Παραδοσιακα τοπικα προιοντα- φαγητα-εδεσματα

Κανω αρχη με ενα κυπριακο μεζε
Ονομαζεται τσαμαρελλα

Ειναι ηλικιωμενη προβατινα απο την οποια εχει αφαιρεθει το κοκκαλο απο τα παγιδια( απαραιτητα το κρεας πρεπει να εχει λιπος)
Εχει βραστει το κρεας και εχει ψηθει στον ηλιο μεσα σε παρα πολυ αλατι

Οταν ψηθει πλενετε ξανααρτιζεται με αλατι και ρηγανη και ξαναμπαινει στον ηλιο να στεγνωσει

Η γνησια και σωστα φτιαγμενη εχει ενα προς το ξανθο χρωμα , ειναι σχετικα μαλακη και εσωτερικα ειναι ψημενη στεγνη αλλα οχι σνιφη

Χρειαζεται μαχαιρι για να κοπει αλλα η σωστα φτιαγμενη ξεχωριζει γιατι το κρεας ´´σκιζεταί´´ οταν το τραβας

Οι εμπορικης παραγωγης συνηθως ειναι ψημενες στο φουρνο και εχουν πιο σκουρο χρωμα!

Ειναι εξαιρετικος μεζες φια το καλοκαιρι!

Συνοδευει άριστα το ποτο μαζι με φυσικα ψωμι- ειδικα το χωριατικο- και ωριμη ντοματα

Συντηρειται στο ψυγειο σε λαδοκολλα
 

Attachments

  • 8D466995-2B0D-41A5-9FD6-2BD69612AF3E.jpeg
    8D466995-2B0D-41A5-9FD6-2BD69612AF3E.jpeg
    337,7 KB · Προβολές: 50
  • CA06A98A-9E3C-40F3-B75F-175FB5DF314E.jpeg
    CA06A98A-9E3C-40F3-B75F-175FB5DF314E.jpeg
    383,4 KB · Προβολές: 49
  • 5FE2D4A3-40EE-414B-85BB-71E2267FDA3E.jpeg
    5FE2D4A3-40EE-414B-85BB-71E2267FDA3E.jpeg
    385,9 KB · Προβολές: 51
  • 547DCE7C-E84E-4230-81CB-F90E92A71AE4.jpeg
    547DCE7C-E84E-4230-81CB-F90E92A71AE4.jpeg
    372,2 KB · Προβολές: 51
Κανω αρχη με ενα κυπριακο μεζε
Ονομαζεται τσαμαρελλα

Ειναι ηλικιωμενη προβατινα απο την οποια εχει αφαιρεθει το κοκκαλο απο τα παγιδια( απαραιτητα το κρεας πρεπει να εχει λιπος)
Εχει βραστει το κρεας και εχει ψηθει στον ηλιο μεσα σε παρα πολυ αλατι

Οταν ψηθει πλενετε ξανααρτιζεται με αλατι και ρηγανη και ξαναμπαινει στον ηλιο να στεγνωσει

Η γνησια και σωστα φτιαγμενη εχει ενα προς το ξανθο χρωμα , ειναι σχετικα μαλακη και εσωτερικα ειναι ψημενη στεγνη αλλα οχι σνιφη

Χρειαζεται μαχαιρι για να κοπει αλλα η σωστα φτιαγμενη ξεχωριζει γιατι το κρεας ´´σκιζεταί´´ οταν το τραβας

Οι εμπορικης παραγωγης συνηθως ειναι ψημενες στο φουρνο και εχουν πιο σκουρο χρωμα!

Ειναι εξαιρετικος μεζες φια το καλοκαιρι!

Συνοδευει άριστα το ποτο μαζι με φυσικα ψωμι- ειδικα το χωριατικο- και ωριμη ντοματα

Συντηρειται στο ψυγειο σε λαδοκολλα
Σαν μούμια φαίνεται Χρυσανθε.
 
Κανω αρχη με ενα κυπριακο μεζε
Ονομαζεται τσαμαρελλα

Ειναι ηλικιωμενη προβατινα απο την οποια εχει αφαιρεθει το κοκκαλο απο τα παγιδια( απαραιτητα το κρεας πρεπει να εχει λιπος)
Εχει βραστει το κρεας και εχει ψηθει στον ηλιο μεσα σε παρα πολυ αλατι

Οταν ψηθει πλενετε ξανααρτιζεται με αλατι και ρηγανη και ξαναμπαινει στον ηλιο να στεγνωσει

Η γνησια και σωστα φτιαγμενη εχει ενα προς το ξανθο χρωμα , ειναι σχετικα μαλακη και εσωτερικα ειναι ψημενη στεγνη αλλα οχι σνιφη

Χρειαζεται μαχαιρι για να κοπει αλλα η σωστα φτιαγμενη ξεχωριζει γιατι το κρεας ´´σκιζεταί´´ οταν το τραβας

Οι εμπορικης παραγωγης συνηθως ειναι ψημενες στο φουρνο και εχουν πιο σκουρο χρωμα!

Ειναι εξαιρετικος μεζες φια το καλοκαιρι!

Συνοδευει άριστα το ποτο μαζι με φυσικα ψωμι- ειδικα το χωριατικο- και ωριμη ντοματα

Συντηρειται στο ψυγειο σε λαδοκολλα

Χρύσανθε μήπως ξέχασες κάτι;;;;;;;;;;;;;;
.my man..my man..my man.

Περίμενα εναγωνίως να μάθω το οικογενειακό μυστικό της συνταγής... .yel.
 
Κανω αρχη με ενα κυπριακο μεζε
Ονομαζεται τσαμαρελλα

Ειναι ηλικιωμενη προβατινα απο την οποια εχει αφαιρεθει το κοκκαλο απο τα παγιδια( απαραιτητα το κρεας πρεπει να εχει λιπος)
Εχει βραστει το κρεας και εχει ψηθει στον ηλιο μεσα σε παρα πολυ αλατι

Οταν ψηθει πλενετε ξανααρτιζεται με αλατι και ρηγανη και ξαναμπαινει στον ηλιο να στεγνωσει

Η γνησια και σωστα φτιαγμενη εχει ενα προς το ξανθο χρωμα , ειναι σχετικα μαλακη και εσωτερικα ειναι ψημενη στεγνη αλλα οχι σνιφη

Χρειαζεται μαχαιρι για να κοπει αλλα η σωστα φτιαγμενη ξεχωριζει γιατι το κρεας ´´σκιζεταί´´ οταν το τραβας

Οι εμπορικης παραγωγης συνηθως ειναι ψημενες στο φουρνο και εχουν πιο σκουρο χρωμα!

Ειναι εξαιρετικος μεζες φια το καλοκαιρι!

Συνοδευει άριστα το ποτο μαζι με φυσικα ψωμι- ειδικα το χωριατικο- και ωριμη ντοματα

Συντηρειται στο ψυγειο σε λαδοκολλα
Αν έρθω ποτέ Κύπρο θα πάμε σε μαγαζί να φάμε φαγητό .yel.
 
Μιας και ειμαστε στην εποχη τους

Ππαλουζες-μουσταλευρια (ολοι το γνωριζετε)

Σουσιουκκος( αμυγδαλα η καρυδια περασμενα σε κλωστη) που τα βουτας στον ππαλουζε

Παραλλαγες του αργοτερα ιστορικα υπαρχουν απο χυμο ροδιου, και χαρουπομελο

Υπεροχο εδεσμα εποχης που συνοδευει αριστα το ποτο οταν οι βραδυες αρχιζουν να δροσιζουν

Επισης ο ππαλουζες αφου κρυωσει μπορει να κοπει σε κομματια και να ξεραθει στον ηλιο φτιαχνοντας τα κιοφτερκα

Παντα οι παλιοι κυνηγοι του ενδημικου ειχαν μερικα στην βουρκα τους για την ωρα της ξεκουρασης αφου δεν πιανουν τοπο και δινουν ενεργεια

Φωτο απο σιουσουκο
Δεν εχω στο σπιτι τωρα κιοφτερκα δεσμευομαι για οταν παρω
 

Attachments

  • 3DB9B2DB-8E9A-4543-8FA5-93F6916C10F6.jpeg
    3DB9B2DB-8E9A-4543-8FA5-93F6916C10F6.jpeg
    153,4 KB · Προβολές: 14
Κυπριακο παστελακι ξηρων καρπων

Φτιαχνεται απο ξηρους καρπους σε ταψι ενωμενους με χαρουπομελο
Οταν στεγνωσει κοβετε σε μεριδες

Υπαρχει και η αλλη μορφη που προτιμω προσωπικα που ειναι χωρις τους ξηρους καρπους

Εδω με ξηρους καρπους
 

Attachments

  • ECB749DF-A16D-4F48-8C3E-1CA649FF6BE5.jpeg
    ECB749DF-A16D-4F48-8C3E-1CA649FF6BE5.jpeg
    281,7 KB · Προβολές: 9
Μιας και ειμαστε στην εποχη τους

Ππαλουζες-μουσταλευρια (ολοι το γνωριζετε)

Σουσιουκκος( αμυγδαλα η καρυδια περασμενα σε κλωστη) που τα βουτας στον ππαλουζε

Παραλλαγες του αργοτερα ιστορικα υπαρχουν απο χυμο ροδιου, και χαρουπομελο

Υπεροχο εδεσμα εποχης που συνοδευει αριστα το ποτο οταν οι βραδυες αρχιζουν να δροσιζουν

Επισης ο ππαλουζες αφου κρυωσει μπορει να κοπει σε κομματια και να ξεραθει στον ηλιο φτιαχνοντας τα κιοφτερκα

Παντα οι παλιοι κυνηγοι του ενδημικου ειχαν μερικα στην βουρκα τους για την ωρα της ξεκουρασης αφου δεν πιανουν τοπο και δινουν ενεργεια

Φωτο απο σιουσουκο
Δεν εχω στο σπιτι τωρα κιοφτερκα δεσμευομαι για οταν παρω
Στην Ήπειρο στην περιοχή της Ζίτσας τα λέμε ζμπεκια.
Εμείς εδώ τα φτιάχνουμε αποκλειστικά με καρύδια.
Συνοδεύουν εξαιρετικά το τσίπουρο.
 
Back
Top