Spinning

Αρι για το μηχανάκι που έγραψες ότι σκέφτεσαι να πάρεις, θα συνιστούσα να πάρεις κάτι καλό αλλά όχι ιδιαίτερα ακριβό. Τελευταία πήρα και έμεινα ευχαριστημένος από το shimano aernos fb 4000.Μπροστινα φρένα στις 14 λιμπρες που τα αναβάθμισα χωρίς να είναι απαραίτητο σε καρμπον, έξη ρουλεμαν, ανάκτηση πετονιας 82εκ, χωρητικότητα 0,30-180μ.Δύο καρουλια. .Πολυ μαζεμενο μέγεθος και σωστό βάρος.
Εχω και ένα okuma πολύ καλό 3000 αλλά το μέγεθος 4000 πιστεύω ότι είναι καλύτερο γιατί τα φρένα του ανταπεξερχονται καλύτερα σε ενα μεγάλο ψαρι.
Στην πομπινα μπορείς να βάλεις από κάτω φτηνή σαρανταρα και από πάνω μια καλή πετονιά στα τελευταία εκατό μέτρα.
Πάρε κάτι καλό από αξιόπιστη εταιρεία με ανταλλακτικά που θα το εχεις για δεκαετίες. Τα πάρα πολλά ρουλεμαν πάντως δεν τα κρίνω απαραίτητα, 4-6 φθάνουν.

Last edited:
Βασίλη σορυ για τη λάθος λέξη στο μήνυμα μου αλλά μερικές φορές το ταμπλετ με πουλάει και λόγω ταχύτητας και αλτσχαιμερ δεν το καταλαβαίνω.

Γιαννη το θεμα μεγεθους ειναι λιγο διαφορετικο απο εταιρια σε εταιρια... Θεωρω μεγαλο τον 4000 κ για τα γουστα μου κ για το καλαμακι μου που ειναι 9-27 οποτε προσαναλολιζομαι σε 2500 με 3000... Το μπατζετ μου δυστυχως ειναι χαμηλο γιατι ειμαι πιεσμενος αυτη την περιοδο οποτε μαλλον θα παω σε "δευτερη" εταιρια λιγοτερο υπερκοστολογημενη κ με καλα χαρακτηριστικα... Εχω βρει εναν Cormoran με καλες κριτικες στο εξωτερικο αλλα το ψαχνω λιγο ακομα... Το θεμα με τα φρενα ειναι να λειτουργουν σωστα κ οχι να εχουν μεγαλη δυναμη ελξης, να το ψαρεψω θελω το ψαρι, για μενα θα ειναι χαρα μου να με ταλαιπωρησει λιγο λιγο παραπανω... .cool.

Γιαννη το θεμα μεγεθους ειναι λιγο διαφορετικο απο εταιρια σε εταιρια... Θεωρω μεγαλο τον 4000 κ για τα γουστα μου κ για το καλαμακι μου που ειναι 9-27 οποτε προσαναλολιζομαι σε 2500 με 3000... Το μπατζετ μου δυστυχως ειναι χαμηλο γιατι ειμαι πιεσμενος αυτη την περιοδο οποτε μαλλον θα παω σε "δευτερη" εταιρια λιγοτερο υπερκοστολογημενη κ με καλα χαρακτηριστικα... Εχω βρει εναν Cormoran με καλες κριτικες στο εξωτερικο αλλα το ψαχνω λιγο ακομα... Το θεμα με τα φρενα ειναι να λειτουργουν σωστα κ οχι να εχουν μεγαλη δυναμη ελξης, να το ψαρεψω θελω το ψαρι, για μενα θα ειναι χαρα μου να με ταλαιπωρησει λιγο λιγο παραπανω... .cool.
Εγώ τον 4000 τον έχω σε καλαμι 10-40 και ταιριάζει πολύ καλά. Έναν άλλο 3000 τον έχω σε καλαμι 5-25.
Και ο 2500 είναι ΟΚ. Πρόσεξε αν το κορμοραν έχει θαλασσινη κατασκευή για να αντέχει στο αλάτι. Εχω την εντύπωση ότι ειδικευονται πιο πολύ στο γλυκό νερό.
Όσον αφορά τα φρένα καλό είναι να τα κάνεις καρμπον με γρασσο τεφλον, γιατί η αποδοση τους δεν παίζεται. Τα φρενα αυτά ξεκινούν ομαλά, δεν κομπιαζουν και δεν υπερθερμαινονται. Είναι ότι καλύτερο για λεπτές πετονιες.

Εχει carbon δισκους στα φρενα ετσι κ αλλιως κ υποτιθεται οτι ειναι φτιαγμενος για χρηση νηματος... Γενικα δεν εχει πολυ καλο ονομα αυτη η εταιρια αλλα πολλοι που τα εχουν χρησιμοποιησει τα θεωρουν τιμια για την τιμη τους... Θα δω κιολας, μπορει να παω σε πιο ασφαλης επιλογη εστω κ με λιγοτερα "τεχνολογικα επιτευγματα"...
Επειδη καναμε λογο για σιλικονες, εδω ενα ωραιο εισαγωγικο κ αρκετα βοηθητικο βιντεο... ;)

Θα συμφωνήσω ότι είναι προσιτά και λογικά από οικονομική άποψη.
Το ότι είναι μελετημενο για νημα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνει για αλατονερο.
Πάντως σημασία κυρίως έχει πόσο το προσέχεις.Ένας κουμπαρος μου ειναι ειδικός καταστροφεας εξοπλισμού.
Τίποτα δεν αντέχει στα χέρια του πανω από μια καλοκαιρινή σεζόν.
Ποιο Μοντελο σκέφτεσαι;
Ποιος τα εισάγει;
Ωραιο το βίντεο, αυτά τα κόλπα μου τα ειχαν δειξει στη Λιθουανία.
Ένα πράγμα που μέχρι τώρα δεν έχω κάνει είναι να δουλέψω με baitcasting reel, αλλά δεν βρισκεις σωστο καλαμι στην Ελλάδα.

Last edited:
Οχι Γιαννη, ασχετο αυτο για το νημα με την ικανοτητα του να ανταπεξελθει στη θαλασσα... Η αληθεια ειναι οτι δεν ειμαι πολυ επιμελης με το καθαρισμα... .hit.
Αυτο που μου κινησε το ενδιαφερον ηταν το REd master 8pif 2500. Επισημος εισαγωγεας δεν ξερω πιο ειναι...
Καμια γνωμη για νημα?

Οι προδιαγραφές του είναι καλές.
Φατσικα ωραίο και φτηνό.
Παλιά τα έφερναν οι Επιχειρήσεις Καλακωνα, τώρα δεν ξέρω.
Νηματα αμερικανικά έχω από Λιθουανία, τώρα δεν έχω ψαχτει.
Όσον αφορά το καθαρισμα: σκουπισμα με χαρτί κουζινας,ψεκασμα με σπρευ CRC6-66 θαλάσσης και ελαφρύ σκουπισμα το περισσευουμενο λαδι.

Τα χαρακτηριστικα του μου τραβηξαν το ενδιαφερον κ εμενα... Ειναι λιγος βαρυς βεβαια, 305 γρ αλλα γενικα δεν εχω τη δυαντοτητα να δω πανω στο καλαμι πριν αγορασω οποτε παιζει κ λιγο ρισκο...
Νηματακι διαβαζω αρκετα, μαλλον θα καταληξω να παρω κατι πιο οικονομικο γι αρχη, να δω πως θα τα παω με τουφες κ βλεπω...

ασε τα κορμοραν στην ησυχια τους ..... ενα ειναι ραμμενο για σενα..caldia 2500.. παρε σβαρνα τις αγγελιες μεχρι να σου κατσει..

Όπως τα λες Αρι, βλέποντας και κάνοντας.
Το κακό με το νήμα είναι ότι, αν δεν υπάρχει αρκετή αντίσταση στο μαζεμα, τοτε το νήμα μαζευεται χαλαρά στην πομπινα και στο επόμενο πέταγμα μπορεί να έχεις μπέρδεμα.
Εκεί υπερτερεί η χρήση baitcasting reel, δεν είναι χαζά τα αμερικανακια, το αντίθετο από ότι έχω διαπιστώσει.

ασε τα κορμοραν στην ησυχια τους ..... ενα ειναι ραμμενο για σενα..caldia 2500.. παρε σβαρνα τις αγγελιες μεχρι να σου κατσει..
Όπως τα λες, τι 35€ τι 235 €! Σιγά τη διαφορα...

Νομίζω γι'αυτό λέει να ψάξει στις αγγελίες...Πάντως εγώ που έχω τον caldia είναι πάρα πολύ καλός μηχανισμός και αξίζει τα λεφτά του! Στο κάτω κάτω ας πάει σε κάποιο οικονομικό της shimano από τα cormoran...

Νομίζω γι'αυτό λέει να ψάξει στις αγγελίες...Πάντως εγώ που έχω τον caldia είναι πάρα πολύ καλός μηχανισμός και αξίζει τα λεφτά του! Στο κάτω κάτω ας πάει σε κάποιο οικονομικό της shimano από τα cormoran...
Αυτο είπα κιεγω,γύρω στα 100 €.Αλλά ο Αρις τα ακουμπησε στο αμαξι που προηγειται.

235€ μηχανάκι; Ρε μήπως είστε Golden Boys? .xm.
Σκέφτομαι τι ψάρια έχω βγάλει στην ζωή μου με τους μηχανισμούς που πούλαγαν οι Πάκι στα φανάρια και μελαγχολώ :(
Μέχρι το Λαγονήσι πεταγόμουν και οι τσιπούρες, τα λαβράκια και τα μυξινάρια ήταν στην ημερήσια διάταξη και όχι πριν από 50 χρόνια, σε μια 7ετία πριν αναφέρομαι. Τα ρημάξανε όλα...

Παντως θα συμφωνήσω με τον Γιωργη.
Μέχρι πριν μια δεκαετια ειχα πολυ σοβαρο εξοπλισμό χωρις να χω ξοδέψει μια περιουσία για να τον αποκτήσω κ επερνα ψαρια πολυ σοβαρα.
φετος που επεστρεψα εχασα τον μπουσουλα απο την εξειδίκευση τις ορολογιες την ακριβεια...... λες και το ψαρεμα πρεπει να σε επιστημονας να το κανεις.
μια βιομηχανια ειναι που κανει το ενα τεσσερα κ βγαζει κέρδος.
Εγω πάντα ημουν πρακτικός.
Πηρα ενα καλο καλαμι για τα λεφτά του...εένα 2μισαρι μηχανακι παλι καλο για τα λεφτα του κ αγωνίζομαι.
Αργω γιατί δεν ξερω καθόλου την τεχνική. .....ππόσο γρήγορα τραβας....
ε κτυπας εαν τραβας μονο η εαν κτυπας κιολας κλπ...Οποταν θα χρεθαστω χρονο να παρω εμπειριες.
πιστευω ομως οτι το μυστικο δεν είναι ο ακριβός εξοπλισμός αλλα να ξερεις να τον δουλευεις κ να εισαι παρατηρητικος
Αυτο θα σου δωσει ψαρια.
αυτή ειναι η δικη μου νοοτροπια πάντως.

Ενταξει δεν το συζηταω, αριστος ο Caldia αλλα η τιμη του ειναι απαγορευτικη για μενα, οχι μονο τωρα αλλα κ γενικα, ειναι θεμα προτεραιοτητων... Απο την αλλη σε μεταχειρισμενα δεν θελω να παω, καλυτερα καποιον καινουργιο παρα μεταχειρσιμενο που δεν ξερω τι κ πως, κ ειδικα απο αποσταση...
Θεωρω οτι λιγο η μοδα του Spinning εχει ανεβασει τις τιμες κατακορυφα στον εξοπλισμο, πολλες φορες χωρις λογο... Εχω αλλαξει στο casting μηχανισμους αρκετουςκ αυτοι που εχουν κρατησει περισσοτερο ειναι δυο byron του 30ευρου που μου ελεγαν να μην προτιμησω... Απιτευστα φρενα, αντοχη, δεν με εχουν προβληματισει ποτε, μακαρι να εβγαιναν ακομα να στοκαρα μερικους σε 3000 κ 5000... Δεν ειναι κακες πολλες δευτερες εταιριες, καποιες ειναι καπομιμησεις πολλων ακριβων μοντελων...H cormoran λεγεται οτι συνεργαζεται κ με τη Daiwa, τεσπα... Τωρα εχω πανω εναν Remixon της πλακας του 15ευρου πλαστικο, για αλλη δουλεια τον ειχα παρει αλλα δουλευε τοσο καλα που τον εβαλα στο spinnoκαλαμο... Μετραει 3 χρονια ζωης χωρις συντηρηση, εχει βαλει μεχρι 3 κιλα ψαρι χωρις προβλημα ( κ μεγαλυτερο σιγουρα θα το εβγαζε) κ ο μονος λογος που τον αλλαζω ειναι οτι αφενος θελω κατι πιο καλο με δυο μπομπινες για να δοκιμασω κ νημα και αφετερου γιατι απο τα πολλα "χτυπηματα" εχει αποκτησει ενα μικρο τζογο στα πλαστικα του μερη...

Όταν είχαν σπάσει οι κλούβες στην Εύβοια και είχε γεμίσει όλο το Πόρτο ράφτη τσιπούρα και λαβράκι..Είχα πάρει και γω 6-7 καλάμια απο τους Πάκι που λέει ο Γιωρίκας..Ακόμα τα έχω και την δουλεία τους την κάνουν μια χαρά..Πιο ακριβά μηχανάκια χρησιμοποιώ στα καλάμια του σκάφους..Γιατί τα λυθρίνια που ψαρεύουμε είναι 70-80 μέτρα και θέλεις ένα μηχανάκι με καλά ράουλα για να μην κουράζεσαι..

Δεν θα συμφωνήσω με τα φτηνιαρικα σετ για σπινινγκ.
Τα σετ του καστινγκ τα ρίχνεις μέσα και τα αφήνεις να κάθονται.
Στο σπινινγκ το δουλεύεις το εργαλειο ασταμάτητα. Πρέπει για να το ευχαριστηθεις, όλα να δουλεύουν άψογα. Από το ζυγισμα,τα πιασίματα, το μήκος, τα φρένα μπρος ή πίσω, τα πάντα πρέπει να σου έρχονται γάντι. Είναι κάτι σαν το τουφέκι στο περπατητο, άμα δεν σουρχεται άψογα χάνεις ντουφεκιές.

Last edited:
Άρι δες το Shimano catana 4000. Οικονομικός και τίμιος. Επίσης, όσον αφορά τις τιμές εννοείται ότι δεν αγοράζουμε από Έλληνες έμπορους... Π.χ. ο caldia που αναφέρεται παραπάνω μπορείτε να τον αγοράσετε και φέρετε στην Έλλαδα με 170 € περίπου.

Back