Ενημέρωση από ξένα forums - Feedback from international forumΠεριοχή
Ηράκλειο Κρήτης
Όνομα
Μυρος
Σε μια προσπάθεια να συμβάλλω στην ενημέρωση των φίλων του HL μετάφρασα (….επί τέλους) και παραθέτω παρακάτω ένα άρθρο του πολύ σοβαρού αμερικάνικου περιοδικού FIELD & STREAM στην ηλεκτρονική έκδοση του οποίου είμαι συνδρομητής (Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικές συνδρομές σε πάρα πολλά περιοδικά είναι πάμφθηνες της τάξης των 2-3 $ ανά τεύχος).
Τεύχος FEB/MAR 2018, σελίδα 23, τίτλος του άρθρου CHOKE POINT, συγγραφέας ο Phill Bourjaily, όπου και παρουσιάζει μετρήσεις ακριβείας με τσοκ “επώνυμα” και γνωστά στους φίλους του H.L.
Το αρθρο μεταφράζεται με ακρίβεια και όπου υπάρχουν δικές μου επεξηγήσεις ή σχόλια αυτά παρουσιάζονται με πλάγια γράμματα (Italics). Επίσης όλες οι μετρήσεις σε μονάδες του Αγγλοσαξονικού συστήματος (πόδια, ίντσες) μετατράπηκαν σε Διεθνές (μέτρα, εκατοστά) για να μπορέσουν όλοι οι φίλοι να έχουν ακριβή εικόνα.

Αρχή
«Τα aftermarket chokes φαίνονται όμορφα αλλά βοηθάνε πραγματικά να χτυπήσεις περισσότερα υδρόβια όταν οι σκεπτικοί λένε ότι το μόνο που χρειάζεσαι είναι το εργοστασιακό Mod? Όμως πολλοί κατασκευαστές τσοκ ισχυρίζονται καλύτερες κατανομές και μερικοί κοντύτερο μήκος ατράκτου και χαμηλότερη ανάκρουση.
Και τα 4 τσοκ που μετρήθηκαν/ δοκιμάστηκαν ήταν ακριβώς της ίδιας εσωτερικής διαμέτρου και στα επιστημονικά τεστ ακριβείας που έγιναν και παρουσιάζονται εδώ, συνέδραμαν τον συγγραφέα, μηχανικοί/ επιστήμονες της εταιρείας φυσιγγίων Federal.
Τα τσοκ ήταν τα εξής :
1. Εργοστασιακό Remington Probore (REM-NP) flash (δηλ. τα κοντά που δεν εξέχουν της κάννης)
2. Kicks Vortex non ported (KV-NP) (δηλ. χωρίς οπές porting)
3. Kick’s High Flyer ported (KHF-P)
4. Patternmaster ported (P-P) wad stripping choke (δηλ. “φρένου” όπως τα διαβάζουμε στο H.L.)

ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΔΟΚΙΜΩΝ
Οι δοκιμές έγιναν σε κλειστό σκοπευτήριο.
Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Remington Versa Max, τα φυσίγγια Federal Speed-Shok “Blue Box”, 76 mm (3”), βάρους 32 γραμμαρίων, ατσάλινα (steel), ταχύτητας 1550 ft/sec (ή 472 μετ/δλ) με 2 διαφορετικά σκάγια μεγέθους Νο. 2 και ΒΒΒ.
(Σημ: Το μέγεθος στα σκάγια στις ΗΠΑ για Νο. 2 και ΒΒΒ είναι 0,15 και 0,19 της ίντσας ή 3,8 και 4,8 χιλιοστά του μέτρου και 125 και 61 σκάγια στην ουγγιά (28,34 γραμμάρια) αντίστοιχα. Τα φυσίγγια αυτά τα βρήκα στο internet για τις ΗΠΑ : 125 $ τα 250 φυσίγγια ή 12,5 $ το κουτί των 25!!!!)

Α. Αποτελέσματα αποτύπωσης στον Πίνακα (Patterning)
Με κάθε φυσίγγι έγιναν 20 βολές με κάθε τσοκ και με κάθε Νο. Σκαγιών (Νο.2 και ΒΒΒ) και μετρήθηκαν τα σκάγια μέσα σε κύκλο 75 εκατοστών (30”) σε στόχο στις 40 γυάρδες (36 μέτρα).

ΤΣΟΚ ____ 36 μέτρα / Νο. 2 _ 36 μέτρα / ΒΒΒ
P-P ______ 73,50 % _______ 83,90 %
KHF-P ____ 72,70 % _______ 78,84 %
REM-NP___ 65,25 % _______ 79,64 %
KV-NP ____ 65,17 % _______ 78,08 %

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ :
1. Μεγαλύτερη βελτίωση στα ψιλότερα σκάγια.
2. Με όλα τα σκάγια, τα τσοκ με porting δίνουν μεγαλύτερη συγκέντρωση από τα τσοκ χωρίς porting.
3. Τα χοντρότερα σκάγια (ΒΒΒ) αποδίδουν πολύ καλύτερα (μεγαλύτερη συγκέντρωση) με όλα τα τσοκ, με το Patternmaster πολύ καλύτερα από όλα τα άλλα.

Β. Μετρήσεις μήκους ατράκτου (Shot string)
Χρησιμοποιήθηκαν κάμερες ψηλής ταχύτητας για να μετρηθούν οι αποστάσεις των προσκρούσεων των πρώτων και των τελευταίων σκαγιών σε χάρτινο στόχο στις 30 γυάρδες (27 μέτρα).
Με ραντάρ Doppler (όπως της αστυνομίας) μετρήθηκε η ταχύτητα των σκαγιών και έτσι υπολογίστηκε το μήκος της ατράκτου κάθε βολής.

Αποτελέσματα μήκους ατράκτου (Shot string)
ΤΣΟΚ _____ 27μέτρα / Νο. 2 __________ 27 μέτρα / ΒΒΒ
REM-NP __ 6,252 πόδια – 1,90 μέτρα _____ 5,230 πόδια – 1,59 μέτρα
KV-NP ____ 6,287 πόδια – 1,91 μέτρα _____ 5,077 πόδια – 1,55 μέτρα
KHF-P ____ 6,500 πόδια – 1,98 μέτρα _____ 5,239 πόδια – 1,60 μέτρα
P-P ______ 6,691 πόδια – 2,04 μέτρα _____ 4,890 πόδια – 1,49 μέτρα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :
1. Όχι ξεκάθαρη εικόνα/ βοήθεια.
2. Η επιλογή του τσοκ (εκ των συγκεκριμένων με την ίδια σύσφιξη) δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το μήκος ατράκτου για συγκεκριμένο μέγεθος σκαγιών.
3. Όμως βλέπουμε ότι τα χοντρότερα σκάγια (ΒΒΒ) δίνουν αρκετά μικρότερο μήκος ατράκτου.
Αν λοιπόν η επιθυμία σας είναι κοντύτερο μήκος ατράκτου τότε διαλέξτε χοντρύτερα σκάγια.

Γ. Θόρυβος Τουφεκιάς
Τα τσοκ με porting παράγουν θόρυβο τουφεκιάς κατά 4 dB (Ντεσιμπέλ) μεγαλύτερο.
Να σημειώσω ότι στα μαθηματικά, μια αύξηση κατά 3 dB αντιστοιχεί σε διπλασιασμό του μεγέθους και μια αύξηση κατά 10 dB σε 10πλασιασμό. Αλλά σε ότι αφορά τον ήχο που αντιλαμβανόμαστε οι άνθρωποι, αυτό δεν είναι αντίστοιχο. Πάντως όλοι έχουμε "ακούσει" ότι η τουφεκιά με porting ακούγεται δυνατότερα. Αυτό είναι ακριβές και επιβεβαιώνεται από τα πειράματα και τις μετρήσεις που παρουσιάζονται στο άρθρο (+4 dB).

Δ. Μειωση (?) ανάκρουσης (Recoil)
Στο κοντάκι του όπλου τοποθετήθηκε ηλεκτρονικό σύστημα μετρήσεων ακριβείας της ανάκρουσης (σε μικροβολτς (mV) και βλήθηκαν 10 φυσίγγια με κάθε τσοκ.
Στην συνέχεια το όπλο τοποθετήθηκε σε βάση και αποτυπώθηκε σε φιλμ η αναπήδηση της κάνης του σε 5 βολές με κάθε τσοκ.

Αποτελέσματα
ΤΣΟΚ ____ Ανάκρουση ____ Αναπήδηση κάννης
REM-NP __ 602,30 mV ______ 3,875 ίντσες – 9,84 εκατ.
P-P _____ 604,30 mV ______ 3,850 ίντσες – 9,78 εκατ.
KV-NP ___ 622,90 mV ______ 3,525 ίντσες – 8,95 εκατ.
KHF-P ___ 629,10 mV ______ 3,375 ίντσες – 8,57 εκατ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ (του συγγραφέα)
1. Μην αγοράσετε τσοκ για να μειώσετε ανάκρουση. Αυτά με την μικρότερη ανάκρουση δίνουν και την μεγαλύτερη αναπήδηση κάννης – είναι το “χάνω – κερδίζω” για μια διαφορά στην ανάκρουση της τάξης του 4% μεταξύ των άκρων.
(Σχόλιο : Σε ότι αφορά την αναπήδηση βλέπουμε μεγάλη διαφορά μεταξύ των δυο ported P-P και KHF-P με το P-P να έχει 15% μεγαλύτερη και μεταξύ των 2 Non ported με το "μαμά" Rem να έχει 10% παραπάνω από το KV).
2. Τελικά ο μόνος καλός λόγος για να αγοράσεις άλλα τσοκ είναι για να βελτιώσεις το pattern. Αν κυνηγάτε σε μικρές σχετικά αποστάσεις το εργοστασιακό ("μαμά”) Modified (μισό) είναι το αυτό που χρειάζεστε. Αν όμως κυνηγάτε σε μεγάλες αποστάσεις (pass shooter) και είσαστε καλός σκοπευτής ώστε να μην χάνετε τα κοντινά πουλιά, τότε το aftermarket τσοκ, βεβαίως (indeed) βοηθάει.»
Τέλος

Υ/Γ : Το άρθρο θα το ανεβάσω και σε άλλα σημεία στο H.L. για ενημέρωση και άλλων φίλων καθώς “η γνώση είναι χρήμα” και χρήματα δεν περισσεύουν.
Πιο αναλυτικά δεν γινόταν!!!!
Να είσαι καλα Σπυρο!
 
Περιοχή
Αθήνα
Μπράβο Σπύρο πολλή καλή δουλειά μέσα από τα μαθηματικά και την θεωρία που αναφέρει στο κείμενο,σε όλους μένει η ουσία που χρειαζόμαστε στη πράξη :)
προσωπικά ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιέρωσες .well done.
Μάκη
Να εισαι καλα.
Και εσυ έχεις βοηθήσει πολλούς με τις γνώσεις σου και έχεις διαθέσει πολύ απο τον χρονο σου.shake hands.
 
Περιοχή
Αθήνα
Επαγγελματίες στρατιωτικοί, άσσοι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί σε εμπόλεμες ζώνες από όλες τις …πολιτισμένες χώρες και τους εξελιγμένους στρατούς.
Το ρεκόρ θανάτου από ελεύθερο σκοπευτή μέχρι πέρυσι, ήταν από απόσταση 2.475 μέτρων (το 2009 ο Βρετανός Craig Harrison σκότωσε Ταλιμπάν).
Τον Μάιο του 2017, ένας Καναδός σκότωσε μαχητή του ISIS από απόσταση 3.540 μέτρων!!!! απόσταση αδύνατον να την φανταστούμε!!!

ΣΧΟΛΙΑ :
1. Ο κατάλληλος εξοπλισμός, η εξειδίκευση, το ταλέντο και η εξάσκηση κάνουν το απίθανο -> πραγματικότητα.
2. Η κατασκευάστρια του όπλου (McMillanTAC-50 sniperrifle) εταιρεία συνεχίζει να δίνει σαν απόσταση αποτελεσματικής (effective) βολής τα 1.800 μέτρα. Είναι άραγε κουτοί που δεν το αυξάνουν π.χ. στα 4.000 μέτρα για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους????
3. Στον τίτλο του αρθρου γράφει το σημαντικό "..but how" (αλλά πως ?)


Για όσους θέλουν να διαβάσουν όλο το άρθρο του BBC: http://www.bbc.co.uk/newsbeat/artic...for-the-longest-confirmed-kill-shot---but-how
 
Top