Μπεκάτσα-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Έχω διευκρινήσει το μύνημα Γιώργο.
Το "τα σηκώνει" το λέω αόριστα....στην ουσία εγώ τα σηκώνω που πάω κοντά στο σκυλί....

Το Μ.Ο της είναι πάνω-κάτω τα 25m....

Αυτό ακριβώς......μένει ακίνητη,μετά από κάποια sec κάνει κάποιες πόντες,μετά συνεχίζει...κ όταν τα πλησιάσει ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΟΝΤΑ αλλάζει στυλ φέρμας κ μου δίνει να καταλάβω πως το πουλί είναι σχετικά κοντά της κάτω από 30m.....μένει ακίνητη ως ότου φτάσω κοντά της γιατί την παρατηρώ πως κλέβει ματιές ανάμεσα σε μ'ένα κ το θήραμα....

Ωραία, τώρα στις μπεκάτσες άστη να την παιδεύουν μέχρι να καταλάβει ότι δεν μπορεί να την πιάσει και να μείνει φέρμα. Εσύ δεν τουφεκάς σε καμία περίπτωση. Τουφεκάς μόνο αν μείνει φέρμα, πας κοντά της και σηκώσεις το πουλί.

Ωραία, τώρα στις μπεκάτσες άστη να την παιδεύουν μέχρι να καταλάβει ότι δεν μπορεί να την πιάσει και να μείνει φέρμα. Εσύ δεν τουφεκάς σε καμία περίπτωση. Τουφεκάς μόνο αν μείνει φέρμα, πας κοντά της και σηκώσεις το πουλί.
άκου Κώστα αν το σκυλάκι το έχει με τις εξόδους και χωρίς να το πιέζεις θα βγει. αν έχεις χούι μπορεί να ξανά βγει Αλλά θέλει περισσότερα μαθήματα...
Καλά τας πας. θα πάρεις και 2 3μπεκατσες αφερμαριστες για να μανιωσει. Αλλά μην το παρακάνεις.

βουνό βουνό βουνό βουνό βουνό. όλα τα άλλα άστα........
Ευχαριστώ για τις βοήθειες παιδιά!!! :)

άκου Κώστα αν το σκυλάκι το έχει με τις εξόδους και χωρίς να το πιέζεις θα βγει. αν έχεις χούι μπορεί να ξανά βγει Αλλά θέλει περισσότερα μαθήματα...
Καλά τας πας. θα πάρεις και 2 3μπεκατσες αφερμαριστες για να μανιωσει. Αλλά μην το παρακάνεις.

βουνό βουνό βουνό βουνό βουνό. όλα τα άλλα άστα........
Θα συμφωνήσω απολυτα , ενα σκυλι που εχει βασικη υπακοή γιατι χωρις αυτη δεν γινεται κυνηγι , το μονο που χρειάζεται ειναι το βουνο οσο πιο συχνα γίνεται , εγω πού δεν ξερω να εκπαιδευσω ενα σκυλι προτιμω να μην του δειξω τιποτα αποφευγοντας ετσι τα λαθη , η φυση ξερει καλύτερα , απλα χρειάζεται περισσότερος χρονος υπομονη και επιμονη για να παρεις αυτο που θελεις απο ενα σκυλο , μεχρι τότε εχεις ηδη ενα ετοιμο σκυλο για κανεις το κεφι σου...

Επιδή είμαι νέος στο κυνήγι της μπεκάτσας θα σου πω το εξής.
Πέρισυ η μικρή μου,μου σήκωσε σύνολο 6 πουλιά...από τα οποία το 2ο πουλή τότε στις αρχές, εκεί που έτρεχε ξαφνικά έκοψε ταχύτητα κ ποντοφερμαρίζοντας κοιτούσε τα σκίντα...πριν καν προλάβει το σκυλί να ακινητοποιηθεί, η μπεκάτσα σηκώθεικε από την άλλη πλευρά.....εγώ της άναψα μια βέβαια αλλά μόνο πούπουλα πείρα....το σκυλί τρελάθεικε τότε.
ΦΕΤΟΣ: Προ καραντίνας σηκώσαμε σύνολο 5 πουλιά....από τα οποία ενό τα έπερνε χαμπάρι δν προλάβαινε να φερμάρει κ σηκωνόταν το πουλί κ έφευγε ατουφέκιστο, διότι δν την έβλεπα καν...στη μια περίπτωση μόνο,μολις την πείρε χαμπάρι την μπεκάτσα ξανά έπειτα από 20' την ώρα που φρενάρει το σκυλί η μπεκάτσα σηκώθεικε....τότε εγώ την τουφέκισα μες τα δέντρα...το σκυλί όμως την ακολούθεισε έξω από το πυκνό κ στα επόμενα 30sec την ξανά βρείκε στο απέναντι σημείο (πρανές)...εκεί ίσως την πίεσε θα έλεγα κ ξανά σηκώθεικε...κ τρέχοντας εγώ προς τα κει την ξανά τουφέκισα διότι της σεικώθεικε στα 2m από τα μούτρα της.....το σκυλί είναι σχεδόν 23μηνών....
Εγώ έκανα κάτι λάθος σε αυτά που περιγράφω βρε παιδιά;;;
Ασε το σκυλο να τις δουλεψει και προπαντως μην τρεχεις κατα πανω της και νομιζει οτι κανουμε ντου στη μπεκατσα αστην να ξεπεταξει μερικες μετα θα ερθει το ενστικτο της ακινισιας υπομονη και θα δεις τι κανει το γκορντον

Ένας σκύλος θα πρεπει να μπλοκάρει παντα τη μπεκάτσα ή είναι και θέμα μπεκατσας και τοποθεσίας;
Δεν έχω εμπειρία και με το σκυλί μου(κοντεύει 5) μαζί ξεκινήσαμε.
Απο 2.5-3 ετών φερμαρει σταθερά. Μερικές φορές φερμαρει το πουλι και κάνει μισο κυκλο και έρχεται απέναντι μου. Φέτος το πρώτο πουλι και που αστοχησα (26/10), είχε φερμαρει και πηγα εγώ απέναντι του, δυο φορές πηγε προς τα δεξιά του και δυο φορές το μπλόκαρε σε μια φερμα διαρκείας.
Αλλά σε κάτι πλαγια πυκνα που δε μπορώ να προσεγγισω, φερμαρει πονταρει φερμαρει χωρίς να τα πιέζει τα πουλια και το πουλι παει στο ιδανικό σημείο μέχρι να την κάνει......
Θα μπορούσε να το μπλοκάρει και να το φέρει πανω μου;
Απορίες "νέων"!

Ένας σκύλος θα πρεπει να μπλοκάρει παντα τη μπεκάτσα ή είναι και θέμα μπεκατσας και τοποθεσίας;
Δεν έχω εμπειρία και με το σκυλί μου(κοντεύει 5) μαζί ξεκινήσαμε.
Απο 2.5-3 ετών φερμαρει σταθερά. Μερικές φορές φερμαρει το πουλι και κάνει μισο κυκλο και έρχεται απέναντι μου. Φέτος το πρώτο πουλι και που αστοχησα (26/10), είχε φερμαρει και πηγα εγώ απέναντι του, δυο φορές πηγε προς τα δεξιά του και δυο φορές το μπλόκαρε σε μια φερμα διαρκείας.
Αλλά σε κάτι πλαγια πυκνα που δε μπορώ να προσεγγισω, φερμαρει πονταρει φερμαρει χωρίς να τα πιέζει τα πουλια και το πουλι παει στο ιδανικό σημείο μέχρι να την κάνει......
Θα μπορούσε να το μπλοκάρει και να το φέρει πανω μου;
Απορίες "νέων"!
Εξαρτάται κατά 90% στο εκάστοτε πουλί κατά τη γνώμη μου. Φυσικά υπάρχουν και σκυλιά που κάνουν μαγικά και καταφέρνουν να μπλοκάρουν τα περισσότερα πουλία, κάνοντάς τα να έρχονται πάνω σου, αλλά μιλάμε για σκυλιά 7-8-9 χρονών με άπειρες συναντήσεις. Μέτα παίζει ρόλο και ο καιρός στο πόσο καλά έχει το σκυλί την μυρωδιά ώστε να ξέρει ακριβώς το σημείο που κάθεται η μπεκάτσα. Εγώ όταν φερμάρει η σκύλα, μόλις βρω ένα καλό σημείο προσπαθώ να μην φεύγω από αυτό, και να αφήνω την σκύλα να κάνει αυτό που νομίζει ότι είναι καλύτερο, παρά να προσπαθώ να πηγαίνω εγώ γύρω-γύρω από αυτήν...

Βέβαια είχα και πουλιά που δεν πέταγαν σχεδόν ποτέ, και περπάταγαν μέσα στο δάσος για ~100 μέτρα+, να την ακούς να περπατάει συνέχεια και να μην ακούς φτερούγισμα πουθενά... Ή άλλες που με το που ανοίγεις το μπίπερ, είναι τόσο συνηθισμένες στον ήχο που την κάνουν πριν βγάλεις το λουρί...

Ασε το σκυλο να τις δουλεψει και προπαντως μην τρεχεις κατα πανω της και νομιζει οτι κανουμε ντου στη μπεκατσα αστην να ξεπεταξει μερικες μετα θα ερθει το ενστικτο της ακινισιας υπομονη και θα δεις τι κανει το γκορντον

Πέρισυ η μικρή μου,μου σήκωσε σύνολο 6 πουλιά...από τα οποία το 2ο πουλή τότε στις αρχές, εκεί που έτρεχε ξαφνικά έκοψε ταχύτητα κ ποντοφερμαρίζοντας κοιτούσε τα σκίντα...πριν καν προλάβει το σκυλί να ακινητοποιηθεί, η μπεκάτσα σηκώθεικε από την άλλη πλευρά.....εγώ της άναψα μια βέβαια αλλά μόνο πούπουλα πείρα....το σκυλί τρελάθεικε τότε.
ΦΕΤΟΣ: Προ καραντίνας σηκώσαμε σύνολο 5 πουλιά....από τα οποία ενό τα έπερνε χαμπάρι δν προλάβαινε να φερμάρει κ σηκωνόταν το πουλί κ έφευγε ατουφέκιστο, διότι δν την έβλεπα καν...στη μια περίπτωση μόνο,μολις την πείρε χαμπάρι την μπεκάτσα ξανά έπειτα από 20' την ώρα που φρενάρει το σκυλί η μπεκάτσα σηκώθεικε....τότε εγώ την τουφέκισα μες τα δέντρα...το σκυλί όμως την ακολούθεισε έξω από το πυκνό κ στα επόμενα 30sec την ξανά βρείκε στο απέναντι σημείο (πρανές)...εκεί ίσως την πίεσε θα έλεγα κ ξανά σηκώθεικε...κ τρέχοντας εγώ προς τα κει την ξανά τουφέκισα διότι της σεικώθεικε στα 2m από τα μούτρα της.....το σκυλί είναι σχεδόν 23μηνών....
Κώστα με βάση και τα επόμενα σχόλια σου που διάβασα πιθανόν η δική σου προσέγγιση να είναι νευρική.Τα πουλιά που σου δίνεται η ευκαιρία να τα πάρεις πρέπει να τα εκμεταλλευτεις μιας και ο.σκυλος σου είναι μικρός .

Εγώ ευαισθησία απέναντι στην μπεκατσα έχω αλλά όταν χάνω μπεκατσες που θεωρητικά έπρεπε να πάρω μου βγαίνουν και ορισμένα μπινελίκια ήπιου βαθμού γιατί στεναχωριέμαι για το σκυλί που τα έκανε σωστά και εγώ τρόμπαρα
Μέσα στο παιχνίδι είναι και αυτά αρκεί να μην φτάνουμε στα άκρα
Αν και μερικές φορές δεν είναι ήπιου βαθμού .hair.αναλόγως πόσο μεγάλη πατάτα έχω κάνει αλλά εντάξει δεν με ακούει και όλο το βουνό

Το μοναδικό λάθος που κάνεις είναι που δεν γεννας μπεκατσες :cool:
Υπομονή Κώστα τι να σου κάνει και το σκυλί με 6 μπεκατσες πέρσι και 5 φέτος και αυτά που κάνει με τόσες λίγες συναντήσεις καλό δείγμα είναι μπορεί να υπάρχουν σκυλιά που παίρνουν μπροστά κατευθείαν αλλά μην ξεχνάς ότι είναι και πολλά περισσότερα που τις πατάνε και μετά τις παίρνουν γραμμή
Αν θεωρείς λάθος ότι έριξες χωρίς να είναι σε σταθερή φερμα εγώ πιστεύω πως όχι καλό θα ήταν να πιάσει την μπεκατσα στο στόμα αλλά μέχρι εκεί όχι συνέχεια ότι σηκώνει όπως και να το σηκώνει μπαμ
Πρόσεξε μόνο όπως έγραψαν πιο πάνω να πηγαίνεις ήρεμα για να μην αγχώνεις το σκυλί ειδικά τώρα που είναι η αρχή και καλό είναι να μην ρίχνεις τουφεκιές τις απελπισίας
Αν είναι να ρίξεις σε μπεκατσα που δεν είναι μπλοκαρισμένη ρίξε μόνο εάν υπάρχουν προοπτικές να την πάρεις γιατί αυτός είναι ο λόγος που ρίχνεις κατ' εξαίρεση σε πουλί που δεν είναι μπλοκαρισμένο για να το πιάσει στο στόμα του μην το αφήνεις στην τύχη αν θα πάρει κάποιο σκαγι
Αυτή είναι η γνώμη μου χωρίς να λέω ότι είναι και η σωστή ο καθένας έχει την δική του μέθοδο

Τα πουλιά που σου δίνεται η ευκαιρία να τα πάρεις πρέπει να τα εκμεταλλευτεις
Μα δν μου έχει δωθεί η ευκερία καν να τα προσεγγίσω, δν κάθονται καν να φερμαριστούν,ώστε να προλάβω να προσεγγίσω έστω κ λίγο το σκύλο.

Μα δν μου έχει δωθεί η ευκερία καν να τα προσεγγίσω, δν κάθονται καν να φερμαριστούν,ώστε να προλάβω να προσεγγίσω έστω κ λίγο το σκύλο.
Υπομονή, θα σου δωθει η ευκαιρία με κάποιο πιο δεκτικό πουλι , θα παρεις μια ωραια φερμα απο την σκυλιτσα σου και μετα ολα θα γινουν πιο ευκολα

Πολύ σωστά Γιώργο και εγώ αυτό θα έκανα και το έχω κάνει.

Καλημέρα σας μην ανάβετε φωτιές ρε παιδιά λυπηθείτε μας εδώ κρατιόμαστε με νύχια και δόντια .
Καλημέρα σε όλους. Περσινή είναι η φωτογραφία.... στιγμιότυπο από βίντεο.... κουράγιο. Κι εμείς μέσα είμαστε.... άντε καμμιά έξοδο μόνο με τα σκυλιά για περπάτημα

να κυνηγάμε την Μπεκατσα και να πηγαίνουμε μπρος πίσω.

Αλλά και πάλι δεν έχεις απαντήσει στην ερώτηση.

Από που είσαι να έρθω...

Και γώ μαζί ! Αν με θέλετε....

Attachments

• 41B4369C-6E2E-4667-8662-8F876756EA3B.jpeg
    41B4369C-6E2E-4667-8662-8F876756EA3B.jpeg
    664,1 KB · Προβολές: 55
Status
Not open for further replies.
Back