Μήκος κάννης, αυλός και ταχύτητες

Και μια ερώτηση...ποια ταχύτητα θα μας δώσει τα ποιο σταθερά αποτελέσματα μια με 380/390 η μια 4,10/4,20.... .η και δύο σκοτώνουν καλά....
Ωραία ερώτηση!
Αλλα νομίζω ότι η σταθερότητα δε βγαίνει από τη ταχύτητα...
Ο "εξαναγκασμός" ενός σεταπ,να πιάσει μεγάλες ταχύτητες είναι που μπορεί να χαλάσει τη σταθερότητα!
Π.χ. να θες μια 36αρα πυρίτιδα να σπρώξει με 400+, 40 γραμμάρια...
Γίνεται...με εξαναγκασμό !
Όμως ξεκινάμε τις αλχημείες!
Αλλά εδώ μιλάμε για κάννες...

Last edited:
Και μια ερώτηση...ποια ταχύτητα θα μας δώσει τα ποιο σταθερά αποτελέσματα μια με 380/390 η μια 4,10/4,20.... .η και δύο σκοτώνουν καλά....
Το 410 ειναι σε λογικα πλαισια ρε συ...420+ πάνω να λες καλυτερα.....

Η κατανομή και οι μενουσες!!!
Η δισδιάστατη κατανομή στον πίνακα έχω διαπιστώσει ότι παίζει πολύ μικρό ρόλο . Φυσίγγια με άριστη κατανομή ήταν μόνο για γάμους και βαφτίσια.. Αντίθετα φυσίγγια που λόγω κατανομής δεν θα τα δοκίμαζα , έκανα το ευχάριστο <<λάθος>> και τα δοκίμασα στο κυνήγι και ήταν φονικότατα! Με τις μένουσες τώρα , άβυσσος. Δεν έχω ακόμα καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα..

Γενικά βλέπω ότι το 725 με 76 εκ κάννες κ 18,7 αυλό δίνει πάντα αυξημένες ταχύτητες από 15 μέχρι 25 μέτρα κατά μέσο όρο σε σύγκριση με διάφορα άλλα όπλα κυρίως καραμπίνες αλλά κ κάποια δίκανα με συμβατικό αυλό.. Στην αρχή το έριξα αυτό στο ότι είναι δίκανο κ στις μακρύτερες κάννες... Στη συνέχεια ωστόσο είδα ότι κ η μαξους με παρόμοια γεωμετρία συνεχίζει να δίνει αυξημένες ταχύτητες σε σχέση με τους στενούς αυλούς... Όχι με τόσο μεγάλες διαφορές όσο το 725 αλλά σταθερά πιο αυξημένες
Πες και τι βλέπεις στο κυνήγι και που χρησιμοποιείς στενό αυλό και που φαρδύ.

Καπου διαβαζα,δε θυμαμαι που,οτι σε ερευνα που κανανε Αμερικανοι σε ενα φυσιγγιο Νο 6 35 γραμμαρια σκαγια η πιο αποδοτικη ταχυτητα ειναι τα 390 m/sec.......
Βεβαια υπαρχει και το θεμα το που μετρας την ταχυτητα.......
Αλλο στο στομιο,αλλο στο ενα μετρο ,αλλο στο εναμιση (που μετραω εγω),αλλο στα δυομιση μετρα που μετρουν οι Ιταλοι.......
Παντως εαν ειναι στα δυομιση μετρα τα 390 ειναι πολυ καλη ταχυτητα,υπερ αρκετη θα ελεγα.....

Καπου διαβαζα,δε θυμαμαι που,οτι σε ερευνα που κανανε Αμερικανοι σε ενα φυσιγγιο Νο 6 35 γραμμαρια σκαγια η πιο αποδοτικη ταχυτητα ειναι τα 390 m/sec.......
Βεβαια υπαρχει και το θεμα το που μετρας την ταχυτητα.......
Αλλο στο στομιο,αλλο στο ενα μετρο ,αλλο στο εναμιση (που μετραω εγω),αλλο στα δυομιση μετρα που μετρουν οι Ιταλοι.......
Παντως εαν ειναι στα δυομιση μετρα τα 390 ειναι πολυ καλη ταχυτητα,υπερ αρκετη θα ελεγα.....
Τί διαφορές υπάρχουν στο 1,5 με το 2,5...…..;

Γυρω στα 20m/sec.......
Μου φαίνεται μεγάλη η πτώση της ταχύτητας μόνο σε ένα μέτρο...... δηλαδή μια γόμωση που βγαίνει από την κάννη με 410 m/s και με γεωμετρική πρόοδο πτώσης της ταχύτητας στα 36-40 μέτρα τί ταχύτητα θα έχει; Και πόση διάτρηση θα έχουν τα σκάγια για να καταβάλουν ένα θήραμα μεγέθους φασσας, πέρδικας ή και τσίχλας.......

Μου φαίνεται μεγάλη η πτώση της ταχύτητας μόνο σε ένα μέτρο...... δηλαδή μια γόμωση που βγαίνει από την κάννη με 410 m/s και με γεωμετρική πρόοδο πτώσης της ταχύτητας στα 36-40 μέτρα τί ταχύτητα θα έχει; Και πόση διάτρηση θα έχουν τα σκάγια για να καταβάλουν ένα θήραμα μεγέθους φασσας, πέρδικας ή και τσίχλας.......
Αποδεδειγμενα απο μετρησεις αυτη ειναι η διαφορα,τωρα πιο περα δεν ξερω τι γινεται.....
Δεν ξερω σε ολες τις αποστασεις ποσο πεφτει η ταχυτητα.......

Αποδεδειγμενα απο μετρησεις αυτη ειναι η διαφορα,τωρα πιο περα δεν ξερω τι γινεται.....
Δεν ξερω σε ολες τις αποστασεις ποσο πεφτει η ταχυτητα.......
Βαγγέλη δεν έχω χρονογράφο και συνήθως κάνω δοκιμές που αφορούν μόνο την κατανομή που θέλω..... δεν αμφισβητώ αυτό που λες..... μου γεννήθηκε απορία.....ας μας απαντήσει όποιος έχει χρονογράφο και έχει κάνει τέτοιες δοκιμές

Βαγγέλη δεν έχω χρονογράφο και συνήθως κάνω δοκιμές που αφορούν μόνο την κατανομή που θέλω..... δεν αμφισβητώ αυτό που λες..... μου γεννήθηκε απορία.....ας μας απαντήσει όποιος έχει χρονογράφο και έχει κάνει τέτοιες δοκιμές
Δεν μπορεί, λειτουργικά,να μετρηθεί η ταχύτητα που μένει στα,ας πούμε,25 Μ επειδή έχει ανοίξει κατά πολύ η κατά μέτωπο διάμετρος της τουφεκιας.
Είναι πολύ σκόρπια τα σκάγια σε μέτωπο και άτρακτο.
Δεν μπορούν να μπουν όλα στο εμβαδόν που γίνεται η μέτρηση.
Ειδικα με τα μηχανήματα που έχει πρόσβαση ο ιδιογομωτης τα οποία κατασκευάζονται για μετρήσεις ταχύτητας βλήματος.

Back