Mafia Calabria
Moderator
Σκοπευτικες πυριτιδες αλλά και για χρήση στο κυνήγι.
Πολύ σωστά τα λες Βίκτωρα αλλά απ' ότι φαίνεται κάποιες νοοτροπίες (στην Ελληνική πραγματικότητα) αργούν ν' αλλάξουν.
Η Tecna τι είναι. Κυνηγετική ή σκοπευτική;
Mην χωριζετε τις πυριτιδες σε σκοπευτικες ή μη, αλλα να τις κατατασσετε συμφωνα με τα βαρη που καλουνται να προωθησουν. Ετσι υπαρχουν πυριτιδες για βαρη χαμηλα, 24γρ πχ, αλλες για 28, και αλλες για παραπανω. Συνηθως ομως σχεδον ολες οι πυριτιδες γεμιζουν βαρη παραπλησια της ονομαστικης τους τιμης, δηλαδη μια 28αρα μπορει να γεμισει εως 29 ή και 30 γρ
Συγνωμη παιδιά δεν έγινε εσκεμμένα δική μου πρωτοβουλία δεν έχω και τις απαραίτητες γνώσεις , συνήθως για τέτοια φυσίγγια προορίζονται ×24 ×28 εξου και ο τίτλος αλλά και για κυνήγι δεν τις διαχώρισε κάνεις ? Στην τσίχλα ριχνω λίγα γραμμάρια από όταν προτωπιασα όπλο.Πολύ σωστά τα λες Βίκτωρα αλλά απ' ότι φαίνεται κάποιες νοοτροπίες (στην Ελληνική πραγματικότητα) αργούν ν' αλλάξουν.
Η Tecna τι είναι. Κυνηγετική ή σκοπευτική;
Όχι αλλοίμονο δεν παρεξηγιεμαιΔε σε κατηγορησε βρε Κωσταντινε κανεις. Αυτο ελειπε...
Το ίδιο κι εγώ. Αφού δοκίμασα στις τσίχλες αγοραστά φυσίγγια 24 γρ. (skeet) και είδα τι κάνουν, είπα να αφήσω τις 32άρες (Α1 και ΜΒ32 που δούλευα) και να γεμίζω 24αρια. (Για τα 28 γρ. δεν είχα αμφιβολίες αφού για χρόνια κυνηγούσα με 16αρι)...Ειχα φτιαξει φοβερα φυσιγγια σε αυτα τα βαρη ειδικα στο κυνηγι..εκαψα ενα κιλο f2×28 στις τσιχλες με φανταστικες τουφεκιες και πολυ γρηγορες μακραν απο τις καλυτερες πυριτιδες..αυτη ομως που με αφησε με το στομα ανοιχτο στο κυνηγι ηταν η prima sv στα 24 γρ..την δουλεψα απο νοεμβρη μεχρι τελος στις τσιχλες και εκανε παππαδες..απιστευτα σκοτωματα και με πολυ μεγαλα ποσοστα υγρασιας
Μηπως εχεις Grieko 13 συνταγη F2 x 28 για 30 γρ σκαγια?F2 28 στο 1.40-spark-28 gr n. 7.5-616 57.5
Οχι μονο αυτη δουλευω με την f2Μηπως εχεις Grieko 13 συνταγη F2 x 28 για 30 γρ σκαγια?
Στέλιο καλησπέρα,Το ίδιο κι εγώ. Αφού δοκίμασα στις τσίχλες αγοραστά φυσίγγια 24 γρ. (skeet) και είδα τι κάνουν, είπα να αφήσω τις 32άρες (Α1 και ΜΒ32 που δούλευα) και να γεμίζω 24αρια. (Για τα 28 γρ. δεν είχα αμφιβολίες αφού για χρόνια κυνηγούσα με 16αρι)...
Η πρώτη που δοκίμασα ήταν η Prima SV, δε θυμάμαι γιατί διάλεξα αυτή, ίσως αυτή έτυχε να βρω διαθέσιμη τότε. Πάντως κι εγώ είχα μείνει ευχαριστημένος, για 2 χρόνια που τη δούλευα, και στο σκοπευτήριο και στο κυνήγι δεν είχα παράπονο. Όταν την ξόδεψα είπα να δοκιμάσω και καμμιά άλλη, κι έτσι πήρα την Aquila SV ... Κανένα πρόβλημα και με αυτή, έκανα πολύ καλά φυσίγγια, μια χαρά δουλεύανε όλο το χρόνο και στις τσίχλες και στα πιατάκια. Ξαναπήρα, αλλά εν τω μεταξύ προτού την ξοδέψω όλη, είδα εκείνο τον καιρό στο airgunshop.gr τις ισπανικές CSB5 και CSB6 και θέλησα να τις δοκιμάσω κι αυτές. Έτσι τις πήρα ... και από τότε κόλλησα με αυτές !!! Ξαναπήρα άλλες 2 φορές, κι έχω αρκετή ακόμη κι από τις δυο, αλλά τα τελευταία 3-4 χρόνια δεν γεμίζω συστηματικά (για διάφορους λόγους) μόνο πότε-πότε όταν βρω λίγο χρόνο, κανα-δυο κουτιά φυσίγγια έτσι για την πλάκα ...
Στέλιο καλησπέρα,
Επειδή δεν είμαι και ο καλύτερος στη σκοπευση .. τις προαλες απο σποντα στο σκοπευτηριο δοκιμασα τα 24 γρ trap (δεν είχε 28αρια- βασικα δεν ειχε τιποτα αλλο) και μου εκαναν πολυ καλή εντύπωση..
Ίσως επειδή δεν τα παω καλα με την προσκοπευση και τα γρηγορα φυσίγγια με διορθώνουν δεν ξερω παντως μου αρεσαν.
Έχω την F2x28 θα μπορούσα με αυτή να φτιάξω 24 γρ ή θα πρέπει να αγοράσω άλλη..?
Τα skeet που εσυ δοκίμασες με τι τσοκ τα δουλευες και σε ποιες αποστάσεις θεωρητικα δουλευουν καλά ..και ποια η διαφορά τους με το trap ..?
Βαγγέλη θα προσπαθήσω να σου απαντήσω με τη σειρά στα ερωτήματα σου. Τις προσωπικές μου απόψεις και σκέψεις, χωρίς να διεκδικώ το ρόλο του «ειδικού» ή του ιδιαίτερα έμπειρου ...
Α) Φυσίγγια trap έχω ρίξει κι εγώ (πάρα πολλές φορές) στο σκοπευτήριο, με πολύ καλά αποτελέσματα. Κι εμένα μου αρέσουν, μάλιστα πολλές φορές απορώ, γιατί να ρίχνουμε στο σπόρτινγκ 28 γρ. αφού και τα 24 γρ. κάνουν τη δουλειά. Βασικά όσον αφορά τον εαυτό μου ξέρω το γιατί: γιατί τις περισσότερες φορές παίρνω τα φυσίγγια απευθείας από το σκοπευτήριο, και εκεί σου δίνουν μόνο 28αρια. Όταν με βολέψει να πάρω απ’ έξω παίρνω συνήθως και 24 και 28 γρ. σε αναλογία 3:1 περίπου, και βάζω τα 28αρια μόνο στις μακρινές βολές (περισσότερο για ... ψυχολογικούς λόγους, για τα λίγο περισσότερα σκάγια και για να μη βάλω πιο σφιχτά τσοκ)...
Β) Όσο για την προσκόπευση και τα «γρήγορα» φυσίγγια ... μη νομίζεις ότι τα trap έχουν πολύ μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα από τα sporting… Αλλά, σε συνδυασμό με το πιο χοντρό σκάγι (Νο 7,5) που διατηρεί καλύτερη μένουσα ταχύτητα από το 8 ή 8,5 του sporting, ίσως πράγματι να κερδίζεις λίγους πόντους στην προσκόπευση.
Γ) Δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω φυσίγγι 24 γρ με πυρίτιδα Χ28, αλλά πιστεύω ότι γίνεται, γιατί όχι ; Εδώ πολλοί φτιάχνουν 28αρια φυσίγγια με 24αρες πυρίτιδες !!!
Έχω δει σε ReloadingGuides Αμερικάνικων πυρίτιδων να δίνουν με την ίδια πυρίτιδα γομώσεις 7/8 oz& 1 oz (περίπου 24 & 28 gr.) καμιά φορά μέχρι και 1 1/8 oz(32gr) και μάλιστα με την ίδια περίπου δόση, με μικρές διαφοροποιήσεις στις ταχύτητες και στις πιέσεις.
Δεν έχω δουλέψει την F2x28, αλλά αν τη γεμίζεις στο 1,40 x 28 θα σου έλεγα να τη δοκιμάσεις ξεκινώντας από το 1,35 x 24 και μέχρι το 1,40. Σίγουρα θα βγάλει χαμηλότερες πιέσεις και περίπου ίδιες ή λίγο ψηλότερες ταχύτητες. Και, θεωρητικά, μάλλον θα είναι πιο συγκεντρωτικό. Μόνο που, μάλλον πρέπει να βρεις κατάλληλο συγκεντρωτήρα (λίγο ψηλότερο) ή να βάλεις φελλό cal.20 πάχους 2 ή 3 mm μέσα στο κυάθιο αυτών που χρησιμοποιείς.
Δ) Και τα skeet τα ρίχνω με τα ίδια τσοκ που χρησιμοποιώ συνήθως για όλα τα φυσίγγια ... Σχεδόν μόνιμα έχω στο δίκαννο 4* και 3* (2/10 και 5/10) και 3* στην καραμπίνα, σπάνια τα αλλάζω. το Μπαικάλ είναι σταθερό φουλ. Σε όλες τις αποστάσεις που εγώ ρίχνω στις τσίχλες με καλύπτουν ... Εντάξει, δεν τόχω πολύ με τις "extreme long range" βολές, αλλά μέχρι κάπου 40 μέτρα δεν έχω νιώσει να υστερούν ...
Ε) Η διαφορά φυσιγγίων skeet και trap ??? Το έχουμε ξαναπεί. Μόνο στο νούμερο των σκαγιών !!!![]()