Μηχανές γόμωσης, παρελκόμενα

Έτσι όπως τα είδα τωρα υπολόγιζε την κομπλέ μηχανή γύρω στα €800.
Πολύ καλή τιμή!
Υπολόγιζα όλα αυτά μαζί γύρω στα 1400 - 1500 ευρώ.
Απόσβεση θα γίνει του αγίου Καψυλλίου ................

αυτό το γράφω για όσους πιστεύουν πως η ιδιογόμωση είναι οικονομική.......

Έχεις απόλυτο δίκιο. Και δεν είναι τα μόνα έξοδα. Θα έχει συνέχεια.

Όμως έχω παρατηρήσει την εξής μεγάλη διαφορά με την ιδιογόμωση.
Ενώ εγώ πηγαίνω και δίνω ευχαρίστως λεφτά για να αγοράσω υλικά ιδιογόμωσης γιατί θα φτιάξω μόνος μου τα φυσίγγια μου και θα ψυχαγωγηθώ με τη διαδικασία, οι φίλο και συνκυνηγοί μου που δεν κάνουν ιδιογόμωση βαρυγκωμούν και το σκέφτονται κάθε φορά που μπαίνουν σε κυνηγητικό μαγαζί για να αγοράσουν φυσίγγια. Χθες ο άλλος πήγε στο μαγαζί και βγήκε με 4 κουτιά γιατί λέει έχουν φτάσει στο θεό οι τιμές. Τις προηγούμενες χρονιές τέτοια εποχή αγόραζε 1-2 κούτες.

Θέλω να πω ότι αφού θα πληρώσουμε που θα πληρώσουμε, τουλάχιστον ας τα κάνουμε κέφι τα λεφτά που θα δώσουμε, και στα φυσίγγια αυτό επιτυγχάνεται με την ιδιογόμωση.

Τα έχουμε ξαναπει. Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος σε αυτό το θεμα . Εξακολουθείτε να μην αφαιρείτε την εναπομένουσα αξια των υλικών και των εργαλείων στην αξια απόσβεσης το οποίο είναι μεγαλο λαθος.

Αλλα έστω και ετσι το κέρδος είναι ότι μπορεις να φτιάξεις φυσίγγια τα οποία δεν τα βρίσκεις στο εμπόριο όπως πχ με buffer. Εκτός και αν τα πληρώσεις 50 ευρώ το κουτί . Αλλά και πάλι δεν θα είναι αυτό που θέλεις.Τέτοια φυσίγγια τα φτιάχνεις με μόλις 12 ευρώ η 25αδα. Οπότε αν κερδίζεις έως και 40 ευρώ στο κουτί υπολογισε σε πόσα κουτιά φυσίγγια έχεις κάνει απόσβεση.

Επίσης τα χρήματα που έχει να κάνει απόσβεση δεν είναι 800 ευρώ. Είναι 800 ευρώ μειων την αξία μεταπώλησης εναπομένουσα αξια που έχει η μηχανή αυτή την στιγμή. Δεδομένο έτσι όπως πάνε τα πράγματα σε 1-2 χρόνια η αξία της καινούρια μπορεί να ξεπεράσει τα 1000 ευρώ τότε η αξία μεταπώλησης σαν μεταχειρισμένη θα είναι ίσως και πιο πάνω από τα 800 ευρώ που έδωσε τώρα για να την αγοράσει.

Με βάση όλα τα παραπάνω εγώ είμαι σίγουρος ότι στα πρώτα 4-5 χρόνια εκτός από αποσβεση θα αρχίσει να έχει και κέρδος.

Η Ιδιογομωση για μενα προσωπικα ειναι χομπι οπως το κυνηγι.....μεσα μπαινω με τα "μπουνια".....γιατι ολο νεα σετ απ δοκιμαζω:D......το κερδος ειναι οτι φτιαχνεις οτι φυσιγγι γουσταρεις....και σε οτι ποσοτητα θες....για να εξοικονομεις χρηματα θα πρεπει να μεινεις με 2 το πολυ πυριτιδες και κανα 2 σταθερα σετ απ και να αγοραζεις υλικα μονον γι'αυτα.....

Εξακολουθείτε να μην αφαιρείτε την εναπομένουσα αξια των υλικών και των εργαλείων στην αξια απόσβεσης το οποίο είναι μεγαλο λαθος.
Δεν έχουμε να αφαιρέσουμε κάτι διότι πριν γίνει απόσβεση ενός εργαλείου έχουμε ήδη αγοράσει κι άλλο, κι άλλο κι άλλο, και αυτό δεν τελειώνει.

Αλλα έστω και ετσι το κέρδος είναι ότι μπορεις να φτιάξεις φυσίγγια τα οποία δεν τα βρίσκεις στο εμπόριο όπως πχ με buffer. Εκτός και αν τα πληρώσεις 50 ευρώ το κουτί . Αλλά και πάλι δεν θα είναι αυτό που θέλεις.Τέτοια φυσίγγια τα φτιάχνεις με μόλις 12 ευρώ η 25αδα. Οπότε αν κερδίζεις έως και 40 ευρώ στο κουτί υπολογισε σε πόσα κουτιά φυσίγγια έχεις κάνει απόσβεση.
Τσιχλοφύσιγγα είναι το 90% των ιδιογομωτικών φυσιγγίων που φτιάχνονται και μάλιστα τα περισσότερα με υπερελαφριές γομώσεις 30 και 28 γραμμαρίων. Κανένας δε φτιάχνει φυσίγγια 38, 40 και 44 γραμμαρίων με τις κούτες για να έχει όφελος όπως λες 1-2 κουτιά να φτιάξουν το πολύ!. Το θεωρητικό λοιπόν όφελος στο κουτί δεν είναι 40 ευρώ όπως λες αλλά κάτω του 1 ευρώ. Και λέω θεωρητικό διότι αν υπολογίζεις τα φυσίγγια που έκαψες σε δοκιμές μέχρι να φτιάξεις κάτι που να είναι σχετικά αξιοπρεπές όχι μόνο δεν υπάρχει όφελος, αλλά σου κοστίζουν και παραπάνω.

Επίσης τα χρήματα που έχει να κάνει απόσβεση δεν είναι 800 ευρώ. Είναι 800 ευρώ μειων την αξία μεταπώλησης εναπομένουσα αξια που έχει η μηχανή αυτή την στιγμή. Δεδομένο έτσι όπως πάνε τα πράγματα σε 1-2 χρόνια η αξία της καινούρια μπορεί να ξεπεράσει τα 1000 ευρώ τότε η αξία μεταπώλησης σαν μεταχειρισμένη θα είναι ίσως και πιο πάνω από τα 800 ευρώ που έδωσε τώρα για να την αγοράσει.
Η αξία της μεταπώλησης είναι θεωρητική και όχι πραγματική διότι κανένας δεν πουλάει τις μηχανές του απλά αγοράζει και κάτι ακόμα. Ελάχιστα από αυτά που αγοράζει κάποιος θα τα πουλήσει. Άρα μεταπωλητική αξία 0! Εγώ εδώ και 10 χρόνια δεν έχω πουλήσει κανένα εργαλείο, μόνο αγοράζω.

Με βάση όλα τα παραπάνω εγώ είμαι σίγουρος ότι στα πρώτα 4-5 χρόνια εκτός από αποσβεση θα αρχίσει να έχει και κέρδος.
Όχι μόνο δεν θα έχει ποτέ κέρδος, αλλά δεν θα κάνει και ποτέ του απόσβεση για τους λόγους που είπα παραπάνω.

Φιλικά Άκη! Απλά διαφωνώ ;)

Δεν έχουμε να αφαιρέσουμε κάτι διότι πριν γίνει απόσβεση ενός εργαλείου έχουμε ήδη αγοράσει κι άλλο, κι άλλο κι άλλο, και αυτό δεν τελειώνει.

Τσιχλοφύσιγγα είναι το 90% των ιδιογομωτικών φυσιγγίων που φτιάχνονται και μάλιστα τα περισσότερα με υπερελαφριές γομώσεις 30 και 28 γραμμαρίων. Κανένας δε φτιάχνει φυσίγγια 38, 40 και 44 γραμμαρίων με τις κούτες για να έχει όφελος όπως λες 1-2 κουτιά να φτιάξουν το πολύ!. Το θεωρητικό λοιπόν όφελος στο κουτί δεν είναι 40 ευρώ όπως λες αλλά κάτω του 1 ευρώ. Και λέω θεωρητικό διότι αν υπολογίζεις τα φυσίγγια που έκαψες σε δοκιμές μέχρι να φτιάξεις κάτι που να είναι σχετικά αξιοπρεπές όχι μόνο δεν υπάρχει όφελος, αλλά σου κοστίζουν και παραπάνω.

Η αξία της μεταπώλησης είναι θεωρητική και όχι πραγματική διότι κανένας δεν πουλάει τις μηχανές του απλά αγοράζει και κάτι ακόμα. Ελάχιστα από αυτά που αγοράζει κάποιος θα τα πουλήσει. Άρα μεταπωλητική αξία 0! Εγώ εδώ και 10 χρόνια δεν έχω πουλήσει κανένα εργαλείο, μόνο αγοράζω.

Όχι μόνο δεν θα έχει ποτέ κέρδος, αλλά δεν θα κάνει και ποτέ του απόσβεση για τους λόγους που είπα παραπάνω.

Εγώ που κυνηγάω φασσα παπί κυρίως και ρίχνω 1500-2500 φυσιγγια από 36 γρ και πάνω πιστεύω κάνω απόσβεση σε μια χρόνια ασε που θα ρίξω και 100-200 μαγκνουμ και χώρια τα δράμια!!βγαλε ένα πρόχειρο κοστολόγιο να δεις με τις τιμές τώρα και γεμίζω όχι πολλά χρόνια 6-7 περίπου!!

Εγώ που κυνηγάω φασσα παπί κυρίως και ρίχνω 1500-2500 φυσιγγια από 36 γρ και πάνω πιστεύω κάνω απόσβεση σε μια χρόνια ασε που θα ρίξω και 100-200 μαγκνουμ και χώρια τα δράμια!!βγαλε ένα πρόχειρο κοστολόγιο να δεις με τις τιμές τώρα και γεμίζω όχι πολλά χρόνια 6-7 περίπου!!
Ναι, σίγουρα. Εσύ έχεις σημαντικό όφελος από την ιδιογόμωση με τα φυσίγγια που ρίχνεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις όντως συμφέρει.

Δεν είναι όλοι έτσι. Αν σε ενδιαφέρει το κόστος και σκοπός που κανεις ιδιογομωση είναι να ρίξεις το κόστος στα φυσίγγια τότε κανεις απόσβεση ακόμη και με τσιχλοφυσιγγα. Εγώ με αναγομωση στα τσιχλοφυσιγγα κερδίζω πάνω από 3 ευρώ στο κουτί. Και μην συγκρινειςωτα τσιχλοφυσιγγα που φτιάχνεις με τα πιο φτηνά έτοιμα της αγοράς αλλά αντίστοιχης ποιότητας με αυτά που φτιάχνεις. Αλλά ασφαλώς θα κάνεις περισσότερα χρόνια για απόσβεση με τσιχλοφυσιγγα. Όμως θα κάνεις απόσβεση.

Η εναπομένουσα αξια των υλικών των προϊόντων και των εργαλείων ποτέ δεν υπολογίζονται στο κόστος προς απόσβεση. Αυτό είναι κανόνας απαραβατος στα οικονομικά που επιμένετε διαρκώς να αγνοειτε.

Όπως είπε και ο φίλος παρακάτω κάποιοι γεμίζουν μεγάλες γομωσεις με χοντρά νούμερα και μπορεί να κάνουν σε μία μόλις χρονια απόσβεση.

Αν ομως το κάνεις από χόμπυ τότε δεν σε ενδιαφέρει το κόστος οπότε κακώς το συζητάμε. Έτσι έχουν τα πράγματα είτε το αποδεχεστε είτε όχι.

Όταν στην εποχη μας μιλάμε για ιδιογωμοση και χρήμα τότε η ιδιογωμοση χάνει την αξία της.
Η ιδιογωμοση είναι ιδέα , κουλτούρα , κομμάτι της προετοιμασίας για την επόμενη μέρα κυνηγιού. Πρακτικά και άμεσα δεν γίνεται απόσβεση, γινεται σε βάθος χρόνου σε συνδυασμό με τα παραπανο

Μια λαιμαν εχω και ενα δραπανο το στροφιο δωρο απο φιλο .ζυγίζω με την παραδοσιακή ζυγαριά ενθύμιο απο τον πατερα .τι λετε τα φυσίγγια μου η στερούν? Πιστεύω πως δεν ισχύει ο κανόνας πως τα εργαλεία κανουν τον μάστορα εδω.θελει δοκιμές και ψάξιμο δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις. Τώρα για το κόστος εγω που παω μονο για παπια απλα θα πω πως πληρωνεις το 1,80 τεκνα με36 38 γρ και εναν gt χρυσάφι σε εμπορικα ,αν ενα με μπαφερ εμπόριου εχει κοντά 15 ευρώ η δεκάδα τα δικα μου με δύο στρώσεις πυρίτιδα δύο στρωσεις σκάγια νικελ και μπαφερ ποσο να τα κοστολογισω?

Σε ολα τα πραγματα υπαρχει εξελιξη!!!!
Ο παπους μου και ο πατερας μου εκλειναν με μια ρελιαστρα χειρος.... και ειχαν μεζουρες για την
πυριτιδα. και οχι ζυγαρια.
Πιστευει καποιος οτι εκεινα τα φυσιγγια μπορουσαν να συναγωνιστουν τα σημερινα????!!!!!
Διαβαζω καποια πραγματα....και βγαζω σπυρια στην μουρη....
Και βεβαια τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα....Επισεις τα εργαλεια σε πανε ποιο ''περα'' σε κανουν να
ψαχτεις...και βελτιωσεις αυτο που κανεις!!!
Παλια ζυγιζα σε μια παραδοσιακη ζυγαρια... Οταν αγορασα την πρωτη ηλεκτρονικη διαπιστωσα οτι
η παραδοσιακη εχανε στο ζυγισμα...Αγορασα και 2ρη ηλεκτρονικη για να τσεκαρω την πρωτη...
Ο καθε ενας μας.....αναλογα με αυτο που θελει να φτιαξει εχει και τα απαιτουμενα εργαλεια...
Με τα σημερινα δεδομενα....δεν γινεται να εχεις μια ζυγαρια και να πιστευεις οτι οι δοσολογιες σου
ειναι σωστες.....οταν το 0,05 πυριτιδα σου κανει ολη την διαφορα στο φυσιγγιο.
Δεν τυχαιο....που βγαινουν και στρακα - στρουκες....Δεν ειναι θεμα μονο γνωσεων...
Τα δυο βασικα στην ιδιογομωση....ειναι γνωσεις και εργαλεια....
Η Εποχη του παπου μου και του πατερα μου εφυγαν....ξεχαστε τες...
Και βεβαια ο καθε ενας μας εχει τις προτιμησεις του...Αλλο θεωρω εγω καλο και ωραιο...και αλλο ο αλλος!!!
Απο εκει και μετα....ο σοφος λαος μας λεει...
Αλλα τα ματια του λαγου....και αλλα της κουκουβαγιας...

Το οικονομικο δεν θα το συζητησω....

Όμως έχω παρατηρήσει την εξής μεγάλη διαφορά με την ιδιογόμωση.
Ενώ εγώ πηγαίνω και δίνω ευχαρίστως λεφτά για να αγοράσω υλικά ιδιογόμωσης γιατί θα φτιάξω μόνος μου τα φυσίγγια μου και θα ψυχαγωγηθώ με τη διαδικασία, οι φίλο και συνκυνηγοί μου που δεν κάνουν ιδιογόμωση βαρυγκωμούν και το σκέφτονται κάθε φορά που μπαίνουν σε κυνηγητικό μαγαζί για να αγοράσουν φυσίγγια. Χθες ο άλλος πήγε στο μαγαζί και βγήκε με 4 κουτιά γιατί λέει έχουν φτάσει στο θεό οι τιμές. Τις προηγούμενες χρονιές τέτοια εποχή αγόραζε 1-2 κούτες.

Θέλω να πω ότι αφού θα πληρώσουμε που θα πληρώσουμε, τουλάχιστον ας τα κάνουμε κέφι τα λεφτά που θα δώσουμε, και στα φυσίγγια αυτό επιτυγχάνεται με την ιδιογόμωση.
αυτό ακριβώς είναι το "κέρδος" της ιδιογόμωσης!!!!!

ΟΚ....Δεν μετρουνται ολα με το χρημα....
Την ικανοποιηση που παιρνεις οταν βλεπεις το θηραμα να πεφτει με δικο σου φυσιγγιο που την βαζεις ???
Αυτη ειναι η ικανοποιηση ( ετσι πιστευω ) του ιδιογομωτη....
Αυτος που παιζει μπαρμπουτι....προσπαθει να φερει 6αρες...και εαν φερει ασσο δυο χανει πολλα περισσοτερα
απ'οτι ο ιδιογομωτης...
Μην τα τσουβαλιαζουμε ολα!!
Οταν κανεις χομπι...το χρημα ερχετε σε δευτερη μοιρα....

Μαριε...μην ξεχνας και αυτο φιλε...Υπαρχουν φτωχοι που ειναι Αρχοντες....και πλουσιοι που ειναι Γυφτοι... :)
Και μιλαω γενικα....μην παρεξηγηθω....

Πριν λίγα χρόνια έκανα μια σκέψη και το ξεκαθάρισα στο μυαλό μου. Με την ιδιογόμωση οικονομικό όφελος μπορώ να έχω μόνο σε ακριβά φυσίγγια για τις πάπιες - φάσσες. Στα υπόλοιπα μπαίνω μέσα. Η ψυχική ηρεμία, η διαδικασία και η ικανοποίηση όταν θα καταβάλλω ένα θήραμα με δικό μου φυσίγγι είναι ο λόγος που γεμίζω. Χρονιές που δεν έχω την οικονομική δυνατότητα αγοράζω φυσίγγια για τσίχλες και σε δύσκολους καιρούς πχ χιονιάδες ρίχνω δικά μου.

ΟΚ....Δεν μετρουνται ολα με το χρημα....
Την ικανοποιηση που παιρνεις οταν βλεπεις το θηραμα να πεφτει με δικο σου φυσιγγιο που την βαζεις ???
Αυτη ειναι η ικανοποιηση ( ετσι πιστευω ) του ιδιογομωτη....
Αυτος που παιζει μπαρμπουτι....προσπαθει να φερει 6αρες...και εαν φερει ασσο δυο χανει πολλα περισσοτερα
απ'οτι ο ιδιογομωτης...
Μην τα τσουβαλιαζουμε ολα!!
Οταν κανεις χομπι...το χρημα ερχετε σε δευτερη μοιρα....

Μαριε...μην ξεχνας και αυτο φιλε...Υπαρχουν φτωχοι που ειναι Αρχοντες....και πλουσιοι που ειναι Γυφτοι... :)
Και μιλαω γενικα....μην παρεξηγηθω....
ναι μπρε παshα μου
συμφωνώ
το σχόλιό μου απευθύνονταν σε όσους νομίζουν ότι θα ξεκινήσουν την ιδιογόμωση και θα τους βγαίνει φτηνά....

την ιδιογομωση την ξεκινάς μόνο αν ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ τρελά! όχι για οικονομικούς λόγους!

Πριν λίγα χρόνια έκανα μια σκέψη και το ξεκαθάρισα στο μυαλό μου. Με την ιδιογόμωση οικονομικό όφελος μπορώ να έχω μόνο σε ακριβά φυσίγγια για τις πάπιες - φάσσες. Στα υπόλοιπα μπαίνω μέσα. Η ψυχική ηρεμία, η διαδικασία και η ικανοποίηση όταν θα καταβάλλω ένα θήραμα με δικό μου φυσίγγι είναι ο λόγος που γεμίζω. Χρονιές που δεν έχω την οικονομική δυνατότητα αγοράζω φυσίγγια για τσίχλες και σε δύσκολους καιρούς πχ χιονιάδες ρίχνω δικά μου.
α γειά σου
αυτό λέω!

Back