Σαν μούμια φαίνεται Χρυσανθε.Κανω αρχη με ενα κυπριακο μεζε
Ονομαζεται τσαμαρελλα
Ειναι ηλικιωμενη προβατινα απο την οποια εχει αφαιρεθει το κοκκαλο απο τα παγιδια( απαραιτητα το κρεας πρεπει να εχει λιπος)
Εχει βραστει το κρεας και εχει ψηθει στον ηλιο μεσα σε παρα πολυ αλατι
Οταν ψηθει πλενετε ξανααρτιζεται με αλατι και ρηγανη και ξαναμπαινει στον ηλιο να στεγνωσει
Η γνησια και σωστα φτιαγμενη εχει ενα προς το ξανθο χρωμα , ειναι σχετικα μαλακη και εσωτερικα ειναι ψημενη στεγνη αλλα οχι σνιφη
Χρειαζεται μαχαιρι για να κοπει αλλα η σωστα φτιαγμενη ξεχωριζει γιατι το κρεας ´´σκιζεταί´´ οταν το τραβας
Οι εμπορικης παραγωγης συνηθως ειναι ψημενες στο φουρνο και εχουν πιο σκουρο χρωμα!
Ειναι εξαιρετικος μεζες φια το καλοκαιρι!
Συνοδευει άριστα το ποτο μαζι με φυσικα ψωμι- ειδικα το χωριατικο- και ωριμη ντοματα
Συντηρειται στο ψυγειο σε λαδοκολλα
Κανω αρχη με ενα κυπριακο μεζε
Ονομαζεται τσαμαρελλα
Ειναι ηλικιωμενη προβατινα απο την οποια εχει αφαιρεθει το κοκκαλο απο τα παγιδια( απαραιτητα το κρεας πρεπει να εχει λιπος)
Εχει βραστει το κρεας και εχει ψηθει στον ηλιο μεσα σε παρα πολυ αλατι
Οταν ψηθει πλενετε ξανααρτιζεται με αλατι και ρηγανη και ξαναμπαινει στον ηλιο να στεγνωσει
Η γνησια και σωστα φτιαγμενη εχει ενα προς το ξανθο χρωμα , ειναι σχετικα μαλακη και εσωτερικα ειναι ψημενη στεγνη αλλα οχι σνιφη
Χρειαζεται μαχαιρι για να κοπει αλλα η σωστα φτιαγμενη ξεχωριζει γιατι το κρεας ´´σκιζεταί´´ οταν το τραβας
Οι εμπορικης παραγωγης συνηθως ειναι ψημενες στο φουρνο και εχουν πιο σκουρο χρωμα!
Ειναι εξαιρετικος μεζες φια το καλοκαιρι!
Συνοδευει άριστα το ποτο μαζι με φυσικα ψωμι- ειδικα το χωριατικο- και ωριμη ντοματα
Συντηρειται στο ψυγειο σε λαδοκολλα
Τώρα τελευταία....όλες μεγάλες τις βλέπεις...Σαν μούμια φαίνεται Χρυσανθε.
Αν έρθω ποτέ Κύπρο θα πάμε σε μαγαζί να φάμε φαγητόΚανω αρχη με ενα κυπριακο μεζε
Ονομαζεται τσαμαρελλα
Ειναι ηλικιωμενη προβατινα απο την οποια εχει αφαιρεθει το κοκκαλο απο τα παγιδια( απαραιτητα το κρεας πρεπει να εχει λιπος)
Εχει βραστει το κρεας και εχει ψηθει στον ηλιο μεσα σε παρα πολυ αλατι
Οταν ψηθει πλενετε ξανααρτιζεται με αλατι και ρηγανη και ξαναμπαινει στον ηλιο να στεγνωσει
Η γνησια και σωστα φτιαγμενη εχει ενα προς το ξανθο χρωμα , ειναι σχετικα μαλακη και εσωτερικα ειναι ψημενη στεγνη αλλα οχι σνιφη
Χρειαζεται μαχαιρι για να κοπει αλλα η σωστα φτιαγμενη ξεχωριζει γιατι το κρεας ´´σκιζεταί´´ οταν το τραβας
Οι εμπορικης παραγωγης συνηθως ειναι ψημενες στο φουρνο και εχουν πιο σκουρο χρωμα!
Ειναι εξαιρετικος μεζες φια το καλοκαιρι!
Συνοδευει άριστα το ποτο μαζι με φυσικα ψωμι- ειδικα το χωριατικο- και ωριμη ντοματα
Συντηρειται στο ψυγειο σε λαδοκολλα
Ειπα και εγω θα δω εσενα να μαγειρεύεις τις πέρδικες
...μέχρι τον τεμαχισμό πάω Νικόλα...μετά αναλαμβάνει η κυρά...είπαμε!Ειπα και εγω θα δω εσενα να μαγειρεύεις τις πέρδικες![]()
Στην Ήπειρο στην περιοχή της Ζίτσας τα λέμε ζμπεκια.Μιας και ειμαστε στην εποχη τους
Ππαλουζες-μουσταλευρια (ολοι το γνωριζετε)
Σουσιουκκος( αμυγδαλα η καρυδια περασμενα σε κλωστη) που τα βουτας στον ππαλουζε
Παραλλαγες του αργοτερα ιστορικα υπαρχουν απο χυμο ροδιου, και χαρουπομελο
Υπεροχο εδεσμα εποχης που συνοδευει αριστα το ποτο οταν οι βραδυες αρχιζουν να δροσιζουν
Επισης ο ππαλουζες αφου κρυωσει μπορει να κοπει σε κομματια και να ξεραθει στον ηλιο φτιαχνοντας τα κιοφτερκα
Παντα οι παλιοι κυνηγοι του ενδημικου ειχαν μερικα στην βουρκα τους για την ωρα της ξεκουρασης αφου δεν πιανουν τοπο και δινουν ενεργεια
Φωτο απο σιουσουκο
Δεν εχω στο σπιτι τωρα κιοφτερκα δεσμευομαι για οταν παρω
Από τότε που οι γύφτοι λέγονται Ρομά και οι πουστηδες διαφορετικοί.Από πότε τις χυλοπίτες τις ονομάζουμε "λαζάνια" σε αυτή τη χώρα;
Ή το καπνιστό τυρί Μετσόβου "μετσοβόνε";
Εντάξει ρε συ , ταλιατέλες ήθελε να πει ο Νικόλας .....Από πότε τις χυλοπίτες τις ονομάζουμε "λαζάνια" σε αυτή τη χώρα;
Ή το καπνιστό τυρί Μετσόβου "μετσοβόνε";