Μηχανές γόμωσης, παρελκόμενα

ναι μπρε παshα μου
συμφωνώ
το σχόλιό μου απευθύνονταν σε όσους νομίζουν ότι θα ξεκινήσουν την ιδιογόμωση και θα τους βγαίνει φτηνά....

την ιδιογομωση την ξεκινάς μόνο αν ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ τρελά! όχι για οικονομικούς λόγους!

Οποιος βλεπει την ιδιογομωση....για την ''βγαλει φτηνα'' εχασε το παιχνιδι....και παραλληλα ( για μενα )
δεν ειναι ιδιογομωτης....με την εννοια του ιδιογομωτη !!!
Τωρα εαν ριχνεις 5000-6000 χιλιαδες φυσιγγια σε τσιχλα ή δισκακια....παντα υπαρχει τροπος τα
φυσιγγια να σου ερθουν ποιο φτηνα απο τα εμπορικα...

1 Η ιδιογωμοση ειναι παθος χηροτερο απο το κυνηγι.2 φτιαχνης φησηγια κομενα και ραμενα στα κυνηγια που κανης εση.3 σταθεροτητα τουφεκιας.4 ξερεις οτη εχεις στη θαλαμησου σκοτωνη οπος θες εσει,αν χασης θυραμα δεν σου φτεει το φησηγκη αλα η στραβομαρα σου.5 πιοτητα την οπια την ευτιαξες εσει χωρεις να τσηγουνευτης υληκα λογο κοστους.απο θεμα υκονομιας οση το σκευτοντε μην ασχοληθουν καθολου.να μου πεις εσει εχεις λευτα???οχη βεβεα αλα εχω τρελα και παθος μαφτο.προτημο να στερηθο ακομα και το φαγιτο για να παρο υληκα,και τοχω κανη πολεςςςς φορες

Καλά όλα αυτά που λέτε αλλά εμένα η πολύ μικρή εμπειρία μου στην ιδιογομοση μέχρι τώρα μου έχει δείξει ότι εκτός των άλλων με συμφέρει και οικονομικά. Ακόμη και τώρα που οι τιμές στα υλικά έχουν αυξηθεί υπερβολικά και πάλι μου βγαίνουν πιο οικονομικά τα φυσίγγια που φτιάχνω ακόμη και τα τσιχλοφυσιγγα. Τα εργαλεία τα έχω κάνει ήδη απόσβεση. Έχω φτιάξει 5-6 κουτιά λαγοφυσιγγα με buffer και επιχαλκομενα σκάγια με κόστος 12 ευρώ το κουτί που αντίστοιχα στο εμπόριο θα τα πληρωνα 50+ευρώ το κουτί. Οπότε έχω κάνει απόσβεση 40 ευρώ περίπου στο κουτί δηλαδή σύνολο 200 ευρώ. Τα υπόλοιπα 400 ευρώ τα κάνω οποιαδήποτε στιγμή θέλω απόσβεση πουλώντας την μηχανή. Αν δεν σας αρέσει αυτό το σενάριο φτιάχνω αλλά 10 κουτιά λαγοφυσιγγα όπως τα παραπάνω κερδιζοντας αλλά 400 ευρώ οπότε έχω κάνει αμέσως απόσβεση σε μόλις ένα χρονο όλα τα εργαλεία ιδιογομωσης τα οποία μου στοίχισαν σύνολο περί τα 600 ευρω.

Τόσο απλά και κατανοητά. Πως εσείς μπαίνετε μέσα από την ιδιογομωση δεν μπορώ να το καταλάβω και μάλλον δεν θα το καταλάβω ποτέ.

Καλά όλα αυτά που λέτε αλλά εμένα η πολύ μικρή εμπειρία μου στην ιδιογομοση μέχρι τώρα μου έχει δείξει ότι εκτός των άλλων με συμφέρει και οικονομικά. Ακόμη και τώρα που οι τιμές στα υλικά έχουν αυξηθεί υπερβολικά και πάλι μου βγαίνουν πιο οικονομικά τα φυσίγγια που φτιάχνω ακόμη και τα τσιχλοφυσιγγα. Τα εργαλεία τα έχω κάνει ήδη απόσβεση. Έχω φτιάξει 5-6 κουτιά λαγοφυσιγγα με buffer και επιχαλκομενα σκάγια με κόστος 12 ευρώ το κουτί που αντίστοιχα στο εμπόριο θα τα πληρωνα 50+ευρώ το κουτί. Οπότε έχω κάνει απόσβεση 40 ευρώ περίπου στο κουτί δηλαδή σύνολο 200 ευρώ. Τα υπόλοιπα 400 ευρώ τα κάνω οποιαδήποτε στιγμή θέλω απόσβεση πουλώντας την μηχανή. Αν δεν σας αρέσει αυτό το σενάριο φτιάχνω αλλά 10 κουτιά λαγοφυσιγγα όπως τα παραπάνω κερδιζοντας αλλά 400 ευρώ οπότε έχω κάνει αμέσως απόσβεση σε μόλις ένα χρονο όλα τα εργαλεία ιδιογομωσης τα οποία μου στοίχισαν σύνολο περί τα 600 ευρω.

Τόσο απλά και κατανοητά. Πως εσείς μπαίνετε μέσα από την ιδιογομωση δεν μπορώ να το καταλάβω και μάλλον δεν θα το καταλάβω ποτέ.

Μανωλη μου , διευκρινησε μου κατι φιλε....Πλαστικο μπαφερ δουλευεις ή βρωμαλευρο ???
Το πλαστικο μπαφερ δεν εχει την ιδια αποδοση με το βρωμαλευρο...και περα απο αυτο εγω το θεωρω
επικινδυνο στην ιδιογομωση....
Το πλαστικο μπαφερ καθεται στον πυθμενα του βυσματος....με αποτελεσμα να σηκωνει τα σκαγια ψηλα
αλλοιωνουν την ογκομετρια...και φυσιγγιο μαζευει αχρηστα bar....ποσα ? εξαρταται απο την ποσοτητα
του μπαφερ !!!
Στο βρωμαλευρο αυτο το πραγμα δεν συμβαινει...!!!!

Μανωλη μου , διευκρινησε μου κατι φιλε....Πλαστικο μπαφερ δουλευεις ή βρωμαλευρο ???
Το πλαστικο μπαφερ δεν εχει την ιδια αποδοση με το βρωμαλευρο...και περα απο αυτο εγω το θεωρω
επικινδυνο στην ιδιογομωση....
Το πλαστικο μπαφερ καθεται στον πυθμενα του βυσματος....με αποτελεσμα να σηκωνει τα σκαγια ψηλα
αλλοιωνουν την ογκομετρια...και φυσιγγιο μαζευει αχρηστα bar....ποσα ? εξαρταται απο την ποσοτητα
του μπαφερ !!!
Στο βρωμαλευρο αυτο το πραγμα δεν συμβαινει...!!!!
Βρωμαλευρο. Έχω διαβάσει ότι είναι καλύτερο συννοτι είναι πιο οικονομικό και το βρίσκω πολύ πιο εύκολα.

Βγάλε το buffer να αναπνεύσει το φυσίγγι.
Αλλά μην το πεις στο Νίκο :oops:
Τα φτιάχνω και χωρίς buffer. Αλλά αυτά τα θέλω για πιο πολλά μέτρα.

Για λαγοφυσιγγα μου αρέσει η λογική του κύριου @ΝίκοςΠ . Θέλω να ξέρω ότι αν δεν πέσει ο λαγός φταίω εγώ και όχι το φυσιγγι.

Τα € σε πράγματα που σου αρέσει να κάνεις δεν έχουν σημασία.
Ούτε να κοιτάς το κόστος, αν κερδίζω και πόσα, αν χάνω κτλ

Καταρχήν αν το δεις τελείως οικονομικά πρέπει να βάλεις στην εξίσωση και τον χρόνο που καταναλώνεις.
Πόσο εκτιμάς την εργατοώρα σου ?

Αν σκεφτώ τι χρήματα έχω δώσει στο ψάρεμα τα τελευταία χρόνια και τι χρόνο έχω καταναλώσει θα έτρωγα σφυρίδα αγορασμένη κάθε 2 μέρες :)
Κυνήγι, βενζίνες, αβαρίες στο αυτοκίνητο, ζημιές, χρόνος, φυσίγγια, ρούχα, αρβύλες ... άστα καλύτερα.

Τα πάθη φίλε μου δεν υπολογίζουν χρήματα !!!

Last edited:
1 Η ιδιογωμοση ειναι παθος χηροτερο απο το κυνηγι.2 φτιαχνης φησηγια κομενα και ραμενα στα κυνηγια που κανης εση.3 σταθεροτητα τουφεκιας.4 ξερεις οτη εχεις στη θαλαμησου σκοτωνη οπος θες εσει,αν χασης θυραμα δεν σου φτεει το φησηγκη αλα η στραβομαρα σου.5 πιοτητα την οπια την ευτιαξες εσει χωρεις να τσηγουνευτης υληκα λογο κοστους.απο θεμα υκονομιας οση το σκευτοντε μην ασχοληθουν καθολου.να μου πεις εσει εχεις λευτα???οχη βεβεα αλα εχω τρελα και παθος μαφτο.προτημο να στερηθο ακομα και το φαγιτο για να παρο υληκα,και τοχω κανη πολεςςςς φορες
.RESPECT..RESPECT..RESPECT..RESPECT..RESPECT..RESPECT..RESPECT.

τα είπες όλααααααα

Τα € σε πράγματα που σου αρέσει να κάνεις δεν έχουν σημασία.
Ούτε να κοιτάς το κόστος, αν κερδίζω και πόσα, αν χάνω κτλ

Καταρχήν αν το δεις τελείως οικονομικά πρέπει να βάλεις στην εξίσωση και τον χρόνο που καταναλώνεις.

Αν σκεφτώ τι χρήματα έχω δώσει στο ψάρεμα τα τελευταία χρόνια και τι χρόνο έχω καταναλώσει θα έτρωγα σφυρίδα αγορασμένη κάθε 2 μέρες :)
Κυνήγι, βενζίνες, αβαρίες στο αυτοκίνητο, ζημιές, χρόνος, φυσίγγια, ρούχα, αρβύλες ... άστα καλύτερα.

Τα πάθη φίλε μου δεν υπολογίζουν χρήματα !!!
Τα πάθη ,τα λάθη και τα γούστα πληρώνονται........

Πολύ σωστά. Είναι και ο χρόνος που αφιερώνεις το οποίο αυτό εξαρτάται καθαρά από τον καθένα πόσο χρεώνει την εργατοωρα του. Σε αυτό και μόνο πάω πάσο. Αν και έχουν βγει και μηχανές που γεμίζουν πολυ γρήγορα μεγάλες ποσότητες.

Προσωπικά επειδή με την ιδιογομωση ασχολούμαι μόνο τον ελεύθερο νεκρό μου χρόνο που δεν έχω να κάνω τίποτα άλλο δεν τον λογαριάζω διότι ούτως η άλλως δεν θα έκανα κάτι που θα μου επέφερε χρήματα. Οπότε για μένα ο χρόνος που αφιερώνω είναι ψυχαγωγικός και χαλαρωτικος και όπως είπαν και οι άλλοι συνάδελφοί είναι και αυτό ένα από τα κερδη της ιδιογομωσης.

Αλλά επικεντρώνομαι περισσότερο στα έξοδα που χρειάζεται κάποιος να κάνει με την αγορά εξοπλισμού ώστε να ξεκινήσει την ιδιογομωση και στην απόσβεση αυτών. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτά τα έξοδα δεν αποσβένονται ποτέ ενώ εγώ εξήγησα πιο πριν με ποιο τρόπο έχω κάνει ήδη απόσβεση σε λιγότερο από έναν χρόνο. Οπότε το αποδεικνύω και εμπράκτως.

Αν κάποιος έχει σκοπό να ξεκινήσει ιδιογομωση για να μειώσει τα έξοδα του σε σχέση με τα έτοιμα φυσίγγια τότε ναι συμφέρει η ιδιογομωση-αναγομωση. Μπορεί να πάρει μια value for money μηχανή να βρει 5-6 έτοιμες συνταγές για τα κυνήγια που κάνει να πάρει τα υλικά μόνο για αυτές και δεν χρειάζεται να κάνει ούτε καν δοκιμές. Θα έχει φτιάξει φυσίγγια αντίστοιχα ή και καλύτερα από αυτά του εμπορίου. Θα δει στον κυνηγοτοπο ποιες από τις συνταγές τον ικανοποιούν όπως θα έκανε και με τα έτοιμα φυσίγγια του εμπορίου και τέλος . Οι δοκιμές που ίσως χρειαστεί να κάνει θα είναι ίδιες με αυτές που θα έκανε και με τα εμπορικά. Ακόμη και αν δεν του αρέσει κάτι στα φυσίγγια που φτιάχνει μπορεί να τα διορθώσει εύκολα είτε μόνος του είτε με την βοήθεια κάποιου, κάτι που δεν έχει την δυνατότητα να κάνει στα εμπορικά εξοικονομώντας χρήματα αντί να αγοράζει και να δοκιμάζει ξανά έτοιμα εμπορικά μέχρι να βρει αυτό που θέλει. Μόνο ώφελος μπορεί να έχει απο την ιδιογομωση.

Last edited:
Ενα πράγμα κανει την διαφορα στην ιδιογομωση, η αντίληψη του ιδιογωμοτη ,να ξέρεις τι πρεπει να πηραξεις και ποτε .μονο με δοκιμες στο κυνηγι θα βρεις λύση. Τα σταδια και τα ρελια τα εχουν και τα εμπορικα ομως δεν αφήνουν ολο τον κοσμο ικανοποίημενο.

Το σύνολο των ιδιογωμοτων μετράει και όχι η αντίθετη άποψη των λίγων η οποία από μεριάς μου είναι και απόλυτα σεβαστή. Άλλωστε για αυτό το λόγο κάνουμε Ιδιογωμοση και τα φέρνουμε στα μέτρα μας ανάλογα τα γούστα μας της γνώσης και τα εργαλεία που διαθέτει ο κάθε ένας.

Εισως να φαίνεται καπως αυτο που εγραψα ποιο πανω δεν ακύρωνω τις μηχανές ,σου δίνουν την δυνατότητα να πειραματιστεις και να πας βήματα παρακατω αλλα οχι οτι χωρίς αυτες δεν μπορεις να φτιάξεις δυο σετ υπ που να δουλεύουν,πιστεύω πως το συνολο των ιδιογωμοτων ψάχνει ετοιμες λύσεις το βλέπω και απο φίλους εδω στο τοπο μου ακολουθούν οτι διαβάζουν χωρις να κατανοούν τι κανει το καθε τι κιαν πραγματικά τους ειναι απαραίτητο.διαβαζω ποσταρισματα σου στο cal 20 μου αρεσει ο τροπος που σκέφτεσαι, εγραψες εκει μια μεγαλη αλήθεια η Ελλάδα εχει καταρτισμένους ιδιογομωτες καποιοι το έχουν παει σε αλλο επίπεδο ειναι λιγοι και δεν γράφουν.

Έτσι είναι, υπάρχουν φοβερή Ιδιογωμοτες στην Ελλάδα. Και αυτοί πλεων έχουν φτάσει σε επίπεδο με απλά εργαλεία και υλικά να κάνουν απίστευτα φυσίγγια.
Ο ιδιογωμοτης πρέπει να είναι έτοιμος παντα να μπορεί να φτιάξει τα φυσίγγια του με τα χέρια του, με απλά εργαλεία χωρις ρεύμα, και ελάχιστα υλικά.

Πιθανόν να έχει συζητηθεί ξανά αλλά θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω πάλι. Θέλω να φτιάξω έναν πινακα δοκιμών φυσιγγίων στο χωριό. Τι υλικό βολεύει για σκάγια; Μονόβολα και δράμια δεν θα ρίχνω εκεί. Επίσης, ένα μέγεθος 1Χ1 μέτρο είναι επαρκές;

Πιθανόν να έχει συζητηθεί ξανά αλλά θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω πάλι. Θέλω να φτιάξω έναν πινακα δοκιμών φυσιγγίων στο χωριό. Τι υλικό βολεύει για σκάγια; Μονόβολα και δράμια δεν θα ρίχνω εκεί. Επίσης, ένα μέγεθος 1Χ1 μέτρο είναι επαρκές;
Το καλύτερο υλικό είναι λαμαρίνα τριών η τεσσάρων χιλιοστών. Το 1x1 είναι οριακά επαρκές. Αν μπορείς κάνε την μεγαλύτερη ώστε να έχεις καλύτερη εικόνα της ντουφέκιες...... Θα την βάψεις με μαύρο χρώμα που είναι και άστατο και μετά θα την περνάς με μια βούρτσα η κύλινδρο ωχρά..... Προσοχή ωχρά σε σκόνη που την φτιάχνεις με νερό ,όχι ωχρά πλαστικό......

Το καλύτερο υλικό είναι λαμαρίνα τριών η τεσσάρων χιλιοστών. Το 1x1 είναι οριακά επαρκές. Αν μπορείς κάνε την μεγαλύτερη ώστε να έχεις καλύτερη εικόνα της ντουφέκιες...... Θα την βάψεις με μαύρο χρώμα που είναι και άστατο και μετά θα την περνάς με μια βούρτσα η κύλινδρο ωχρά..... Προσοχή ωχρά σε σκόνη που την φτιάχνεις με νερό ,όχι ωχρά πλαστικό......
Βαγγέλη ευχαριστώ. Το ατσάλι κάνει;

Βαγγέλη ευχαριστώ. Το ατσάλι κάνει;
Δεν το γνωρίζω Βασίλη εγώ έχω φτιάξει από απλή λαμαρίνα..... Πάντως να ξέρεις μεγαλύτερη του 1x1 είναι καλύτερα.... Βγει λαμαρίνα σε ρόλο 1,25 φάρδος αν βρεις και πιο φαρδιά καλύτερα,για να μην πας σε κολλήματα......

Back