Ιδιογόμωση Cal.16

Εγώ έχω τον ίδιο για 12αρι, μήπως η μικρή διαφορά στην διάμετρο μασησει την τάπα ; Γιάννη δοκίμασε να πάρεις και να κόψεις διάφορα υλικά συνθετικά και πρόσθεσε από πάνω σκληρό χαρτόνι, όλα κομμένα στον ταποκοφτη. Έχω δοκιμάσει κάτι υλικά συσκευασιών πολύ ελαστικά και ελαφριά, που είχαν συμπιεσιμοτητα μεγαλύτερη από τα αμορτισέρ των βυσμάτων.

Εγώ έχω τον ίδιο για 12αρι, μήπως η μικρή διαφορά στην διάμετρο μασησει την τάπα ; Γιάννη δοκίμασε να πάρεις και να κόψεις διάφορα υλικά συνθετικά και πρόσθεσε από πάνω σκληρό χαρτόνι, όλα κομμένα στον ταποκοφτη. Έχω δοκιμάσει κάτι υλικά συσκευασιών πολύ ελαστικά και ελαφριά, που είχαν συμπιεσιμοτητα μεγαλύτερη από τα αμορτισέρ των βυσμάτων.
... ίσως που είναι σκληρή η ντιάνα, αν την κεντράρεις καλά, να κοπεί....θέλει και κάποια επιδεξιότητα...
Θα έκοβα μεγαλύτερες σε ύψος του 16αριου αλλα το κομμένο πρόσωπο δεν θα είναι επίπεδο και το ίδιο ύψος η μια με την άλλη, στα 8 χιλ...

Last edited:
Καλημέρα στους φίλους του Cal.16!:)

Έστω οτι γεμίζουμε την εξής συνταγή...

Κάλυκας Fiochi T1, κομμένος αφρεζάριστος στα 62,5 χιλ.,καψούλι 615, S4 n, 1,20 X 25 γρ. Νο 7, συγκεντρωτηρας Ζ2Μ h 24 + μια φελλόταπα 2 χιλ. Cal.24 μέσα στο ποτηράκι, στρογγυλό ρελιαστό κλείσιμο με χαρτάκι, τελικό ύψος φυσιγγίου 57,5 χιλ.

Τι πιέσεις και ταχύτητες υπολογίζετε οτι θα βγάλει περίπου?

Υ.Γ....εγώ έχω κάνει τους λογαριασμούς μου, αλλα θέλω να τσεκάρω και την γνώμη των φίλων....:)

540 bar, 385 m/s.
...τόσο περίπου την βγάζω και εγώ Λευτέρη! Καλημέρα!:)

...πάνω-κάτω 240 bar λιγότερα από την ανώτατη της της C.I.P για το διαμέτρημα, νομίζω οτι είναι καλά...για το μπόι της και για την ιδιοσυγκρασία της S4...

Ίσως και κάτω από 500bar αν μετρήσεις ταχύτητα 375 με 380 μ/δ
Καλησπέρα Λευτέρη!:)

Έψαξα λίγο τα "κυτάπια" μου και βρήκα αυτά για την αξιολόγηση της γόμωσης αυτής...για ρίξε μια ματιά...και πες...

Στο Reloading Mamual της Maxam, σε κάποιο σημείο διαβάζουμε…

[….]

…. if the powder dose and the shot weight both increase more than 5% there is practically no variation in speed; whereas, the pressure would increase more than 15%. If the volume of the shell is also reduced by 5%, the pressure would increase by more than 20%.

[….]

Μτφρ.

«Εάν η δόση της πυρίτιδας και το βάρος των σκαγιών της γόμωσης αυξηθούν και τα δύο περισσότερο από 5%, δεν υπάρχει πρακτικά καμία διακύμανση στην ταχύτητα. ενώ η πίεση θα αυξηθεί περισσότερο από 15%. Εάν ο όγκος του κάλυκα μειωθεί κατά 5%, η πίεση θα αυξηθεί περισσότερο από 20%.»

1649507213535.jpeg

Δεδομένου ότι σαν βάση χρησιμοποιήσαμε αρχικά τα στοιχειά της γόμωσης της ταμπέλας , από 16/70 αστεροειδές σε 16/65 ρελιαστό , που θεωρητικά θα έχουν τις ίδιες πιέσεις και ταχύτητες έχουμε :

16/65, 1,20 (1,25-5%) Χ 25(27-5%) 385 μ/δλ με 500 bar(600bar-15%).

Όμως εμείς χρησιμοποιήσαμε κάλυκα 16/62,5 (λόγο ογκομετρίας ) όποτε θεωρητικά έχουμε 600 bar (500 +20%), λόγο της μείωσης του όγκου του κάλυκα κατά 5% περίπου.

Αλλά λόγο του ότι έχουμε χρησιμοποιήσει τον συγκεντρωτήρα Ζ2Μ ο όποιος δίνει τις λιγότερες πιέσεις από τους περισσότερους γνωστούς συγκεντρωτήρες , συν έξτρα αμορτισέρ την φελλόταπα των 2 χιλιοστών μέσα στο ποτηράκι, εικάζουμε τελικά την συνταγή αυτή να έχει ταχύτητα περίπου 370-380 μ/δλ και 500-550 bar πιέσεις!

Υ.Γ...αν αξιωθώ τελικά και την στήσω θα την στείλω σε κανονάκι...!!!.sarcastic.

Καλησπέρα Λευτέρη!:)

Έψαξα λίγο τα "κυτάπια" μου και βρήκα αυτά για την αξιολόγηση της γόμωσης αυτής...για ρίξε μια ματιά...και πες...

Στο Reloading Mamual της Maxam, σε κάποιο σημείο διαβάζουμε…

[….]

…. if the powder dose and the shot weight both increase more than 5% there is practically no variation in speed; whereas, the pressure would increase more than 15%. If the volume of the shell is also reduced by 5%, the pressure would increase by more than 20%.

[….]

Μτφρ.

«Εάν η δόση της πυρίτιδας και το βάρος των σκαγιών της γόμωσης αυξηθούν και τα δύο περισσότερο από 5%, δεν υπάρχει πρακτικά καμία διακύμανση στην ταχύτητα. ενώ η πίεση θα αυξηθεί περισσότερο από 15%. Εάν ο όγκος του κάλυκα μειωθεί κατά 5%, η πίεση θα αυξηθεί περισσότερο από 20%.»

View attachment 46245

Δεδομένου ότι σαν βάση χρησιμοποιήσαμε αρχικά τα στοιχειά της γόμωσης της ταμπέλας , από 16/70 αστεροειδές σε 16/65 ρελιαστό , που θεωρητικά θα έχουν τις ίδιες πιέσεις και ταχύτητες έχουμε :

16/65, 1,20 (1,25-5%) Χ 25(27-5%) 385 μ/δλ με 500 bar(600bar-15%).

Όμως εμείς χρησιμοποιήσαμε κάλυκα 16/62,5 (λόγο ογκομετρίας ) όποτε θεωρητικά έχουμε 600 bar (500 +20%), λόγο της μείωσης του όγκου του κάλυκα κατά 5% περίπου.

Αλλά λόγο του ότι έχουμε χρησιμοποιήσει τον συγκεντρωτήρα Ζ2Μ ο όποιος δίνει τις λιγότερες πιέσεις από τους περισσότερους γνωστούς συγκεντρωτήρες , συν έξτρα αμορτισέρ την φελλόταπα των 2 χιλιοστών μέσα στο ποτηράκι, εικάζουμε τελικά την συνταγή αυτή να έχει ταχύτητα περίπου 370-380 μ/δλ και 500-550 bar πιέσεις!

Υ.Γ...αν αξιωθώ τελικά και την στήσω θα την στείλω σε κανονάκι...!!!.sarcastic.
Γιάννη έχεις link από το site? Φαίνεται ενδιαφέρον, αν γράφει και για άλλες πυρίτιδες.

Γιάννη έχεις link από το site? Φαίνεται ενδιαφέρον, αν γράφει και για άλλες πυρίτιδες.
Καλησπέρα Βασίλη!:)

Γράφει για τις πυρίτιδες της MAXAM μόνο!

Αλλα νομίζω οτι οι γενικές οδηγίες έχουν εφαρμογή σε όλες τις πυρίτιδες, βέβαια η κάθε μια με τις ιδιοτροπίες της...

Κατέβασε το Manual σε pdf είναι...

Αλλα θέλει πολύ διάβασμα , και μένουμε λειψοί , αισθάνομαι...(εννοώ αν δεν εντρυφήσεις πλήρως, θέλει ώρες χρόνο!):(

http://www.ruspeckhofer.at/_data/container/container_18/File.1/MAXAM_RELOADING_MANUAL__ENG.pdf

Καλησπέρα Βασίλη!:)

Γράφει για τις πυρίτιδες της MAXAM μόνο!

Αλλα νομίζω οτι οι γενικές οδηγίες έχουν εφαρμογή σε όλες τις πυρίτιδες, βέβαια η κάθε μια με τις ιδιοτροπίες της...

Κατέβασε το Manual σε pdf είναι...

Αλλα θέλει πολύ διάβασμα , και μένουμε λειψοί , αισθάνομαι...(εννοώ αν δεν εντρυφήσεις πλήρως, θέλει ώρες χρόνο!):(

http://www.ruspeckhofer.at/_data/container/container_18/File.1/MAXAM_RELOADING_MANUAL__ENG.pdf
Ευχαριστώ Γιάννη.

Γιάννη, νομίζω πως το ρελιαστο σε 65αρη καλυκα βγάζει λίγο μικρότερη ταχύτητα και αρκετά μικρότερη πίεση,από το αστεροειδες σε 70αρη, επίσης μου φαίνεται υπερβολικό ή μείωση κατά 5% του όγκου του κάλυκα να προκαλεί αύξηση 20% των πιέσεων. Το κανονάκι θα μας διαφωτίσει.

Γιάννη, νομίζω πως το ρελιαστο σε 65αρη καλυκα βγάζει λίγο μικρότερη ταχύτητα και αρκετά μικρότερη πίεση,από το αστεροειδες σε 70αρη, επίσης μου φαίνεται υπερβολικό ή μείωση κατά 5% του όγκου του κάλυκα να προκαλεί αύξηση 20% των πιέσεων. Το κανονάκι θα μας διαφωτίσει.
Αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται ως σήμερα Λευτέρη...και δίνει πάνω - κάτω ίδιες πιέσεις και ταχύτητες...70αρι αστέρι=65αρι ρέλι...

Τα υπόλοιπα παιδιά που γεμίζουν μπορούν να ρίξουν φως...:)

Για τα των πιέσεων αντέγραψα ακριβώς από το manual της ΜΑΧΑΜ...δεν είμαι και ειδήμονας...;).sarcastic.

Από τα εβδομήντα πάμε στα 58 χιλιοστά στο αστεροειδείς κλείσιμο,και στο ρελιαστό από τα εξήνταδύο στα 58 με 57.
Εάν βάλεις υσχηροτερο καψούλι μπορεί στο ρελιαστό να πιάσεις τα ίδια με το αστέρι...
Εγώ το λογαριάζω 16/68,5 -10,5=58 χιλ. (δυο στάδια) - 62,5-5=57,5 χιλ. (ρελι) με το ίδιο καψούλι πιο κάτω...

Θα δείξει η νεκροψία....sarcastic..sarcastic..sarcastic.

Back