εγώ σαν παθών όπως ανέφερα ευτυχώς σε μικρό βαθμό.... ακούω τα πάντα απλά χαμηλότερα. Όταν τα λέω σε ποιο νέους κυνηγούς από εμένα ιδικά από 18 μέχρι 20 να προσέχουν να βάζουν ακουστηκα με γράφουν στα παλιά τους τα φυσίγγια. ... και θα φτάσουν και αυτοι να είναι κουφοι στο τελος. Και εγώ τότε κορόιδευα τους ευροπεους με τα πορτοκαλί μπαμπακια στα αυτιά και λέω τα μπαμ είναι για άντρες αλλά τώρα τα λουστικα. Για αυτό πάντα ακουστηκα. ...
 
Δυστυχώς όλοι το περνάμε στο φλου παρόλο που είναι ένα σημαντικό θέμα.Ειδικα εμείς η τσιχλαδες που κατά κανόνα ρίχνουμε πολλές τουφεκιες δεν έπρεπε να βγαίνουμε για κυνήγι χωρίς ωτασπίδες..Η ζημιά είναι εύκολο να γίνει κ μάλιστα μη αναστρεψιμη.
Με αυτά που διαβάζω ήρθε ο καιρός να προμηθευτώ ωτασπίδες και έχω ήδη αργησει..
Ευτυχώς ακούω τα πάντα ολα..άλλα καμιά φορα ιδίως στην τρίτη τουφεκιά βουίζουν τα αυτιά κ στο τέλος υπάρχει κάποιες φορές πονοκέφαλος..
Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ είναι ότι υπάρχουν σκοπευτές που στο σκοπευτηριο της φοράνε ενώ στο κυνήγι όχι...hit.
 
Το έχω σκεφτεί πολλές φορές και έχω πάντα μαζί μου ωτοασπίδες είτε σφουγγαρακια είτε σιλικόνης, αλλά δεν μπορω να κυνηγήσω τσίχλα χωρίς να τις ακούω. Άσε που φοβάμαι τους ανθρώπους που δεν θα ακούσω γύρω μου και ιδίως άλλους κυνηγούς.
 
Δυστυχώς όλοι το περνάμε στο φλου παρόλο που είναι ένα σημαντικό θέμα.Ειδικα εμείς η τσιχλαδες που κατά κανόνα ρίχνουμε πολλές τουφεκιες δεν έπρεπε να βγαίνουμε για κυνήγι χωρίς ωτασπίδες..Η ζημιά είναι εύκολο να γίνει κ μάλιστα μη αναστρεψιμη.
Με αυτά που διαβάζω ήρθε ο καιρός να προμηθευτώ ωτασπίδες και έχω ήδη αργησει..
Ευτυχώς ακούω τα πάντα ολα..άλλα καμιά φορα ιδίως στην τρίτη τουφεκιά βουίζουν τα αυτιά κ στο τέλος υπάρχει κάποιες φορές πονοκέφαλος..
Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ είναι ότι υπάρχουν σκοπευτές που στο σκοπευτηριο της φοράνε ενώ στο κυνήγι όχι...hit.

Άμα σου πω ότι έχω ρωτήσει σκοπευτη που τον πέτυχα σε κυνήγι γιατί στο σκοπευτήριο φοράει τις πανάκριβες ηλεκτρονικές οτοασπιδες του και στο κυνήγι όχι μου απάντησε για λόγους πρεστίζ? Τι θα μου πεις? Είναι σαν να σ λέω εγώ στη πίστα φοράω κράνος για ομορφιά και στον δρόμο όχι. ... δε βγάζει νόημα. Εδώ ντύνουν τα όπλα με ένα κάρο άχρηστα ακσεσουαρ από κοντακια μέχρι ότι θες για ομορφιά . Το θέμα είναι η χρησιμότητα όχι η ομορφιά. Δηλαδή ο τύπος φόραγε οτοασπιδες για ομορφιά και όχι για προστασία! Αυτά ακούω και χάνω κιαλο την ακοή μου. ..
 
Το έχω σκεφτεί πολλές φορές και έχω πάντα μαζί μου ωτοασπίδες είτε σφουγγαρακια είτε σιλικόνης, αλλά δεν μπορω να κυνηγήσω τσίχλα χωρίς να τις ακούω. Άσε που φοβάμαι τους ανθρώπους που δεν θα ακούσω γύρω μου και ιδίως άλλους κυνηγούς.

Πάρε σφουγκαρενιες. Με αυτές ακούς αυτά που πρέπει να ακούσεις. Είναι στο εμπόριο κάτι ηλεκτρονικές που ενησχιουν του ήχους οπότε ακούς καλητερα ακόμα και από ότι να μην τις φοράς και έχουν σύστημα τον πυροβόλησμο να μην τον ενισχιουν. Αλλά είναι πανάκριβες. Αυτή είναι πληροφορία που δεν έχω διασταυροσει αλλά μου έχουν πει ότι ειπαρχουν
 
Να προσθέσω για τον τομέα της πρόληψης, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει το αντίθετο αυτί της επώμισης. Και αυτό γιατί το "φράγμα του ήχου" σπάει στο χέρι της επώμισης και την γλιτώνει το αντίστοιχο αυτί, ενώ το άλλο είναι 100% εκτεθειμένο.
Γι' αυτό καλό είναι έστω την μία ωτοασπίδα να την φοράμε στο αντίθετο αυτί της επώμισης και δεν θα χάσουμε και πολλά από τους ήχους της φύσης και των συναδέλφων μας που πρέπει να ακούμε (άσε που είμαι σίγουρος ότι κατά 80% θα συνηδειτοποιήσετε -όπως και εγώ- ότι δεν ακούτε και τοοοοσο καλά από το αυτί που θα κλείσετε!!χαχαχα).
 
Προβλημα εχω και γω, και δυστυχως δεν το εχω αποκτησει προσφατα. Οπως ειπε και ο Στελιος, ασχοληθηκα με το σκοπευτηριο και τοτε ειδα οτι χωρις ωτοασπιδες απλα ΔΕΝ μπορεις να το ευχαριστηθεις. Ειδικα οταν ριχνει ο διπλανος, το κεφαλι σου σφυριζει, και στη μεση της πουλας εχεις ηδη πονοκεφαλο. Δοκιμασα τις απλες, και μετα πηρα τις ηλεκτρονικες Howard Leight σε σχετικα λογικη τιμη, και εκτοτε δεν ριχνω χωρις αυτες στο σκοπευτηριο. Στο κυνηγι, ισως επειδη δεν ριχνουμε πολλες, ισως επειδη ο θορυβος απο διπλανες τουφεκιες δεν υπαρχει, δεν τις φοραω παντα. Ευτυχως ομως ενω εχει μειωθει η ακοη, και τα τσιν τσιν ακουω, και γενικα δεν μπορω να πω οτι εχω καταντησει 120χρονος. Ακομα.
 
Εχω τις peltor και χωρίς αυτές απλά δε μπορώ να κυνηγήσω. Παλιά χρησιμοποιούσα βύσματα σιλικόνης χάνοντας την επαφή με το περιβάλλον οι οποίες δεν απομονώνανε πλήρως τη ντουφεκιά προκαλώντας μου κάποια θέματα.
Τώρα πλέον δεν καταλαβαίνω τίποτα. Ακούω τα πάντα, τσικ, φτερουγίσματα, όλα. Θέλουν λίγο συνήθεια στην αρχή αλλά πλέον ούτε βρίσκουν στο κοντάκι ούτε τίποτα. και μου ζεστάινουν και τα αυτιά. Τις φοράω ώρες στο περπατητό. Ισως μετά απο κανα τρίωρο με κουράσουν λίγο και τις μετακινήσω πάνω κάτω στο κεφάλι. Δεν έχω νιώσει την ανάγκη να τις βγάλω ποτέ για να ξεκουραστώ παρά μόνο όταν φτάνω στο αμάξι.
Η καλύτερη κυνηγετική αγορά που έχω κάνει και ας είναι λίγο ακριβές. Μη το σκέφτεστε, προτιμήστε τις.
 
Που ήσουν φίλε κι άργησες........sarcastic.

Τουαλέτα..Έλα Μήτσο να σου πάρω μέτρα! .banana.

Πλάκα πλάκα είχε έρθει ένας προχθές να παραλάβει τις καινούργιες του ωτοασπίδες(ψηφιακές) και με πήρε σήμερα να μου πει πως μετά απο 5 χρόνια ξανάκουσε το τιμημένο τσιν της τσίχλας..
 
Με τέτοιες τιμές που κάνουν οι οτοασπιδες αυτές θα ακούσεις και το τσιν απο τα κύτταρα σου που πολαπλασιαζονται
 
Back
Top