Πράσινη λαίλαπα-Ανεμογεννήτριες-Φωτοβολταϊκά-Υδροηλεκτρικά

Πολύ ωραία όταν παρουσιάζονται όλα ιδανικά μέσω της θεωρίας.
Καταρχάς έχεις πάει ποτέ προς τον άσπροπόταμο ; ξέρεις πού είναι αυτό και τι εργασίες θα χρειαστούν για να γίνει αυτό το έργο το οποίο δεν θα αλλοιώσει τίποτα από το περιβάλλον;
Ρε φίλε υδροηλεκτρικά κοντά σε εθνικούς δρυμούς και περιοχές natura κλπ και των οποίων η παραγωγή δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το ενάμιση μεγαβάτ, είναι αυτά που θα σώσουν τη χώρα ;
Ειδικα αυτές οι ψείρες υδροηλεκτρικά ξέρουμε για τι γίνονται.
Έχω γυρίσει όλα τα υδροηλεκτρικά της χώρας μικρά και μεγάλα και έχω προσωπική εμπειρία για το ποια διατάραξαν και για ποια δεν διατάραξαν το περιβάλλον και δημιούργησαν και κάποιες άλλες συνθήκες αλλά για αυτά τα μικρά δεν διατηρω απλα επιφυλάξεις ,είμαι κάθετα αντίθετος γιατι εχω δει τι γίνεται
Τώρα αν αυτός που το γράφει αυτό θέλει να συγκρίνει το νερόμυλο με το μικρό υδροηλεκτρικό το οποίο οπως λέει παίρνει τη θέση του νερόμυλου, τοσο απλά ,γραφικά και όμορφα, σταματάω την κουβέντα εδώ γιατί έχω προσωπική εμπειρία και έχω δει από κοντά σε όλη την πορεία της κατασκευής το τι έχει συμβεί με μπουλντόζες με αλλαγές κοίτης και με ζημιά στο γενικότερο τοπίο.
Μην ασχολείσαι Δημήτρη.
Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι λίγοι,που αντιδρούν ακόμη.

Δεν εχω ιδέα τι θελουν να κανουν στον ασπροπόταμο αλλά είμαι σιγουρος ότι μερικά στρεμματα ή λίγες δεκαδες θα χρησιμοποιηθούν για το εργο. Δεν νομίζω ότι θα λειψουν απο την πανίδα της περιοχής, ειδικος δεν ειμαι την διαισθηση μου λεω. Εαν ειναι τόσο μικρό όσο λες τοτε δεν επρεπε να παρει καμια αδεια απο πουθενα, ελπίζω να θελουν να κανουν κατι μεγάλο με σύγχρονες τουρμπινες και αυτοματισμούς για την διαχείριση.
Επειδή έχω δουλεψει σε μερικά ποταμια και εχω νιώσει την καθαρή, σταθερή και συνεχόμενη δύναμη που έχουν δεν θα έβαζα ποτε ανεμιστήρια και καθρεφτάκια πουθενα, μόνο υδροηλεκτρικα και καρβουνο. Η μοδα της εποχής θέλει αλλα και εμεις ειμαστε οι πρωτοι που το υπογράψαμε στο Κιότο. Ας πάω τωρα να δουλέψω για να πληρωσω το ρευμα που καταναλώνω και παράγεται από το πανακριβο ρωσικο φυσικό αεριο και όλα τα άλλα μπιχλιμπιδια.

Δεν εχω ιδέα τι θελουν να κανουν στον ασπροπόταμο αλλά είμαι σιγουρος ότι μερικά στρεμματα ή λίγες δεκαδες θα χρησιμοποιηθούν για το εργο. Δεν νομίζω ότι θα λειψουν απο την πανίδα της περιοχής, ειδικος δεν ειμαι την διαισθηση μου λεω. Εαν ειναι τόσο μικρό όσο λες τοτε δεν επρεπε να παρει καμια αδεια απο πουθενα, ελπίζω να θελουν να κανουν κατι μεγάλο με σύγχρονες τουρμπινες και αυτοματισμούς για την διαχείριση.
Επειδή έχω δουλεψει σε μερικά ποταμια και εχω νιώσει την καθαρή, σταθερή και συνεχόμενη δύναμη που έχουν δεν θα έβαζα ποτε ανεμιστήρια και καθρεφτάκια πουθενα, μόνο υδροηλεκτρικα και καρβουνο. Η μοδα της εποχής θέλει αλλα και εμεις ειμαστε οι πρωτοι που το υπογράψαμε στο Κιότο. Ας πάω τωρα να δουλέψω για να πληρωσω το ρευμα που καταναλώνω και παράγεται από το πανακριβο ρωσικο φυσικό αεριο και όλα τα άλλα μπιχλιμπιδια.

Εντός προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000, ΕΖΔ – ΖΕΠ «Όρος Λάκμος (Περιστέρι)» (GR2130007) και εντός της Ζώνης (2) του “Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου”, σχεδιάζεται να κατασκευαστεί Μικρός (sic) Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΜΥΗΕ) ισχύος 0,62MW στο χωριό Χαλίκι, στον Ασπροπόταμο της Πίνδου, στις πηγές του ποταμού Αχελώου σε μια απο τις πιο σημαντικές περιοχές της οροσειράς της Πίνδου. Τις τελευταίες ημέρες σκαπτικά μηχανήματα, με την συνοδεία δυνάμεων της αστυνομίας, ξεκίνησαν εργασίες....

μεγαλόπνοο με όραμα και προοπτική, φαντάζομαι ότι τα μηχανήματα που πηγαν θα ηταν κανα 2 jcb και κανα τριαξονικό με σακιά τσιμεντου...

μεγαλόπνοο με όραμα και προοπτική, φαντάζομαι ότι τα μηχανήματα που πηγαν θα ηταν κανα 2 jcb και κανα τριαξονικό με σακιά τσιμεντου...

1748706383175.jpeg
1748706408256.jpeg
Τον περασμένο Ιούλιο, ο αρμόδιος φορέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, μετά από επιτόπιο έλεγχο στο σημείο που εταιρεία θέλει να κατασκευάσει υδροηλεκτρικό σταθμό βεβαιώνει πως τμήμα του έργου βρίσκεται εντός της ζώνης ΙΙβ του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου, που με βάση το προεδρικό διάταγμα απαγορεύεται τέτοιου είδους δραστηριότητα.
Την αμέσως επόμενη μέρα με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ζητά την ανάκληση της άδειας του έργου.
Από τότε η μία υπηρεσία πετά το μπαλάκι της ευθύνης στην άλλη, τα δικαστήρια κωλυσιεργούν και ενώ οι κάτοικοι του Χαλικίου εδώ και δύο μήνες σταματούν με κάθε νόμιμο μέσο τα μηχανήματα της εταιρείας πριν λίγες μέρες με τη συνοδεία της αστυνομίας καταφέρνουν τα μηχανήματα να ξεκινήσουν το έργο.

Πέρα από όλα αυτά για να το τελειώνουμε , πέρα από το ότι μιλάμε για πηγές του Αχελώου και πέρα από το ότι η περιοχη ανηκει σε ζωνη του εθνικου πάρκου Τζουμέρκων -Περιστερίου , το έργο προφανως δεν ήταν και δίπλα από κανέναν δρόμο. Αν δεν ξέρει κανείς την περιοχή δεν μπορεί να φανταστεί για την πράγμα μιλάμε , οπότε καταλαβαίνεις ότι έπρεπε να γίνει διάνοιξη δρόμων και όχι μόνο ,με ότι συνέπειες έχει αυτό . Και όλα αυτά σε εθνικό πάρκο και όλα αυτά για λιγότερο από ένα μεγαβάτ . Ας είναι καλά οι επιδοτήσεις και το σύστημα που καλλιεργεί τέτοιες τακτικές και νοοτροπίες .
Κάποιοι πήραν άδεια πώς την πήραν και γιατί την πήραν δεν θα μάθουμε ποτέ και αφού υπήρξαν οι αντιδράσεις και αναγκάστηκαν από το υπουργείο να παρευρεθούν μετά άρχισε η υπόθεση να γίνεται μπαλάκι ανάμεσα στις υπηρεσίες .

Πιστεύω να σε έπεισα ότι βιάστηκες για να πεις τα παρακάτω που είπες στο αρχικό σχολείο σου.
"μια καρα....
αλλη μια αποφαση σε λαθος κατευθυνση... μεσα σε ολες τις αλλες σταγονα στον ωκεανό... τα φώτα μη ξεχάσετε..."

Γιατί και κάποιος άλλος με καταγωγή από την περιοχή ο οποίος ζει στη Λάρισα έγραφε οτι γκρινιάζετε ,δεν θέλετε κατασκευή υδροηλεκτρικού ,αλλα να δω πού θα βρεθεί το ρεύμα .
Καλά αυτός κοιμόταν με τα τσαρούχια και την κάπα σίγουρα. Όταν του ποστάρισα τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την το πλεώνασμα της ηλεκτρικές ενέργειας που παράγει η χώρα και γίνεται εξαγωγή μάλλον χώθηκε κάτω από το κρεβάτι.
Αυτός περίμενε από τα 0,6 μεγαβάτ θα σωνομασταν.

Back