Μέτρηση με παχύμετρο

Εγώ παλαιότερα είχα κάμει κάτι παρόμοιο ως εξής: πήρα ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το τσαλάκωσα με το χέρι ώστε να σχηματίσει μια όσο μπορούσα πιο σφιχτή μπάλα, την έσπρωξα στη θαλάμη και μετά με μια χοντρή ξύλινη βέργα καθαρισμού σιγά-σιγά με πολλά χτυπηματάκια την έκανα να περάσει τον κώνο και να προχωρήσει αρκετά μέσα στον αυλό. Μετά, κράτησα τις κάννες όρθιες με τα στόμια στο πάτωμα, και συμπίεσα και χτύπησα καλά-καλά με τη βέργα από τη μεριά της θαλάμης, αφού είχα βάλει από μπροστά ένα χοντρό ξύλινο ραβδάκι για να κρατάει αντίσταση, μέχρι που το αλουμινόχαρτο έγινε ένας αρκετά συμπαγής κύλινδρος - τάπα. Μετά, και αφού είχα βγάλει το τσοκ, έσπρωξα αυτή την "τάπα" με τη βέργα μέχρι που βγήκε από το στόμιο. Μετρώντας μερικές φορές τη διάμετρό της με ηλεκτρονικό παχύμετρο πήρα ενδείξεις από 18,47 - 18,50 mm.
Αυτό το έκανα στο δίκαννο SKB. Μετά έβαλα την "τάπα" αυτή στη θαλάμη της Mossberg και μόλις γύριζα την κάννη προς τα κάτω έπεφτε κι έβγαινε από το στόμιο, χωρίς την παραμικρή αντίσταση - φαινόταν να "πλέει" μέσα στην κάννη! Μετά κι από αυτό, την έβαλα ξανά αρκετές φορές στις κάννες του SKB, και σε καμία περίπτωση δεν έπεσε από μόνη της μόνο με το βάρος της, αλλά σταματούσε στην αρχή του αυλού και ήθελε ένα - ελαφρότατο - συνεχές σπρώξιμο με τη βέργα για να διαπεράσει όλη την κάννη και να βγει από μπροστά!!! Δεν είχα εδώ και το Baikal (τόχα στο χωριό), για να το δοκίμαζα και σ' αυτό, αλλά φαντάζομαι ότι δεν θα περνούσε με τίποτα ή θα ήθελε πολύ δυνατό σπρώξιμο, αφού αναφέρει αυλό 18,4 - εξάλλου το καταλαβαίνω και από τη μεγαλύτερη αντίσταση που συναντά η μπρούτζινη βούρτσα όταν το καθαρίζω, σε σχέση με το SKB και τη MOSS.
Θα το δοκιμάσω το βράδυ με το αλουμινόχαρτο να δω αν θα δω διαφορά με το κερί. μόνο πως δεν έχω δεύτερη βέργα αλλά κάτι θα βρω...

Στέλιο καλή η πατέντα σου αλλά να μην ξεχνάμε ότι παίζουμε με διαφορες δεκατων και εκατοστών του χιλιοστου. .xm.
 
Στέλιο καλή η πατέντα σου αλλά να μην ξεχνάμε ότι παίζουμε με διαφορες δεκατων και εκατοστών του χιλιοστου. .xm.
Φυσικά Γιάννη, δεν την εμπιστεύομαι απόλυτα αυτή τη "μέθοδο", γι' αυτό και σε είχα ρωτήσει για καμιά άλλη καλή "πατέντα" μέτρησης χωρίς το ειδικό όργανο ακριβείας. ;) Περισσότερο το έκανα "πειραματικά" για να πάρω μια ιδέα στο περίπου, αν ο αυλός είναι όντως κοντά στο 18,5 όπως έγραφαν τα περιοδικά που το παρουσίαζαν τότε, και για να επιβεβαιώσω την "αίσθηση" που είχα από το μπρούτζινο βουρτσάκι καθαρισμού, ότι η Mossberg έχει ακόμα φαρδύτερο αυλό, αφού ούτε το SKB ούτε η Mossberg αναγράφουν στις κάννες διάμετρο αυλού.
Φυσικά ένα βύσμα από αλουμινόχαρτο όσο κι αν το συμπιέσεις δεν παύει να είναι σχετικά μαλακό... Για κάτι πιο σκληρό υλικό, είχα σκεφτεί να ταπώσω την κάννη με χαρτοπετσέτες και αλουμινόχαρτο μερικά εκατοστά πριν το τσοκ και να ρίξω από το στόμιο λίγο γύψο :confused: ... ή λιωμένο μόλυβδο :eek:... αλλά δεν ήξερα αν θα μπορούσα να βγάλω αυτή την "τάπα" όταν θα έπηζε .xm.... και φυσικά δεν θα ρίσκαρα να κάμω κάτι χωρίς να είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχει συνέπειες (ζημιά) στην κάννη!!! ;)
 
The two most critical dimensions when working on the barrels of a shotgun are bore diameter and barrel wall thickness. It’s easy to take these measurements when you have the right tools. Watch along as Larry Potterfield, Founder and CEO of MidwayUSA, introduces the tools and methods for taking these measurements. A Skeet’s Bore Gage (... ή "gauge") will be used to take the bore diameter measurements and a Newboult and Thorpe Barrel Wall Thickness Gage to measure barrel wall thickness.
.shake hands. ;) ;) ;)
 
Γιώργο αυτό το σκατολοιδάκι δεν είναι και φθηνό..
Όντως είναι ακριβά, έχετε σκεφτεί εσείς που πιάνουν τα χέρια σας να βάλετε ή να μακρύνετε με κάποιον τρόπο τους "ακροδέκτες" του παχύμετρου; .xm.

 
Όντως είναι ακριβά, έχετε σκεφτεί εσείς που πιάνουν τα χέρια σας να βάλετε ή να μακρύνετε με κάποιον τρόπο τους "ακροδέκτες" του παχύμετρου; .xm.

Αν είχα ένα φίλο μηχανουργο θα του ζητούσα να πάρει και να τρυπησει ακριβώς στη μέση δύο ίδιες λαμες πχ 30εκΧ1εκ πάχους 2-3 χιλ.Στην τρυπα περνάμε μια βιδα ίδιας διαμέτρου +γκροβερ και πεταλουδα. Οι δυο λαμες ανοιγοκλεινουν σε μορφή Χ.Βαζουμε τις δυο άκρες του Χ μέσα στην κάννη, τις ανοίγουμε προσεκτικά μέχρι να ακουμπήσουν στα εσωτερικα τοιχώματα της καννης και σφιγγουμε την πεταλουδα. Κατόπιν μετράμε τις δυο άλλες άκρες του Χ που βρίσκονται απέξω. Επειδή η τρυπα έγινε στην μέση ακριβώς, τα δυο ανοίγματα στις άκρες του Χ είναι ίσα.
Για μεγαλύτερη ακρίβεια τοποθετουμε στα τέσσερα άκρα εξωτερικα ισάριθμες μικρές μπιλιες η ακιδες όπως έχει και το ηλεκτρονικό παχύμετρο παραπάνω.
 
Last edited:
για όποιο ενδιαφέρετε το lidl Ψηφιακό παχύμετρο με 11,99 .cool.
**εγω εχω ενα αντίστοιχο απο ebay και κάνει μια χαρα την δουλειά του
http://www.lidl-hellas.gr/el/oi-prosfores-mas.htm?action=showDetail&id=56560
Ακριβώς από το ίδιο έχω 2 κι εγώ, στο Λιντλ το είχα πετύχει κι εγώ πριν 2-3 χρόνια; ... νομίζω 9,99 τότε ... και πήρα 2 !!! :) :D
 
Από το ίδιο βιβλίο παραθέτω :

subir imagen


subefotos

subefotos

subir fotos
Αυτά όσον αφορά τα φτηνά εργαλεια για να μετρήσεις μια εσωτερική διάμετρο.Σχεδιο 16 7 δ και ζ.
Υπάρχουν και ειδικά πανάκριβα που χρησιμοποιούνται από σοβαρούς τορναδορους που πετυχαινουν εσωτερικές λειανσεις ακριβείας.
Αν πιάνουν τα χερια σου και με λιγη φαντασία φτιάχνεις και μόνος σου εργαλείο για να μετράς τον αυλο των καννων σου με ικανοποιητικη ακρίβεια. Για σκέψου το λίγο...και το ξανασυζηταμε.
Συνάδελφε μπορείς να ξανά βάλεις τις φωτογραφίες;
 
Back
Top