Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Και μια ιστορια πο τα παλια για τη πλυθορα των θηραματων...
Το '60, ο πατερας μου ηταν 13 χρονων. Φιλαγαν τα γιδια με τον αδερφο του το Κωστα στα κουτσουρεϊκα ( ο predatoZ τη ξερει τη τοποθεσια, αν οχι, ο παππους του σιγουρα). Εστειναν 20 βροχια ο καθενας. Αφου τα εστειναν ξεκινουσαν και τα παγανιζαν. Δεν επεφταν ποτε κατω απο 5 κοτσιφια εκαστος. Υποθεση 2 ωρων πανω κατω...
Και το απόλυτο έπιαναν.Ένας στο χωριό είχε πιάσει και 2 μπεκάτσες τότε.

Δεν ειναι κρίμα κι άδικο ;
Χιλιάδες κοτσύφια οπου και να κοιτάξεις. Γυρω απ τα σπίτια στα χωράφια ,στα δασωμένα ...Παντού κοτσυφια και στα απογευματινά καρτερια να μην περνάει τίποτα.
Πηγα απόψε και ημουν μονος. Οπου ηθελα έπιανα . Πέρασε μόνο ενας κότσυφας !

Εντάξει αποψε πέρασαν 7-8 και πήρα 3. Αλλού έπεσαν αρκετές τουφεκιες. Κοτσύφια ούτε ένα και μια μπεκατσα παραλίγο να μου πάρει τον σκουφοοοοοοοοοοοο!!! Άντε να κάνουμε κανα περπατητο να απολαύσουμε τουφεκιδι.

Αν το κυνήγι δεν γινόταν με πυροβόλο όπλο δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον για εμένα. Ούτε με τόξο θα κυνηγούσα, ούτε με ακόντιο ούτε με παγίδες.Αν δεν κάνει μπαμ δεν μου αρέσει. Θα το έριχνα στο ψάρεμα.
Μαζί σου. Άμα δεν κάνει μπαμ δεν έχει ουσια. Και μην ξεχνάμε τότε έστηναν τα βροχια για να συμπληρωνουν την διατροφή τους. Να φανταστείτε στο χωριο μου το ρεύμα ήρθε το 1974!!!! Δοκανα , βροχια και αλλα ήταν τα μέσα για να βάλουν κρέας στο τραπέζι. Αφού δεν είχαν ψυγεία κρέας έτρωγαν το Πάσχα και τα Χριστούγεννα που έκαναν το γουρούνι πασπαλα και άμα έσφαζαν καμία παλιογιδα την μοίραζαν ο ενας με τον άλλο στην γειτονιά. Αρα 8-10 τσιχλοκοτσυφα μέσα στο ρύζι ηταν υπόθεση...

Δεν ειναι κρίμα κι άδικο ;
Χιλιάδες κοτσύφια οπου και να κοιτάξεις. Γυρω απ τα σπίτια στα χωράφια ,στα δασωμένα ...Παντού κοτσυφια και στα απογευματινά καρτερια να μην περνάει τίποτα.
Πηγα απόψε και ημουν μονος. Οπου ηθελα έπιανα . Πέρασε μόνο ενας κότσυφας !
Είσαι Μητσοτσκικος εσύ για αυτό.very funny.

Μαζί σου. Άμα δεν κάνει μπαμ δεν έχει ουσια. Και μην ξεχνάμε τότε έστηναν τα βροχια για να συμπληρωνουν την διατροφή τους. Να φανταστείτε στο χωριο μου το ρεύμα ήρθε το 1974!!!! Δοκανα , βροχια και αλλα ήταν τα μέσα για να βάλουν κρέας στο τραπέζι. Αφού δεν είχαν ψυγεία κρέας έτρωγαν το Πάσχα και τα Χριστούγεννα που έκαναν το γουρούνι πασπαλα και άμα έσφαζαν καμία παλιογιδα την μοίραζαν ο ενας με τον άλλο στην γειτονιά. Αρα 8-10 τσιχλοκοτσυφα μέσα στο ρύζι ηταν υπόθεση...
Προς Σπάρτη..που γνωρίζω τις κάνανε παστές και τις διατηρούσαν για όλο τον χρόνο....και αλλού με τα τρυγόνια και τα ορτικια τα βάζανε σε πήλινα,παστά και μεγάλωσαν παιδιά με το κρέας τούς.

Και το απόλυτο έπιαναν.Ένας στο χωριό είχε πιάσει και 2 μπεκάτσες τότε.
Και οι τότε "αγκιστρολογοι" μαζί με τα τσιχλοκοτσυφα τσακωναν κ καμια μπεκάτσα...
Από πληροφοριες που έχω αντλήσει μέσα απο τα περιοδικα που περιεγραφαν κ
αναλυτικά αυτή την επίπονη τεχνικη(είχε μεγάλη διαδικασία) ήταν μια μέθοδο που γινόταν στην Μεσσηνία, και στην Ευρυτανία.....
Και πιθανον κ σε άλλα μέρη τις Ελλάδας αλλά αυτό δεν το ξερω με σιγουριά....

Και οι τότε "αγκιστρολογοι" μαζί με τα τσιχλοκοτσυφα τσακωναν κ καμια μπεκάτσα...
Από πληροφοριες που έχω αντλήσει μέσα απο τα περιοδικα που περιεγραφαν κ
αναλυτικά αυτή την επίπονη τεχνικη(είχε μεγάλη διαδικασία) ήταν μια μέθοδο που γινόταν στην Μεσσηνία, και στην Ευρυτανία.....
Και πιθανον κ σε άλλα μέρη τις Ελλάδας αλλά αυτό δεν το ξερω με σιγουριά....
Και εδω το έκαναν και με αγκίστρι και με θηλιες. Επίσης δοκανα έστηναν για λαγούς , κουναβια και αλεπουδες αφου οι γούνες τότε είχαν λεφτα. Το δοκανο του προπάππου μου το εχω ακομη.

Και εδω το έκαναν και με αγκίστρι και με θηλιες. Επίσης δοκανα έστηναν για λαγούς , κουναβια και αλεπουδες αφου οι γούνες τότε είχαν λεφτα. Το δοκανο του προπάππου μου το εχω ακομη.
Η παγίδα με ξυλο από κοτσικό ή κουτσουπιά ευλυγιστο ημικυκλικό και μετά το κάλυπταν με λεπτά ξυλάκια μέχρι να κλείσει το ημικύκλιο.Πήγαινε ο κομπογιάννης και τσουπ πάρτον κάτω.Μιλάμε έπιαναν πολλά τέτοια.Το πιο νόστιμο πουλί έλεγαν.

Η παγίδα με ξυλο από κοτσικό ή κουτσουπιά ευλυγιστο ημικυκλικό και μετά το κάλυπταν με λεπτά ξυλάκια μέχρι να κλείσει το ημικύκλιο.Πήγαινε ο κομπογιάννης και τσουπ πάρτον κάτω.Μιλάμε έπιαναν πολλά τέτοια.Το πιο νόστιμο πουλί έλεγαν.
Ακριβώς μια τέτοια παγιδα δείχνει στο ψάρεμα ν1 ο Χριστογιάννης..
Και ο κυνηγος να μαζευει χόρτα κ μετά να πηγενει κ να μαζευει τις τσίχλες από κάτω...

Εννοείται πως ήταν ΣΤΗΜΕΝΟ(Μην υπαρχει παρερμηνεια)το ολο σκηνικο, για να μας δείξει για την προιστορια του κυνηγίου κλπ...

Last edited:
Τσοκανιδα το έλεγαν εδώ αυτό που περιγράφεις Χρήστο. Θυμάμαι με τον παππού μου να στήνουμε δοκανακια ειδικά άμα έριχνε καμία γανουδα και να πιάνονται τσονια , κομπογιαννηδες, ,σπουργίτια και που και που κανας κοτσυφας. Τα μαδαγε ο μακαρίτης και τα εψηνε στον φούρνο της ξυλοσομπας με φυτινη αλάτι και πιπερι και έπινε και την κούπα με την ρετσίνα του. Την θυμάμαι ακόμα αυτή την νοστιμιά!

Status
Not open for further replies.
Back