Τρόποι κλεισίματος φυσιγγίων

Καλλό απόγευμα σ' όλους τους φίλους!... :) ...

Για αυτούς που κλείνουν με χρήση του Γ σταδίου ( η πολυσταδιακό αν θέλετε, με 4 η 5 στάδια ), η παρακάτω οδηγία, είναι σωστή κατά την γνώμη σας;

[...]

Το Γ στάδιο θα σου δείξει ανάλογα με το ποσό μυτερό ή χαμηλωμένο είναι το κωνικό αστεροειδές αν έχεις αφήσει:

1. τον σωστό ελεύθερο χώρο ή
2. αν το βύσμα σου είναι σκληρό ή μαλακό

Δυο τρόποι υπάρχουν να τα ρεγουλάρεις αυτά για να πέσει ή να ανέβει η "μύτη".

1. προσθαφαίρεση 1 γρ. το πολύ σε σκάγια.

2. χαμηλότερο η μαλακότερο βύσμα και ψηλότερο ή σκληρότερο βύσμα.

Το Γ στάδιο θα κόβει +0,3 χιλ., πιο πάνω από εκεί που σκοπεύεις να τελειώσεις το φυσίγγι σου με το κωνικό αστεροειδές ΗΜΙΕΠΙΠΕΔΟ!!!

[...]

Συμφωνω με Λευτέρη, Τεο, και όταν κόβω τους κάλυκες και γεμίζω νανάκια το κάνω κυρίως για να μην χρησιμοποιώ πολύ ψηλά βύσματα που έχουν την έφεση να στραβώσουν.
Μέχρι και η Federal ξεκίνησε να το κάνει.
Κάτι μου λέει ότι σύντομα θα αρχίσουν να το κάνουν και οι άλλοι Δύο.
https://www.federalpremium.com/shot...e/personal-defense-shotshell-force-x2-shorty/

Μου τα είχαν δώσει πριν χρόνια, από κάποιον σκοπευτή του εξωτερικού, που τα χρησιμοποιούσε στην Πρακτική σκοποβολή.
Οι γραμμές στο Pressure Trace φαίνονται έτσι γιατί είχαν "πέσει" οι Duracell.
View attachment 65059
...έχουμε ~ 650 bar / 365 μ/δλ, σε κάλυκα 58,5 χιλ., με σκάγια Νο 5,5 ( ιταλικό Νο 5 2,9 χιλ / Νο 4 3,1 χιλ. ), με 32 γρ. σκάγια...

Προσωπικά , νομίζω οτι με τέτοιο ύψος κάλυκα , για κυνηγητική χρήση, θα γέμιζα σε 12αρι τουφέκι, 24 έως 28 γρ. το πολύ, Νο 9,8,71/2,7 το πολύ Νο 6, για καλύτερες κατανομές , χαμηλότερες πιέσεις και καλύτερες ταχύτητες, κατά την φιλοσοφία του 2ιντσου φυσιγγίου ...

Υ.Γ...ενδιαφέρον θα ήταν να γνωρίζαμε την πυρίτιδα και το είδος και το ύψος του βύσματος ( και γενικά το στήσιμο ).Νομίζω χωρίς να είμαι απόλυτα βέβαιος ότι πρόκειται για υπέρ-προοδευτική πυρίτιδα και το βύσμα εξαιρετικά κοντό ... και όλα τούτα με επιφύλαξη…

Last edited:
τα νανάκια είναι για λίγα γραμμάρια και βολές μέχρι 30 μέτρα. Χαμηλες ταχύτητες μέχρι 365 μ/δ ,πιέσεις όσο τα 32 γραμμάρια, και ψιλά σκάγια. Ο κανόνας είναι για κάθε 2 χιλιοστά κοντύτερο κάλυκα μειώνουμε κατά 0,05 γραμμάρια την πυρίτιδα.

Ο κανόνας είναι για κάθε 2 χιλιοστά κοντύτερο κάλυκα μειώνουμε κατά 0,05 γραμμάρια την πυρίτιδα
Είναι πολύ γενικός κανόνας...
Άλλη μείωση γίνεται σε πυρίτιδα μεγάλου όγκου,άλλη σε μικρού.
Πιο ορθολογικό είναι να μειώνουμε ποσοστιαία επί του βάρους της πυρίτιδας.
Με την προϋπόθεση ότι το βισμα που χρησιμοποιούμε είναι μεν κοντύτερο αλλά συμπιέζεται το ίδιο.

τα νανάκια είναι για λίγα γραμμάρια και βολές μέχρι 30 μέτρα. Χαμηλες ταχύτητες μέχρι 365 μ/δ ,πιέσεις όσο τα 32 γραμμάρια, και ψιλά σκάγια. Ο κανόνας είναι για κάθε 2 χιλιοστά κοντύτερο κάλυκα μειώνουμε κατά 0,05 γραμμάρια την πυρίτιδα.
Είναι πολύ γενικός κανόνας ... Πιο ορθολογικό είναι να μειώνουμε ποσοστιαία επί του βάρους της πυρίτιδας.
Δηλαδή για κάθε 2 χιλιοστά κοντύτερο κάλυκα, 3% λιγότερη πυρίτιδα ... έτσι δεν πάει ??? (αν θεωρήσουμε το 1,65 γρ. μια τυπική δόση μονοβασικής πυρίτιδας Χ32, τότε 0,05/1,65=0,03 = 3%).
Βασικά δεν με απασχολούν τα "πολύ νανάκια", ούτε καν τα δίιντσα ... Αλλά θα ήθελα τη γνώμη σας για κάλυκα κάπου στα 63,5 χιλιοστά (2,5 ίντσες). Για 30 γραμμάρια σκάγια, και μόνο για ρελιαστό κλείσιμο, ποιες πυρίτιδες θεωρείτε κατάλληλες ? π.χ. Α1, C7, PSB1 κάνουν ?? Και πόση δόση ??? Επίσης για 24 και 28 γρ. θα βάζατε πυρίτιδα 24άρα και 28άρα αντίστοιχα, ή ένα κλικ πιο "προοδευτικές" ???

Ο κανόνας είναι πολύ γενικός όπως σωστά λέει ο Γιάννης, εγώ δεν την μειώνω τόσο αλλά και ρελιαζω όσο πιο ελαφριά γίνεται, ίσα που να κραταει με ασφάλεια το σκάγια. όλα αυτά με πυρίτιδα ανάλογης προοδευτικοτητας με το βάρος σκαγιων, δηλαδή 24αρα για 24 γραμμάρια ή 24αρα για 28.

Διαφωνω με αρκετα απο αυτα που διαβαζω. Βεβαια ο καθε ενας μας
εχει το δικο του σκεπτικο και τροπο κλεισιματος...οκ.
Σεβαστα ολα σε μενα.....ασχετα εαν διαφωνω...
Στο τι διαφωνω δεν μπορω να γραψω τωρα...1ον Απο αυτο το
λαπτοπ που γραφω ειναι ''χτικος''...και 2ον. δεν ειμαι στο εργαστηρι μου
για να βαλω καποιες φωτο για να εξηγησω καποια πραγματα..οπως
τα βλεπω εγω.
Αυτο δεν σημαινει οτι εχω το δικιο με το μερος μου...ουτε διεκδικω
το αλαθητο....
Απλα ετσι για την συζητηση...και βεβαια χωρις αντιπαραθεση με
κανεναν φιλο !!! :)

Για τους φίλους που κλείνουν με παρεμβολή Γ’ Σταδίου… :) ...

Πόσα περίπου χιλιοστά χάραξης πρέπει να πετύχουμε αρχικά, για να δώσουμε στο Γ’ στάδιο το «περιθώριο» εκείνο που χρειάζεται για να δουλέψει σωστά?

Υπάρχει κάποιο όριο στα χιλιοστά αυτά (min-max)?

Το «περιθώριο» αυτό μετά το σημείο χάραξης περίπου ποσά χιλιοστά είναι, για να έχει το Γ’ στάδιο το σημείο εκείνο που χρειάζεται για να «πιάσει θέση» και να κάνει την δουλεία του?

Υ.Γ...ρωτώ για να ξέρω πάνω-κάτω...

Δηλαδή για κάθε 2 χιλιοστά κοντύτερο κάλυκα, 3% λιγότερη πυρίτιδα ... έτσι δεν πάει ??? (αν θεωρήσουμε το 1,65 γρ. μια τυπική δόση μονοβασικής πυρίτιδας Χ32, τότε 0,05/1,65=0,03 = 3%).
Βασικά δεν με απασχολούν τα "πολύ νανάκια", ούτε καν τα δίιντσα ... Αλλά θα ήθελα τη γνώμη σας για κάλυκα κάπου στα 63,5 χιλιοστά (2,5 ίντσες). Για 30 γραμμάρια σκάγια, και μόνο για ρελιαστό κλείσιμο, ποιες πυρίτιδες θεωρείτε κατάλληλες ? π.χ. Α1, C7, PSB1 κάνουν ?? Και πόση δόση ??? Επίσης για 24 και 28 γρ. θα βάζατε πυρίτιδα 24άρα και 28άρα αντίστοιχα, ή ένα κλικ πιο "προοδευτικές" ???
Στέλιο είχα φτιάξει σε 55χιλ κάλυκα κλεισμένο στα 50χιλ με στρογγυλό ρελι με s4 στο 1.35γρ. κουβέτ και ντιάνα με σκάγια νο10 26γρ. Αρχική στα 380μ/δ. Απλά 🔥🔥🔥. Ανάκρουση μηδέν και μέχρι τα 30μ ότι τσίχλα και μπεκάτσα πετάχτηκε 🔥 φυσικά μόνο με δίκανο όχι με καραμπίνα γιατί μάλλον θα παθένει εμπλοκές.

Για τους φίλους που κλείνουν με παρεμβολή Γ’ Σταδίου… :) ...

Πόσα περίπου χιλιοστά χάραξης πρέπει να πετύχουμε αρχικά, για να δώσουμε στο Γ’ στάδιο το «περιθώριο» εκείνο που χρειάζεται για να δουλέψει σωστά?

Υπάρχει κάποιο όριο στα χιλιοστά αυτά (min-max)?

Το «περιθώριο» αυτό μετά το σημείο χάραξης περίπου ποσά χιλιοστά είναι, για να έχει το Γ’ στάδιο το σημείο εκείνο που χρειάζεται για να «πιάσει θέση» και να κάνει την δουλεία του?

Υ.Γ...ρωτώ για να ξέρω πάνω-κάτω...

Απο τα λιγα που ξερω...και δεν το λεω ειρωνικα...
Το 3το απλο σταδιο θελει 12 χιλιοστα κενο χωρο
Το 3το που μαγκωνει θελει 13-14 χιλιοστα...
Αυτα σαν μπουσουλας...
Εγω υπαρχουν σεταπ με 11,5 κενο απατητο χωρο που παταω 3το που
μαγκωνει....ελαχιστα βεβαια...αλλα παταω.
Στο εγραψα για να καταλαβεις οτι δεν υπαρχει στανταρ...εξαρταται
τι θελεις να φτιαξεις και τι να πετυχεις στο πατημα του φυσιγγιου σου
και στην αποδοση...Καπτεν.
Οσον αφορα την χαραξη...την ρυθμιζεις εκει που δεν σου αφηνει
τρυπα το φυσιγγιο η να καβαλανε οι πτυχες..
Χιλιοστα δεν θυμαμαι...Αλλα οτι κενο χωρο και να εχω απο 11εως 14
χιλιοστα την ιδια χαραξη εχω...τα υπολοιπα εννοω τρυπα η να
καβαλησουν οι πτυχες τα κανονιζω εαν χρειαστει απο την κωνικη
χαραξη.

Αυτα σαν μπουσουλας...
χαραξη.
Ευχαριστώ Νίκο, να είσαι καλά...:) ...

Αυτα σαν μπουσουλας...
χαραξη.
Εγώ πάλι που έχω το τρίτο που μαγκώνει όταν κλείνω με κενό χώρο περί τα 11χιλ κατεβάζω περισσότερο τη χάραξη, ανεβάζω την κωνική τόσο που ίσα ίσα να ακουμπάει και πάω κανονικά και πατάω στο τρίτο ώστε να έχω το επιθυμητό πυραυλάκι (ίσα που να εξέχει) και μετά τέταρτο. Το επιθυμητο υψος πριν το ρελιασμα συνήθως είναι .40-0.50 πάνω από το τελικό ύψος του φυσιγγίου. Το οπτικό αποτέλεσμα με αυτό το τρόπο είναι με μικρή τρυπιτσα στο κέντρο ώστε να δωσω περιθώριο σε υλικό κάλυκα να διπλώσει περιμετρικά στο τρίτο. Το τελικό υψος ρελιού κυμαίνεται συνήθως από 1.70-2.00χιλ ανάλογα φυσικά το σετ απ, τον κενό χώρο και τη σκληρότητα του βύσματος. Με αυτόν τον τρόπο έχω πετύχει τις μικρότερες δυνατές αποκλείσεις σε ταχύτητα σε άκοπους κάλυκες.

Όχι απαραίτητα. Σε όσες τα δοκίμασα δουλεύουν. Όσον αφορά την τροφοδοσία τουλάχιστον.
Δεν έχω αυτογεμή Λευτέρη και θεωρώ ότι επειδή είναι αρκετά κοντό το φυσίγγιο μήπως τουμπάρει κατά την άνοδο του φυσιγγίου από την αποθήκη στην θαλάμη.
Ευχαριστώ για την απάντηση!

Εγώ πάλι που έχω το τρίτο που μαγκώνει όταν κλείνω με κενό χώρο περί τα 11χιλ κατεβάζω περισσότερο τη χάραξη, ανεβάζω την κωνική τόσο που ίσα ίσα να ακουμπάει και πάω κανονικά και πατάω στο τρίτο ώστε να έχω το επιθυμητό πυραυλάκι (ίσα που να εξέχει) και μετά τέταρτο. Το επιθυμητο υψος πριν το ρελιασμα συνήθως είναι .40-0.50 πάνω από το τελικό ύψος του φυσιγγίου. Το οπτικό αποτέλεσμα με αυτό το τρόπο είναι με μικρή τρυπιτσα στο κέντρο ώστε να δωσω περιθώριο σε υλικό κάλυκα να διπλώσει περιμετρικά στο τρίτο. Το τελικό υψος ρελιού κυμαίνεται συνήθως από 1.70-2.00χιλ ανάλογα φυσικά το σετ απ, τον κενό χώρο και τη σκληρότητα του βύσματος. Με αυτόν τον τρόπο έχω πετύχει τις μικρότερες δυνατές αποκλείσεις σε ταχύτητα σε άκοπους κάλυκες.

Καλημερα φιλε μου.!!
Ειπα και εγραψα οτι ο καθε ενας μας εχει τον τροπο του.
Τωρα βεβαια 11 χιλ. κενο χωρο και 3το που μαγκωνει με πυραυλακι
ισα που να εξεχει μου κανει εντυπωση !!!
Εχεις κοιταξει το αμορτισερ του βυσματος πριν το ρελιασμα ποσο
πατημενο ειναι ??
Νομιζω οτι ειναι περισσοτερο πατημενο απ'οτι εαν εκλεινες με 2 σταδια.
Το 3το σταδιο ( που μαγκωνει )μας δινει το πλεονεκτημα να κλεινουμε σε 13-14
κενου χωρου και το αμορτισερ του βυσματος να ειναι ελαχιστα πατημενο
αναγκαζοντας την πυριτιδα να καει απο την αντισταση ξερελιασματος
των 13-14 χιλιοστων....και οχι απο το πατημα του βυσματος.
Με τον τροπο που κλεινεις ουσιαστικα εχεις καταργησει το 3το σταδιο
και το πλεονεκτημα των 13-14 χιλιοστων και κλεινεις σε δυο σταδια...με το
βυσμα να ειναι πολυ πατημενο.
Για να το καταλαβεις και στην πραξη...κλεισε το ιδιο σεταπ με
χαμηλοτερο βυσμα που να σου δινει 13-14 χιλιοστα κενο χωρο και
κοιτα το πατημα στο αμορτισερ του βυσματος και θα καταλαβεις
τις διαφορες.
Τωρα βεβαια εαν εσενα σου αρεσει στους αλλους περισσευει...και
συνεχισε να κλεινεις οπως εσενα σου αρεσει...
Απλα συζητηση κανουμε.....

Καλημερα φιλε μου.!!
Ειπα και εγραψα οτι ο καθε ενας μας εχει τον τροπο του.
Τωρα βεβαια 11 χιλ. κενο χωρο και 3το που μαγκωνει με πυραυλακι
ισα που να εξεχει μου κανει εντυπωση !!!
Εχεις κοιταξει το αμορτισερ του βυσματος πριν το ρελιασμα ποσο
πατημενο ειναι ??
Νομιζω οτι ειναι περισσοτερο πατημενο απ'οτι εαν εκλεινες με 2 σταδια.
Το 3το σταδιο ( που μαγκωνει )μας δινει το πλεονεκτημα να κλεινουμε σε 13-14
κενου χωρου και το αμορτισερ του βυσματος να ειναι ελαχιστα πατημενο
αναγκαζοντας την πυριτιδα να καει απο την αντισταση ξερελιασματος
των 13-14 χιλιοστων....και οχι απο το πατημα του βυσματος.
Με τον τροπο που κλεινεις ουσιαστικα εχεις καταργησει το 3το σταδιο
και το πλεονεκτημα των 13-14 χιλιοστων και κλεινεις σε δυο σταδια...με το
βυσμα να ειναι πολυ πατημενο.
Για να το καταλαβεις και στην πραξη...κλεισε το ιδιο σεταπ με
χαμηλοτερο βυσμα που να σου δινει 13-14 χιλιοστα κενο χωρο και
κοιτα το πατημα στο αμορτισερ του βυσματος και θα καταλαβεις
τις διαφορες.
Τωρα βεβαια εαν εσενα σου αρεσει στους αλλους περισσευει...και
συνεχισε να κλεινεις οπως εσενα σου αρεσει...
Απλα συζητηση κανουμε.....
Kαλημέρα! Σίγουρα ο καθένας κλείνει όπως θεωρεί σωστότερα και ανάλογα φυσικα με τα εργαλεία που έχει. Έγω απλά ανέφερα ένα τρόπο να γίνει χρηστικό το τρίτο που μαγκώνει ακόμη και στα 11χιλ (και με όμορφο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα). Φυσικά και ενα τέτοιο φυσίγγιο θα δουλέψει με βασική αρχή τη στατική πίεση επι της πυρίτιδας και φυσικά μιλάμε για κάτι διαφορετικό απο τα 13-14χιλ κενού χώρου που εκεί τα πράγματα λειτουργούν όπως πολύ σωστά μας περιέγραψες παραπάνω. Εννοείται και παλι πως όλα είναι σχετικά και ο καθενας πράττει όπως αγαπά και επιθυμεί με κύριο γνώμονα φυσικά την ασφάλεια.

Δεν έχω αυτογεμή Λευτέρη και θεωρώ ότι επειδή είναι αρκετά κοντό το φυσίγγιο μήπως τουμπάρει κατά την άνοδο του φυσιγγίου από την αποθήκη στην θαλάμη.
Ευχαριστώ για την απάντηση!
Λογικά θα δουλέψει ... στην απελευθέρωση δεν έχει πρόβλημα γιατί βρίσκεται το κλείστρο από πάνω και στην τροφοδοσία το οδηγεί το γλωσσίδι.

Το 3το σταδιο ( που μαγκωνει )μας δινει το πλεονεκτημα να κλεινουμε σε 13-14 κενου χωρου
1. Γιατί αυτό είναι ΠΑΝΤΑ πλεονέκτημα Νίκο ?
2. Αυτό το στάδιο το έχω δει σε βίντεο ... Αν κατάλαβα καλά διπλώνει περισσότερο (σε μικρότερο πάχος) το ρέλι ή κάνω λάθος ?

Back